8-7-2020

Κάθε πέρυσι καλύτερα

Όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας είναι εξίσου σοβαρά. Και πιθανώς για πρώτη φορά πέφτουν τόσα πολλά μαζί στο κεφάλι μας…

  • Από τον Δημήτρη Κ. Σέργιο

Η στήλη θα παρουσιάσει σήμερα ένα από αυτά που φαίνεται μεν «δευτερεύον», θεωρώ όμως ότι έχει (και θα έχει και στο μέλλον) καταλυτικές συνέπειες στην ψυχική υγεία των Ελλήνων… Δεν κάνω πλάκα! Πρόκειται για τη συχνά δραματική, «ηλεκτρονική συναλλαγή των πολιτών με το Δημόσιο»…

Παραθέτω την ιστορία: Δέχτηκα αγωνιώδες τηλεφώνημα από εν ενεργεία δικηγόρο επαρχίας. «Δημήτρη, καλησπέρα», μου λέει, «συγχώρα με, αλλά κοντεύω να κλατάρω». «Καλώς τον! Τι συμβαίνει, Σωτήρη;» τον ρωτώ. «Ασ’ τα, έχεις πλεονέκτημα εσύ». «Τι πλεονέκτημα να έχω, βρε Σωτήρη, εγώ είμαι πια απόμαχος, μπορώ να συγκριθώ με εσάς τα… θηρία εν ενεργεία;» τον ρώτησα γελώντας! «Μη γελάς, είσαι ευτυχής, επειδή είσαι… Αθηναίος!» μου είπε σοβαρά. «Μάλλον εσύ είσαι ευτυχής που είσαι αποκεντρωμένος!» του απάντησα, αλλά δεν γέλασε καθόλου!

«Λοιπόν, Δημήτρη, πριν από 12 μέρες πήγα στην ντόπια Εφορία να πληρώσω φόρο μεταβίβασης για αγορά ακινήτου από πελάτη μου. Όπως ξέρεις, ο συμβολαιογράφος δεν καλεί αγοραστή και πωλητή να υπογράψουν, αν δεν πάρει απόδειξη της Εφορίας ότι πληρώθηκε ο φόρος». «Ε, δεν του πήγες απόδειξη;» τον ρώτησα. «Άκου», ανταπάντησε, «η Εφορία δεν πληρώνεται στα γκισέ, λόγω κορωνοϊού. Μου ζήτησαν να πληρώσω σε τράπεζα. Πλήρωσα σε τράπεζα, πήρα την απόδειξη, μου είπε ο τραπεζικός ότι η πληρωμή θα περάσει στο TAXIS σε δύο εργάσιμες ημέρες. Σήμερα έχουμε… δωδέκατη ημέρα, αλλά τζίφος η υπόθεση! Η Εφορία λέει ότι δεν βλέπει τίποτα στις οθόνες της!

Η τράπεζα ωρύεται ότι πέρασε στο TAXIS την πληρωμή! Αγοραστής και πωλητής κοντεύουν να… τσακωθούν! Τι να κάνω, Δημήτρη;». «Να ρωτήσεις την Τράπεζα της Ελλάδος» του είπα. «Συνήθως, στις αποδείξεις πληρωμών εκκαθαρισμένου φόρου σε τράπεζες μπαίνει ρήτρα ότι μεσολαβών οργανισμός για να περάσει η πληρωμή στο ΤΑΧΙS είναι η Τράπεζα της Ελλάδος». «Τώρα σώθηκες!» μου απαντά. «Γιατί σώθηκα, Σωτήρη;» τον ρωτώ. «Η ντόπια Τράπεζα της Ελλάδος με παραπέμπει να ρωτήσω την… Αθήνα! Γι’ αυτό σου είπα ότι έχεις πλεονέκτημα που είσαι Αθηναίος» πρόσθεσε.

Έμεινα άφωνος. «Δεν μπορούσαν να ρωτήσουν αυτοί;» τόλμησα να ψελλίσω. «Τρία πουλάκια κάθονται» απάντησε. «Λένε ότι η Υπηρεσία Πληροφορικής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει διαφόρους αναδόχους, δεν ξέρουν εδώ στην επαρχία… ποιοι είναι! Εσύ που είσαι Αθηναίος, μπορείς να ρωτήσεις να μου πεις; Και όταν κατέβεις στην επαρχία ή ανεβώ εγώ επάνω, σε κερνάω καφέ! Να σου στείλω στο μέιλ σου την τραπεζική απόδειξη και εξουσιοδότηση;» ρώτησε αγωνιωδώς. Τι να έκανα, φιλαράκι μου είναι ο ταλαίπωρος από το πανεπιστήμιο. Δέχτηκα να βοηθήσω…

Λοιπόν, η Μηχανοργάνωση Αθηνών της Τραπέζης της Ελλάδος απάντησε ότι πρέπει να ρωτήσω το… σύστημα ΔΙΑΣ διότι στέλνει σε αυτό διαδοχική εντολή (!) να περάσει την πληρωμή στο TAXIS! Ρωτώ τη ΔΙΑΣ, μου απάντησε να περιμένω κανα δυο μέρες να το ψάξει! Και η… κεραμίδα: Με πληροφορεί τελικά ότι η πληρωμή είχε περάσει στο ΤΑXIS τη δεύτερη κιόλας ημέρα από εκείνη εντός της οποίας πραγματοποιήθηκε! Κατάπληκτος ρώτησα: «Μα, η επαρχιακή Εφορία δεν βλέπει εξόφληση στις οθόνες! Περάσανε ήδη έως σήμερα 15 ημέρες». «Ρωτήστε την πάλι» μου απαντούν!

Τηλεφωνώ στον συνάδελφο στην επαρχία και του το λέω. Αμέσως, εκείνος τηλεφώνησε στον έφορο και τον ρώτησε. Και -ω του θαύματος!- η πληρωμή του φόρου μόλις εκείνη ακριβώς τη στιγμή βρέθηκε στην οθόνη της Εφορίας! Προς δόξα της ψηφιοποίησης σε αυτή τη χώρα! Θα μιλήσω, λοιπόν, καθαρά: Στην Ελλάδα κάθε πέρυσι ήμασταν και καλύτερα σε όλα τα θέματα!

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιώργος Χαρβαλιάς
Γιώργος Χαρβαλιάς
Απόστολος Κρητικόπουλος
Απόστολος Κρητικόπουλος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ