Τρίτη 15/6/2021

Ανασκόπηση 2020

Κανείς μας δεν είχε υποψιαστεί στο ρεβεγιόν πέρσι τι καταστροφικό έτος είχε έλθει.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο

Ο κορωνοϊός σιγά σιγά εξαπλωνόταν σε όλο τον πλανήτη από τα τέλη του 2019, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε το θανατικό που ερχόταν, καθώς τότε μπαίναμε στο 2020. Στις 20 Ιανουαρίου, οπότε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε ότι μεταδίδεται ο ιός από άνθρωπο σε άνθρωπο, τα πρώτα κρούσματα είχαν ήδη έρθει στην ήπειρό μας, στη γειτονική Ιταλία.

Στη χώρα μας η αντίδραση ήταν ταχύτατη από το κράτος, το οποίο κινήθηκε στο δόγμα του «όλες οι ζωές μετράνε το ίδιο», χωρίς να υπολογιστεί ιδιαίτερα η επίπτωση στην ασθενική -λόγω της δεκαετούς κρίσης χρέους- οικονομίας μας. Τον Μάρτιο εφαρμόστηκε η πρώτη καθολική καραντίνα, ενώ θυμάμαι επικεφαλής της οικονομίας μας να δηλώνουν με αφέλεια ότι η επίπτωση στο ΑΕΠ μας θα είναι ελάχιστη […], 1% μείωση.

Προσωπικά δυσανασχετούσα, γιατί θεωρώ ότι ο ολοκληρωτικός περιορισμός βασικών ελευθεριών, όπως της κίνησης, των θρησκευτικών λειτουργιών και της δυνατότητας για οικονομική ανάπτυξη, θα έχει έντονα αρνητική επίδραση στη ζωή μας. Προτιμούσα, αντί του καθολικού lockdown, να είχαμε στοχευμένη καραντίνα, πολύ πιο εντατική και εύστοχη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, καθώς και αυστηρό περιορισμό δύο εβδομάδων (όπως γίνεται στη Σιγκαπούρη) σε όσους εισέρχονται στη χώρα μας. Μετά τη λήξη της πρώτης καραντίνας, τον Μάιο, η κυβέρνηση περηφανεύτηκε ότι «νίκησε τον κορωνοϊό» και έδωσε το σήμα σε όλους -με τη φιέστα του πρωθυπουργού στη Σαντορίνη- ότι το καλοκαίρι στην Ελλάδα αρχίζει. Τα μέλη της κυβέρνησης πήγαν όλα διακοπές και επαναπαύτηκαν, αντί να προετοιμαστούν πυρετωδώς για το δεύτερο κύμα πανδημίας, που είχε προβλέψει η επιστημονική κοινότητα ότι θα άρχιζε τον χειμώνα.

Πράγματι, τον Οκτώβριο ο κορωνοϊός θέριεψε, τον Νοέμβριο είχαμε τη δεύτερη καραντίνα, με ακόμα πιο καταστροφικές επιδράσεις στις ελευθερίες μας, στην Ορθοδοξία μας και την οικονομία μας, και οι εορτές που διανύουμε είναι πιο μίζερες από τον καιρό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με το Bloomberg να χαρακτηρίζει την Ελλάδα «αποτυχημένη χώρα» και ότι είμαστε από τα χειρότερα μέρη του κόσμου για να ζει κάποιος μέσα στην πανδημία.

Όλοι μας, όμως, έχουμε ελπίδα για το 2021. Μακάρι να δώσει φώτιση ο Θεός στους κυβερνώντες και να μην επαναληφθούν πρόσφατα αλαζονικά λάθη, ενώ το εμβόλιο που μόλις ήρθε στη ζωή μας να φέρει την προστασία της κοινωνίας που επιθυμούμε, ώστε να επανέλθουμε γοργά στην κανονικότητα. Καλή χρονιά σε όλους!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ