«Δούρειος ίππος» του Ερντογάν το Ισλάμ!

Must Read

Η Δύση καταρρέει, η Ανατολή ανεβαίνει. Αυτός ο αιώνας θα αλλάξει τα πάντα! Ο πόλεμος της Δύσης με το Ισλάμ ήταν πόλεμος με τους Τούρκους τα τελευταία χιλιάδες χρόνια.

  • Από τον Μιχάλη Ψύλο

Και τώρα ο θυμός της Δύσης είναι με τον… Ερντογάν»! Ξέφρενο και προκλητικό το παραλήρημα της «Yeni Safak», της επίσημης ισλαμοσυντηρητικής ερντογανικής εφημερίδας στην Τουρκία, με αφορμή τη σφοδρή αντιπαράθεση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τη Γαλλία και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Η γεωγραφία της Τουρκίας δεν μπορεί να ελεγχθεί, ούτε θα ελεγχθεί. Γιατί ο πόλεμος κατά του Ερντογάν, ο πόλεμος με την Τουρκία, ο πόλεμος με τον μουσουλμανικό κόσμο είναι ένα ενιαίο έργο… Το σχέδιο “Σταματήστε την Τουρκία” θα είναι για τη Δύση το μεγαλύτερο σοκ του 21ου αιώνα. Επειδή η ιστορία έχει αλλάξει, ο χάρτης ισχύος έχει αλλάξει. Καμία επίθεση δεν μπορεί πλέον να σταματήσει την Τουρκία!» γράφει ο βασικός αρθρογράφος της «Yeni Safak» Ιμπραήμ Καραγκιούλ, δείχνοντας τις πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας. Γιατί ο χαρακτηρισμός «ψυχασθενής» για τον Μακρόν από τον Ερντογάν δεν ήταν μια κουβέντα που πέταξε τυχαία μέσα στο παραλήρημά του ο Τούρκος πρόεδρος. Ηταν μια πολύ καλά υπολογισμένη κίνηση στη σκακιέρα του.

Όπως γράφει η γερμανική «Tagesspiegel», «η τουρκοευρωπαϊκή αντιπαράθεση τροφοδοτείται περαιτέρω από την προσπάθεια του Ερντογάν να μιλά για όλους τους μουσουλμάνους. Η Δύση βλέπει σε κάθε μουσουλμάνο έναν Τούρκο και σε κάθε Τούρκο έναν μουσουλμάνο», όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στην Καισάρεια το περασμένο Σάββατο.

Ο Ερντογάν θέλει να αναγορευτεί σε «ηγέτη» των μουσουλμάνων σε όλον τον κόσμο και φυσικά στην Ευρώπη προκειμένου να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του ισχύ και τα νεο-οθωμανικά του όνειρα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται βέβαια σήμερα ως φάρσα! Επί 500 χρόνια η γαλλική συμμαχία με τους Οθωμανούς επέτρεπε στη Γαλλία να ενεργεί ως προστάτις των μεγάλων χριστιανικών κοινοτήτων που ζούσαν εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τα εμπορικά πλεονεκτήματα της γαλλοοθωμανικής συμμαχίας ήταν επίσης σημαντικά, επιτρέποντας στη Γαλλία να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στο μεσογειακό εμπόριο, ανταγωνιζόμενη τη Βενετία. Τώρα ο Ερντογάν πρωτοστατεί στην επιβολή εμπάργκο στα γαλλικά προϊόντα και προσπαθεί να εμφανιστεί ως «προστάτης» των μουσουλμάνων στη γηραιά ήπειρο. Και γι’ αυτό πυροδοτεί το μίσος των μουσουλμάνων εναντίον της Γαλλίας και της Ευρώπης, γράφει η εφημερίδα «Le Figaro», αποκαλύπτοντας πως ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή μιας μουσουλμανικής αντίδρασης σε όλον τον κόσμο με αφορμή την επανάληψη του έργου με τα σκίτσα του Μωάμεθ μετά τη στυγερή δολοφονία του Γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί από έναν νεαρό Τσετσένο τζιχαντιστή.

Η γαλλική εφημερίδα εκτιμά ότι «η επιθυμία του Ερντογάν να ταπεινώσει προσωπικά τον Μακρόν εξυπηρετεί έναν πολιτικό στόχο: να κινητοποιήσει τους ισλαμιστές όλων των αποχρώσεων εναντίον της Γαλλίας, της χώρας που καταδικάζει δυναμικά και με συνέπεια τα χτυπήματα στη Συρία, στη Λιβύη, στην ανατολική Μεσόγειο ή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Με υποκίνηση του Ερντογάν εξελίσσεται ήδη μια τεράστια επιχείρηση κατά της Γαλλίας στον αραβικό και τον ισλαμικό κόσμο, με μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων, διαδηλώσεις, επιθέσεις και δηλώσεις διαμαρτυρίας «από καθεστώτα εκ των οποίων κανένα δεν μπορεί να δώσει μαθήματα θρησκευτικής ή πολιτικής ανοχής», όπως γράφει εύστοχα η γαλλική «Le Monde».

H εκστρατεία αυτή που υποκινεί η Τουρκία έχει ταυτόχρονα στόχο να εκφοβίσει τις δυτικές δημοκρατίες. Να τρομοκρατήσει τους πολίτες, ώστε να πιστέψουν ότι ουδείς είναι ασφαλής. Αλλά και να στρέψει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες -και τη Γαλλία πρώτα απ’ όλα- σε πιο ισλαμοφοβική, ακροδεξιά κατεύθυνση. Για να έχουν ο Ερντογάν και οι ομοϊδεάτες του μεγαλύτερο περιθώριο παρέμβασης! Και είμαστε ακόμη στην αρχή… ‘Αλλωστε, μία ημέρα μετά την ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή στην Αγκυρα -κίνηση που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην 500ετή διπλωματική ιστορία των δύο χωρών- ο Ερντογάν, σε νέα ομιλία του, επανέλαβε πάλι τις… αμφιβολίες του για την «ψυχική υγεία» του Μακρόν!

«Υπάρχει μια ισλαμική εκστρατεία κατά της Γαλλίας. Είναι οργανωμένη, δεν είναι τυχαία και οι πομποί είναι σε μεγάλο βαθμό τουρκικοί» γράφει η εφημερίδα «Le Figaro». «Η Γαλλία είναι ο πρωταρχικός στόχος του Ερντογάν, γιατί είναι η χώρα στην Ευρώπη που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα. Υπερασπίζεται ακούραστα την κοσμικότητα και ο πρόεδρός της πρωτοστατεί στην αντιτουρκική σφεντόνα. Το Παρίσι προειδοποίησε τους Ευρωπαίους εταίρους του, ευαισθητοποιώντας τους για τον κίνδυνο που ενέχει ο Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη και τη Συρία, αλλά και πιο πρόσφατα, στη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Άλλωστε, η νέα επίθεση του Ερντογάν συνιστά μια καινούργια φάση στην επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών, των οποίων οι εντάσεις είναι παλιές και προηγούνται της άφιξης του Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Η αντίσταση των Γάλλων στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη και ο νόμος του 2001 για τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους είχαν στρέψει την Αγκυρα εναντίον του Παρισιού. Απλά, από το 2017 οι νεο-αποικιακές πολιτικές του Ερντογάν δημιούργησαν ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των δύο χωρών, λόγω της απόπειρας της Αγκυρας να αλλάξει υπέρ της τις ισορροπίες ισχύος στη Μεσόγειο.

Η Αγκυρα βιάζεται να προλάβει το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής στην Ουάσινγκτον μετά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ο Ερντογάν θέλει να εκμεταλλευτεί επίσης τη ρωσοϊταλική προσέγγιση, καθώς Μόσχα και Ρώμη δεν θέλουν μεν την Τουρκία στη Λιβύη, αλλά «κλείνουν το μάτι» στον Ερντογάν, στην προσπάθειά του να αποτρέψει το σχέδιο κατασκευής του αγωγού EastMed στην ανατολική Μεσόγειο. Γιατί η μεν Μόσχα θα έχανε την πρωτοκαθεδρία στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, η δε Ρώμη τη μονοπωλιακή διέλευση μέσω της Ιταλίας όλου του φυσικού αερίου που θα κινεί την Ε.Ε. από τον Νότο!

Από την πλευρά του, το Παρίσι προσπαθεί να κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους τραβώντας κόκκινες γραμμές. Είναι σε ανειρήνευτη αντίθεση με την Τουρκία και για άλλον έναν σημαντικό λόγο: Ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα αποθέματα ουρανίου στη νότια Λιβύη, με τα οποία λειτουργεί τα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια. Η παρουσία επίσης γαλλικών πετρελαϊκών εταιριών στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και σε εκείνα νότια της Κρήτης θα εντείνει συνεχώς την αντίδραση του Παρισιού στις νεο-αποικιακές κινήσεις της Αγκυρας στην περιοχή και στην προσπάθεια αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Ερντογάν.

Δυστυχώς, η ισχυρότερη χώρα της Ε.Ε. -η Γερμανία- επιμένει να «στρουθοκαμηλίζει» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του Ερντογάν. Για τα δικά της ιδιοτελή συμφέροντα η Γερμανία εμφανίζεται απρόθυμη να μιλήσει με ισχυρή φωνή, παίζοντας «κατενάτσιο» υπέρ του Ερντογάν και αναβάλλοντας συνεχώς την επιβολή κυρώσεων. Έτσι, όπως γράφει η εφημερίδα «Le Figaro»: «Ο Τούρκος πρόεδρος κατάλαβε το μήνυμα και ερμήνευσε την απαλότητα των ευρωπαϊκών κρατών ως ενθάρρυνση να συνεχίσει την πολιτική του, στέλνοντας εκ νέου τα πλοία που είχε αποσύρει δύο ημέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ανοιχτά του Καστελόριζου».

Το Βερολίνο και οι δορυφόροι του θα μάθουν, δυστυχώς, αργά ή γρήγορα ότι η πολιτική κατευνασμού του Ερντογάν θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Οπως όλοι οι αποτυχημένοι αυτοκράτορες, ο Τούρκος πρόεδρος αισθάνεται συνεχώς την ανάγκη να προκαλεί νέες κρίσεις για να αποσπά την προσοχή των ψηφοφόρων του από τις δικές του τρανταχτές αποτυχίες στην οικονομία και στην καταστολή της δημοκρατίας!

Η Σινέμ Αντάρ, αναλύτρια στο Ιδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου, έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter: «Η Αγκυρα δεν είναι ικανή να επιλύσει τις διαφορές στην εξωτερική πολιτική μέσω του διαλόγου… Απλώς αξιοποιεί το Ισλάμ για να σκοράρει πολιτικά…»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This