Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Παρίσι και Λευκωσία «χέρι-χέρι» με τρίτη κοινή άσκηση στην κυπριακή ΑΟΖ

«Άγκυρα» στην κυπριακή ΑΟΖ έχει ρίξει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» σε μία ένδειξη στήριξης της Λευκωσίας από το Παρίσι. Χθες, μαχητικά «Ραφάλ» απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο και συμμετείχαν σε κοινή άσκηση με την Εθνική Φρουρά. Είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα.

Ο σκοπός της άσκησης ήταν η προσβολή εικονικών στόχων από γαλλικά αεροσκάφη, με ενεργοποίηση της κυπριακής αεράμυνας, όπως είπε ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης. «Το σύστημα αεράμυνας λειτουργεί ικανοποιητικά. Αξιολογήθηκε η κατάσταση. Η άσκηση είναι απτό παράδειγμα της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία και είναι σημαντική ευκαιρία για το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς να ασκείται σε υψηλό επίπεδο», συνέχισε ο κ. Αγγελίδης.

Η Εθνική Φρουρά της Κύπρου χρησιμοποιεί τα συστήματα αεράμυνας ώστε να ελεγχθούν οι δυνατότητες τους έναντι εικονικών αεροπορικών προσβολών. Στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου εκτός από το αεροπλανοφόρο βρίσκονται και άλλα πολεμικά σκάφη της Γαλλίας. Να σημειωθεί πώς πριν μερικές ημέρες Γαλλία και η Κύπρος υπέγραψαν συμφωνία για αγορά πυραύλων «Exocet» και «Mistral» από τη Κυπριακή Εθνική Φρουρά.

Για την Αμμόχωστο θα μιλήσει ο Αναστασιάδης

Στο μεταξύ, ο Νίκος Αναστασιάδης πρόκειται να θέσει το θέμα της Αμμοχώστου, την οποία οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να «ανοίξουν» και να εκμεταλλευτούν τουριστικά, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Δείτε επίσης: Η Τουρκία γράφει στα… παλιά της τα παπούτσια τον «διάλογο εμπιστοσύνης»! Εξέδωσε 16 NAVTEX σε μια μέρα

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο κ. Αναστασιάδης έχει διευθετήσει διμερείς επαφές κατά την επικείμενη επίσκεψη του στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητήσει το θέμα της Αμμοχώστου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον νετρ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Επίσης, θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ.

Ερωτηθείς για τις ενέργειες της κυβέρνησης για την Αμμόχωστο, ο Κύπριος εκπρόσωπος είπε ότι «διπλωματικές ενέργειες και επαφές συνεχίζονται και θα συνεχίζονται. Επιτρέψτε μου να μην αναφερθώ στα άλλα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση και έχουν ήδη αποφασιστεί, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ