Τα όσα δεν είπε ο ΥΕΘΑ για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία είναι ανησυχητικά…

Αρνήθηκε να δώσει αναλυτική λίστα με τα όσα έχουμε στείλει στην Ουκρανία - Το μπάχαλο και η κυβερνητική πολιτική εν κρυπτώ συνεχίζονται

Must Read

Κοροϊδία πρώτου μεγέθους είχαμε σήμερα στη Βουλή, αφού η συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, που ζητήθηκε από τον ίδιο τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να είναι δημόσια και είχε γίνει μάλιστα και σχετική ενημέρωση γι’ αυτό από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, εξελίχθηκε τελικά σε «λειψή», με τον ΥΕΘΑ να επικαλείται λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Ο κ.Παναγιωτόπουλος αρνήθηκε να δώσει στα κόμματα και στη δημοσιότητα αναλυτική λίστα με τα όσα οπλικά συστήματα και πολεμικό υλικό στείλαμε στην Ουκρανία (δεν έδωσε ακριβείς αριθμούς δηλαδή) λέγοντας ότι «αυτό δεν θα ήταν υπεύθυνο» και έσπευσε να καλέσει τους εκπροσώπους των κομμάτων στο Υπουργείο για να δουν την αναλυτική λίστα.

Εξαπέλυσε μάλιστα και κατηγορίες κατά της αντιπολίτευσης για «εμμονή»…

Από αυτά που είπε πάντως ο ΥΕΘΑ στην Επιτροπή, προκύπτει πως η Ελλάδα δεν έστειλε μόνο κατασχεμένα Καλάσνικοφ και σφαίρες, αλλά και: Τυφέκια, πολυβόλα, πυρομαχικά φορητού οπλισμού, σφαίρες, βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155  χιλιοστών , αντιαρματικά όπλα, φορητούς πύραυλους, ρουκέτες και σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών.

Αλλά όμως σύμφωνα με τον κ.Παναγιωτόπουλο, «δεν αποτελούν κρίσιμο επιχειρησιακά υλικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν επηρεάζουν τα αποθέματα μας, γιατί πρόκειται κυρίως για πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων τα οποία βρίσκονταν στις αποθήκες. Πρόκειται για τα όπλα της λεγόμενης ‘τρίτης’ γραμμής και δεν επηρεάζεται συνολικά ούτε στο ελάχιστο η αμυντική μας διάταξη»!

Τους… πάτησαν τα τεθωρακισμένα

Μέσα σε αυτά που είπε ο Υπουργός Άμυνας ήταν και η ατάκα «επί της αρχής συμφωνήθηκε η ανταλλαγή μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Γερμανού καγκελάριου», αναφερόμενος στα τεθωρακισμένα BMP-1 και Marder.

Διέψευσε δηλαδή (και αυτός) την Κυβέρνησή του, η οποία μέσω του Γιάννη Οικονόμου είχε υποστηρίξει ότι είχε γίνει συζήτηση ανάμεσα σε επιτροπές Ελλάδας-Γερμανίας και ότι ο Όλαφ Σολτς είχε ανακοινώσει απλώς την πορεία των διαβουλεύσεων!

Το μπάχαλο και η εν κρυπτώ κυβερνητική πολιτική συνεχίζονται, σε βάρος των πολιτών αυτής της χώρας, αλλά και της ίδιας της χώρας…

Μεταξύ άλλων ο ΥΕΘΑ είπε:

«Η αμυντική βοήθεια που αιτήθηκε η Ουκρανία περιλαμβάνει:

  • Συνολικά πυροβόλα με τα πυρομαχικά τους. Πυροβόλα διαμετρήματος 155 και 122 χιλ και πυρομαχικά και πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών. Δεν έχουμε δώσει πυροβόλα και εκτοξευτές.
  • Τεθωρακισμένα και άρματα μάχης μεταφοράς στρατιωτών. Ανταλλακτικά για οχήματα και εξοπλισμό σοβιετικής κατασκευής.
  • Συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου
  • Ραντάρ
  • Συστοιχίες βλημάτων , βλήματα για υπεράσπιση ακτών πλησίον Οδησσού. Και εδώ δεν έχουμε δώσει τίποτα απ αυτά.

Όποιος στέλνει αμυντικό υλικό αποζημιώνεται. Η χώρα μας ζήτησε αποζημίωση για το υλικό που παρείχε. Στην πρώτη παρέμβαση αιτηθήκαμε 8,5 εκατ ευρώ τα οποία εκκαθαρίστηκαν και θα καταβληθούν 7,7 εκατ ευρώ. Δεν θα αποζημιωθούμε για τα κατασχεμένα Καλάσνικοφ».

Και πρόσθεσε:

«Τα αποθέματα δημιουργήθηκαν είτε από αναβάθμιση συστημάτων ή αντικατάσταση τους. Πρόκειται για αποθηκευμένα πυρομαχικά. Μέρος των αποθεμάτων χωρίς να διακινδυνεύεται η επιχειρησιακή λειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων πήγαν ως ενίσχυση στην Ουκρανία. Φυσικά μιλάμε για πυρομαχικά. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η συνεργασία με την Γερμανία για αντικατάσταση οχημάτων μάχης με πιο σύγχρονα γερμανικά. Επι της αρχής συμφωνήθηκε η ανταλλαγή μεταξύ του Ελληνα Πρωθυπουργού και του Γερμανού καγκελάριου. Τα τεθωρακισμένα θα αποσταλούν αφού αντικατασταθούν από γερμανικά. Οι αρχηγοί θα απαντήσουν γιατί εγκρίθηκε η αντικατάσταση παλαιών και προβληματικών με πιο σύγχρονα. Ο στρατός διαθέτει 185 τεθωρακισμένα BΜP 1 . Ειχαμε παραλάβει από ανατολικογερμανικό στρατό περίπου 500 και παραχωρήθηκαν σε Αίγυπτο – κάποια δωρεάν. Η τιμή πώλησης ήταν τότε στα 35 χιλ ευρώ το τεμάχιο. Κρατήσαμε 185. Αυτά που σκεπτόμαστε να παραχωρήσουμε είναι εκείνα που δεν διαθέτουν πυροβόλο. Το που βρίσκονται δεν είναι να το πούμε τώρα. Για τα BΜP1 είναι δύσκολη η εξεύρεση ανταλλακτικών. Δεν έχει γίνει εκσυγχρονισμός τους. Δεν ανταποκρίνονται σε απαιτήσεις σύγχρονης μάχης. Δεν έχουν σύγχρονο σκοπευτικό σύστημα. Δεν είναι δυνατή η ανακατασκευή τους. Στον αντίποδα τα γερμανικά έχουν αποδειχθεί επιτυχημένα οχήματα. Δεν θα πάρουμε γουρούνι στο σακί. Ξέρουμε σε ποια κατάσταση είναι τα δικά μας αλλά θέλουμε να δούμε σε ποια κατάσταση είναι τα γερμανικά. Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για ταυτόχρονη παροχή πυρομαχικών . Απομένουν και κάποια τεχνικά και οικονομικά θέματα.

Αδικεί την προσπάθεια που καταβάλει το Υπουργείο για την θωράκιση των ΕΔ να μας λέτε ότι πάμε να απογυμνώσουμε τα νησιά και την άμυνά μας. Αν είναι δυνατόν. Αυτή την εικόνα σας δίνουν οι ενέργειές μας; Θα διώξουμε μερικές δεκάδες τεθωρακισμένα και ξαφνικά θα είναι γυμνά τα νησία αυτό λένε κάποιοι ακόμα και αν τα αντικαταστήσουμε με πιο σύγχρονα. Το υλικό που αποστείλαμε δεν αποτελούσε κρίσιμο υλικό για τις ΕΔ. Δεν επηρεάζεται η στάθμη αποθεμάτων. Πρόκειται πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων που ήταν σε αποθήκες 3ης διαλογής. Έχουμε μεγάλα αποθέματα κάποια από αυτά διαθέτουμε για βοήθεια στην Ουκρανία. Είναι τυφέκια καλάσνικοφ και κάποια πολυβόλα. Πυρομαχικά φορητού οπλισμού κυρίως 155 χιλ. Είναι αντιαρματικά όπλα, φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι λίγοι. Ρουκέτες και λίγοι εκτοξευτές. Είμαι διατεθειμένος να σας δώσω την λίστα αλλά όχι σε ανοικτή συνεδρίαση. Διαθέτουμε όλα αυτά που παραχωρήθηκαν προς την Ουκρανία σε 50πλάσιο αριθμό στις αποθήκες μας. Αν υπήρχε η παραμικρή υπόνοια ότι θα έχουμε έλλειψη δεν θα τα δίναμε».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This