Παρασκευή, 9 Απρίλιος 2021

Ο θρασύς Τσαβούσογλου ζητάει μερτικό από το φυσικό αέριο της Κύπρου

Το μερτικό του από τη… χαρά της εξόρυξης φυσικού αερίου της Κύπρου ζήτησε ο θρασύς Τούρκος υπουργός εξωτερικών, σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική σύνοδο για τη Μεσόγειο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως επιθυμία της Άγκυρας είναι να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των πηγών ενέργειας, ενώ συνέδεσε το παραπάνω θέμα με το Κυπριακό λέγοντας πως “θα μάθουμε να μοιραζόμαστε...” και επανέλαβε ότι λύση χωρίς πολιτική ισότητα των μερών δεν μπορεί να είναι βιώσιμη. Τέλος, κατηγόρησε και πάλι την Κύπρο για τη μη επίτευξη λύσης μέχρι σήμερα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών, για το θέμα του φυσικού αερίου:

«Θα μάθουμε να μοιραζόμαστε»

«Σήμερα το θέμα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την Κύπρο είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα. Εμείς δεν βλέπουμε το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα ζήτημα που μας διχάζει, ούτε θέλουμε να το βλέπουμε έτσι. Αντίθετα, επιθυμούμε να ενισχύσουμε την ευημερία και σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, να μοιραστούμε από κοινού τις πηγές γύρω από την Κύπρο και τη Μεσόγειο.

Εμείς μόνο ένα πράγμα θέλουμε: Να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα του τ/κ λαού, τα οποία να αποδέχονται όλοι, Ε.Ε., ε/κ πλευρά και Ελλάδα. Είναι πάρα πολύ αυτό που ζητούμε; Είναι τόσο απλό. Θα μάθουμε να μοιραζόμαστε. Όταν συμμορφωνόμαστε με το δίκαιο και όταν μοιραζόμαστε, τότε και λύση έρχεται και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στο θέμα της μοιρασιάς των πηγών ενέργειας. Ασφαλώς και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτό το θέμα».

«Καταβάλουμε προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό»

Για το Κυπριακό ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε:

«Λύση που δεν βασίζεται στην πολιτική ισότητα των δύο μερών -και των δύο μερών τονίζω-, που δεν βασίζεται στην πολιτική ισότητα δεν μπορεί να είναι βιώσιμη. Καταβάλλουμε προσπάθειες για μια λύση, η οποία να εξασφαλίζει και την πολιτική ισότητα αλλά και να θέτει υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/Κ. Το 2017 μείναμε στο Κραν Μοντανά επί 12 μέρες αλλά δυστυχώς δεν επετεύχθη. Παρά τις εποικοδομητικές μας προσπάθειες και επειδή δυστυχώς η Ε/Κ πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν το 2014 και δεν τέθηκε σε εφαρμογή. Σήμερα συζητούμε ανεπίσημα για το τί θα διαπραγματευτούμε με την Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου, την ΤΔΒΚ, την Ελλάδα και την Αγγλία».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ