Τετάρτη 23/6/2021

Απίστευτος τύπος! Προσάρτησε στη «Γαλάζια Πατρίδα» Μύκονο, Πάρο, Νάξο και Αμοργό

Χάρτες με τη Μύκονο, την Πάρο, τη Νάξο και την Αμοργό εντός τουρκικών συνόρων είχε το θράσος να παρουσιάσει ο πρώην γενικός γραμματέας του  τουρκικού υπουργείου Άμυνας, απόστρατος συνταγματάρχης, Ουμίτ Γιαλίμ, και ένας εκ των εξ απορρήτων συμβούλων του Ερντογάν…

Την ώρα που τα τουρκικά ερευνητικά επιχειρούν σχεδόν δίπλα στο Καστελλόριζο, αυξάνονται οι… φωνές στο εσωτερικό της Τουρκίας για υλοποίηση του σχεδίου «Γαλάζια πατρίδα».

Σύμφωνα με τον Γιαλίμ, ο χάρτης της «Γαλάζιας πατρίδας», τον οποίο χρησιμοποίησε ως φόντο πρόσφατα ο Ερντογάν σε ομιλία του, ήταν «μετριοπαθής» και «όχι σωστός».

Κανονικά, λέει, οι Τούρκοι δεν πρέπει να φτάσουν μόνο μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό, αλλά δυτικότερα, στον 24ο Μεσημβρινό. Δηλαδή, σύμφωνα με τον Γιαλίμ, τα τουρκικά θαλάσσια σύνορα περιλαμβάνουν νησιά, όπως η Μύκονος, η Αμοργός, η Νάξος, η Πάρος, τα Κουφονήσια και άλλα.

Και αυτό, βέβαια, δεν είναι κάτι που προέκυψε σήμερα…

Ο χάρτης, που εμφανίστηκε πίσω από τον Ερντογάν κατά την ομιλία του στη Ναυτική Ακαδημία στις 31 Αυγούστου έφτανε μέχρι το γεωγραφικό μήκος των 25 μοιρών, ενώ σε αυτόν που είχε δημοσιεύσει το 1974 το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας η τουρκική υφαλοκρηπίδα έφτανε μέχρι το γεωγραφικό μήκος των 24 μοιρών ανατολικά.

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, «εάν εφαρμοστούν τα θαλάσσια σύνορα του 2019, η Τουρκία θα χάσει σημαντικά δικαιώματα στο Αιγαίο».

Τέλος, ο Γιαλίμ υποστήριξε πως «σύμφωνα με τα τουρκικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες της Τουρκίας είναι περίπου 550.000 τ.χλμ., ο εναέριος χώρος τους είναι 1,3 εκατ. τ.χλμ., ενώ η Γαλάζια Πατρίδα είναι 462.000 τ.χλμ.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ