Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023

Αφγανικοί εφιάλτες στην Ε.Ε. και την Αθήνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητούν για πολλές εβδομάδες τους βέλτιστους τρόπους αντιμετώπισης της νέας κρίσης στο Αφγανιστάν, αλλά στην Αθήνα ήδη θεωρούνται αναπόφευκτες συνέπειες η ενίσχυση των ερεισμάτων της Τουρκίας έναντι της Δύσης και η αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων.

  • Από τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΑΡΚΑ*

Οι εξελίξεις αποτελούν κεραυνό εν αιθρία για το Μέγαρο Μαξίμου, σε αντίθεση με τις ρεαλιστικές προβλέψεις του υπουργείου Εξωτερικών. Πεπειραμένοι διπλωμάτες προειδοποιούσαν, στις αρχές Ιουνίου, εν όψει της τότε συνάντησης ΜητσοτάκηΕρντογάν, και η «δημοκρατία» είχε επισημάνει σχετικά, ότι «μια κίνηση καλής θέλησης του Τούρκου προέδρου, όπως η κάλυψη κενών ασφαλείας του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν απ’ όπου αποχωρούν οι ΗΠΑ, ίσως βελτίωνε ξαφνικά τις σχέσεις του με την Ατλαντική Συμμαχία και την Ουάσινγκτον». Το διεθνές σοκ της ταχύτατης άλωσης της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν διευκολύνει τώρα την Αγκυρα να υποσχεθεί περισσότερα, απαιτώντας σε αντάλλαγμα ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον και μεγαλύτερη χρηματοδοτική βοήθεια από τις Βρυξέλλες.

Αν και είναι νωρίς να προβλεφθεί η -ηπιότερη ή σκληρότερη- πορεία της ηγεσίας των Ταλιμπάν, που αποτελούν φορέα πολλών επιμέρους συνιστωσών, δύο στοιχεία προσφέρονται για την εκτίμηση της κατάστασης:

Πρώτον, εγκυρότατες πηγές βεβαιώνουν πως, στα μέσα Ιουλίου, είχε επιτευχθεί συμφωνία Ουάσινγκτον – Αγκυρας για τους γενικούς όρους της παρουσίας τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στον αερολιμένα της Καμπούλ.

Εκκρεμούσαν έκτοτε οι συνομιλίες για τους ειδικότερους όρους μεταξύ Αγκυρας και Ταλιμπάν, καθώς οι τελευταίοι θεωρητικά αντιτάσσονταν στην παρουσία ξένων στρατευμάτων, αλλά πρακτικά συζητούσαν εξαιρέσεις και ανταλλάγματα. Μένει να αποδειχθεί αν, μετά την κατάληψη της Καμπούλ, οι Ταλιμπάν θα απαιτήσουν πλήρη αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων ή θα συναινέσουν στην παρουσία κάποιου διεθνούς σώματος ασφαλείας με τουρκική διοίκηση.

Κίνητρά τους θα είναι η επίδειξη διαλλακτικότητας έναντι του διεθνούς παράγοντα και πρακτικοί λόγοι λειτουργίας του αερολιμένα. Η δικαιολογία θα είναι η παροχή συνδρομής στην ασφάλεια του ξένου διπλωματικού προσωπικού και στις εισαγωγές εφοδίων προς ανακούφιση του πληθυσμού. Η εκδοχή αυτή συζητείται υπό τις προσδοκίες μετριοπαθούς διακυβέρνησης από τους Ταλιμπάν («Talib Lite» κατά την ορολογία των ΜΜΕ στις ΗΠΑ) αντί του σκληρού ισλαμικού καθεστώτος που ανετράπη μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Δεύτερον, πέραν της στάσης των ΗΠΑ, η Αθήνα πρέπει να συνεκτιμήσει τις θέσεις της Γερμανίας. Δυστυχώς, όπως και στη μεταναστευτική κρίση του 2015, το Βερολίνο αποδείχθηκε εκτός πραγματικότητας. Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Χ. Μάας (γνωστού από την παταγώδη αποτυχία μεσολάβησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πέρυσι) ότι «εκτιμήσαμε την κατάσταση λανθασμένα» αποτελεί πρόφαση εν αμαρτίαις. Διπλωμάτες άλλων χωρών στην Αθήνα βεβαιώνουν ότι αρμόδιοι Γερμανοί συνάδελφοί τους έκριναν, στα τέλη Ιουλίου, πως οι «σημερινοί» Ταλιμπάν είναι διαφορετικοί και ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης μαζί τους.

Επιπλέον, το Βερολίνο εκτιμούσε ότι δεν θα χρειαζόταν συνεδρίαση οργάνων της Ε.Ε. για την αφγανική κρίση πριν από τον Σεπτέμβριο και ότι οι αποφάσεις μπορούσαν να μετατεθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου! Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τη νέα προσφυγική κρίση που, αναπόφευκτα, θα συμπλεχθεί με τη μεταναστευτική. Ίσως το μόνο θετικό βήμα, από τα γεγονότα του Εβρου τον Μάρτιο του 2020 ως σήμερα, είναι η πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση για τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως «ασφαλούς χώρας» για τους προερχόμενους από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και άλλα κράτη. Επομένως, δεν θα υπάρχει λόγος μη επιστροφής τους από το ελληνικό έδαφος στο τουρκικό.

Από εκεί και πέρα οι επιδόσεις της κυβέρνησης, και ειδικά του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι απογοητευτικές. Μεταξύ άλλων, ολιγωρεί ενώπιον των κατηγοριών περί δευτερογενών ροών μεταναστών από την Ελλάδα στα βαλκανικά κράτη και στην κεντρική Ευρώπη.

Επίσης, δεν υπάρχει ουσιώδης αντίδραση στις γερμανικές κατηγορίες ότι δικαστήρια του Βερολίνου «αναγκάζονται» να αναγνωρίσουν δικαίωμα παραμονής υπηκόων τρίτων χωρών, επειδή στην Ελλάδα δήθεν δεν έχουν επαρκείς κοινωνικές παροχές. Από την πλευρά του, ακόμα και το φιλικό Παρίσι καλεί την Αθήνα να δεχθεί το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε. και να μεριμνήσει για τις δευτερογενείς ροές.

Ασφαλώς, το Μαξίμου δεν είναι αμέτοχο σε όλα αυτά. Πρόσφατα, ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης ενέκρινε τις διαβουλεύσεις μεταξύ αρμοδίων της Κομισιόν και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη για τη συγκρότηση μηχανισμού διερεύνησης των λεγόμενων «επαναπροωθήσεων» στην Τουρκία. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, σαν «παλιά καραβάνα» πλέον, απευθύνθηκε στο Μαξίμου, ώστε να μη χρησιμοποιηθεί αργότερα σαν εξιλαστήριο θύμα.

* Εκδότης του περιοδικού «Αμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κρυφός ρυθμιστής των εκλογών

H χθεσινή ομιλία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Βουλή ήταν θεσμική....

Τρομοκράτες

Αν δεν υπήρχε επισήμως ευχαριστήριο μήνυμα των Ισραηλινών, δεν νομίζω ότι θα δίναμε βάση...

Βενιζελοπλημμύρα

Προκηρύχτηκαν οι εκλογές και γίνεται λόγος για αυτοδυναμίες, «κυβερνήσεις των ηττημένων», λυκοσυμμαχίες, αμνοψηφοφόρους, απλές...

«Δεν υπάρχουν κ. Παναγιωτόπουλε πολλές διαφορές με την τουρκία…»

«Υπάρχει μία και μόνη διαφορά η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας»

Η αυτοκριτική της Αριστεράς

Τώρα, μάλιστα! Ο σ. Τσίπρας, θέλοντας να στρογγυλοποιήσει την κωλοτούμπα του στο θέμα Πολάκη,...

«Εάν θέλεις Τούρκο φίλο, κράτα ένα κομμάτι ξύλο»

«Θέλεις Τούρκο φίλο; Κράτα ένα κομμάτι ξύλο». Σοφός ο λαός μας. Κάνει λάθη, αλλά...

Μια άνοιξη που πασχίζει να έρθει

Διαβάζω ότι μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν το προεκλογικό επιτελείο της κυβερνήσεως είναι και...

Ποίημα εκλογικό, χαρωπό

Hρθαν εκλογές, ήρθαν σαν τα χιόνια. Πρόσκαιρη χαρά κι η ξεφτίλα αιώνια.Hρθαν εκλογές, τρέχα να ψηφίσεις περιμένουν τα λαμόγια ξανά...

Ο σταυρός ενοχλεί

Δεν περίμενα ότι μερικές φάπες στον αρχηγό θα επηρέαζαν όλο το κόμμα. Αναφέρομαι στο...

Τι σημαίνει πραγματική ηγεσία

Ημουν νεαρός φοιτητής, στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διεκδίκησε την πρωθυπουργία...

Από Μωυσής… Ραμσής!

Με τους χειρότερους δυνατούς οιωνούς για την κυβερνητική παράταξη και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη...

Πρωθυπουργός από το ΠΑΣΟΚ

Απλή αναλογική, ενισχυμένη αναλογική, σούπερ και αμόλυβδη αναλογική, με ντίζελ ή κηροζίνη, δεν έχει...

Αρχολίπαροι και επιτόκια καταθέσεων

Η υπόθεση με το τραπεζικό δάνειο του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Παπαθανάση είναι δυστυχώς το σύμπτωμα,...

Το χαστούκι της κυρίας Θάνου

Στην κλασική ταινία «Σάντα Τσικίτα» η Νοτιοαμερικάνα χορεύτρια Μαρκέλα (Κ. Λαμπροπούλου) φωνάζει στον τυχαίως...

Βενιζέλος, ο εφιάλτης από το παρελθόν!

Τίποτα δεν είναι τόσο άσχημο ώστε να μην μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερο! Την...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το χαστούκι της κυρίας Θάνου

Στην κλασική ταινία «Σάντα Τσικίτα» η Νοτιοαμερικάνα χορεύτρια Μαρκέλα...

Ο Νεκτάριος Κυρκόπουλος «έφαγε» ισλαμικό μπούλινγκ για τον σταυρό από το Άγιον Όρος

Ζήτησαν από τον Νεκτάριο Κυρκόπουλο να βγάλει τον σταυρό...

Βατερλώ Μητσοτάκη στο Γέρακα!

Στην πλατεία του Γέρακα βρέθηκε το πρωί ο Κυριάκος...

Το δράμα της Όλγας: «Μετατοπίστηκε 13 χιλιοστά ο εγκέφαλός της» – Οργή για την ποινή-χάδι στον νταή της Αργυρούπολης

«Ούτε μιλάει, ούτε να εξυπηρετηθεί, ούτε τίποτα. Δεν μπορεί να περπατήσει. Μόνο ο θεός ξέρει πότε θα γίνει καλά», λένε οι γονείς της

NEWSROOM