22/5/2022

Γίνεσαι θεριό μόνο αν φας μεγαλύτερο θεριό

Δημοσίευση:

Όσοι εκ των Ελλήνων έχουν τη δυνατότητα να συναναστρέφονται με Τούρκους διανοουμένους, καλλιτέχνες ή ακαδημαϊκούς εκπλήσσονται από την αγάπη που εκφράζουν όλοι αυτοί για την πατρίδα τους.

  • Από τον Αλκιβιάδη Κ. Κεφάλα*

Η συντριπτική πλειονότητα των Τούρκων πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, με έξυπνο και μη προσβλητικό τρόπο, πάντα θα αναφέρουν στις συνομιλίες τους ότι «οι Τούρκοι αποτελούν μία από τις πέντε σημαντικότερες εθνότητες του πλανήτη». Στον αντίποδα τοποθετείται η αντίστοιχη θέση των Ελλήνων κομματικών κηφήνων στο εσωτερικό ή άλλων που εκπροσωπούν τη χώρα στις πολυπληθείς επιτροπές στις Βρυξέλλες ή σε διεθνείς οργανισμούς. Η απέχθειά τους για τη χώρα τους μπορεί να αναδειχτεί μέσα από απορία Ελληνα τεχνοκράτη στις Βρυξέλλες περί «μη πρόσκλησης Ελλήνων σε ιδιωτικές κοινωνικές εκδηλώσεις μελών των επιτροπών της Κομισιόν».

Η απάντηση αφορούσε τη χαρακτηριστική συμπεριφορά των κηφήνων στις κοινωνικές συναναστροφές επειδή «δεν γνωρίζουν καλά αγγλικά, είναι βαρετοί και κατηγορούν την πατρίδα τους». Η στάση τους προφανώς αντανακλά την πολιτική ορθότητα του μεταπολιτευτικού Homo Pasocus Hellenicus, όπου η πατρίδα, η ιστορική συνέχεια και το έθνος ταυτίζονται με τον φασισμό. Συγκρίνοντας τις εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές συμπεριφορές των δύο λαών, όπως αυτές ενισχύονται και μέσα από τις αναρτήσεις της κυρίας Πελώνη ή από τις δηλώσεις των υπουργών του «σημιτικού ΠΑΣΟΚ» που ευδοκιμούν στη Ν.Δ., φαίνεται ότι ο ανθελληνισμός και η πολιτική μιζέρια αποτελούν την κυρίαρχη ιδεολογία στην Ελλάδα.

Ο συστημικός ανθελληνισμός στην Ελλάδα και ο παντουρανισμός στην Τουρκία έχουν ερμηνευτεί μέσα από την ιστορική εξέλιξη των δύο χωρών τα τελευταία 100 χρόνια. Σε αντίθεση με την ελληνική ιδεολογική έρημο, η Τουρκία είχε την αγαθή τύχη να βιώσει πληθώρα ιδεολογικών αντιπαραθέσεων, με σημαντικότερη τη σύγκρουση μεταξύ κεμαλικής και «θρησκευτικής άποψης (Milli Görüş)», με την τελευταία να επικρατεί στο θυμικό των Τούρκων. Οι ρίζες της θρησκευτικής άποψης ανάγονται στην περίοδο της εγκατάστασης των Οθωμανών στη Μικρά Ασία, επειδή τότε εμπεδώθηκε η ψυχολογία του «κατακτητή» στη συνείδηση των νομαδικών φυλών, οι οποίες, αφού πρώτα εγκαταστάθηκαν σε μια γεωγραφική περιοχή που δεν τους ανήκε και οικειοποιήθηκαν έναν πολιτισμό με τον οποίο δεν ήταν οικείοι, ανέπτυξαν σταδιακά την «αυτοπεποίθηση», το «μεγαλείο» και τη «φυλετική υπεροχή» ως μια αποτελεσματική γραμμή άμυνας (Χρήστου Τεάζη, «Η δεύτερη Μεταπολίτευση στην Τουρκία»). Επιπροσθέτως, η «κατάκτηση» ενισχύθηκε και από το θρησκευτικό συναίσθημα επειδή ο πιστός έχει καθήκον απέναντι στο θείο να εντάξει τα κατακτημένα εδάφη στο Ισλάμ (Darul Islam)». Ο θρησκευτικός πόλεμος (Τζιχάντ) προσδιορίζεται εννοιολογικά από τη ρίζα «ceht», που σημαίνει «προσπάθεια», και συνεπώς η «κατάκτηση» μέσω της διαρκούς «προσπάθειας» έχει βαθιά εισχωρήσει στον τουρκικό ψυχισμό.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο τουρκικός λαός δεν έχει ακόμα συνέλθει ψυχολογικά από την τραυματική εμπειρία που του προκάλεσαν η Επανάσταση του 1821 και η μικρασιατική εκστρατεία.

Η Τουρκία, λόγω της αναβίωσης του πρώιμου νομαδικού πνεύματος του κατακτητή, αδυνατεί να κατανοήσει την ελληνική κυριαρχία στο Darul Islam ως μια ιστορική εξέλιξη. Τα αρνητικά στερεότυπα, το θρησκευτικό συναίσθημα και η αίσθηση του μεγαλείου είναι βαθιά ριζωμένα στο θυμικό του τουρκικού λαού και ευθύνονται για τη διαρκή επιδίωξη της «ταπείνωσης του Ελληνισμού» και την κατάκτηση των εδαφών του, με αποτέλεσμα η Τουρκία να επιζητά την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης πριν από την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας.

Η επίσκεψη του κ. Δένδια στην Τουρκία αφενός εξαΰλωσε τα ελληνικά φοβικά σύνδρομα και αφετέρου επέφερε πλήγμα στην αίσθηση της «βεβαιότητας της αυτοπεποίθησης και του μεγαλείου» της Τουρκίας. Πράγματι, η προσεκτική ανάγνωση του τουρκικού και διεθνούς Τύπου αποδεικνύει ότι για πρώτη φορά στη διπλωματική ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας ένας Ελληνας διπλωμάτης τραυμάτισε τον τουρκικό ψυχισμό στην κοιτίδα του, πλήττοντας τη σημαντικότερη συνιστώσα της τουρκικής ισχύος, που είναι το αίσθημα της εθνικής αυτοπεποίθησης και υπεροχής.

Επιπροσθέτως, ο κ. Δένδιας, διαφοροποιούμενος από τα πλείστα των «πράσινων, ροζ, και γαλάζιων ανθελληνικών παρδαλών εξωτικών πτηνών που ξεχειμωνιάζουν στη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη», ανέδειξε την «καθαρότητα του ιδιωτικού του βίου» με το να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του στην Αγκυρα και συνεπώς να αποδείξει ότι δεν είναι εκβιάσιμος από τις γερμανικές και τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Ο κ. Δένδιας επίσης απέδειξε ότι διαθέτει τις κατάλληλες περγαμηνές και τον «τίτλο ευγενείας» ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσει την αρχηγία της Ν.Δ. όταν θα έλθει το πλήρωμα του χρόνου. Άλλωστε, κανένας δεν μπορεί να γίνει θεριό αν δεν κατορθώσει να φάει άλλο, μεγαλύτερο θεριό.

*Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναβοσβήνουν φωτάκια στο πιλοτήριο

Στην πολιτική είσαι μόνος σου. Και όσο πλησιάζουμε προς τις αποφάσεις ο πρωθυπουργός, σύμφωνα...

Βουλευτάδες πολυάσχολοι…

Αυτές τις ημέρες βρέθηκα σε κάποιες εκδηλώσεις στην ελληνική περιφέρεια, για την παρουσίαση του...

Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη

Μεγάλο ενθουσιασμό σκόρπισε στα πλήθη η ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Ρίγη συγκίνησης για την...

Γιατί χειροκροτούν αι ΗΠΑ

Το αμερικανικό Κογκρέσο είναι σαν νυχτερινό κέντρο, με τη διαφορά ότι ο «τραγουδιστής» πληρώνει...

Αναμνηστικό…

«Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε» τραγούδησε η Δούκισσα. «Μα θες δε θέλεις, θα μου αφήσεις τις...

Σκανδιναβική «ουδετερότης»

Τόση Ιστορία που παράγεται αυτές τις μέρες είναι ολίγον δύσκολο να την καταναλώσουμε! Χαρακτηρίστηκε...

Η λεηλασία συνεχίζεται

Η λεηλασία μετάλλων της χώρας συνεχίζεται. Όλοι ξέρουμε πως η πλειονότητα των κατ' επάγγελμα...

Το ποίημα του Κογκρέσου

Η Μούσα παρακολούθησε την ομιλία Μητσοτάκη, που χαρακτηρίστηκε «ιστορική» πριν καν εκφωνηθεί, και έψαχνε...

Σε λάθος μονοπάτι

Μια πρώτη παρατήρηση στον απόηχο των «επινικίων» για την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο...

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη!

Πολιτικό ταμείο για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουμε...

Φοβήθηκε να πει τη λέξη «Τουρκία»

Προτού ακόμη αρχίσουμε να τσακωνόμαστε για το αν η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ...

Ανταλλάσσεται πατρίδα με γραβάτα

Δεν κοστίζει ακριβά η Ελλάδα. Μια γραβάτα ως αντίτιμο αρκείΑπό τον Παναγιώτη ΛιάκοΤον...

Ευχέρεια επικοινωνίας με δυσχέρεια στην ουσία

Οι συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον επιβεβαιώνουν τον δυσάρεστο κανόνα -από την...

Εκτίθεται ο κ. Υπουργός

Έχει αντιληφθεί ο κ. Θεοδωρικάκος ότι με τα καμώματά του εξευτελίζει την Ελληνική Αστυνομία...

Γενοκτονία Ποντίων: Από την αναγνώριση στην καταξίωση

Όταν στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η ελληνική Βουλή ψήφισε ομόφωνα υπέρ της αναγνώρισης της...

Η Γιαδικιάρογλου και ο Στόλτενμπεργκ

Τον επικό διάλογο από το «Ξύλο» του Σακελλάριου τον θυμάστε; «Εγώ πρόσεχα την Πολυχρονοπούλου,...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Λύγισαν και τα σίδερα στην κηδεία του 10 μηνών βρέφους… Με ρουχαλάκι του στα χέρια η μητέρα του

Σκηνές που θύμιζαν αρχαία τραγωδία εκτυλίχθηκαν στην Ελασσόνα νωρίτερα,...

Ενοικιάζεται η μεζονέτα των 280 τ.μ. της Πατούλη με 2.000€ τον μήνα

Σύμφωνα με την αγγελία που δημοσιεύει το σάιτ Spitogatos,...

«Άγριες μέλισσες»: Αυτό είναι το φονικό φινάλε

Στις 7 Ιουλίου ολοκληρώνονται έπειτα από τρία χρόνια επιτυχίας...

Κατερίνα Βελλίδη: «Έσβησε» στα βουβά η «σιδηρά κυρία του Βορρά»

Η ζωή της Κατερίνας Βελλίδη παραπέμπει σε παραμύθι, σε...

Καταγγελία: Εγκληματική αισχροκέρδεια της Elpedison

H εταιρία μέσα σε μία εβδομάδα εξέδωσε (πάλι) λογαριασμό για την ίδια περίοδο, διπλασιάζοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ