13/8/2022

Οι δομές της εξουσίας στη Μεταπολίτευση!

Δημοσίευση:

Ο Τζοβάνι Σαρτόρι (1924-2017) ήταν Ιταλός πολιτικός επιστήμων ο οποίος εισηγήθηκε την προσέγγιση της πολιτικής μέσω της Λογικής και της «σύγκρισης».

  • Από τον Αλκιβιάδη Κ. Κεφαλά

Η αυθεντικότητα του Σαρτόρι βασίστηκε στον μοναδικό τρόπο γραφής, όπου το πολίτευμα και η δημοκρατία μετατρέπονται μέσω της λογικής από μία μη μετρήσιμη και αφηρημένη έννοια σε μαθηματική επιστήμη. Ο Σαρτόρι είχε την αγαθή τύχη να αντιληφθεί ότι το ιταλικό ακαδημαϊκό περιβάλλον των ιδεολογικών αντιπαραθέσεων Αριστεράς – Δεξιάς προσέφερε τη δυνατότητα των συγκριτικών αναλύσεων και της λογικής προσέγγισης του πολιτεύματος, η οποία απουσίαζε από τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά κέντρα, όπου η Αριστερά είχε την απόλυτη κυριαρχία. Η επιστημονική κατανόηση της «δημοκρατίας» είναι αδύνατη εάν δεν αναλυθεί η σχέση της με τις «ελίτ», ισχυρίστηκε ο Σαρτόρι. Οι ψηφοφόροι εξαπατώνται μέσω της λογικής επειδή εξαναγκάζονται να διαλέξουν μεταξύ ανταγωνιστικών φεουδαρχικών «ελιτίστικων δομών εξουσίας».

Η θέση αυτή ξεπερνά την παγιωμένη αντιπαράθεση Αριστεράς – Δεξιάς, επειδή δεν έχει σημασία το πολιτικό κόμμα που θα καταλάβει την εξουσία, αφού η πολιτική αντιπαράθεση είναι ένα τέχνασμα των ελίτ που τους εναλλάσσει στην εξουσία. Ο Σαρτόρι καταλήγει στον διαχωρισμό μεταξύ «καλής και κακής» δημοκρατίας», όπου στην πρώτη επικρατούν οι πολιτικές ελίτ, ενώ στη δεύτερη οι οικονομικές ελίτ ένθα η πολιτική ταυτίζεται με το προσωπικό κέρδος. Οι ελίτ δημιουργούν μέσω της πολιτικής ορθότητας την αναγκαία ψευδο-ιδεολογία νομιμοποίησης του πλουτισμού τους.

Ο Σαρτόρι προσπάθησε να κατανοήσει την ιταλική πραγματικότητα αφενός μέσω της σύγκρισης με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία, και αφετέρου μέσω της σύγκρισης του πολιτεύματος με άλλες ιστορικές εποχές. Η εφαρμογή της επιστημονικής προσέγγισης του Σαρτόρι στην ελληνική πραγματικότητα αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα η μεταπολιτευτική δημοκρατία αποτελεί ένα «κακό» παράδειγμα δημοκρατίας επειδή ο διαχωρισμός μεταξύ των πολιτικών και των οικονομικών ελίτ είναι ανύπαρκτος. Η σύγκριση με το παρελθόν αναδεικνύει τον οικονομικό εκτοπισμό της Μεγάλης Βρετανίας και την επέλαση του γερμανικού οικονομικού ιμπεριαλισμού μέσω της οικονομικής διείσδυσης της Ανατολικής Γερμανίας στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960, με όχημα τις επιρροές Ελλήνων πολιτικών προσφύγων. Η μετάβαση επέβαλε την καταστροφή των παλαιών οικονομικών τζακιών (π.χ., δήμευση περιουσίας Στρατή Ανδρεάδη από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή).

Δημοφιλείς ειδήσεις  Voucher ή επίδομα

Με τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων μέσα σε μια δεκαετία η παλαιά οικονομική ελίτ αντικαταστάθηκε από την τάξη των γερμανόφιλων επιχειρηματιών – πολιτικών. Τα πλείστα πολιτικά οικονομικά σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται γερμανικές εταιρίες, οι διάφορες «λίστες» νεόπλουτων και οι εξωχώριες εταιρίες ανέδειξαν μία κρατικοδίαιτη «επιχειρηματική» ελίτ που διαπλέκεται με την πολιτική. Ταυτόχρονα η κρατική εξουσία, οι δυνάμεις καταστολής, η επίσημη ιδεολογία, οι καλλιτέχνες, οι ακαδημαϊκοί και η πολιτική ορθότητα σχηματοποίησαν το κατάλληλο ιδεολογικό, κοινωνικό και κατασταλτικό περίβλημα ώστε να νομιμοποιηθούν η πολιτική επιχειρηματικότητα και ο πλουτισμός των πολιτικών μέσω της εισαγωγής των επιχειρηματικών μοντέλων στη λειτουργία του κράτους, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως ΜΚΟ και συνεπώς το κράτος απέβαλε την παραδοσιακή αποστολή του, που είναι η «προστασία του έθνους». Το κράτος σήμερα δεν προστατεύει τον πολίτη από το κοινό έγκλημα και τον εξωτερικό εχθρό.

Η ανάθεση της εσωτερικής και της εξωτερικής ασφάλειας σε υπερεθνικές δομές συνεπάγεται το έμμεσο και άμεσο πολιτικό όφελος μέσω μίας καλά αμειβόμενης υπερεθνικής γραφειοκρατίας. Η χώρα λοιπόν έχει μετατραπεί σε γερμανικό προτεκτοράτο επειδή οι πολιτικοί αποκομίζουν υπερκέρδη. Ο νεοφαναριωτισμός, ο νεοοθωμανισμός και ο δωσιλογισμός αποτελούν την κυρίαρχη ιδεολογία σε μια χώρα όπου οι δημοσιογράφοι δολοφονούνται επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να αποκαλυφθεί η πιθανή σύνδεση της πολιτικής με το κοινό έγκλημα. Η «κακή δημοκρατία» επίσης επιδιώκει τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον διαχωρισμό του λαού μέσω της μελλοντικής καλλιέργειας των κοινωνικών εντάσεων από τον μαζικό εποικισμό. Η Αστυνομία στη μεταπολιτευτική Ελλάδα δεν αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του λαού που μέχρι πρότινος είχε την αποστολή να τον προστατεύει από το κοινό έγκλημα, αλλά έχει σχηματοποιηθεί σε κατασταλτική αντιλαϊκή δύναμη στρεφόμενη εναντίον του ίδιου του λαού.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Τι συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι

Οι ανθρώπινοι και οι υλικοί πόροι διατίθενται για την «προστασία» πολιτικών – επιχειρηματιών και κοινωνικών παρασίτων. Ο ρόλος που της έχει αναθέσει το πολιτικό σύστημα είναι να περιορίζει τους πολίτες σε διαμερίσματα-κλουβιά και να προσάγει υπερήλικες στους εισαγγελείς με την κατηγορία της αντίστασης κατά της Αρχής. Στην «κακή δημοκρατία» ο κοινωνικός αυτοματισμός επιταχύνεται μέσω της αναγκαστικής μείξης διαφορετικών εθνοτικών ομάδων, ενώ μέσω της πολιτικής ορθότητας η μελλοντική βία και οι διακρίσεις παρουσιάζονται ως «αντιρατσιστικές». Στην πραγματικότητα ο κρατικός αντιρατσισμός συνεπάγεται κοινωνικές διακρίσεις και θεσμοθετημένο ρατσισμό εναντίον των Ελλήνων. Συμπερασματικά, η διαχείριση της εξουσίας από τη Ν.Δ. αποτελεί τον χείριστο τύπο της «κακής δημοκρατίας» του Σαρτόρι.

*Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Voucher ή επίδομα

Τελευταία έχουμε κατακλυστεί από pass και vouchers για fuel, για Covid, για energy, power,...

Τι συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι

Η συνάντηση των ηγετών Ρωσίας - Τουρκίας, λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή τους στην...

Να κρατήσουμε ζεστό τον φόβο των Τούρκων

Το «Αβδούλ Χαμίντ Χαν», το ερευνητικό πλοίο των Μεμέτηδων, φέρει το όνομα ενός διαβόητου...

Ένοικος στο Μαξίμου επιλεκτικής γνώσης!

Όλοι οι πρωθυπουργοί της δεξιάς και της κεντροδεξιάς παράταξης, από το τέλος του Β΄...

Ευθυνόφοβη κυβέρνηση

Τα υπερεθνικά διευθυντήρια, γνωστά τοις πάσι διά τον χρόνιο μισελληνισμό τους, μισούν θανάσιμα τον...

Αλλαγή πλεύσης…

Στις 10 Ιουνίου του τρέχοντος έτους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι πρότεινε στον...

Παρακολουθήματα παρακολουθήσεων

Είναι γεγονός πως σε κάθε εποχή η οποιαδήποτε εξουσία φρόντιζε να παρακολουθεί και να...

Διπλωματικός συναγερμός στην Αθήνα

Αν κρίνω από όσα διαβάζω στα ρεπορτάζ έγκριτων συναδέλφων του διπλωματικού ρεπορτάζ, τότε η...

Μας κορόιδεψε… ευθέως!

Μονάχα ένας επαγγελματίας γλείφτης, κόλακας και ξιπασμένος αυλικός σαν τον Αδωνι Γεωργιάδη, που θρέφεται...

Γιατί ο δημόσιος βίος δηλητηριάστηκε από τις υποκλοπές!

Εξεταστική για την ΕΥΠ από το 2015, με αφορμή τις καταγγελίες Λαφαζάνη για παγίδευση...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτός είναι ο 29χρονος που σκότωσε τον πεθερό του – Ο 80χρονος πατέρας είχε πάει να «σώσει» την κόρη του

Οξύθυμος ο δράστης, δημιουργούσε φασαρίες - Ο ηλικιωμένος είχε πάει να απομακρύνει την κόρη του και το εγγόνι του

H Πόπη Μαλλιωτάκη είναι αποφασισμένη να μην ξαναφορέσει σουτιέν

Η Πόπη Μαλλιωτάκη, διαθέτει έναν λογαριασμό στο Instagram με...

Η πιο τολμηρη φωτογραφία του 2022: H Όλγα Σκιαδαρέση κάνει ολόγυμνη μπάνιο στη θάλασσα

O Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και η Μπέσυ Μάλφα, έχουν αποκτήσει...

Τον σακάτεψε στο ξύλο – Μπουνιές μετά από τροχαίο στη Σαντορίνη

Αποτρόπαιες σκηνές βίας εκτυλίχθηκαν στα Φήρα της Σαντορίνης μετά...

Η Λουπέσκου, ο Τράγκας και το μυστικό βουτηγμένο στο… αίμα!

Η Αντζυ Λουπέσκου, η διακεκριμένη ερευνήτρια της μεταφυσικής, ψυχολόγος,...

Τραγωδία στο Πολεμικό Ναυτικό: Αντιπλοίαρχος πέθανε ξαφνικά εν ώρα υπηρεσίας

Το Πολεμικό Ναυτικό θρηνεί τον ξαφνικό χαμό του Αντιπλοιάρχου...

Προσοχή: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για το προσεχές τριήμερο

Έντονη αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, κυρίως...

Άφωνος ο Μάρκος Σεφερλής όταν ζήτησε τον λογαριασμό σε ταβέρνα 

Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τον Μάρκο Σεφερλή, όταν εκείνος...

Αυτός είναι ο 50χρονος που έριξε οξύ στην πρώην σύζυγό του – «Το έκανα γιατί είχαμε οικονομικές διαφορές»

Τι φέρεται να δήλωσε στους αστυνομικούς όταν τελικά «λύγισε» και ομολόγησε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Voucher ή επίδομα