Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Κυριάκο, κοίτα μια καρέκλα!

Η φωτογραφία δεν είναι μοντάζ! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης… θαυμάζει ένα έργο τέχνης που στους «αμύητους» θυμίζει καρέκλα καφενείου

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Σε αυτή τη φωτογραφία που ελήφθη από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμπυκνώνεται το ελληνικό πρόβλημα. Ο πρωθυπουργός κοιτάζει προσεκτικά μια διαλυμένη ψάθινη καρέκλα και ο κύριος δίπλα του τού εξηγεί τι ακριβώς βλέπει! Από κοντά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Εμείς οι αφελείς βλέποντας τη ρημαδιασμένη καρέκλα θα νομίζαμε ότι την πέταξε το καφενείο της γειτονιάς επειδή έσπασε όταν έκατσε πάνω της ο κυρ Μήτσος, που χώρισε με τη γυναίκα του και τρώει μόνο απέξω και πήρε βάρος ο κακομοίρης… Όμως, δεν φταίει ο κυρ Μήτσος. Είναι έργο τέχνης η καρέκλα, μοντέρνας τέχνης γαρ!

Εξερευνώντας την τρύπια κάλτσα, που είναι στην πραγματικότητα η μοντέρνα τέχνη, αξίζει να διαβάσετε το μνημειώδες άρθρο της εφημερίδας «Independent»* για το πώς η CIA «γέννησε» το καλλιτεχνικό κίνημα που θαυμάζει σχεδόν σύσσωμη η «ελίτ» της χώρας μας.
«Επί δεκαετίες στους κύκλους της τέχνης ήταν είτε φήμη είτε αστείο, αλλά τώρα επιβεβαιώνεται ως γεγονός. Η CIA χρησιμοποίησε την αμερικανική σύγχρονη τέχνη -συμπεριλαμβανομένων των έργων τέτοιων καλλιτεχνών, όπως ο Τζάκσον Πόλοκ, ο Ρόμπερτ Μάδεργουελ, ο Βίλεμ ντε Κούνινγκ και ο Μαρκ Ρόθκο- ως όπλο στον Ψυχρό Πόλεμο. Η CIA έδρασε σαν… αναγεννησιακός πρίγκιπας· με τη διαφορά ότι το έκανε κρυφά. Ενίσχυσε και προώθησε την αμερικανική αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική σε όλο τον κόσμο περισσότερο από 20 χρόνια. Αυτή ήταν μια περίοδος στη δεκαετία του 1950 και τη δεκαετία του 1960, όταν η μεγάλη πλειονότητα των Αμερικανών αντιπαθούσε ή ακόμα και περιφρονούσε τη σύγχρονη τέχνη. Ο πρόεδρος Τρούμαν συνόψισε τη λαϊκή άποψη όταν είπε “αν αυτή είναι τέχνη, τότε εγώ είμαι Χόττεντοτ”**. Όσο για τους ίδιους τους καλλιτέχνες, πολλοί από αυτούς ήταν πρώην κομμουνιστές».
Η συνέχεια αύριο…

* Δημοσιεύτηκε στις 21/10/1995, το υπογράφει η Frances Stonor Saunders και βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.independent.co.uk/news/world/modern-art-was-cia-weapon-1578808.html.

** Χόττεντοτ: έτσι αποκαλούσαν με υποτιμητικό τρόπο οι Βρετανοί και οι Ολλανδοί αποικιοκράτες τους Χόι Χόι, τα μέλη μιας νομαδικής φυλής της Νοτιοδυτικής Αφρικής – κάτι αντίστοιχο με τη δική μας αρνητική χρήση της ονομασίας της φυλής Μάο Μάο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ