Δυναμικές απαντήσεις στην Άγκυρα από ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ: «Δεχτείτε την ιστορία σας – Έχουμε και… γεράκια, δεν είμαστε περιστερώνας»

Must Read

Για ανακολουθία μεταξύ δηλώσεων και πράξεων κατηγόρησε τον Τούρκο ηγέτη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα πλαίσια της προκλητικής ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κος Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν στο Λονδίνο.

Δείτε επίσης: Νέα προκλητική δήλωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ στον Μητσοτάκη: «Μην ξεχνάτε ότι σας πετάξαμε στο Αιγαίο»

«Ο Ερντογάν προέτρεψε την ελληνική διπλωματική αποστολή να μη χτυπά πολύ τα χέρια στο τραπέζι.

Η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εμπρηστικών και προκλητικών δηλώσεων.

Δεν μπορεί να μιλάμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και από την άλλη να κάνουν πανσπερμία προκλητικών δηλώσεων και εμπρηστικής ρητορικής. Είναι σαν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και τρία πίσω, ειδικά με την τουρκολιβυκή συμφωνία που αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης πάσχει. Είναι δήλωση προθέσεων των δύο πλευρών προκειμένου να οριοθετηθούν οι θαλασσιές ζώνες τους αλλά δεν νομίζω να κυρωθεί από την λιβυκή βουλή», δήλωσε αρχικά ο κος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε:

«Σε μια κυβέρνηση πάντα υπάρχουν και τα γεράκια που υιοθετούν και πιο επιθετική γλώσσα. Το ΥΠΕΘΑ δεν είναι περιστερώνας, ούτε πρέπει να δώσει την εντύπωση ότι είναι περιστερώνας.

Εκεί θα συναντήσετε και τα ‘’γεράκια’’, υπάρχουν πολλές γλώσσες, η κυβέρνηση υιοθέτει τις τελικές αποφάσεις και η στρατιωτική ηγεσία ακολουθεί τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια».

Η απάντηση του ΥΠΕΞ στην τουρκική τοποθέτηση

Τη δική του απάντηση στις προκλητικές ανακοινώσεις των Τούρκων ομολόγων του έκανε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Σε δηλώσεις που πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς, κατηγόρησε για «ύβρι» την τουρκική πλευρά, η οποία και όπως ανέφερε η ανακοίνωση χαρακτηριστικά «δε μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία της».

Ο ίδιος ο κ. Γεννηματάς κατηγόρησε την Τουρκία πως «δεν έχει επιχειρήματα και προκαλεί να απειλεί» ενώ πρόσθεσε πως «διαστρεβλώνει ιστορικά γεγονότα, κάτι που η Ελλάδα δεν προτίθεται κάνει».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση.

Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε.

Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This