13-7-2020

Δώστε χρήμα στον λαό!

Τι μπορεί να γίνει με τους ευρωπαϊκούς παράδες που (υποτίθεται ότι) θα δοθούν στην Ελλάδα; Ακολουθεί ρεαλιστική πρόταση…

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

3 2 δισ. που θέλει να μοιράσει το κράτος μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων είναι περίπου 3.200 ευρώ ανά κάτοικο. Ανά οικογένεια 10.000-11.000 ευρώ. Ένας ετήσιος μισθός για τη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών.

Αντί να τα δώσουμε σε έναν άσχετο με την πραγματική οικονομία νομπελίστα να τα διαχειριστεί ή να τα πάρουν η Μακίνσεη και οι δικηγόροι, να κάνουμε το εξής. Να μοιραστούν τσεκ ανά νοικοκυριά με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Οι ολιγότερο πλούσιοι να πάρουν πολλά και οι πλούσιοι (λέμε τώρα, για τα ελληνικά μέτρα…) δλδ άνθρωποι με εισοδήματα πάνω από 50.000, να μην πάρουν τίποτα.

Και στον Κέηνς να μην πιστεύεις, το χρήμα αυτό θα κινηθεί με τη μια στην αγορά, στη μικρή και μεσαία επιχείρηση. Θα βουλώσει πολλές μαύρες τρύπες των νοικοκυριών, θα ξεχρεώσει φόρους για πάρα πολύ κόσμο, θα αρχίσουν μικρά-τοπικά πρότζεκτ, όπως ανακαινίσεις οικοδομών από τις οποίες ζει ένα μεγάλο κομμάτι του εργατικού δυναμικού.

Και αυτό γιατί γκώσαμε από σχέδια του κράτους, από κρατικές πολιτικές στήριξης, που σημαίνει φτιάχνουμε δρόμους και γιοφύρια που δεν χρειαζόμαστε, ενώ η Ακαδημίας είναι μέσα στη λακκούβα».

Τα παραπάνω έγραφε φίλος σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο και αποτελούν, ίσως, τη μοναδική γρήγορα και εύκολα εφαρμόσιμη συνταγή για τα χρήματα που (λένε ότι) θα πάρει η Ελλάδα από το «ευρωπαϊκό πακέτο ανάκαμψης». Οι συνταγές με τους καθηγητές και τις επιτροπές που ακούγεται ότι θα σχηματιστούν για να αποφασίσουν πού και πώς θα διατεθούν τα κονδύλια ζέχνουν από μακριά την αποφορά της μαύρης αποτυχίας, της γραφειοκρατίας και των πεταμένων χρημάτων σε τσέπες ασχέτων με την πραγματική οικονομία.

Ζεστό μετρητό στις ελληνικές οικογένειες είναι χίλιες φορές ευεργετικότερο για την οικονομία από τα προγράμματα δράσης εναντίον των πλαστικών καλαμακίων του φραπέ, υπέρ της λαχανί ανάπτυξης και των καταπράσινων αλόγων που έχουμε βαρεθεί να ακούμε από τους πολιτικούς.

«Cash is king» («το μετρητό είναι βασιλεύς») λένε οι Αμερικανοί, που οι «επαναστάτες ποπολάροι» τους βρίζουν, ενώ ταυτόχρονα παρακαλάνε για μια πρόσκληση στη δεξίωση της πρεσβείας για τη γιορτή της 4ης Ιουλίου…

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ