Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023

Η υπογραφή των συμφωνιών δεν σημαίνει και λύση των προβλημάτων με την Τουρκία

Δημοσίευση:

Συνέντευξή μου στον Φρίξο Δαλίτη στον «Φιλελεύθερο Κύπρου»

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Να αρχίσουμε από τις πρόσφατες αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με ΗΠΑ και Γαλλία. Τι σημαίνουν αυτές οι συμφωνίες για την Ελλάδα και πώς αλλάζουν οι ισορροπίες για την περιοχή;

Καταρχάς να σημειώσουμε ότι πρόκειται για δύο πολύ σημαντικές συμφωνίες, που, σε συνδυασμό με τα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, είναι σε θέση να αλλάξουν υπέρ ημών τις ισορροπίες στην Αν. Μεσόγειο. Άλλωστε, η σημασία των συμφωνιών αυτών φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίον αντιδρά σ’ αυτές η Τουρκία, η οποία γνωρίζει πολύ καλά πώς λειτουργούν και με ποιον τρόπο δυσχεραίνουν την πραγμάτωση των στόχων που έχει θέσει για την περιοχή.

Τι έχει αλλάξει για να μπορεί η Ελλάδα σήμερα να υπογράφει αυτές τις συμφωνίες, που αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο τη σημαντικότητα του ρόλου της στην περιοχή;

Σε κάθε συμφωνία πρέπει να αναζητηθεί και να υπάρχει κοινό συμφέρον, ειδάλλως δεν μπορούμε να μιλάμε για συμφωνία. Οσον αφορά τη συμφωνία με τη Γαλλία, υπάρχει το κοινό συμφέρον στην Αν. Μεσόγειο, στη βόρειο και την υποσαχάρια Αφρική. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Αν. Μεσόγειο, η Γαλλία έχει παραδοσιακή παρουσία από την εποχή που είχε ως προτεκτοράτα της τη Συρία και τον Λίβανο, ενώ κατείχε και την περιοχή της Κιλικίας – Αλεξανδρέττας. Τη σύγχρονη περίοδο έχουν προστεθεί και τα ενεργειακά, που, όπως έχει αποδειχτεί από τις τελευταίες εξελίξεις, αφορούν την Ευρώπη, και το τεράστιο ζήτημα της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία. Αυτά τα συμφέροντα της Γαλλίας πλήττονται από την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και γι’ αυτό η Γαλλία αναζήτησε έναν αξιόπιστο «ομοιοπαθή», τον οποίο βρήκε στο πρόσωπο της Ελλάδας.

Όσον αφορά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, κι εδώ υπάρχει κοινό συμφέρον. Οι ΗΠΑ εξασφάλισαν μια συμφωνία για τις βάσεις, που εξυπηρετεί τους στρατηγικούς τους σχεδιασμούς για την ευρύτερη περιοχή, ενώ η Ελλάδα εξασφάλισε κάποιες εγγυήσεις για την ασφάλεια, την εδαφική της ακεραιότητα, τα δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, με συχνές αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο. Πάντως, και η μία συμφωνία και η άλλη είναι ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία του Ερντογάν, η πολιτική του οποίου ενοχλεί το Παρίσι, την Ουάσινγκτον και την Αθήνα. Αυτό είναι που έχει αλλάξει, εκεί αναζητήθηκε και στις δύο περιπτώσεις το κοινό συμφέρον.

Πώς θα αντιδράσει η Τουρκία, πιστεύετε, απέναντι σε αυτά τα δεδομένα; Είδαμε νέες προκλήσεις. Να αναμένουμε κλιμάκωση της έντασης; Πού θεωρείτε ότι θα φτάσει;

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κάθε συμφωνία μπορεί να παραμείνει ένα «άδειο πουκάμισο», αν τα δύο μέρη δεν την «καλλιεργούν» με τις κατάλληλες πολιτικές.

Αν κυρίως η Ελλάδα προσαρμόσει τις πολιτικές της με βάση αυτές τις δύο συμφωνίες, που η μία συμπληρώνει την άλλη, τότε οι δυνατότητες της Τουρκίας να αντιδράσει σε πρακτικό επίπεδο είναι περιορισμένες. Μπορεί όμως να αντιδράσει πολιτικά. Είτε υπό μορφή δηλώσεων είτε υπό μορφή δελεαστικών προτάσεων προς Γαλλία και ΗΠΑ, για να αλλοιώσει το περιεχόμενο των συμφωνιών. Γι’ αυτό είπα ότι οι συμφωνίες απαιτούν και τις κατάλληλες πολιτικές με συνεχή στήριξη και μόχλευση. Όμως η υπογραφή των συμφωνιών δεν σημαίνει και λύση των προβλημάτων με την Τουρκία, ειδικά στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών. Όσο δεν υπάρχει οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, η Τουρκία θα εκμεταλλεύεται την κατάσταση και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσει τις προκλήσεις της. Όμως αυτό δεν αφορά τις υπογραφείσες συμφωνίες.

Σε αυτές τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας ποια θα είναι τα περιθώρια αντίδρασης της Ελλάδας;

Η Ελλάδα με τις συμφωνίες και τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχει εξαγγείλει αλλάζει επίπεδο. Αποκτά εθνική αυτοπεποίθηση, ισχυροποιείται πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά και μπορεί να περάσει με προσεκτικά βήματα από την πολιτική του κατευνασμού στην πολιτική της αποτροπής.Ομως η πολιτική αυτή δεν μπορεί να έχει ιδιαίτερα αποτελέσματα στις μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες. Εκεί τα περιθώρια αντίδρασης είναι περιορισμένα και ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος η Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα.Είναι μία πολύ δύσκολη εξίσωση, τη λύση της οποίας μπορούν να τη βρουν οι πολιτικοί.

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου ή το θεωρείτε απομακρυσμένο ενδεχόμενο;

Αν και είναι παρακινδυνευμένο να κάνει κανείς προβλέψεις στο θέμα αυτό, με βάση την ανάλυση που έχω κάνει πάνω στη στρατηγική της Τουρκίας, δεν υπάρχει το θερμό επεισόδιο. Για τον απλούστατο λόγο, η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη το κενό που υπάρχει στην Αν. Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο, λόγω της μη οριοθέτησης, θεωρεί ότι θα πάρει όλα όσα περιέχονται στον χάρτη και στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», χωρίς να ρίξει ούτε μια τουφεκιά.

Γιατί να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, το οποίο είναι εξαιρετικά πιθανό να εξελιχθεί σε πόλεμο σε όλα τα μέτωπα με την Ελλάδα, έναν πόλεμο που υπάρχουν πολλές, μα πάρα πολλές πιθανότητες να τον χάσει;

Και δεν κάνουμε ψυχολογικό πόλεμο εδώ πέρα. Η κατάσταση στην τουρκική πολεμική αεροπορία και την αεράμυνα είναι τραγική και το ξέρουν καλύτερα απ’ όλους ο Ερντογάν και οι σύμβουλοί του. Και έναν πόλεμο τον 21ο αιώνα δεν τον κερδίζεις χωρίς αεροπορία. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα θερμό επεισόδιο, το οποίο θα οφείλεται σε τυχαίο γεγονός ή άλλον εξωγενή παράγοντα.

Ποιος είναι ο ρόλος της Κύπρου σε αυτά τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην περιοχή και ποιος ο αντίκτυπος σε σχέση με το Κυπριακό;

Ασφαλώς η Κύπρος επωφελείται. Όμως αυτό είναι καθαρά θεωρητικό. Για να έχουμε πρακτικά αποτελέσματα, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει. Αν συνεχίσει την πολιτική της «διζωνικής δικοινοτικής» ομοσπονδίας, τότε τα μόνα κέρδη που μπορούμε να περιμένουμε είναι να αναχαιτιστεί σε έναν βαθμό η επιθετικότητα της Τουρκίας, που θέλει ολόκληρη την Κύπρο.

Αν αλλάξουμε δόγμα, αν, για παράδειγμα, η Κυπριακή Δημοκρατία υιοθετήσει το δόγμα της απελευθέρωσης των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων από κάθε ξένη εξάρτηση, με στόχο ένα κράτος όπου θα διαβιούν ισότιμα με πλήρη ασφάλεια και σεβασμό των δικαιωμάτων τους όλοι οι πολίτες της Κύπρου, τότε ίσως θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε χώρο και για την Κυπριακή Δημοκρατία στη νέα αρχιτεκτονική της περιοχής.

Άλλωστε η Δύση χρωστάει στην Κύπρο. Έχει χρέος να την απαλλάξει από το έκτρωμα που η ίδια δημιούργησε.

Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν πιέσεις προς την Κύπρο σε σχέση με το Κυπριακό αλλά και σε ό,τι αφορά το ενεργειακό πρόγραμμα στην ΑΟΖ της; Εκφράζεται η άποψη ότι η Κύπρος θα θυματοποιηθεί από μια νέα ένταση…

Απ’ όσο θυμάμαι, η Τουρκία έκανε λεονταρισμούς στο Οικόπεδο 12. Έστειλε και τότε πλοίο ερευνών και δύο πολεμικά πλοία. Οταν η τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν αμφισβήτηση δικαιωμάτων και συμφερόντων αμερικανικής εταιρίας και ότι θα αντιδράσουν, η Τουρκία έβαλε την ουρά στα σκέλια και έκτοτε, αν δεν κάνω λάθος, δεν παρενοχλεί και δεν παρεμβαίνει στα τεκταινόμενα εκεί.

Καλό είναι να περιμένουμε να δούμε την αντίδραση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Οικόπεδο 11 και στην επικείμενη γεώτρηση της ExxonMobil. Πάντως, μάλλον θα έχουμε μια από τα ίδια.Οσον αφορά τις ανάλογες ενέργειες της Total και της ΕΝΙ, εκεί πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η παρέμβαση της Ε.Ε. Χωρίς αυτήν τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Πώς βλέπετε τον ρόλο της Τουρκίας σε αυτά τα νέα δεδομένα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου σε σχέση και με τη στάση των ΗΠΑ;

Εκτιμώ ότι οι ΗΠΑ δεν ενοχλούνται και δεν βλέπουν με καλό μάτι την πολιτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία με τη στάση της έχει δημιουργήσει μια «μαύρη τρύπα» στην περιοχή αυτή, που, αντί να παράγει, καταναλώνει ασφάλεια. Γι’ αυτό επέτρεψε την υπογραφή της συμφωνίας με τη Γαλλία, γι’ αυτό υπέγραψε και η ίδια τη συμφωνία με την Ελλάδα. Οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να βρουν λύση που να ικανοποιεί κατ’ ελάχιστον την Τουρκία και στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Αν η Τουρκία επιμείνει στη «Γαλάζια Πατρίδα», τότε θεωρώ ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν το μέρος της Ελλάδας για να αποτρέψουν την αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Ποιος ο ρόλος της Ρωσίας και της Ε.Ε. σε αυτές τις εξελίξεις;

Διαχρονικός στρατηγικός στόχος της Ρωσίας είναι η αποδυνάμωση, αν όχι η διάλυση, της Πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Περίμενε ότι αυτό θα γινόταν με την επιχείρηση κατάληψης της Κύπρου, ότι δηλαδή θα είχαμε έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο.

Ο,τι δεν πέτυχε τότε το επιτυγχάνει τώρα, εκμεταλλευόμενη τους φόβους της Τουρκίας για το Κουρδικό. Ο Πούτιν, γνωρίζοντας την αδυναμία αυτή της Τουρκίας, άνοιξε την «αγκαλιά» του στον Ερντογάν, ο οποίος ήταν και παραμένει χολωμένος από την πολιτική των ΗΠΑ στη ΒΑ Συρία.Του έδωσε την άδεια να εισβάλει στην Αλ Μπαμπ, στην Αφρίν και στη Σερκάνιγιε-Γκίρε Σπι, για να αποτρέψει τον Κουρδικό Διάδρομο, και εξασφάλισε το Χαλέπι, τους S-400 και το πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα η Τουρκία, επειδή είναι εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία, έχει ήδη αποδυναμώσει τη ΝΑ Πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Επιπλέον η Ρωσία, εκμεταλλευόμενη τη στάση της Τουρκίας, σταθεροποίησε τη θέση της στη Συρία και την Αν. Μεσόγειο. Οσον αφορά την Ε.Ε., το μέλλον της οποίας σε κάποιο βαθμό εξαρτάται από τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου, είναι σχεδόν μηδενικός και είναι κρίμα για την ίδια και τα κράτη-μέλη της.

Πείτε μας κάτι για την ιστορία του Οτζαλάν. Ησασταν εκ των πρωταγωνιστών. Τι έγινε εκείνες τις μέρες;

Είναι μια θλιβερή ιστορία όχι μόνο για τον ίδιο τον ηγέτη των Κούρδων και τον κουρδικό λαό, αλλά και για την Κύπρο και την Ελλάδα. Κατά την άποψή μου η περιοχή μας θα αποκτήσει ασφάλεια, σταθερότητα και προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας, μόνον εάν λυθεί το Κουρδικό. Και η σύλληψη του Απο περιέπλεξε τα πράγματα και απομάκρυνε χρονικά τη λύση του Κουρδικού. Εκεί στο Ναϊρόμπι η ελληνική κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας και παρέδωσε τον ηγέτη των Κούρδων στα χέρια των δήμιων του. Το θλιβερό είναι ότι μέχρι σήμερα καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε το θάρρος να κάνει την «κάθαρση» και να ζητήσει συγγνώμη από τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν και από τον κουρδικό λαό. Αυτό θα είναι η λύτρωση για τον Ελληνισμό, για να φύγει από πάνω μας το στίγμα της παράδοσης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκλογές χωρίς Δεξιά

Η χώρα πηγαίνει προς εκλογές χωρίς ουσιαστικά δεξιά παράταξη. Το δεξιό κυβερνητικό σχήμα διά...

Οι «156» συνυπέγραψαν το «ανήθικο πλεονέκτημα»!

Κάθε κόμμα έχει τα δικά του που το «κυνηγούν». Ο Γεραπετρίτης το είπε στον...

Τα παρασκήνια των κωδίκων και τα ψεύδη των κομμάτων

Θα χαλάσουμε τις καρδιές μας σήμερα. Αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Δεν αντέχω τα ψέματα....

Οι κριτικοί του καναπέ

Ο Φιλήμων ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νέας κωμωδίας (γιατί και οι...

Πολιτική: Υπόθεση ποινικού δικαίου

Χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε τον Αρειο Πάγο και κατέθεσε...

Κροκοδείλια δάκρυα από την αριστερά για τους πιλότους

Κανείς δεν πονάει περισσότερο από τους γονείς των χαμένων αεροπόρων μας. Η συντριπτική πλειονότητα...

Του Μέγα, του Λέων, του επικεφαλούς

Λένε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Δίκιο έχουν. Δεν λένε, όμως, ότι...

Ψηφίζοντας για Ίμια και Οτσαλάν

Χθες ήταν η 27η επέτειος από την ημέρα που διαπράχθηκε η μεγάλη προδοσία των...

Γενεές μηδενικής μνήμης

Φοβάμαι ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς και επίπονης προεκλογικής εκστρατείας, θα έρθουν...

Ουκρανία: Οι όμορφες κυρίες… προοδεύουν

Οι ιδιοφυείς, εκτός από την ικανότητα προσαρμογής, βλέπουν τη μεγάλη εικόνα στα γεγονότα και...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σοκ! «Δεν προήλθε από ασφυξία ο θάνατος της Ίριδας!» – Τι κατέθεσε η Αγγελική Τσιόλα

Αλλάζει το τοπίο η νέα συμπληρωματική κατάθεση που κλήθηκε...

Σείστηκε το Νευροκόπι από τις κραυγές της μάνας του αδικοχαμένου Ικάρου – Γαμπρός κηδεύτηκε ο Σμηναγός Τσιτλακίδης

Στην τελευταία κατοικία του ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης - Εικόνες από αρχαία τραγωδία στην κηδεία του

Φρούριο το Κολωνάκι για το δείπνο της Σακελλαροπούλου

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 30 Ιανουαρίου, ανήμερα των...

H πανσέληνος «βρυχάται» – Οι προβλέψεις της κορυφαίας αστρολόγου Λίτσας Πατέρα

Στις 5 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται Πανσέληνος στον 16ο 40’ του...

Βγήκε στο Κολωνάκι με ρόμπα και γούνινες παντόφλες

Έχει τον τρόπο να κάνει «φασαρία» και να γίνεται...

Έγκλημα! «Αμέλεια» της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου μάς κόστισε 5.179.865 ευρώ

Μια σκανδαλώδη ενέργεια, ταυτόσημη με παράβαση καθήκοντος και απιστία...

Μάγκας ο Νίκος Μάνεσης

Πριν από λίγες ημέρες η εφημερίδα Δημοκρατία και το...

Κατέρρευσε πάνω από τον τάφο του σμηναγού Τσιτλακίδη η αρραβωνιαστικιά του, Μαρία

Δεν άφησε από την αγκαλιά της την φωτογραφία του αρραβώνα τους

Αγόρασε διαμέρισμα στο Hilton ο «αμαρτωλός»;

Πως τα φέρνει η μοίρα πάντως… Εκεί που έραβε...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ