Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Ο ΟΗΕ νομιμοποιεί το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και η Ελλάδα… τρέχει

Δυσάρεστη εξέλιξη για τη χώρα μας είναι η επερχόμενη -σε μικρό χρονικό διάστημα- ανάρτηση από τον ΟΗΕ των συντεταγμένων που καθορίζονται με το τουρκολιβυκό σύμφωνο και αγνοούν τα δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή. Οι επιστολές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στον οργανισμό φαίνεται ότι κατέληξαν σε κάποιο σκονισμένο συρτάρι και τις επόμενες ημέρες ο ΟΗΕ θα «επισημοποιήσει» επί της ουσίας το τουρκολιβυκό σύμφωνο, το οποίο η χώρα μας σε κάθε ευκαιρία καταγγέλλει ως παράνομο.

Πρόκειται περί μιας εξέλιξης η οποία μάλλον αναμενόμενη θα πρέπει να θεωρηθεί, καθώς τα σχόλια των εκπροσώπων του ΟΗΕ σχετικά με τις ελληνικές επιστολές, με τις οποίες η χώρα μας ζητούσε να μην αναρτηθεί η συμφωνία, δεν άφηναν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας.

Στην Αθήνα υπάρχει κινητοποίηση, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι είναι αυτή η «επισημοποίηση» που περιμένει ο Ερντογάν, για να προβεί στην αποστολή τουρκικών σκαφών στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Υπό το πρίσμα των παραπάνω, οι δηλώσεις Ερντογάν για το τρίτο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία ερμηνεύονται ως μια σαφής δήλωση των προθέσεών του.

Δείτε επίσης: Αισχρό πόρισμα των Αλβανών για την δολοφονία του Κατσίφα! Την χαρακτηρίζουν… αυτοκτονία

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους το Σάββατο, τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει η στάση της Τουρκίας στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου και συμπλήρωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσουν εντατικές εργασίες με τα ερευνητικά πλοία, αλλά και με τα γεωτρύπανα. Δεν παρέλειψε να εκφράσει και τη στήριξή του στην κυβέρνηση Σάρατζ, λέγοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε πιστά τη συμφωνία με τον κύριο Σάρατζ και θα υποστηρίξουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα της Λιβύης».

Πάντως, το ζήτημα αναμένεται να τεθεί και στις συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη. Η επισημοποίηση, πάντως, μέσω της αναρτήσεως από τον ΟΗΕ δείχνει ότι τη συγκεκριμένη συμφωνία θα τη βρίσκουμε διαρκώς μπροστά μας από εδώ και πέρα.

Η Αθήνα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις γεωγραφικές ακροβασίες, στις μεθόδους με τις οποίες έχει καθορισθεί το μήκους μόλις 29,7 χιλιομέτρων σύνορο μεταξύ της τουρκικής και της λιβυκής ΑΟΖ, καθώς για να γίνει αυτό η Κρήτη έχει περιορισμένη επήρεια, η Κάσος, η Κάρπαθος και η Ρόδος την ελάχιστη δυνατή και μικρότερα νησιά, όπως το Καστελόριζο, εντελώς ανύπαρκτη επήρεια. Την ίδια ώρα τουρκικές ακατοίκητες βραχονησίδες χρησιμοποιούνται έχοντας πλήρη επήρεια για τον καθορισμό ΑΟΖ.

Δείτε επίσης: Οκτάι: «Τέρμα οι καλές προθέσεις και η υπομονή. Η περίκλειστη πόλη πρέπει ν’ ανοίξει»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ