23/5/2022

Πώς ένα «αθώο» καρέ φωτογραφιών από φαντάρους μπορεί να προδώσει ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Διαρροές στρατηγικών θέσεων στα social media

Σε μια εποχή κατά την οποία οι σχέσεις ΕλλάδαςΤουρκίας δοκιμάζονται καθημερινά σε όλα τα επίπεδα, κανείς δεν θα περίμενε Έλληνες στρατιώτες να μην υποψιάζονται καν πόσο διευκολύνουν την Τουρκία.

  • Γράφει: Μάνος Μεϊμαράκης

Όλα δείχνουν ότι σε ένα από τα κρισιμότερα πεδία, αυτό της ασφάλειας πληροφοριών, η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας έχει τρομακτικά πολλά προβλήματα και μάλιστα εκ των έσω.

Σχεδόν καθημερινά, στα κοινωνικά δίκτυα ανεβαίνουν εικόνες και βίντεο από στρατόπεδα, όπλα και οπλικά συστήματα, πεδία ασκήσεων, κρίσιμες υποδομές και εγκαταστάσεις, μέχρι πληροφορίες για το προσωπικό και αξιωματικούς. Πλέον, το 80% των πληροφοριών που διαχειρίζονται στην εποχή μας οι ειδικές υπηρεσίες προέρχονται από ανοιχτές πηγές.

Τανκς σε άσκηση

Εξειδικευμένα στελέχη ειδικών και στρατιωτικών υπηρεσιών από εγκαταστάσεις και περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος αντίπαλου κράτους, στις οποίες δεν έχουν πρόσβαση μέσω ανθρώπινων πηγών ή με άλλον τρόπο, αντλούν πολυτιμότατες στρατιωτικές πληροφορίες από τα κοινωνικά δίκτυα.

Μερικές εκατοντάδες φαινομενικά αθώων καρέ, αν μπουν σε συγκεκριμένο πλαίσιο ανάλυσης, αποκαλύπτουν πληροφορίες οι οποίες δεν είναι δυνατόν να αντληθούν με άλλον τρόπο.

Στρατοπέδευση λόχου

Συγκεκριμένα, από την επεξεργασία και την ανάλυση όλων αυτών των δεδομένων ένα εχθρικό κράτος μπορεί να χαρτογραφήσει με πολύ μεγάλη ακρίβεια ένα ολόκληρο στρατόπεδο ή να αποκαλύψει μια μυστική βάση.

Σε ένα από τα κορυφαία παραδείγματα διεθνώς, Αμερικανοί στρατιώτες προ ετών αποκάλυψαν μυστικό στρατόπεδό τους στη Μέση Ανατολή από εφαρμογή για κινητά, την οποία χρησιμοποιούσαν για να ελέγχουν τις αθλητικές επιδόσεις τους.

Η έκταση αυτού του φαινομένου διαρροής στρατιωτικών πληροφοριών δεν αφήνει περιθώρια να μην απασχολήσει σοβαρά την ηγεσία του Στρατεύματος και μπορούμε να δημοσιεύσουμε μερικά μόνο από τα ευρήματα, τα πιο «αθώα», για να αποδείξουμε πως οι… selfies και ο χαβαλές με τα κινητά τηλέφωνα στα στρατόπεδα δεν προσφέρουν καμιά υπηρεσία στην Ελλάδα.

Στρατιωτικός ασύρματος

Σε όλες σχεδόν τις ιστορίες οι οποίες έχουν γίνει γνωστές για πολίτες -συνήθως «τουρίστες»- που έχουν συλληφθεί για κατασκοπεία σε βάρος της χώρας μας, κατά την έρευνα έχουν βρεθεί στην κατοχή τους φωτογραφίες, συντεταγμένες και πληροφορίες για στρατιωτικές εγκαταστάσεις, φυλάκια, αποθήκες καυσίμων, δίκτυα ηλεκτροδότησης, σταθμούς τηλεπικοινωνιών και άλλες αντίστοιχες κρίσιμες υποδομές.

Όλα στη φόρα

Αρκετές φορές Έλληνες φαντάροι, εκτός του ότι ανυποψίαστοι ανεβάζουν όλα αυτά τα βίντεο και τις εικόνες, γίνονται τόσο ανόητοι που στα σχόλια δίνουν οι ίδιοι επιπλέον πληροφορίες για μονάδες στις οποίες υπηρετούν, τον αριθμό των οπλιτών και τις ειδικότητές τους. Στις δε αναρτήσεις τους βλέπει κανείς από το εσωτερικό εγκαταστάσεων θέσεις οχημάτων, αρμάτων, αεροσκαφών, τοποθεσίες τολ κ.ά.

Στρατιωτικό όπλο

Δυστυχώς, δεν μπορεί να φανεί πιο ανάγλυφα ότι στο Στράτευμα δεν έχει καλλιεργηθεί απολύτως καμία κουλτούρα ασφάλειας πληροφοριών. Καθένας ανεβάζει ό,τι θέλει, όποια ώρα θέλει, όπως θέλει και δεν τον ελέγχει κανείς.

Από τη στιγμή που ανεβαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα τέτοια βίντεο και εικόνες, είναι πάρα πολύ δύσκολο να κατέβουν.

Ταυτόχρονα, αρκετά κράτη αιτούνται σε μηχανές αναζήτησης που διαθέτουν υπηρεσίες δορυφορικής απεικόνισης να θολώσουν ή να κρύψουν με pixels τοποθεσίες στρατοπέδων, κρίσιμων υποδομών και εγκαταστάσεων. Όμως, δεν συνεργάζονται όλοι οι πάροχοι αυτών των υπηρεσιών.

Στους χάρτες του Εθνικού Κτηματολογίου από τις ελληνικές ειδικές στρατιωτικές υπηρεσίες έχει γίνει καταπληκτική δουλειά – όλα τα στρατόπεδα, καθώς και όλες οι κρίσιμες υποδομές έχουν εξαφανιστεί, δεν υπάρχουν. Στη θέση τους συναντάς βουνά, γήπεδα, πισίνες, δρόμους, μέχρι ολόκληρα χωριά.

Όμως, στα κοινωνικά δίκτυα εντοπίζεται ένα πολύ μεγάλο κενό – η εικόνα είναι σχεδόν τρομακτική. Πολλώ δε μάλλον αν σκεφθεί κανείς ότι οι πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων ελέγχονται από κράτη, με ορισμένα από τα οποία η Ελλάδα έχει διαμετρικά αντίθετα γεωπολιτικά συμφέροντα.

Ασκηση στη θάλασσα

Θα περίμενε ίσως κανείς οι εικόνες αυτές να βγαίνουν μόνο από στρατόπεδα του Πεζικού ή της Αεροπορίας, μια και η στρατιωτική ζωή σε αυτά είναι πολύ πιο χαλαρή, δυστυχώς όμως αναρτώνται και από μονάδες Ειδικών Δυνάμεων…

Πολλές φορές, χρήστες κοινωνικών δικτύων, μεταξύ αυτών και αστυνομικοί, ζητούν με επικριτικά σχόλια από όσους αναρτούν τέτοιου είδους υλικό να το αποσύρουν. Μάταια, όμως..

«Big Brother» στα χέρια τρομοκρατών

Η σύγκριση παλαιότερων, κυρίως δορυφορικών εικόνων στρατιωτικών εγκαταστάσεων με νεότερες, όπως αυτές που διαρρέουν καθημερινά στα κοινωνικά δίκτυα, μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και μια τρομοκρατική οργάνωση στην κατοχή ευαίσθητων πληροφοριών.

Οποιαδήποτε αλλαγή σε ένα επιχειρησιακό περιβάλλον ή μια υποδομή μπορεί να αποκαλύψει στρατιωτικά μυστικά πολύ υψηλής αξίας.

Ακόμα και το πώς ανοίγουν οι πόρτες ενός κτιρίου είναι μια πληροφορία την οποία ο εχθρός θα αξιοποιήσει απόλυτα στον σχεδιασμό μιας επιχείρησης. Οι πιο επιτυχημένες στρατιωτικές αποστολές κρίθηκαν σε λεπτομέρειες, από την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου σε μια δασώδη περιοχή εντός της οποίας κρύβεται ένα στρατόπεδο, μέχρι την ψυχοσύνθεση ενός διοικητή μονάδας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθε πώς κερδίζεις πληρώνοντας το λογαριασμό ρεύματος ή φυσικού αερίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η νέα στρατιωτική επανάσταση και η ελληνική αμυντική στρατηγική» – Παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Γρίβα

Το βιβλίο «Η νέα στρατιωτική επανάσταση και η ελληνική αμυντική στρατηγική» του  καθηγητή Γεωπολιτικής...

Στέλνει «αράδα» παράνομους μετανάστες η Τουρκία! «Μπλόκο» από το Λιμενικό – Έξαρση των ροών στον Έβρο

Η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις από θαλάσσης, από ξηράς και από αέρος - «Μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι»

Βορειοατλαντική Συμμαχία ή Ευρασιατική Συμμαχία;

Του Πέτρου Αγρέβη – Χασάπη Υπάρχουν δύο παράμετροι στη γεωπολιτική εξίσωση που δεν μπορούμε και...

Drones «καμικάζι»: Το φτηνό όπλο που καταστρέφει… θωρηκτά

Από τον Περικλή ΖορζοβίληΔύο χρόνια μετά τη σύρραξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τα περιφερόμενα πυρομαχικά...

Επί δύο ημέρες κρατούσαν κρυφή την πρόκληση των Τούρκων στην Αλεξανδρούπολη!

Λίγες ώρες μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, όπου η λέξη «Τουρκία»...

Αισχρή ανακοίνωση του State Department για την τουρκική «εισβολή» στην Αλεξανδρούπολη

Εκεί που περιμέναμε ότι η παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης η οποία μετατρέπεται κυριολεκτικά σε βάση...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τουρκικές υπερπτήσεις: «Συντονισμός και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες»

Αναφορά στις τουρκικές υπερπτήσεις έκανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση αμερικανίδας δημοσιογράφου για...

Ζητούν και τα ρέστα οι Τούρκοι μετά την πρόκληση στην Αλεξανδρούπολη: «Απάντηση στις ελληνικές παραβιάσεις»!

Μας καλούν να... σταματήσουμε «τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο»!

Για πρώτη φορά τουρκικά μαχητικά έφτασαν μια ανάσα από την Αλεξανδρούπολη!

Πρωτοφανείς υπερπτήσεις - Με διάβημα απάντησε το ΥΠΕΞ

Το μεγάλο Βατερλώ του Ερντογάν στην Ουκρανία – Πέφτουν τα Bayraktar σαν τις μύγες

Επιβεβαιώνεται πλήρως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι όταν πριν από λίγες εβδομάδες είχε διαψεύσει...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Άγριες μέλισσες»: Αυτό είναι το φονικό φινάλε

Στις 7 Ιουλίου ολοκληρώνονται έπειτα από τρία χρόνια επιτυχίας...

Tα πάνω κάτω στον ΣΚΑΪ – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται

«Φύγε εσύ, έλα εσύ» είναι η φράση που ακούγεται...

Νεκρός απο ηλεκτροπληξία επίδοξος ληστής στη Φθιώτιδα

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Τραγωδία: Βολιώτης ενώ έτρωγε με τους γονείς του πήγε στο μπάνιο και κρεμάστηκε

Μια απίστευτη οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε με πρωταγωνιστή έναν 37χρονο...

Ενοικιάζεται η μεζονέτα των 280 τ.μ. της Πατούλη με 2.000€ τον μήνα

Σύμφωνα με την αγγελία που δημοσιεύει το σάιτ Spitogatos,...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ