Όλο καρότο, καρότο, καρότο;

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Το 2020 ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών όσον αφορά την εκδήλωση επιθετικότητας από πλευράς της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα. Μερικές από τις επιθετικές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας:

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

– Εισβολή και έρευνες από το «Μπαρμπαρός» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

– Εισβολή και γεωτρήσεις από το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

– Εισβολή και έρευνες από το «Ορούτς Ρέις» στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου, υπό τη συνοδεία δεκάδων φρεγατών και πυραυλακάτων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

– Εισβολή Ερντογάν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

– Πολλαπλές αναφορές για τα δικαιώματα της Τουρκίας στη «Γαλάζια Πατρίδα».

– Πολλαπλές αναφορές για τα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Σωρεία NAVTEX και δηλώσεις επισήμων για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του βόρειου Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.

– Απόπειρα κατάληψης της συνοριακής πύλης στις Καστανιές του Εβρου με αλλοδαπούς μουσουλμάνους και στη συνέχεια εισβολής στην Ελλάδα 800.000 αλλοδαπών, με στόχο τη δημογραφική αλλοίωση του νομού Εβρου, ούτως ώστε και οι τρεις νομοί της Θράκης να έχουν «μουσουλμανικό πληθυσμό», για να είναι ευκολότερη η προσάρτησή της στην Τουρκία, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

– Οργανωμένη από το τουρκικό κράτος διακίνηση αλλοδαπών μουσουλμάνων, με τελευταίο παράδειγμα το γραφείο ταξιδίων «Η Τουρκία», που μετέφερε Σομαλούς με αεροσκάφη της κρατικής ΤΗΥ, από Μογκαντίσου στη Σμύρνη και από κει στην Ελλάδα.

– Δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης.

– Δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για «18 νησιά του Αιγαίου που είναι τουρκικά».

– Δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για παραδοσιακά δικαιώματα της Τουρκίας στα Δωδεκάνησα.

Οσα αναφέρθηκαν παραπάνω ήταν μόνο οι κυριότερες προκλήσεις της Τουρκίας, με σοβαρότερη κατά την ταπεινή μου άποψη την απόπειρα κατάληψης της συνοριακής πύλης στις Καστανιές του Εβρου, αφού, σύμφωνα με άρθρο σοβαρού Τούρκου ακαδημαϊκού, το σχέδιο προέβλεπε την εισβολή σε πρώτη φάση 800.000 μουσουλμάνων και σε επόμενες φάσεις, αφού πλέον ο Εβρος θα ήταν «μουσουλμανικός» και η συνοριακή πύλη υπό κατάληψη, εισβολή στην Ελλάδα και εκείθεν στην Ευρώπη 10.000.000 μουσουλμάνων.

Σχέδιο το οποίο έχει εξυφάνει η Τουρκία από κοινού με την Ελλάδα.

Αν είχε πετύχει το σχέδιο εκείνο, θα μιλούσαμε πλέον για άλλη Ελλάδα ή μάλλον για το Γιουνανιστάν.

Η εκδήλωση όλης αυτής της επιθετικότητας της Τουρκίας αφύπνισε το ελληνικό πολιτικό σύστημα, το οποίο με τις πολιτικές του έσκαβε τον δικό του λάκκο. Οταν κατάλαβε το πολιτικό σύστημα ότι κινδυνεύει και απειλείται η ίδια η ύπαρξή του, αφυπνίστηκε και άλλαξε πολιτική κυρίως σε δύο τομείς.

Ο πρώτος είναι ο τομέας της λαθραίας εισόδου αλλοδαπών, κυρίως μουσουλμάνων στην Ελλάδα, κατάσταση που οφειλόταν κυρίως στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων, που υιοθέτησε μεγαλοφώνως η τότε ελληνική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να καταστεί η Ελλάδα ο πιο εύκολος «στόχος» για την Τουρκία και για τους αλλοδαπούς ο πιο «δημοφιλής» προορισμός. Μετά την απόπειρα κατάληψης της συνοριακής πύλης των Καστανιών, η Ελλάδα πήρε μέτρα, έκλεισε τα σύνορα και περιόρισε αρκετά τη σχεδιασμένη παραβίαση των ελληνικών συνόρων από αλλοδαπούς.

Ο δεύτερος τομέας είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας. Η Ελλάδα, μετά το Ελσίνκι (1999) και μετά την έναρξη των διερευνητικών επαφών το 2002, έβαλε «όλα τα αβγά» στο καλάθι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να εξουδετερώσει την τουρκική απειλή μέσω Βρυξελλών.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει κάποια λογική αυτή η επιλογή, υπό τον όρο ότι θα ισχύουν δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, η Τουρκία έχει ως πρώτη προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της την είσοδο στην Ε.Ε. Για να πετύχει τον στόχο, μπορεί να προβεί σε υποχωρήσεις έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου. Δεύτερον, η Ελλάδα, παράλληλα με τις διερευνητικές και το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί μέσω της ευρωπαϊκής προοπτικής, θα έπρεπε να παρακολουθεί τα εξοπλιστικά προγράμματα και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα, και αναλόγως να προετοιμάζεται κι αυτή στους τομείς αυτούς, για να μην ξυπνήσει ένα πρωί και διαπιστώσει ότι η Τουρκία έχει υπεροπλία και δι’ αυτής θα προσπαθήσει να υφαρπάξει από την Κύπρο και από την Ελλάδα αυτά που διεκδικεί δεκαετίες τώρα.

Τώρα, το πολιτικό σύστημα, που αποκοιμήθηκε και αποκοίμισε την Ελλάδα επί 20 χρόνια, έστω και αργά ξύπνησε από τον λήθαργο, γιατί είδε και πάλι να απειλείται η ύπαρξή του, κυρίως λόγω της εισβολής του «Ορούτς Ρέις» στην υφαλοκρηπίδα μας, αλλά και του κινδύνου να έχουμε επέκταση των ερευνών νοτίως της Κρήτης και μετά να ακολουθήσουν και γεωτρήσεις. Κατάλαβε το πολιτικό σύστημα ότι, αν δεν αντιδράσει και η Τουρκία συνεχίσει να αλωνίζει στα νερά της «Γαλάζιας Πατρίδας» και νοτίως της Κρήτης, όσο και να έχει αποχαυνωθεί αυτός ο λαός από αποπροσανατολισμό ετών, θα αντιδρούσε και δεν θα είχε μείνει κολυμπηθρόξυλο από τα υφιστάμενα κόμματα και… τζάκια.

Εδώ είμαστε λοιπόν. Ξυπνήσαμε έπειτα από 20 χρόνια και διαπιστώσαμε ότι η Τουρκία αφενός δεν δίνει δεκάρα για την Ε.Ε. και αφετέρου όλα αυτά τα χρόνια ανέπτυσσε την αμυντική βιομηχανία της και εξοπλιζόταν.

Και έτσι, αντί να εξοπλίζεται η Ελλάδα με βάση καλά επεξεργασμένα πενταετή και δεκαετή προγράμματα, που θα ανταποκρίνονται στους εθνικούς σχεδιασμούς και στην εθνική στρατηγική, τώρα τρέχουμε να προλάβουμε να μπαλώσουμε τις «τρύπες» της εθνικής μας άμυνας. Αν και δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που να συμπεριφέρεται έτσι, αν και οι κινήσεις και στο Μεταναστευτικό και στο θέμα της αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής δεν γίνονται με βάση στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά για να διασωθεί το πολιτικό σύστημα από την επερχόμενη καταστροφή, καλοδεχούμενος και ο έλεγχος των συνόρων και η ενεργός διπλωματία και σύναψη συμμαχιών και η υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Καλοδεχούμενα με μια προϋπόθεση. Οτι τα υπερσύγχρονα όπλα, τα αεροπλάνα και τις φρεγάτες θα ξέρουμε γιατί τα παίρνουμε και πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ και τη διπλωματική θέση της Ελλάδας. Αν τα κάνουμε όλα αυτά και δεχόμαστε διερευνητικές χωρίς κατάργηση του τουρκολιβυκού μνημονίου, κατάργηση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» και αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» και του «Γιαβούζ» από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό που θα πετύχουμε είναι να γεμίσουμε τα ταμεία των βιομηχανιών όπλων και να αδειάσουμε τα ταμεία της Ελλάδας.

Τέλος, η Ελλάδα πρέπει να ανακαλύψει την τακτική του «μαστίγιου και του καρότου». Δηλαδή, πρώτα μαστίγιο στην Τουρκία πανταχόθεν, από ΗΠΑ, Ε.Ε. και από Ελλάδα, μετά πάλι μαστίγιο και μετά λίγο καρότο. Τώρα με διερευνητικές, με μεθόδευση συνάντησης του Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με χάδια από την Ε.Ε. είμαστε στο «καρότο, καρότο, καρότο» και καθόλου μαστίγιο. Αλλάξτε τροπάρι, κύριοι, γιατί οι απειλές παραμένουν και δεν είναι απειλές μόνο για την Ελλάδα, είναι και για το πολιτικό σύστημα. Εστω υπ’ όψιν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις 20 Απριλίου πέθανε ο Νίκος Ρίζος – Το αφιερωματικό βίντεο της Finos Film

Ο πιο διάσημος «κοντός» του ελληνικού κινηματογράφου

More Articles Like This