11-8-2020

Ηττήθηκαν οι αποδομητές

Ο λαός μας σέβεται την εθνική ταυτότητα και δεν πέφτει εύκολα θύμα των διάφορων αποδομητικών τάσεων.

  • Από τον Κωνσταντίνο Χολέβα

Χιλιάδες τόνοι μελανιού έχουν χυθεί για να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της Επαναστάσεως του 1821 και να αμφισβητηθεί το Κρυφό Σχολειό, αλλά οι Ελληνες, στη μεγάλη πλειοψηφία μας, δεν δεχόμαστε αμάσητες τις διάφορες προπαγάνδες. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει η έρευνα κοινής γνώμης για την Επανάσταση του 1821, την οποία διενήργησε το Κέντρο Φιλελευθέρων Μελετών σε συνεργασία με την εταιρία δημοσκοπήσεων Marc. Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στις 8/7/2020, καταγράφει την πεποίθηση του 90,4% των ερωτηθέντων ότι η Επανάσταση ήταν πρωτίστως εθνική. Υπάρχουν απαντήσεις γύρω στο 50% για τον κοινωνικό, φιλελεύθερο ή θρησκευτικό χαρακτήρα του 1821. Θεωρώ ευχάριστη έκπληξη το μεγάλο ποσοστό της σωστής απάντησης.

Όλα τα κείμενα των πρωταγωνιστών και οι διακηρύξεις των εθνικών συνελεύσεων μιλούν για μία εξέγερση Ελλήνων ορθοδόξων εναντίον ενός αφόρητου ζυγού από δύναμη αλλοεθνή και αλλόθρησκη. Έχει σημασία η αφύπνιση των Ελλήνων, διότι επί δεκαετίες κατεβλήθη εργώδης προσπάθεια από τη μαρξιστική προπαγάνδα να τονιστεί ο ταξικός -δήθεν- χαρακτήρας της Επαναστάσεως. Από τις άλλες απαντήσεις της έρευνας κρατώ τη μεγάλη δημοτικότητα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, καθώς και την πολύ χαμηλή δημοτικότητα του Αλεξάνδρου Μαυροκορδάτου, οπαδού της πλήρους υποταγής στη Μεγάλη Βρετανία. Τον Μαυροκορδάτο προβάλλουν ως πρότυπο πολιτικού ορισμένοι από τους σύγχρονους μελετητές του 1821. Ευτυχώς, οι Ελληνες προτιμούμε τον απροσκύνητο, ευφυή αλλά και συνειδητά πιστό χριστιανό Θ. Κολοκοτρώνη.

Το Κρυφό Σχολειό ήταν υπαρκτό, υποστηρίζει το 71,7% των ερωτηθέντων. Και βέβαια ήταν υπαρκτό, διότι έως το 1650 δεν ήταν καθόλου εύκολο να λειτουργήσουν ελεύθερα σχολεία για τους υπόδουλους. Όμως, και αργότερα η αυθαιρεσία του κατακτητή τα άνοιγε και τα έκλεινε χωρίς να δίνει λόγο. Οι αμφισβητίες του Κρυφού Σχολειού εξυπηρετούν δύο στόχους: Πρώτον, να υπονομευτεί ο πατριωτικός ρόλος του ορθόδοξου κλήρου και, δεύτερον, να εξωραϊστεί η Τουρκοκρατία, ως μία περίοδος «αρμονικής συνυπάρξεως εθνοτήτων». Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί σοβαρά και ακλόνητα στοιχεία για το πώς και πότε λειτούργησε η κρυφή παιδεία των Ελλήνων.

Η Εκκλησία διαδραμάτισε σημαντικό και θετικό ρόλο κατά την Επανάσταση, απαντά το 72,1% των ερωτηθέντων. Παρά τις επιθέσεις και τα ανιστόρητα επιχειρήματα που ακούγονται κατά καιρούς, περισσότεροι από εφτά στους 10 Ελληνες αναγνωρίζουν την Ορθόδοξη Εκκλησία ως παράγοντα αγωνιστικότητας και ως πνευματικό καθοδηγητή του Εθνους σε δύσκολες στιγμές. Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν τη θετική επίδραση των τεκμηριωμένων βιβλίων και των υποστηρικτών της ελληνορθόδοξης παράδοσης. Πιστοποιούν, επίσης, την αποτυχία των αποδομητών. Μία πρόβλεψη: Τώρα κάποιοι θα αρχίσουν να συκοφαντούν τον Κολοκοτρώνη!


ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Αλκιβιάδης Κ. Κεφαλάς
Αλκιβιάδης Κ. Κεφαλάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ