Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022

Επιστήμη και εξουσία

Δημοσίευση:

Ο Γάλλος ιστορικός Jacques le Goff περιέγραψε τη μεσαιωνική κοινωνία ως «ένα σύνολο ανθρώπων με αδυναμία έκφρασης έξω από θρησκευτικές αναφορές».

  • Από τον Αλκιβιάδη Κ. Κεφαλά

Πώς θα μπορούσε, άραγε, ένας αντίστοιχος ιστορικός του μέλλοντος να περιγράψει τη νεωτερική κοινωνία της σύγχυσης; Μία πιθανή περιγραφή θα ήταν «ένα σύνολο ανθρώπων με καθολική αδυναμία έκφρασης, έξω από πολιτικά ορθές θέσεις». Για να κατανοήσουμε τη νεωτερική λειτουργικότητα, θα πρέπει να αντιληφθούμε την κοινωνική διάρθρωση.

Αυτή πάντα ήταν δομημένη πάνω σε τέσσερις ομόκεντρους κύκλους: Στον εξωτερικό κύκλο ανέκαθεν ανήκε η αποχαυνωμένη μάζα, διαχωριζόμενη από τον εσωτερικό κύκλο της εξουσίας από τη χαοτική σκέψη της, την αδυναμία επικοινωνίας των μελών της, που εμποδίζουν την ενοποίηση και τη λειτουργία της ως μιας συγκροτημένης ομάδας με κοινά συμφέροντα, που θα μπορούσε να στέκεται συγκροτημένα απέναντι στην ομάδα εξουσίας του εσωτερικού κύκλου, ο οποίος είναι οργανωμένος και ενοποιημένος με τέτοιο τρόπο, ώστε να μεταφέρει στο εσωτερικό του το σύνολο του πλούτου και της εργασίας που παράγει ο εξωτερικός κύκλος.

Η μεταφορά πλούτου όμως απαιτεί και τη λειτουργία των άλλων δύο εσωτερικών κύκλων, που αποτελούνται από την ανώτατη γραφειοκρατία, καθηγητές, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, δικαστικούς, σώματα ασφαλείας και επιστήμονες. Οι ενδιάμεσοι κύκλοι αποτελούν, αφενός, το ανάχωμα της όσμωσης μεταξύ του τετάρτου κύκλου και του πρώτου κύκλου της εξουσίας και, αφετέρου, συντηρούν την «αιώνια τάξη».

Δηλαδή, τη διατήρηση του ίδιου συστήματος εξουσίας στον χωροχρόνο, που επιτυγχάνεται με τη διαιώνιση της σύγχυσης του τετάρτου κύκλου, μέσω της διασποράς του φόβου και τη χειραγώγηση των μαζών από την πολιτική, την ιδεολογία, τη φιλοσοφία και την επιστήμη. Η τελευταία, από την εποχή του Διαφωτισμού και μετά την επικράτηση του ορθού λόγου, πολλές φορές αποτελεί πολιτικό όπλο τρομοκρατίας και εξαπάτησης του εν υπνώσει τετάρτου κύκλου. Η επιστήμη από τη φύση της αναζητά την αλήθεια, μέσω της διαρκούς «αμφισβήτησης».

Οι «βεβαιότητες» στην επιστήμη δεν έχουν θέση και εάν επικρατούν, τότε είναι ύποπτες. Οι επιστήμονες στα διεθνή συνέδρια και τα επιστημονικά περιοδικά ακολουθούν την αιώνια αναζήτηση της αλήθειας, μέσω της σύγκρουσης και της αναίρεσης των επικρατουσών επιστημονικών απόψεων. Οι επιστήμονες δηλαδή αναζητούν την αλήθεια μέσω του διαλόγου, τοποθετούμενοι επί αντιθέτων απόψεων και θεωριών. Οταν η επιστήμη χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς κύκλους, τότε δεν αναζητά την αλήθεια, αλλά, αντιθέτως, είναι ωφελιμιστική, μέσω της καλλιέργειας του φόβου. Η πολιτική μετατρέπει την επιστήμη από «αμφισβήτηση» σε «βεβαιότητα και δόγμα».

Σε αυτό το στάδιο οι πραγματικοί επιστήμονες, οι «αιρετικοί», όπως αποκαλούνται, θα πρέπει να «καούν στην πυρά», όπως εκατοντάδες άλλοι «κυνηγοί της αλήθειας» και «αμφισβητίες», που μαζί με τον Τζορντάνο Μπρούνο κάηκαν στην πυρά από τον εσωτερικό κύκλο εξουσίας, επειδή διακήρυτταν την αιώνια αλήθεια, ότι η Γη κινείται γύρω από τον Ηλιο. Σήμερα, 420 χρόνια μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Τζορντάνο Μπρούνο, η εξουσία του πρώτου εσωτερικού κύκλου έχει αναλάβει εκ νέου να «ομιλεί» εξ ονόματος της επιστήμης, επιδιώκοντας να «καύσει στην πυρά» τους επιστήμονες που έχουν διαφορετική άποψη για τον εμβολιασμό κατά του Covid-19. Η επιστημονική άποψη της επικινδυνότητας των εμβολίων, ανύπαρκτη ή πραγματική, έχει εξοστρακιστεί από τον δημόσιο λόγο.

Η θέση του ιολόγου Luc Montagnier, που βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ επειδή ταυτοποίησε τον ιό του AIDS, για πιθανή μακροπρόθεσμη επικινδυνότητα των πειραματικών εμβολίων έχει εξοβελιστεί από τον δημόσιο λόγο. Η αναφορά της εταιρίας Pfizer προς την αμερικανική κυβέρνηση και τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων ότι «η αποτελεσματικότητα, η αποδοχή και η ασφάλεια των εμβολίων θα είναι γνωστή την 31η Ιανουαρίου 2023» (estimated study completion date)» ουδέποτε έχει παρουσιαστεί στον δημόσιο πολιτικό μονόλογο της κρατικής τρομοκρατίας (https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04368728).

Η φωνή του διακεκριμένου Ελληνα καθηγητή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, δρος Ιωάννη Ιωαννίδη, ίσως του μοναδικού Ελληνα ειδικού που δικαιούται να ομιλεί για την πανδημία, έχει σιγήσει στην Ελλάδα, επειδή έχει διαφορετική άποψη για την πολιτική διαχείριση του προβλήματος. Ο δρ Ιωαννίδης, αναφερόμενος στη δημόσια απουσία της αντίθετης άποψης, δήλωσε ότι «επιστήμονες με διαφορετική θέση είναι δύσκολο να τοποθετηθούν δημοσίως, επειδή το σύστημα εξουσίας θα καταστρέψει τις καριέρες τους, μέσω της διακοπής της χρηματοδότησης της ερευνητικής τους δραστηριότητας».

Σε αντίθεση με τις επιβαλλόμενες πολιτικές πρακτικές, η ανθρωπότητα έχει δικαίωμα να γνωρίζει την αλήθεια, όσο σκληρή και οδυνηρή και αν είναι. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αυτοί που είναι φυλακισμένοι στη δυστοπία του τέταρτου κύκλου βιώνουν μία μορφή ύπνωσης, επειδή τους αποκρύπτεται η αλήθεια και η γνώση της εξωτερικής και της εσωτερικής τους πραγματικότητας, ώστε να γνωρίζουν και να μπορούν να επιλέξουν (George Gurdjieff, 1866-1949).

*Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μεγάλο ψέμα του ΚΚΕ

«Το πρόβλημα είναι ότι εμείς πήραμε απόφαση στις 17 του Νοέμβρη, στις 16 ή...

Η γλώσσα ως όχημα αλυτρωτισμού

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών...

Το κουρδικό «αγκάθι» στην Τουρκία

Τρόμος έχει πιάσει τον Ερντογάν και τους άλλους ισλαμοναζί της κυβέρνησης ΑΚΡ-ΜΗΡ και του...

Δόξα και τιμή στον Σαμουήλ και στα παλικάρια του

Σαν χθες, στις 3 Δεκεμβρίου 1944, ξεκίνησε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της...

Αρπάζουν πλέον και… κτήματα!

Θυμάστε μήπως τον Μαρκ Ρούτε, έναν Ολλανδό πρωθυπουργό, που παρέα με τον συμπατριώτη του,...

«Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη»

Κατάρ συνέχεια. Το ότι το Μουντιάλ του Κατάρ είναι ίσως το πιο «χαριτωμένο» (για...

Στις Βρυξέλλες το μυστικό των εκλογών

Για τον προσδιορισμό του χρόνου διεξαγωγής των εθνικών εκλογών πρέπει να συνυπολογίζουμε έναν παράγοντα...

Η Τουρκία σε φαύλο κύκλο

Ο Ουμίτ Καρντάς κάνει την καλύτερη και πιο ειλικρινή παρουσίαση του προβλήματος που αντιμετωπίζει...

Κατάρ. Οι Τουλούζ Λοτρέκ της μπάλας…

Σύντροφοι, για όλα τα ζητήματα, μεταφυσικά ή όχι, υπάρχει απάντηση. Και τα μεν μεταφυσικά...

«Μακεδονική» γλώσσα;

Η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία βάφτισε τους σλαβόφωνους Σκοπιανούς «Μακεδόνες», αποδίδοντάς τους «μακεδονική»...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Βόμβα» από Αμερικανό επιστήμονα: Ο νέος κορωνοϊός κατασκευάστηκε και διέρρευσε από τη Γουχάν με ευθύνη των ΗΠΑ!

Μια γενετικά τροποποιημένη ασθένεια που κατασκευάστηκε με αμερικανικά κεφάλαια...

Η Άννα – Μισέλ «κάρφωσε» τον στρατηγό Φλώρο!

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου,...

Αντίλογος για το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής περί «απαγόρευσης απόδοσης τιμών» στον Γεώργιο Γρίβα

Γράφει ο Μάνος Ν. ΧατζηδάκηςΙστορικός ερευνητής-συγγραφέας,Πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.ΠΟ.Κ.Με...

Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Οδηγεί τη χώρα σε κάλπες, με παρακολουθούμενους και εκβιαζόμενους πολιτικούς, δικαστικούς, στελέχη ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες

Σταύρος Καλαφάτης: Ο «μακεδονομάχος» που έγινε «Τιραμόλα»…

Όλοι περίμεναν με κομμένη την ανάσα την παρέμβαση του...

Εκβιάζει με τις λίστες – Γρίφος ο Καραμανλής

Ενώ ο Μητσοτάκης επιχειρεί να διατηρήσει σε «ομηρία» τους βουλευτές του, ο πρώην πρωθυπουργός σκέφτεται να μην είναι υποψήφιος. Το κυβερνητικό επιτελείο τοποθετεί τη διεξαγωγή των εκλογών στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου

Μετωπική επίθεση της Κίνας κατά των ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ