Ελλάδα και Αίγυπτος ενώνονται με στόχο να «αναχαιτήσουν» την επεκτατική τρέλα του Ερντογάν!

Must Read

Περνάει στην αντεπίθεση η Ελλάδα και ενώνει τις δυνάμεις της με τις ισχυρές χώρες της ανατολικής Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος, για να ακυρώσει τη συμφωνία Άγκυρας και Τρίπολης και να αναχαιτίσει τις αξιώσεις της Τουρκίας στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό βοηθάει και η πιο καθαρή στάση της Ουάσινγκτον, η οποία καταδικάζει ως «προκλητική» τη συμπεριφορά του καθεστώτος Ερντογάν και επισημαίνει ότι προκαλεί αστάθεια στην περιοχή.

Η σκλήρυνση της κυβερνητικής γραμμής φάνηκε χθες τόσο από την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, που ανέβασε τους τόνους σε αντίθεση με τις ήπιες δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, όσο και από την απέλαση του πρεσβευτή της Λιβύης.

Πληροφορίες θέλουν την Αθήνα να στέλνει τις επόμενες ημέρες επιστολή στον ΟΗΕ, με την οποία θα καταγγέλλει την Τουρκία για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας αναφορικά με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Λιβύη και θα ζητάει την καταδίκη της.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και η Αίγυπτος προκειμένου να διασφαλίσει και αυτή τον ζωτικό της χώρο στην ανατολική Μεσόγειο. Αν όντως συμβεί αυτό, τότε θα πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς η Αθήνα και το Κάιρο συντάσσονται στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού όπως ο ΟΗΕ και πιθανόν να είναι το πρώτο στάδιο για την ανακήρυξη και ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

«Άκυρο κείμενο» η συμφωνία της Τουρκίας

Από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται επίσης πως αναζητείται και το δεύτερο μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, το στρατιωτικό, προκειμένου να διαφανεί αν το καθεστώς Ερντογάν έχει παραβιάσει και το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στην Τρίπολη από τη διεθνή κοινότητα. Αν έχει παραβιάσει και αυτό η Άγκυρα, τότε θα βρεθεί σε ακόμη πιο δυσχερή θέση απέναντι στα ισχυρά νομικά επιχειρήματα της Ελλάδας.

Σηκώνοντας τους τόνους χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αγεωγράφητα και ανιστόρητα» όσα ισχυρίζεται η Τουρκία, οδηγούμενη -όπως είπε- «σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμφωνία της Τουρκίας είναι «άκυρο κείμενο» και τόνισε ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ισχύσει». Παράλληλα, θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα έχει δυνατούς συμμάχους, η φωνή μας ακούγεται» και εκφράζοντας την προσδοκία ότι η Ευρώπη «θα σταθεί απολύτως ενωμένη στο πλευρό της Ελλάδος που υπερασπίζεται τα δίκαια εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα».

Για τη στάση των άλλων χωρών απέναντι στη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αίγυπτος και Ισραήλ καταδίκασαν τη στάση της Τουρκίας μέσα σε μόλις δύο εικοσιτετράωρα. Ακόμα και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο επισήμως πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις απέναντι στις διαφορές μας με την Τουρκία, ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της γείτονος, με πρώτο τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έθεσε έναν φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας από όλα τα επίσημα βήματα».

«Σοβαρή κι επικίνδυνη εξέλιξη»

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά σοβαρή και επικίνδυνη εξέλιξη» που συνιστά μια έμπρακτη αρχή αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης, εκτίμησε πως «δεν υπάρχει ευθεία απάντηση στις αναθεωρητικές βλέψεις της Άγκυρας» και πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει τοποθετηθεί υπεύθυνα για το θέμα. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για έλλειψη εθνικής στρατηγικής στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων της Τουρκίας.

Απαντώντας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση και ακούει και συνεννοείται με τα κόμματα. Η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης αναφορικά με τον διάλογο για την εξωτερική πολιτική είναι ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλία». Η κυβέρνηση, όπως είπε, είναι στη διάθεση των κομμάτων και της εθνικής αντιπροσωπίας «για συνεννόηση και συναινέσεις, γιατί αυτό είναι το εθνικό μας συμφέρον».

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, ανέφερε: «Δεν έχουμε μόνο δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία. Έχουμε προκλήσεις και ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε τετελεσμένα. Μπορούν να οδηγήσουν σε περιορισμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υποτιμάτε την υπόθεση. Χρειάζεται στρατηγική και σχέδιο». Η ίδια, μάλιστα, ζήτησε τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This