Υγρασία στα θεμέλια του οικοδομήματος

Must Read

Οπρωθυπουργός εκμυστηρεύεται εμπιστευτικώς στους συνομιλητές που τον επισκέπτονται στο Μέγαρο Μαξίμου τον τρόπο με τον οποίο μελετά να αξιοποιήσει τα κονδύλια «μαμούθ» του Ταμείου Ανάκαμψης, για να επιστρέψει και πάλι η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά από του χρόνου. Πενήντα επτά δισ. ευρώ είναι αυτά, δεν είναι παίξε γέλασε.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Τους εξηγεί, επίσης, πώς προβλέπει ότι θα κυλήσει το 2022. Και πώς θα πάρει την πάνω βόλτα η ελληνική οικονομία. Περνά έτσι στους πάντες το μήνυμα ότι εκλογικό έτος θα είναι το 2022 και όχι το 2021. Ωστόσο υπάρχουν παράγοντες που στη δική μας αντίληψη των πραγμάτων αφήνουν το ζήτημα ακόμη ανοιχτό. Καταρχάς, τα χρονοδιαγράμματα των υπουργείων και οι παρατάσεις που δίδονται για φλέγοντα εκκρεμή ζητήματα.

Η τελευταία παράταση που εδόθη στους ιδιοκτήτες ακινήτων για το μείζον θέμα των δασικών χαρτών είναι εξάμηνη και φθάνει έως τον… Οκτώβριο. Η αντίδραση της κυβέρνησης είναι πολιτικώς αξιοσημείωτη. Η παράταση εδόθη μετά τη φωτιά στην Άνδρο και τις διαμαρτυρίες αγροτών ότι ουσιαστικώς οι δασικοί χάρτες τούς απαλλοτριώνουν την ακίνητη περιουσία τους. Η απάντηση Μαξίμου στην πυρκαγιά, για την οποία υπήρχαν συγκεκριμένες καταγγελίες, ήταν επιπρόσθετος εξάμηνος παράταση για ενστάσεις. Διαχείριση θυμού ονομάζεται αυτό. Με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας πάλι κάτι ανάλογο συνέβη.

Η παράταση που εδόθη φθάνει σχεδόν μέσα στο καλοκαίρι, αρχές Ιουνίου, δεν νομίζω ότι θα είναι δύσκολο να πειστεί η τρόικα να τους εκτείνει έως το φθινόπωρο το απώτατο όριο. Ειδικώς αν της εξηγηθεί γιατί.

Οι αναστολές, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», οι καταβολές ενοικίων, επιδομάτων επίσης παρατείνονται.

Όλο το γιγάντιο σοσιαλιστικό πρόγραμμα που κρατά την κοινωνία μακριά από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια παρατάθηκε έως τον Ιούνιο επίσης. Το νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εργασιακά και το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη Ιουνίου επίσης. Δεκατέσσερα «μεταρρυθμιστικά» νομοσχέδια θα ψηφιστούν έως τότε, όπως ανακοινώθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η βιασύνη είναι μοναδική. Τα αναδρομικά των συνταξιούχων και τα πρώτα δάνεια με επιτόκιο 0,3% από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι επίσης εμπροσθοβαρή.

Οι προθεσμίες, λοιπόν, είναι ο πρώτος άξονας που δείχνει ότι, ενώ η κυβέρνηση επισήμως εργάζεται για εκλογές το 2022, τρέχει με άγχος να κλείσει εκκρεμότητες το 2021 και παραπέμπει στο μέλλον αποφάσεις που θα προκαλέσουν ισχυρούς κοινωνικούς κραδασμούς. Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε σήμερα αν οι τράπεζες άρχιζαν να παίρνουν τα σπίτια του κόσμου, αν τα αρμόδια υπουργεία άρχιζαν να παίρνουν με τους δασικούς χάρτες τις περιουσίες του κόσμου, σκεφτείτε εκατομμύρια εργαζομένους χωρίς το «δίχτυ ασφαλείας» των αναστολών των 534 ευρώ και των επιδομάτων ανεργίας. Είκοσι δύο δισ. ευρώ δανείστηκε η κυβέρνηση από τις αγορές σε έναν χρόνο για να τα χρηματοδοτήσει και, αν άκουσα καλά, θα διαθέσει άλλα 14 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2021, για να «αγοράσει» κοινωνική ειρήνη. Διότι από το φθινόπωρο και έπειτα οι απολύσεις στις ιδιωτικές επιχειρήσεις θα εξελιχθούν σε «τσουνάμι».

Οι παρατάσεις και οι προθεσμίες είναι, λοιπόν, ο πρώτος άξων σιωπηρής προετοιμασίας εκλογών. Τα σκάνδαλα ΣΥΡΙΖΑ -τα έχουμε ξαναγράψει, μην επανερχόμαστε- ο δεύτερος. Προανακριτική για Καλογρίτσα – Παππά, Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο (αν προκάμουν), Βενεζουέλα, επιθέσεις κατ’ ανάθεση σε προσωπικούς συνεργάτες του Τσίπρα για προσωπικές υποθέσεις του παρελθόντος – για όλους κάτι υπάρχει. Ο άξων αυτός έχει στόχο τη συντήρηση του κλίματος αντισυριζαϊσμού που υπάρχει ακόμη στην αμφίθυμη ελληνική κοινωνία και, φυσικά, την ηθική απαξίωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπάρχει όμως και ένας τρίτος άξων που αναγκάζει την κυβέρνηση να τρέχει πίσω από τον χρόνο και να επισπεύδει τις αποφάσεις της. Η συνειδητοποίηση ότι εξαιτίας της διετούς άσκησης εξουσίας έχουν αρχίσει και… πιάνουν σιγά σιγά υγρασία τα θεμέλια του οικοδομήματος. Πολιτική υγρασία. Φθορά. Δευτερεύουσες φαινομενικώς, από πολιτικής απόψεως, υποθέσεις είναι κάθε μέρα στα χείλη των πολιτών, οι οποίοι ελλείψει δεδομένων αδυνατούν να κατανοήσουν τα ακατανόητα. Η υπόθεση του φυλασσόμενου «τηλεπαρουσιαστή» είναι η τελευταία. Οταν τέως υπουργός της κυβέρνησης καταγγέλλει ότι ο συγκεκριμένος εισέβαλε στο γραφείο του με φρουρούς για να τον απειλήσει, επειδή δεν ενέκρινε εικονικές μισθοδοσίες για τις εταιρίες του, πέραν της φύλαξης, υπάρχει μέγα θέμα.

Η διαχείριση της υπόθεσης Λιγνάδη είναι, επίσης, κάτι που έμεινε στο πολιτικό υποσυνείδητο της κοινωνίας. Το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, για το οποίο πρώτοι προειδοποιήσαμε από τον περασμένο Ιανουάριο εις ώτα μη ακουόντων, προκαλεί φθορά, καθώς εμφανίζει την Πολιτεία να παίρνει θέση υπέρ της μιας πλευράς σε ιδιωτικές αντιπαραθέσεις που έως σήμερα επέλυαν τα δικαστήρια.

Δεκαπέντε χιλιάδες σχόλια, στην πλειονότητά τους αρνητικά, συγκεντρώνει στη διαδικτυακή διαβούλευση το νομοσχέδιο. Ξύπνησαν έως και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να το επικρίνουν σήμερα, γιατί πλήττει, λένε, τον θεσμό της οικογένειας – εκεί φθάσαμε. Έως και επικοινωνιακοί σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη ξεσπαθώνουν στο twitter κατά του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια, απαιτώντας την καρατόμησή του.

Αλλα παραδείγματα: Πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη «απασφαλίζει» στο facebook στο άκουσμα της είδησης ότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών προτίθεται να μειώσει κατά 50% το τέλος συχνοτήτων, χάριν των καναλαρχών.

Οργανωμένοι σύνδεσμοι οπαδών ποδοσφαιρικού σωματείου του Βορρά εξαπολύουν σφοδρή επίθεση κατά μελών της κυβέρνησης, αποκαλώντας τα «εχθρούς της κοινωνίας». Η σχεδιαζόμενη κύρωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τη «Βόρεια Μακεδονία», την ώρα που αυτή, διά του προέδρου της, ανακινεί θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην αληθινή Μακεδονία, προκαλεί οργή και αποξένωση. Το τσιμέντο στην Ακρόπολη αποτελεί «τάση» στο twitter.

Το Μεταναστευτικό στο Αιγαίο παραμένει ανοιχτή πληγή. Οι κάτοικοι της Χίου, της Σάμου και της Λέρου αντιδρούν στην κατασκευή νέων δομών υποδοχής παράνομων μεταναστών. Η αριστερολαγνεία στη μνήμη -«Ανδρέας Λεντάκης» ονομάστηκε το νέο κυβερνητικό κτίριο στον Υμηττό, ενώ θα μπορούσε να πάρει το όνομα του Ελληνοπολωνού σαμποτέρ Ιβάνοφ, που έκανε εκεί μέσα δολιοφθορά σε γερμανικά αεροπλάνα στην Κατοχή- επίσης συζητείται.

Τα παραδείγματα που ανέφερα είναι ενδεικτικά. Υπάρχουν και άλλα πολλά, που ενοχλούν τους πιστούς και την Εκκλησία. Τα περισσότερα «αξιακά», «ηθικής τάξεως». Εάν η υγρασία επεκταθεί, λοιπόν, από τα θεμέλια στον φέροντα σκελετό, θα υπάρξει πρόβλημα. Μέγα. Και θα αποτυπωθεί στις μετρήσεις. Ήδη η νεολαία «κουνά μαντίλι» στη Ν.Δ. Το πρόβλημα, λοιπόν, της παράταξης -επιμένω- είναι να διατηρήσει πολιτική δυναμική τέτοια, που να μην την προλάβουν οι δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου και, βεβαίως, τυχόν αρνητικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Οι διαψεύσεις είναι για τους αφελείς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όταν ο Μητσοτάκης περιέγραφε απανθρακωμένα πτώματα από το βήμα της ολομέλειας…

«Τέτοια χυδαιότητα δεν έχω ξαναζήσει», είπε με στόμφο ο Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στην υποτιθέμενη εκμετάλλευση των νεκρών στο έγκλημα...

More Articles Like This