Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022

Δημοκρατία αλά… Τούρκα

Δημοσίευση:

Το καθεστώς Ερντογάν έβαψε άλλη μία φορά με αίμα τα νύχια του. Την τελευταία της πνοή -ύστερα από απεργία πείνας 238 ημερών σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης -άφησε την περασμένη Πέμπτη η νεαρή δικηγόρος Εμπρού Τιμτίκ.

  • Από τον Μιχάλη Ψύλο

Τι ζητούσε; Μια δίκαιη δίκη! Η Εμπρού είχε συλληφθεί από το καθεστώς Ερντογάν το 2017 μαζί με άλλους 16 δικηγόρους της Ενωσης Προοδευτικών Δικηγόρων (ÇHD) με την κατηγορία της τρομοκρατίας, επειδή υπεράσπιζε ως συνήγορος τις οικογένειες ανθρακωρύχων που είχαν χάσει τη ζωή τους στα ορυχεία της Σόμα και του Ερμενέκ!

Η υπόθεση εναντίον των δικηγόρων βασίστηκε σε δήθεν αποδεικτικά στοιχεία που είχαν μεταφερθεί από άλλη έρευνα το 2013 και το ψηφιακό αρχείο δεν είχε αντιγραφεί σωστά. Ένας μυστικός πράκτορας κατηγόρησε την Εμπρού ότι «υποθάλπει την τρομοκρατία» και η νεαρή δικηγόρος καταδικάστηκε το 2019 σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών. Συνολικά, οι δικηγόροι καταδικάστηκαν σε 159 χρόνια κάθειρξη. Η Εμπρού και ο επίσης φυλακισμένος συνάδελφός της Αϊτάκ Ουνσάλ -μέλη και οι δύο της Ενωσης Προοδευτικών Δικηγόρων (ÇHD)- άρχισαν απεργία πείνας στις 3 Φεβρουαρίου υποστηρίζοντας ότι η καταδίκη τους δεν είχε τεκμηριωθεί. «Ολοι ήξεραν ότι βαδίζει προς τον θάνατό της από τότε που άρχισε την απεργία πείνας» δήλωσε το ηγετικός στέλεχος του Κουρδικού Λαϊκού Κόμματος (HDP) δρ Ομέρ Φαρούκ Γκερζερλίογλου. «Για 238 ημέρες οι τουρκικές Αρχές αγνόησαν τις κραυγές μας».

Ο συνάδελφός της Αϊτάκ Ουνσάλ συνεχίζει την απεργία πείνας και οδεύει, δυστυχώς, προς το τέλος του, καθώς το καθεστώς Ερντογάν εξακολουθεί να αγνοεί τις εκκλήσεις δικηγορικών οργανώσεων για την επανάληψη της δίκης! Στις 24 Αυγούστου μια ομάδα Βέλγων δικηγόρων είχε συγκεντρωθεί μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες για να υποστηρίξει την Εμπρού και τον Αϊτάκ. Η Avocats, μια ένωση 8.000 Βέλγων δικηγόρων, είχε καλέσει επίσης την κυβέρνηση Ερντογάν να απελευθερώσει τους δύο δικηγόρους. Φωνή βοώντος… Δημοκρατία αλά Τούρκα! Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν, άλλωστε, φυλακισμένοι στη γείτονα με σαθρές κατηγορίες. Την ίδια ώρα που ο Ερντογάν προσπαθεί να εμφανιστεί ως υπέρμαχος της ισλαμικής πίστης! Μετατρέποντας προκλητικά σε τζαμιά την Αγια-Σοφιά, τη Μονή της Χώρας και ό,τι άλλο βάλει στόχο! Για να ανεβάσει τη δημοτικότητά του που πέφτει συνεχώς.

«Μετά τη συνθήκη της Λωζάννης, το 1923, ο Κεμάλ Ατατούρκ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις ιδέες της “κατάκτησης” και της “επέκτασης” στις ομιλίες του» γράφει η ιστοσελίδα Axval. «“Η έννοια της κατάκτησης έχει διαγραφεί από το λεξικό μας για πάντα” έλεγε τότε ο Κεμάλ. Σήμερα, το καθεστώς Ερντογάν ξεκινά τόσο την κατάκτηση όσο και την επέκταση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ένας ύπουλος πόλεμος συνεχίζεται στη χώρα, ενάντια σε κάθε αντίθετη φωνή. Πολίτες τιμωρούνται, φυλακίζονται, βασανίζονται, πέφτουν θύματα απαγωγών, δολοφονούνται, απελαύνονται από την πατρίδα – ή καταδικάζονται σε κοινωνικό θάνατο, στερημένοι από κάθε κοινωνικό δικαίωμα» γράφει η αντιπολιτευόμενη τουρκική ιστοσελίδα.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Μυρίζει εκλογές και βρομάει σκάνδαλα!

Αλλά και αυτά τα απαράδεκτα βήματα δεν φαίνεται να βοηθάνε τον «σουλτάνο». Πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου MetroPOLL Research έδειξε ότι η μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί δεν είχε κανένα αποτέλεσμα υπέρ του κυβερνώντος κόμματος στην πρόθεση ψήφου, όπως δήλωσε ο διευθυντής της εταιρίας Εζλέρ Σεντσάρ. «Για όσους είναι περίεργοι, η έρευνα που έγινε τον Αύγουστο έδειξε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν έχει καμία επίδραση στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων» δήλωσε ο διευθυντής του MetroPOLL Research.

Άλλωστε, αυτό που μετράει είναι τι υπάρχει στις… τσέπες των πολιτών! «Είναι η οικονομία, ηλίθιε» που έλεγε και ο Κλίντον. Και η λίρα βρίσκεται σε συνεχή πορεία υποτίμησης,παρά τις ανακοινώσεις Ερντογάν για την ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Όπως αποκαλύπτει, μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα «Dunya», «έχουν εκτιναχτεί οι πωλήσεις… χρηματοκιβωτίων στην Τουρκία, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν να κρατάνε στα σπίτια ή στις επιχειρήσεις τους ξένο συνάλλαγμα και χρυσό».
«Οι άνθρωποι που αγόραζαν, μάλιστα, μικρά χρηματοκιβώτια τώρα αρχίζουν να αγοράζουν μεγαλύτερα για σπίτια και γραφεία» δήλωσε ο Ορχάν Κιρατλί, πρόεδρος της εταιρίας Kıratlı Çelik Kasa, από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της Τουρκίας, που ιδρύθηκε το 1943. Ο Κιρατλί είπε ότι τα αποθέματα χρηματοκιβωτίων της εταιρίας του σε αποθήκες στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα, στη Σμύρνη και στο Γκαζιάντεπ έχουν πλέον εξαντληθεί. «Η εταιρία άνοιξε μια νέα γραμμή παραγωγής για χρηματοκιβώτια υψηλής ασφάλειας, αλλά εξακολουθούμε να λέμε στους πελάτες μας ότι πρέπει να περιμένουν 15 ημέρες για παράδοση» τόνισε.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου Ερντογάν και του γαμπρού του, υπουργού Οικονομικών Αλμπαϊράκ ότι η οικονομία της Τουρκίας ανακάμπτει, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και πολλοί Τούρκοι έχουν στραφεί στο δολάριο και στον χρυσό ως ασφαλή καταφύγια για τις αποταμιεύσεις τους. Η λίρα υποτιμήθηκε στο χαμηλό όλων των εποχών, 7,41 ανά δολάριο, αυτήν την εβδομάδα, υποχωρώντας σχεδόν κατά 20% σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα από τον Ιανουάριο. Οι τουρκικές Αρχές υποχρέωσαν, μάλιστα, τις τράπεζες να φορολογούν τους κατόχους καταθέσεων σε ξένο νόμισμα, όπως δήλωσε ο Χαλούκ Ντουντάρ, πρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρίας Kasataş. «Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τώρα να κρατήσουν τα μετρητά σε συνάλλαγμα στο σπίτι» πρόσθεσε.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Άσε μας, κ. Τσίπρα

Και πώς απαντά ο Ερντογάν; Με πολεμικές ιαχές, μήπως και υποδαυλίσει τα εθνικιστικά χαρακτηριστικά των πολιτών για να ξεχάσουν τις… τσέπες τους. «Το Casus belli ισχύει» απειλεί η ισλαμοσυντηρητική εφημερίδα «Yeni Safak». Όπως γράφει, μάλιστα: «Η Ελλάδα προσπαθεί να επιτύχει ψυχολογική υπεροχή στην ανατολική Μεσόγειο, επιδιώκοντας να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της στην ανατολική Μεσόγειο μέσω των… αμφισβητούμενων νησιών του Αιγαίου». Η ερντογανική εφημερίδα επαναλαμβάνει, φυσικά, ότι «αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια, η απόφαση αυτή θα θεωρηθεί πολεμική πράξη και αιτία πολέμου».

Όπως αναφέρει το γαλλικό δίκτυο Europe1 στην ηλεκτρονική σελίδα του: «Ο Ερντογάν επιλέγει τη διπλωματία της αντιπαράθεσης για να παραμείνει στην εξουσία… Η προκλητική, αντιδυτική και αντιευρωπαϊκή δήλωση του Ερντογάν ότι δεν θα κάνει “καμία παραχώρηση” είναι σήμερα η βάση της πολιτικής του Τούρκου προέδρου». Σύμφωνα με την ανάλυση του Europe1, μέσα από την εξύψωση του μεγαλοπρεπούς παρελθόντος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ο Ερντογάν επιδιώκει την κινητοποίηση της ισλαμικής, συντηρητικής εκλογικής του βάσης…

«Είναι μία από τις μοναδικές πιθανότητες για τον Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία ύστερα από 17 χρόνια εξουσίας με μάλλον μέτρια, αν όχι θλιβερά, οικονομικά αποτελέσματα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτή η δήλωση έγινε στην επέτειο των 950 ετών μιας μάχης που έλαβε χώρα στην Ανατολία και η οποία σηματοδοτεί τη νίκη του Σελτζούκου σουλτάνου επί του αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Ο Ερντογάν χτίζει κομμάτι κομμάτι μια διπλωματία συστηματικής αντιπαράθεσης με την Ευρώπη. Είτε σε συμβολικό επίπεδο, με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, είτε σε στρατηγικό, με μια ναυτική εκστρατεία εκφοβισμού που στοχεύει στη μετατροπή της Μεσογείου σε μια εσωτερική θάλασσα της Τουρκίας» σχολιάζει το Europe1.

«Τι θα ακολουθήσει, λοιπόν, με την Τουρκία;» διερωτάται η γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung» με άρθρο του Κλάους Ντίτερ Φρανκενμπέργκερ. «Θα ήταν ωραίο εάν η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούσαν να επιλύσουν τη διαφωνία τους για τα εδάφη και τις πρώτες ύλες στην ανατολική Μεσόγειο με διάλογο. Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά: Η Αγκυρα, η οποία θέλει να γίνει μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη, έρχεται σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο, που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Συνεπώς, είναι αυτονόητο η Ε.Ε. και οι Ευρωπαίοι εταίροι των δύο χωρών να δείχνουν την αλληλεγγύη τους και να μην εκφοβίζονται από τον αυτοκράτορα Ερντογάν» γράφει η γερμανική εφημερίδα. Από λόγια χορτάσαμε όμως…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άσε μας, κ. Τσίπρα

Αν ήσουν συνοικιακός παντοπώλης και αγνοούσες τα τεκταινόμενα, να το καταλάβαινα. Αν ήσουν μοναχός...

Η ορθοπολιτική νεύρωση

Το μονομελές επιστημονικό επιτελείο της στήλης αποφάνθηκε: Αντίδοτο στην πολιτική ορθότητα είναι η αλήθεια...

Κίνα: Αέρας αλλαγής;

Ένα κοσμογονικό γεγονός συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Κίνα. Αφορμή ήταν μια πυρκαγιά που...

Μυρίζει εκλογές και βρομάει σκάνδαλα!

Με χαμόγελο όλο υπονοούμενα -ακόμη ένα δείγμα άκρατης αλαζονείας-, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μάς...

Ποιος δικαιούται ελληνικό διαβατήριο;

Κάποια στιγμή πρέπει να συμφιλιωθούμε με την Ιστορία μας. Και το σχέδιο που προωθεί...

Ο Κίτσος ως Τζέι Αρ

Halloween, Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday και πάνω τούρλα στο ελληνικάνικο κρατίδιο του υπαρκτού...

Ο καταλληλότερος κατά Κομφούκιο

Η «Σοφία της Κίνας και της Ινδίας» του Λιν Γιουτάνγκ είναι ένα ανθολόγιο φιλοσοφικών...

Κάποιος να του κάνει μήνυση

Χθες, η αριστερή εφημερίδα «Documento» ολοκλήρωσε τη δημοσίευση της λίστας των 108 πολιτικών και...

Kυνισμός VS ρομαντισμός

Σέβομαι απολύτως τις δημοσκοπήσεις. Αν γνωρίζεις να τις διαβάζεις, σου λένε πάντα την αλήθεια....

Το καλύτερο κοινωνικό μέτρο

Όποιος νομίζει πως ο κόσμος ξυπνάει και κοιμάται με αγωνία για τις υποκλοπές να...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαριέτα Φουρεράι: Είδαμε για πρώτη φορά την μητέρα της Ελένης Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης...

Νέος ισχυρός σεισμός στην Εύβοια αισθητός και στην Αθήνα! – Λέκκας: «Περιπλέκεται τώρα το θέμα…»

5 Ρίχτερ το μέγεθος σύμφωνα με το Γεωδυναμικό - «Αυτόν τον σεισμό τον αντέχουν τα κτήρια, συνιστώ ψυχραιμία, δε νομίζω να φτάσουμε σε πολύ μεγάλα μεγέθη»

«Η μητέρα του πατέρα Αντώνιου ζει σε “κοτέτσι” και κρυώνει»

Την ώρα που οι Αρχές κάνουν φύλλο και φτερό...

Σοκαριστική καταγγελία: Έκλεψαν 1.500 ευρώ από την 21χρονη Έμμα, ενώ ήταν αιμόφυρτη στο οδόστρωμα!

Στο δικαστικό Μέγαρο βρέθηκε η οικογένεια της αδικοχαμένης φοιτήτριας, ζητώντας να αλλάξουν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο δράστης

«Φιλανθρωπική» μπίζνα του Λούλη με την «Κιβωτό»

To «κουτί της Πανδώρας» άνοιξε και πλέον οι αποκαλύψεις...

Τσελέντης: «Έχω χάσει τον ύπνο μου με τις Αλκυονίδες» – Τρομακτική πρόβλεψη για μελλοντικό σεισμό 6 Ρίχτερ

Ανησυχία προκαλεί η πρόβλεψη του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου...

Ίλιγγος με το ποσό που βρέθηκε στο χρηματοκιβώτιο του πατέρα Αντώνιου – «Τα είχα για να τα μετρήσω» είπε η παπαδιά 

«Ζεστά» και μετρητά 350.000 ευρώ στα χέρια της παπαδιάς που ήθελε να τα... μετρήσει! - Στον εισαγγελέα ο φάκελος της υπόθεσης

Το μυστικό όπλο του Κυριάκου για να γκρεμίσει τον Καραμανλισμό

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διμέτωπος αγώνας του Κυριάκου...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ