Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

«Δούρειος ίππος» του Ερντογάν το Ισλάμ!

Η Δύση καταρρέει, η Ανατολή ανεβαίνει. Αυτός ο αιώνας θα αλλάξει τα πάντα! Ο πόλεμος της Δύσης με το Ισλάμ ήταν πόλεμος με τους Τούρκους τα τελευταία χιλιάδες χρόνια.

  • Από τον Μιχάλη Ψύλο

Και τώρα ο θυμός της Δύσης είναι με τον… Ερντογάν»! Ξέφρενο και προκλητικό το παραλήρημα της «Yeni Safak», της επίσημης ισλαμοσυντηρητικής ερντογανικής εφημερίδας στην Τουρκία, με αφορμή τη σφοδρή αντιπαράθεση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τη Γαλλία και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Η γεωγραφία της Τουρκίας δεν μπορεί να ελεγχθεί, ούτε θα ελεγχθεί. Γιατί ο πόλεμος κατά του Ερντογάν, ο πόλεμος με την Τουρκία, ο πόλεμος με τον μουσουλμανικό κόσμο είναι ένα ενιαίο έργο… Το σχέδιο “Σταματήστε την Τουρκία” θα είναι για τη Δύση το μεγαλύτερο σοκ του 21ου αιώνα. Επειδή η ιστορία έχει αλλάξει, ο χάρτης ισχύος έχει αλλάξει. Καμία επίθεση δεν μπορεί πλέον να σταματήσει την Τουρκία!» γράφει ο βασικός αρθρογράφος της «Yeni Safak» Ιμπραήμ Καραγκιούλ, δείχνοντας τις πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας. Γιατί ο χαρακτηρισμός «ψυχασθενής» για τον Μακρόν από τον Ερντογάν δεν ήταν μια κουβέντα που πέταξε τυχαία μέσα στο παραλήρημά του ο Τούρκος πρόεδρος. Ηταν μια πολύ καλά υπολογισμένη κίνηση στη σκακιέρα του.

Όπως γράφει η γερμανική «Tagesspiegel», «η τουρκοευρωπαϊκή αντιπαράθεση τροφοδοτείται περαιτέρω από την προσπάθεια του Ερντογάν να μιλά για όλους τους μουσουλμάνους. Η Δύση βλέπει σε κάθε μουσουλμάνο έναν Τούρκο και σε κάθε Τούρκο έναν μουσουλμάνο», όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στην Καισάρεια το περασμένο Σάββατο.

Ο Ερντογάν θέλει να αναγορευτεί σε «ηγέτη» των μουσουλμάνων σε όλον τον κόσμο και φυσικά στην Ευρώπη προκειμένου να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του ισχύ και τα νεο-οθωμανικά του όνειρα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται βέβαια σήμερα ως φάρσα! Επί 500 χρόνια η γαλλική συμμαχία με τους Οθωμανούς επέτρεπε στη Γαλλία να ενεργεί ως προστάτις των μεγάλων χριστιανικών κοινοτήτων που ζούσαν εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τα εμπορικά πλεονεκτήματα της γαλλοοθωμανικής συμμαχίας ήταν επίσης σημαντικά, επιτρέποντας στη Γαλλία να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στο μεσογειακό εμπόριο, ανταγωνιζόμενη τη Βενετία. Τώρα ο Ερντογάν πρωτοστατεί στην επιβολή εμπάργκο στα γαλλικά προϊόντα και προσπαθεί να εμφανιστεί ως «προστάτης» των μουσουλμάνων στη γηραιά ήπειρο. Και γι’ αυτό πυροδοτεί το μίσος των μουσουλμάνων εναντίον της Γαλλίας και της Ευρώπης, γράφει η εφημερίδα «Le Figaro», αποκαλύπτοντας πως ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή μιας μουσουλμανικής αντίδρασης σε όλον τον κόσμο με αφορμή την επανάληψη του έργου με τα σκίτσα του Μωάμεθ μετά τη στυγερή δολοφονία του Γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί από έναν νεαρό Τσετσένο τζιχαντιστή.

Η γαλλική εφημερίδα εκτιμά ότι «η επιθυμία του Ερντογάν να ταπεινώσει προσωπικά τον Μακρόν εξυπηρετεί έναν πολιτικό στόχο: να κινητοποιήσει τους ισλαμιστές όλων των αποχρώσεων εναντίον της Γαλλίας, της χώρας που καταδικάζει δυναμικά και με συνέπεια τα χτυπήματα στη Συρία, στη Λιβύη, στην ανατολική Μεσόγειο ή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Με υποκίνηση του Ερντογάν εξελίσσεται ήδη μια τεράστια επιχείρηση κατά της Γαλλίας στον αραβικό και τον ισλαμικό κόσμο, με μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων, διαδηλώσεις, επιθέσεις και δηλώσεις διαμαρτυρίας «από καθεστώτα εκ των οποίων κανένα δεν μπορεί να δώσει μαθήματα θρησκευτικής ή πολιτικής ανοχής», όπως γράφει εύστοχα η γαλλική «Le Monde».

H εκστρατεία αυτή που υποκινεί η Τουρκία έχει ταυτόχρονα στόχο να εκφοβίσει τις δυτικές δημοκρατίες. Να τρομοκρατήσει τους πολίτες, ώστε να πιστέψουν ότι ουδείς είναι ασφαλής. Αλλά και να στρέψει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες -και τη Γαλλία πρώτα απ’ όλα- σε πιο ισλαμοφοβική, ακροδεξιά κατεύθυνση. Για να έχουν ο Ερντογάν και οι ομοϊδεάτες του μεγαλύτερο περιθώριο παρέμβασης! Και είμαστε ακόμη στην αρχή… ‘Αλλωστε, μία ημέρα μετά την ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή στην Αγκυρα -κίνηση που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην 500ετή διπλωματική ιστορία των δύο χωρών- ο Ερντογάν, σε νέα ομιλία του, επανέλαβε πάλι τις… αμφιβολίες του για την «ψυχική υγεία» του Μακρόν!

«Υπάρχει μια ισλαμική εκστρατεία κατά της Γαλλίας. Είναι οργανωμένη, δεν είναι τυχαία και οι πομποί είναι σε μεγάλο βαθμό τουρκικοί» γράφει η εφημερίδα «Le Figaro». «Η Γαλλία είναι ο πρωταρχικός στόχος του Ερντογάν, γιατί είναι η χώρα στην Ευρώπη που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα. Υπερασπίζεται ακούραστα την κοσμικότητα και ο πρόεδρός της πρωτοστατεί στην αντιτουρκική σφεντόνα. Το Παρίσι προειδοποίησε τους Ευρωπαίους εταίρους του, ευαισθητοποιώντας τους για τον κίνδυνο που ενέχει ο Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη και τη Συρία, αλλά και πιο πρόσφατα, στη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Άλλωστε, η νέα επίθεση του Ερντογάν συνιστά μια καινούργια φάση στην επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών, των οποίων οι εντάσεις είναι παλιές και προηγούνται της άφιξης του Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Η αντίσταση των Γάλλων στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη και ο νόμος του 2001 για τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους είχαν στρέψει την Αγκυρα εναντίον του Παρισιού. Απλά, από το 2017 οι νεο-αποικιακές πολιτικές του Ερντογάν δημιούργησαν ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των δύο χωρών, λόγω της απόπειρας της Αγκυρας να αλλάξει υπέρ της τις ισορροπίες ισχύος στη Μεσόγειο.

Η Αγκυρα βιάζεται να προλάβει το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής στην Ουάσινγκτον μετά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ο Ερντογάν θέλει να εκμεταλλευτεί επίσης τη ρωσοϊταλική προσέγγιση, καθώς Μόσχα και Ρώμη δεν θέλουν μεν την Τουρκία στη Λιβύη, αλλά «κλείνουν το μάτι» στον Ερντογάν, στην προσπάθειά του να αποτρέψει το σχέδιο κατασκευής του αγωγού EastMed στην ανατολική Μεσόγειο. Γιατί η μεν Μόσχα θα έχανε την πρωτοκαθεδρία στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, η δε Ρώμη τη μονοπωλιακή διέλευση μέσω της Ιταλίας όλου του φυσικού αερίου που θα κινεί την Ε.Ε. από τον Νότο!

Από την πλευρά του, το Παρίσι προσπαθεί να κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους τραβώντας κόκκινες γραμμές. Είναι σε ανειρήνευτη αντίθεση με την Τουρκία και για άλλον έναν σημαντικό λόγο: Ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα αποθέματα ουρανίου στη νότια Λιβύη, με τα οποία λειτουργεί τα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια. Η παρουσία επίσης γαλλικών πετρελαϊκών εταιριών στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και σε εκείνα νότια της Κρήτης θα εντείνει συνεχώς την αντίδραση του Παρισιού στις νεο-αποικιακές κινήσεις της Αγκυρας στην περιοχή και στην προσπάθεια αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Ερντογάν.

Δυστυχώς, η ισχυρότερη χώρα της Ε.Ε. -η Γερμανία- επιμένει να «στρουθοκαμηλίζει» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του Ερντογάν. Για τα δικά της ιδιοτελή συμφέροντα η Γερμανία εμφανίζεται απρόθυμη να μιλήσει με ισχυρή φωνή, παίζοντας «κατενάτσιο» υπέρ του Ερντογάν και αναβάλλοντας συνεχώς την επιβολή κυρώσεων. Έτσι, όπως γράφει η εφημερίδα «Le Figaro»: «Ο Τούρκος πρόεδρος κατάλαβε το μήνυμα και ερμήνευσε την απαλότητα των ευρωπαϊκών κρατών ως ενθάρρυνση να συνεχίσει την πολιτική του, στέλνοντας εκ νέου τα πλοία που είχε αποσύρει δύο ημέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ανοιχτά του Καστελόριζου».

Το Βερολίνο και οι δορυφόροι του θα μάθουν, δυστυχώς, αργά ή γρήγορα ότι η πολιτική κατευνασμού του Ερντογάν θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Οπως όλοι οι αποτυχημένοι αυτοκράτορες, ο Τούρκος πρόεδρος αισθάνεται συνεχώς την ανάγκη να προκαλεί νέες κρίσεις για να αποσπά την προσοχή των ψηφοφόρων του από τις δικές του τρανταχτές αποτυχίες στην οικονομία και στην καταστολή της δημοκρατίας!

Η Σινέμ Αντάρ, αναλύτρια στο Ιδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου, έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter: «Η Αγκυρα δεν είναι ικανή να επιλύσει τις διαφορές στην εξωτερική πολιτική μέσω του διαλόγου… Απλώς αξιοποιεί το Ισλάμ για να σκοράρει πολιτικά…»

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγγελική Κούρκουλου στο ΟΠΑΠ Game Time: «Αν η ΑΕΚ δείξει συνέπεια θα επικρατήσει άνετα»

Σαββατοκύριακο με μάχες στην κορυφή της Super League Η Super League συνεχίζεται με μεγάλα παιχνίδια στη μάχη για τον τίτλο και η εβδομαδιαία εκπομπή ΟΠΑΠ Game Time υποδέχτηκε τη δημοσιογράφο Αγγελική Κούρκουλου. Η  πρώτη...

«Χρυσές» πληρώνει τις συμβουλές για τις νέες δομές το Υπουργείο Μετανάστευσης

Κονδύλι που έχει ήδη αφαιρεθεί από τον… κουμπαρά του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και προορίζεται για την εταιρεία PLANET Α.Ε. για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών...

Χιλιάδες αφίσες αφαιρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας με νέα πλυστικά μηχανήματα

Χιλιάδες αφίσες που υποβάθμιζαν την αισθητική της πρωτεύουσας και ρύπαιναν το κέντρο της απομάκρυνε ο Δήμος Αθηναίων με μια μεγάλη και συντονισμένη δράση.   Συνεργεία...

Τηλεκπαίδευση με σκληρή ερωτική ταινία και…μπινελίκια για μαθητές σε Σέρρες και Λαμία

Απ' όλα έχει η τηλεκπαίδευση για εκατοντάδες μαθητές δημοτικών σχολείων. Όσοι ακόμη αντιμετωπίζουν προβλήματα με την συνδεσιμότητα περιμένουν υπομονετικά να ανοίξουν τα σχολεία. Όσοι...

Καρατόμηση Αυστραλών κομάντο για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν

Τουλάχιστον 10 στρατιωτικοί πρόκειται να αποταχθούν από τις ένοπλες δυνάμεις της Αυστραλίας μετά τη δημοσιοποίηση έρευνας σύμφωνα με την οποία στελέχη των ειδικών δυνάμεων...

Μένιος Φουρθιώτης αντί Πέτσα;

Ποιος είδε τον Μένιο και δεν φοβήθηκε! Μέχρι την τέως βουλευτή του ΣυΡιζΑ Ελένη Αυλωνίτου οδήγησε στο κρατητήριο μετά από μήνυση! Λογικό είναι να...

«Γράπωσαν» τους καλλιεργητές της μεγάλης χασισοφυτείας στη Λακωνία, τρεις περίπου μήνες μετά την ανακάλυψή της

Χρειάστηκαν περισσότεροι από τρεις μήνες προκειμένου να αποκαλυφθούν τα στοιχεία ταυτότητας των ανδρών που βρίσκονταν πίσω από τη μεγαλύτερη χασισοφυτεία σε αγροτοδασική περιοχή του...

Περί ακροδεξιάς

Η αγαπημένη λέξη της Αριστεράς, του Κέντρου και της γενικότερης προοδευτικίλας, δηλαδή της ανοησίας ενδεδυμένης τον μανδύα της προόδου, είναι ακροδεξιός.Από τη Δρ....

Δραματική η κατάσταση στη Δράμα: «Έχει πρόβλημα η πόλη», λέει ο Κικίλιας (video)

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε πως όλη η Ελλάδα έχει υψηλό ιικό φορτίο, σημειώνοντας πως το σύστημα υγείας στέκεται όρθιο και αντέχει. Ακόμα...

Χειρότεροι (και) από τους σεισμολόγους

Χρόνια τώρα οι κόντρες των σεισμολόγων, η ανευθυνότητα και η ακόρεστη προσπάθεια αυτοπροβολής ορισμένων εξ αυτών έχουν γίνει ανέκδοτο.Από τον Δημήτρη ΡιζούληΉρθε, δυστυχώς,...

Οι Ισραηλινοί ξεσκεπάζουν την πανευρωπαϊκή δράση της ΜΙΤ: Στρατολογεί πράκτορες ανάμεσα σε φοιτητές και μετανάστες

Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών στρατολογεί μαθητές και φοιτητές μέσω προγραμμάτων υποτροφιών καθώς και μέσω πολιτιστικών οργανισμών. Οι πράκτορές της δραστηριοποιούνται κυρίως στη Γερμανία, την...

«Πάνοπλοι» στη Σύνοδο Κορυφής!

Σε λίγες ημέρες έχουμε Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας και το αν θα της επιβληθούν κυρώσεις.Από...

Η νέα φτώχεια στις μέρες μας

Ο Οδυσσέας Ελύτης έγραψε το «Αξιον Εστί» συγκλονισμένος από δύο εικόνες: Στην πρώτη πρωταγωνιστούσαν λιπόσαρκα, πεινασμένα, ξυπόλυτα, ρακένδυτα Ελληνόπουλα, τα οποία βρίσκονταν σε ένα...

Κορωνοϊός: «Χτυπήθηκαν» 31 στρατιώτες σε στρατόπεδο των Ιωαννίνων και ανάρρωναν με καραμέλες Halls

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο στρατόπεδο Κατσιμήτρου του Περάματος στα Ιωάννινα, καθώς θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν 31 στρατιώτες.Σύμφωνα με πληροφορίες ο ιός έχει χτυπήσει...

Η Κατερίνα Καινούργιου αποκάλυψε πως πέρασε τη μέρα της ονομαστικής της γιορτής! (video)

Στην αγκαλιά του αγαπημένου της Φίλιππου Τσαγκρίδη πέρασε τη γιορτή της η Κατερίνα Καινούργιου!Μάλιστα, η ίδια φρόντισε να ενημερώσει για τα καθέκαστα και τους...

Μαγιορκίνης: «Η έκφραση της επιστημονικής άποψης περνάει από πολιτικά φίλτρα»

Την πολιτική διαχείριση της πανδημίας παραδέχθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ και εκπρόσωπος εσχάτως  της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης.«Όχι μόνο...

Άλλος για… «Survivor»! Τούνη και Στικούδη ετοιμάζονται να βάλουν «φωτιά» στο ριάλιτι επιβίωσης

Ο κορωνοϊός μπορεί να πάγωσε την παραγωγή του «Survivor» και τα πλάνα της Acun Medya και του Σκάι, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν...

Στο κτήριο «Κεράνης» μετακομίζουν όλες οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο κτήριο «Κεράνης», στην οδό Θηβών στο...

Ζάκυνθος: Το εφετείο ανοίγει την πόρτα εξόδου στον δολοφόνο του bodybuilder Γιώργου Σαρακίνη

Δυόμισι χρόνια έμεινε πίσω από τα σίδερα της φυλακής ο δράστης της ανθρωποκτονίας του 37χρονου Ζακυνθινού bodybuilder και επιχειρηματία Γιώργου Σαρακίνη (το καλοκαίρι του...

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Τα ‘φερε η κατάρα και μια μέρα θέλησα να ζητήσω κάποιες πληροφορίες από τη ΓΓΠΠ. Κάλεσα στα τηλέφωνα που μας δίνει η ιστοσελίδα της...

Πάτρα: Στις 7 Δεκεμβρίου η δίκη της μάνας που άφησε το μωρό της να πνιγεί στην Πλαζ

Στο εδώλιο θα καθίσει στις 7 Δεκεμβρίου η νεαρή μητέρα, που τον περασμένο Φεβρουάριο είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, όταν άφησε το νεογέννητο μωρό της...

Η Βανδή αφήνει πικρή γεύση στον Μαμαλάκη (video)

Σκληρή κριτική στην εκπομπή της Δέσποινας Βανδή «My Greece», που προβάλλεται στο Open, άσκησε ο Ηλίας Μαμαλάκης.Μάλιστα ο δημοφιλής σεφ, που έχει κάνει στο...

Έπιασαν στο Διδυμότειχο τον αρχηγό της συμμορίας των Πακιστανών

Στην Αττική τον έψαχναν, στο Διδυμότειχο εντοπίστηκε τελικά και συνελήφθη ο σκληρός αρχηγός της συμμορίας των Πακιστανών που είχαν κυριολεκτικά σκοτώσει στο ξύλο έναν...

«Το τρίτο στεφάνι» επιστρέφει με δύο διαδικτυακές παραστάσεις

Η Μαρία Κίτσου και η Μαρία Καβογιάννη επιστρέφουν στο Παλλάς μαζί με όλο τον υπόλοιπο θίασο της παράστασης «Το Τρίτο Στεφάνι» για δύο on-line...

ΓΣΕΕ προς Μητσοτάκη: Δώστε ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους

Την καταβολή ολόκληρου του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζομένους που τέθηκε η σύμβασή τους σε αναστολή ζητά η ΓΣΕΕ, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό...

Απόρρητο έγγραφο καίει το πλοίο και την Τουρκία: Μετέφερε όπλα στους ισλαμιστές!

Το φορτηγό πλοίο Roseline A, με τουρκική σημαία, στο οποίο επιχειρήθηκε νηοψία από το γερμανικό πολεμικό ναυτικό είχε καταγραφεί από τις υπηρεσίες της ΕΕ...

Συγκλονιστικά τα νέα επεισόδια των «Άγριων μελισσών»! Η επανάσταση της Πηνελόπης και η επιστροφή Λενιώς

Τα επεισόδια της σειράς «Άγριες μέλισσες» που θα προβληθούν την επόμενη εβδομάδα είναι συγκλονιστικά!Σύμφωνα με τα spoilers, η Πηνελόπη και ο Αλέξης Γραμματικός βρίσκονται...

Κ. Γουργουλιάνης: «Στα ίδια επίπεδα με τη Θεσσαλονίκη η Θεσσαλία»

Ιδιαιτέρως ανησυχητικά στοιχεία έδωσε για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία αναφορικά με τον κορωνοϊό ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου...

Πολλαπλό το μήνυμα της άσκησης «ΑΕΤΟΣ» με τη συμμετοχή της Κύπρου (video)

Απάντηση στις τουρκικές προσπάθειες ιδιοποίησης της ευθύνης «έρευνας και διάσωσης» αποτέλεσε η άσκηση έρευνας και διάσωσης αεροναυτικού ατυχήματος με την επωνυμία «ΑΕΤΟΣ» που πραγματοποιήθηκε...