Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Το φιάσκο της Ε.Ε.

Ο κεντρικός σχεδιασμός έχει ένα ισχυρό πλεονέκτημα και ένα τεράστιο μειονέκτημα:

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Από τη μια, είναι συγκεντρωτικός πόλος εξουσίας και ισχύος και μπορεί να ασκήσει τεράστια πίεση για να επιτύχει τον επιθυμητό σκοπό και, από την άλλη, αν πάρει λανθασμένη απόφαση, η κλίμακα της αποτυχίας του είναι γιγάντια, με ολέθριες συνέπειες. Δυστυχώς, για εμάς τους Ευρωπαίους συνέβη το δεύτερο ενδεχόμενο με την Ε.Ε., αυτό της ολοκληρωτικής αποτυχίας, σχετικά με την επιλογή, τη διανομή και την πρόοδο του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, το Ισραήλ έχει εμβολιάσει το 55% του πληθυσμού του, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 34%, το Ηνωμένο Βασίλειο το 14%, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 13,5%, ενώ ο μέσος όρος εμβολιασμού για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυμαίνεται κοντά στο 2%, με χαμηλότερη στον εμβολιασμό τη γειτονική μας Βουλγαρία, με 0,6%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο 2,6%, και «πρωταθλήτρια» στα Βαλκάνια την εκτός Ε.Ε. Σερβία, με 6,5%. Σε ποσοστιαία κλίμακα, το Ισραήλ έχει εμβολιάσει 20 φορές περισσότερο πληθυσμό από την Ελλάδα, ενώ οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εμβολιάσει περίπου επτά φορές περισσότερο πληθυσμό από την Ε.Ε.

Το Ισραήλ έδρασε ταχύτατα, αποφάσισε να «επενδύσει» έπειτα από διεξοδική έρευνα (είχε δειγματίσει και το ρωσικό εμβόλιο αμέσως μόλις βγήκε) όλη, μα όλη την εμβολιαστική προσπάθεια στη Pfizer. Συγκεκριμένα, βάσει δημοσιευμάτων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον ιουδαϊκής καταγωγής Θεσσαλονικιό Ελληνα Αλβέρτο Μπουρλά, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, και εξασφάλισε μεγάλη δόση εμβολίων για όλο τον εβραϊκό πληθυσμό. Οι Ισραηλινοί, δηλαδή, επένδυσαν σε ένα και μόνο εμβόλιο, αυτό που θεώρησαν έπειτα από έρευνες ότι ήταν η καλύτερη επιλογή. Η Ε.Ε., από την άλλη, πήρε την απόφαση να κλείσει συμφωνίες με πάρα πολλές φαρμακευτικές εταιρίες, ώστε να κάνει «διασπορά του κινδύνου» και να κλείσει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για παραγωγή εμβολίων ακόμα και με εταιρίες (π.χ. γαλλική Sanofi) που δεν είχαν να επιδείξουν καμία ολοκληρωμένη λύση!

Το αποτέλεσμα ήταν οι δόσεις να μην επαρκούν, η εφοδιαστική αλυσίδα για τα εμβόλια σε όλη την Ευρώπη να υπολειτουργεί, οι χώρες της Ένωσης να λαμβάνουν με το σταγονόμετρο τις δόσεις, ενώ διπλανές χώρες, που είχαν καταλήξει μόνες τους σε αποφάσεις, έχουν βγει πολύ μπροστά στην άτυπη κούρσα για τη θωράκιση του πληθυσμού με αντισώματα κατά του κορωνοϊού. Θα την πληρώσει κάποιος καρεκλοκένταυρος στην Ε.Ε. για το φιάσκο; Ελπίζω, ναι.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

Φαήλος Κρανιδιώτης
Φαήλος Κρανιδιώτης
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ