Οι 6 στρατηγικοί άξονες για τη θωράκιση της χώρας: Επείγουν η αναβάθμιση F16-Miraz και δυο Γαλλικές Φρεγάτες

Must Read

Τους 6 άξονες που υπηρετούν τη στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης για την ασφάλεια στη χώρα μας παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής.

  • Γράφει ο Αντώνης Αντωνιάδης

Α΄ Άξονας: Ιδιαίτερη έμφαση στην εξασφάλιση επάρκειας του αμυντικού εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων με εστίαση στην τεχνολογική υπεροχή και την αξιοποίηση των σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και συστημάτων διοίκησης.

Όπως παρατήρησε ο υπουργός «Δεν είναι εύκολο, ιδίως λόγω των οικονομικών προβλημάτων και ιδίως λόγω του ότι έχουν συσσωρευτεί προβλήματα, σε ό,τι αφορά τη συντήρηση οπλικών συστημάτων, όσο και την πρόσκληση καινούργιων, όμως γίνεται η καλύτερη δυνατή προσπάθεια από τη στρατιωτική ηγεσία και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις κατατεθειμένες, πάρα πολλά προγράμματα και υποπρογράμματα εξοπλιστικά που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή, εκατό και πλέον τρέχουν σε φάση υλοποίησης, σε όλο το φάσμα και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.»

Σύμφωνα με τη προτεραιοποίηση που έχει γίνει από το υπουργείο Άμυνας στα τρία μεγάλα προγράμματα, στη πρώτη θέση είναι η αναβάθμιση των F16, στην κατηγορία VIBER, που είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα σε αεροσκάφη 4ης γενιάς. «Αυτό το τεράστιο πρόγραμμα θα έχει ένα επιπλέον εξαιρετικό αντίκτυπο, θα διενεργηθεί μέσα από τις δυνατότητες της ΕΑΒ, είναι θεωρώ το πρόγραμμα, το οποίο θα καταστήσει την ΕΑΒ λειτουργική, αποτελεσματική και ενδεχομένως θα της δώσει τη δυνατότητα, σίγουρα θα της δώσει τη δυνατότητα στο μέλλον να προσελκύσει και άλλες τέτοιες δουλειές αναβάθμισης οπλικών συστημάτων, κυρίως αεροσκαφών από άλλες χώρες», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Το δεύτερο πρόγραμμα είναι η υποστήριξη των υπαρχόντων MIRAZ. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία με τις τρεις γαλλικές εταιρείες . Αναφορικά με το θέμα της πρόσκλησης των δύο νέων γαλλικών φρεγατών τύπου BELHARRA, ο υπουργός Άμυνας είπε το ζήτημα της χρηματοδότησης είναι ακόμη ανοιχτό, διευκρίνισε πώς «έχει διατυπωθεί από ελληνικής πλευράς το ενδιαφέρον να αποκτήσουμε ένα νέο πλοίο, μια νέα φρεγάτα που θα παρέχει πλέον και το πλεονέκτημα της άμυνας περιοχής, με ευρύτατο σύστημα αντιαεροπορικής κάλυψης, βασισμένο σε πολύ προηγμένα ηλεκτρονικά μέσα και τεχνολογίες» και ξεκαθάρισε με έμφαση πως «δεν θα πάρουμε αυτό που μας δίνουν οι Γάλλοι, θα πάρουμε αυτό που θέλουμε εμείς, να μας δώσουν οι Γάλλοι, ανάλογα με τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεών μας».

Β΄ Άξονας: Αναδιοργάνωση δομής των Ενόπλων Δυνάμεων. Αύξηση διαθεσιμότητας του έμψυχου δυναμικού, η οποία δεν πρέπει να είναι συγκυριακή. «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να πάρουμε σε αυτήν την ΕΣΟ όσους περισσότερους μπορούμε ασφαλώς και ίσως, μας δοθεί μια ευκαιρία κατ’ αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε τις μονάδες της Θράκης για τον νησιών- ίσως λέω- διότι αυτές εμφανίζουν χαμηλότερο ποσοστό επάνδρωσης και σαφώς, νομίζω, ότι εάν θέλουμε όλοι να μιλάμε και να υποστηρίζουμε την υπόθεση της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, το πρώτο πράγμα για το οποίο πρέπει να συζητάμε είναι να έχουν όλες οι μονάδες ανά την επικράτεια, αλλά κυρίως στα σύνορα, επαρκή επάνδρωση» τόνισε ο υπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η αναβάθμιση του ρόλου Εθνοφυλακής και Εφεδρείας. Αναμένεται σχέδιο νόμου περί Εθνοφυλακής, στο οποίο εξετάζεται μεταξύ άλλων η έναρξη εκπαίδευσης των Εθνοφυλάκων επί εθελοντικής βάσης προς τον σκοπό της αύξησης επιχειρησιακής ετοιμότητας των Μονάδων της Εθνοφυλακής. Παράλληλα συντάσσεται μελέτη που εξετάζει τη δημιουργία Εθνικού Φορέα Διαχείρισης του Κυβερνοχώρο (Cyber security), με σκοπό την θωράκιση κρίσιμων δομών και δικτύων.

Γ’ Άξονας: Εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Μια κύρια παρέμβαση που σχεδιάζεται θα είναι η υποβολή νέου σχεδίου νόμου περί Δημοσίων Συμβάσεων, Προμηθειών, Υπηρεσιών και Έργων στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Δ΄ Άξονας: Ενίσχυση εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας. Διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξή για την συμμετοχή της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα, στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας, των οδηγιών και των κανονισμών της Ε.Ε..

Ε’ Άξονας: Αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Δράσεις για την αξιοποίηση της στρατιωτικής θητείας προς απόκτηση καθοριστικών προσόντων για την είσοδο στην αγορά εργασίας. Επίσης ενίσχυση συνεργασίας των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Σχολών με τα Α.Ε.Ι. της χώρας, καθώς και αντίστοιχες σχολές στο εξωτερικό στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιών. Υφίσταται πρόταση για δημιουργία Πανεπιστήμιου Εθνικής Άμυνας, στο οποίο θα ενταχθεί το σύνολο των στρατιωτικών σχολών, από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη ΣΕΘΑ και τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έως και τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, με σχετικές προτάσεις, όπου αυτή τη στιγμή τυγχάνουν επεξεργασίας και σύντομα θα δημοσιοποιηθούν.

ΣΤ’ Άξονας: Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Εδώ ο στόχος είναι η ενίσχυση και η απλοποίηση του ρόλου του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, όπου εκεί εντάσσονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων, του Υπουργείου, κυρίως όλα τα ακίνητα. Ο στόχος είναι η αύξηση πόρων για την άμυνα της χώρας.

Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στην αντίληψη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Βασικός μας στόχος είναι η προώθηση μιας πολιτικής βασισμένη σε σταθερές αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Σε αυτή την κατεύθυνση, αφετηρία συνιστά και παραδοχή, ότι η Ελλάδα και η Τουρκία, μπορούν, αλλά και οφείλουν να συνεργαστούν, σε τομείς αμοιβαία επωφελής και βέβαια, σε πλαίσια εφικτά. Βέβαια, παίζει ρόλο και οι ενδείξεις καλής συμπεριφοράς εκατέρωθεν» υποστήριξε ο κ,. Παναγιωτόπουλος αποκαλύπτοντας μάλιστα και το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του:

«Προχθές είχα μια πρώτη ευκαιρία να συνομιλήσω τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό μου, τον κ. Ακάρ, ο οποίος, με διαβεβαίωσε, ότι σκοπός είναι, με όλη τους την καρδιά, να συνομιλούν μαζί μας, προκειμένου να εξεύρουμε λύσεις παρά τις διαφορές μας και τον διαβεβαίωσα, ότι αυτός είναι και ο δικός μας στόχος, αλλά, παράλληλα, έχουμε και μια δουλειά να κάνουμε και η δουλειά μας είναι, να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της πατρίδας, μέσω της ισχυρής παρουσίας και της ισχυρής αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων.

Aνοιχτοί δίαυλοι με Τουρκία

Συμφωνήσαμε να μιλάμε και θεωρώ, ότι έχει σημασία, τα κανάλια επικοινωνίας να μένουν ανοιχτά, ακόμα και σε περιόδους έντασης, καλό είναι, κακό δεν είναι, προς το σκοπό της επιδίωξης κάποιας συνεννόησης και συμφωνήσαμε, ότι θα βρεθούμε για πρώτη φορά να συζητήσουμε στην προσεχή συνεδρία των υπουργών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες προς το τέλος του Οκτωβρίου».

Όσον αφορά την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, ο υπουργός είπε ότι «λαμβάνει χώρα από μέρους μου μία πολύ εντατική και συστηματική ενημέρωση των πρέσβεων που συναντώ, κατ’ ιδίαν. Έχω ήδη συναντήσει στο Υπουργείο 12 αν δεν απατώμαι πρέσβεις φίλων χωρών από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και από πιο μακριά, καθώς και σημαντικά στελέχη είτε στις δομές των υπουργείων άμυνας άλλων χωρών -αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, για παράδειγμα- είτε κορυφαία στελέχη των διεθνών αμυντικών δομών, όπως ας πούμε το ΝΑΤΟ και η στρατιωτική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός είναι η εντατική ενημέρωση και αυτό γίνεται συνεχώς, διαρκώς, όσον αφορά αφενός την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και αφετέρου ότι σε όλο αυτό το δύσκολο παζλ η Ελλάδα είναι ο σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος που εμφανίζεται πλέον ως καθαρός πάροχος ασφαλείας και όχι ως αποσταθεροποιητικός παράγων. Οφείλω να σας πω ενημερωτικά ότι πλέον αυτές οι θέσεις μας γίνονται εύκολα αποδεκτές από κάθε συνομιλητή. Αναγνωρίζουν δηλαδή αυτόν πλέον το ρόλο της Ελλάδας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναβάθμιση της χώρας τουλάχιστον στην εκτίμηση όλων αυτών των παραγόντων».

Κορυφαίο εθνικό θέμα Κυπριακό

Για το Κυπριακό, επανέλαβε πως «αποτελεί για μας κορυφαίο εθνικό θέμα, το ξέρουμε όλες και όλοι και στρατηγική επιδίωξη εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ελλάδας. Η Ελλάδα, λοιπόν, στέκεται με απόλυτη προσήλωση στο πλευρό της κυπριακής δημοκρατίας και παρακολουθούμε στενά και συντονίζουμε, μέσω των διπλωματικών καναλιών προς την Ε.Ε., τη λήψη μέτρων προς την Τουρκία, για όλες τις παράνομες δραστηριότητες που διεξάγονται από αυτήν στην κυπριακή ΑΟΖ, που είναι, θυμίζω, ΑΟΖ κράτος μέλος της Ε.Ε.»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This