22/5/2022

Η Αναλένα Μπέρμποκ που θέλει να γκρεμίσει τον μερκελισμό

Δημοσίευση:

Η υποψηφιότητα της Μπέρμποκ για την Καγκελαρία εκτόξευσε τους Πράσινους στην πρώτη θέση των προτιμήσεων με 28%

  • Του Μιχάλη Ψύλου

Η δημοκρατία χρειάζεται την αλλαγή και θέλω να είμαι υποψήφια για την ανανέωση, όταν άλλοι είναι υποψήφιοι για να διατηρήσουν το σημερινό status quo». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια της Αναλένα Μπέρμποκ μετά την ανακήρυξή της σε υποψήφια των Πρασίνων για τη γερμανική Καγκελαρία, που δίνουν και το στίγμα της αναμέτρησης για τις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Μια αναμέτρηση που φυσικά και δεν αφορά μόνο τη Γερμανία, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

Με δεδομένη την επιρροή του Βερολίνου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες ελπίζουν άλλωστε να μπει τέλος στη 16χρονη ηγεμονία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών στην Ε.Ε. Μια πολιτική που δυστυχώς μόνο δεινά απέφερε, ενισχύοντας τις διαλυτικές τάσεις στην Ε.Ε. Η Ευρώπη θέλει επειγόντως να αναπνεύσει από τη μερκελική πολιτική της σκληρής λιτότητας, των μνημονίων και του εξουθενωτικού ζουρλομανδύα του Συμφώνου Σταθερότητας και το ερώτημα είναι «θα είναι η 40χρονη Αναλένα Μπέρμποκ η διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ;» Και αν ναι, σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί;

«Αν οι δημοσιονομικοί κανόνες είναι πολύ αυστηροί, δεν έχουν νόημα να αποτρέψουν αυτό που απαιτείται πολιτικά, άρα πρέπει να αλλάξουν»» τόνισε η Μπέρμποκ σε άρθρο που υπέγραψε από κοινού με τον συμπρόεδρο των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Ολα αυτά θα κριθούν στην πορεία φυσικά, αλλά το σίγουρο είναι ότι μια Πράσινη καγκελάριος μέχρι χθες φάνταζε όνειρο θερινής νυκτός.

Και μάλιστα ηλικιακά η νεότερη υποψήφια καγκελάριος στην ιστορία της χώρας. Για πρώτη φορά άλλωστε οι Πράσινοι κατεβαίνουν στις εκλογές με υποψήφιο για την Καγκελαρία. Και όπως φαίνεται, οι Γερμανοί πολίτες το επικροτούν, τουλάχιστον αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις. Οι Πράσινοι θα κέρδιζαν την πρώτη θέση αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, που δείχνει ταυτόχρονα κατάρρευση των Χριστιανοδημοκρατών.

Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μπέρμποκ οι Πράσινοι εκτοξεύτηκαν στην πρώτη θέση με 28%, αυξάνοντας το ποσοστό τους κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με ανάλογη έρευνα της 13ης Απριλίου. Το μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη και στη Γερμανία είναι η κρίση του κορονοϊού και οι συνέπειές της. Με τους Χριστιανοδημοκράτες να έχουν αποτύχει πλήρως και τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες να μοιράζονται αντικειμενικά την ευθύνη, οι ψηφοφόροι στρέφονται πλέον στη μοναδική εναλλακτική που έχει απομείνει. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ενωση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) χάνει επτά ποσοστιαίες μονάδες και υποχωρεί από το 28% στο 21%. Το ίδιο φαινόμενο θα αντιμετωπίσουν άλλωστε όλα τα κυβερνητικά κόμματα που απέτυχαν στη δοκιμασία της πανδημίας. Η Ένωση CDU/CSU, επιλέγοντας τον 60χρονο «μερκελιστή», αλλά «άχρωμο και βαρετό» Αρμιν Λάσετ ως υποψήφιο για την Καγκελαρία, είναι σαν να ρίχνει από τώρα λευκή πετσέτα στο ρινγκ της εκλογικής μάχης.

«Η Ένωση συσπειρώνεται γύρω από έναν αδύναμο άνθρωπο» γράφει η ιταλική HuffPost. Δεν είναι τυχαίο που μόλις το 32% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa θεωρεί καλή την επιλογή Λάσετ ως υποψηφίου. Το 47% θα προτιμούσε ως υποψήφιο της Ενωσης τον 52χρονο Βαυαρό πρωθυπουργό Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος, παρά τις δήθεν διαμαρτυρίες του, έκανε πίσω.

Γιατί κατάλαβε ότι και το ίδιο το «βαθύ σύστημα» ευνοεί πλέον μια αλλαγή στην Καγκελαρία για λόγους που έχουν να κάνουν με τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται παγκοσμίως, ιδιαίτερα μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην αμερικανική προεδρία.

«Ο Λάσετ δεν μπορεί να ενώσει το κόμμα και ενώ απομένουν μόλις πέντε μήνες πριν από τις εκλογές δεν υπάρχει κανένα εκλογικό πρόγραμμα, ούτε καν ευφορία μεταξύ των οπαδών» γράφει η εφημερίδα «Handelsblatt», που παραδοσιακά εκπροσωπεί τη γερμανική οικονομική ελίτ. Σημειώνει μάλιστα με έμφαση ότι τα τρία τέταρτα των πολιτών (74%) δεν πιστεύουν ότι τα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων για τον Λάσετ και την Ένωση θα βελτιωθούν σημαντικά έως την ημέρα των εκλογών τον Σεπτέμβριο.

Το σίγουρο είναι ότι «μετά την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ η Καγκελαρία θα παραμείνει στα χέρια των γυναικών» γράφει η «Aachener Zeitung» και προσθέτει: «Αυτή η προοπτική είναι ρεαλιστική από την περασμένη Δευτέρα και είναι δελεαστική για πολλούς ανθρώπους εκτός των Πρασίνων. Και τώρα γίνεται ακόμη πιο ελκυστική για τους περισσότερους οπαδούς του CDU και της CSU» τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

«Συνολικά, οι Πράσινοι έχουν γίνει μέρος του ιστού της γερμανικής κοινωνίας. Απευθύνονται όχι μόνο στην παραδοσιακή αριστερή βάση τους αλλά και στους κεντρώους ψηφοφόρους που νοιάζονται για το περιβάλλον και έχουν κουραστεί από τους Χριστιανοδημοκράτες» λέει ο Κάρλ Αρζχάιμερ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Μάιντς.

Μητέρα δύο μικρών παιδιών, η Αναλένα Μπέρμποκ θα μπορούσε επίσης να παρομοιαστεί με τη Γιάσιντα Αρντερν, τη συμπονετική και πανίσχυρη πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας. Είναι μια νεαρή γυναίκα που μπορεί να κατανοήσει προσωπικά τις καθημερινές ανάγκες των οικογενειών με μικρά παιδιά και να μετουσιώσει σε πολιτική τα προβλήματά τους.

Με σπουδές στα νομικά και πρώην πρωταθλήτρια στο τραμπολίνο (τρεις φορές χάλκινο μετάλλιο στα γερμανικά πρωταθλήματα), η Αναλένα Μπέρμποκ εντάχθηκε στους Πράσινους το 2005 – τη χρονιά που το κόμμα της επέστρεψε στην αντιπολίτευση έπειτα από επτά χρόνια στην κυβέρνηση υπό τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και με υπουργό Εξωτερικών τον Πράσινο Γιόσκα Φίσερ.

Η άνοδός της στο κόμμα ήταν πολύ γρήγορη. Το 2013 εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής και τον Ιανουάριο του 2018 συμπρόεδρος των Πρασίνων μαζί με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ. Αν και δεν έχει κυβερνητική εμπειρία, έχοντας θητεύσει επί πολλά χρόνια ως βοηθός ευρωβουλευτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει βαθιά γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναβοσβήνουν φωτάκια στο πιλοτήριο

Στην πολιτική είσαι μόνος σου. Και όσο πλησιάζουμε προς τις αποφάσεις ο πρωθυπουργός, σύμφωνα...

Βουλευτάδες πολυάσχολοι…

Αυτές τις ημέρες βρέθηκα σε κάποιες εκδηλώσεις στην ελληνική περιφέρεια, για την παρουσίαση του...

Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη

Μεγάλο ενθουσιασμό σκόρπισε στα πλήθη η ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Ρίγη συγκίνησης για την...

Γιατί χειροκροτούν αι ΗΠΑ

Το αμερικανικό Κογκρέσο είναι σαν νυχτερινό κέντρο, με τη διαφορά ότι ο «τραγουδιστής» πληρώνει...

Αναμνηστικό…

«Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε» τραγούδησε η Δούκισσα. «Μα θες δε θέλεις, θα μου αφήσεις τις...

Σκανδιναβική «ουδετερότης»

Τόση Ιστορία που παράγεται αυτές τις μέρες είναι ολίγον δύσκολο να την καταναλώσουμε! Χαρακτηρίστηκε...

Η λεηλασία συνεχίζεται

Η λεηλασία μετάλλων της χώρας συνεχίζεται. Όλοι ξέρουμε πως η πλειονότητα των κατ' επάγγελμα...

Το ποίημα του Κογκρέσου

Η Μούσα παρακολούθησε την ομιλία Μητσοτάκη, που χαρακτηρίστηκε «ιστορική» πριν καν εκφωνηθεί, και έψαχνε...

Σε λάθος μονοπάτι

Μια πρώτη παρατήρηση στον απόηχο των «επινικίων» για την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο...

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη!

Πολιτικό ταμείο για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουμε...

Φοβήθηκε να πει τη λέξη «Τουρκία»

Προτού ακόμη αρχίσουμε να τσακωνόμαστε για το αν η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ...

Ανταλλάσσεται πατρίδα με γραβάτα

Δεν κοστίζει ακριβά η Ελλάδα. Μια γραβάτα ως αντίτιμο αρκείΑπό τον Παναγιώτη ΛιάκοΤον...

Ευχέρεια επικοινωνίας με δυσχέρεια στην ουσία

Οι συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον επιβεβαιώνουν τον δυσάρεστο κανόνα -από την...

Εκτίθεται ο κ. Υπουργός

Έχει αντιληφθεί ο κ. Θεοδωρικάκος ότι με τα καμώματά του εξευτελίζει την Ελληνική Αστυνομία...

Γενοκτονία Ποντίων: Από την αναγνώριση στην καταξίωση

Όταν στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η ελληνική Βουλή ψήφισε ομόφωνα υπέρ της αναγνώρισης της...

Η Γιαδικιάρογλου και ο Στόλτενμπεργκ

Τον επικό διάλογο από το «Ξύλο» του Σακελλάριου τον θυμάστε; «Εγώ πρόσεχα την Πολυχρονοπούλου,...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Λύγισαν και τα σίδερα στην κηδεία του 10 μηνών βρέφους… Με ρουχαλάκι του στα χέρια η μητέρα του

Σκηνές που θύμιζαν αρχαία τραγωδία εκτυλίχθηκαν στην Ελασσόνα νωρίτερα,...

Ενοικιάζεται η μεζονέτα των 280 τ.μ. της Πατούλη με 2.000€ τον μήνα

Σύμφωνα με την αγγελία που δημοσιεύει το σάιτ Spitogatos,...

«Άγριες μέλισσες»: Αυτό είναι το φονικό φινάλε

Στις 7 Ιουλίου ολοκληρώνονται έπειτα από τρία χρόνια επιτυχίας...

Κατερίνα Βελλίδη: «Έσβησε» στα βουβά η «σιδηρά κυρία του Βορρά»

Η ζωή της Κατερίνας Βελλίδη παραπέμπει σε παραμύθι, σε...

Καταγγελία: Εγκληματική αισχροκέρδεια της Elpedison

H εταιρία μέσα σε μία εβδομάδα εξέδωσε (πάλι) λογαριασμό για την ίδια περίοδο, διπλασιάζοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ