Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023

Τα ρέστα μου σε bitcoin παρακαλώ… στην ερντογανική Τουρκία

Δημοσίευση:

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια το αόρατο ψηφιακό νόμισμα που ακούει στο όνομα bitcoin, για τον απλό πολίτη ηχούσε σαν κάτι παράξενο που κυκλοφορεί στο Ιντερνετ.

Αρχικώς, όταν έκλεισε διά νόμου ο «Δρόμος του Μεταξιού», το άκρως δημοφιλές ιστολόγιο για online παράνομη διακίνηση ναρκωτικών που χρησιμοποιούσε το bitcoin ως μέσο συναλλαγής, οι πολιτικοί ταγοί αναγκάστηκαν να το προσέξουν.

Προέκυψε πως οι κοινοί εγκληματίες πραγματικά προτιμούν το bitcoin, που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο Ιντερνετ σε συνθήκες πλήρους ανωνυμίας και ατιμωρησίας. Αυτή η στροφή σε ένα εικονικό νόμισμα σηματοδότησε μια τεράστια και επικίνδυνη αλλαγή στη συμπεριφορά των κάθε είδους παραβατών που επί δεκαετίες προτιμούσαν τον χρυσό και τα μετρητά, για τις συναλλαγές τους.

Βεβαίως, ο (νεο)Σουλτάνος της Τουρκίας είναι διάσημος για τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές που ακολουθεί. Η ανορθόδοξη προσέγγιση του Ερντογάν στην οικονομία έχει καυτηριαστεί ιδιαίτερα από τους Financial Times. Ωστόσο οι φήμες που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτες στην Κωνσταντινούπολη λένε πως μια σκιώδη ομάδα τραπεζιτών και επιχειρηματιών υλοποιεί τις υπόγειες σχέσεις πολιτικής εξουσίας του Ερντογάν με παράνομες δραστηριότητες. Μία φωτογραφία αποκάλυψε τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της πλατφόρμας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων Thodex, που εξαφανίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, ίσως στην Αλβανία, μαζί με 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η φωτογραφία είχε ημερομηνία 26 Δεκεμβρίου 2019 κι είχε ληφθεί στο υπουργικό γραφείο.

Παρόμοια φωτογραφία έδειχνε τον εθνικιστή υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στο δικό του γραφείο να συναγελάζεται με τον ίδιο επιχειρηματία-φυγάδα, τον Φαρούκ Οζέρ. Απλά τα δύο περιστατικά περιγράφουν την πραγματική εικόνα της αγοράς. ήδη από το 2017 λειτουργούν αρκετές εταιρείες που διαθέτουν bitcoin, Ethereum κ.ά., χωρίς καμία ρύθμιση ή εποπτεία. Οπωσδήποτε η πλέον προβεβλημένη υπόθεση σε διεθνές επίπεδο αφορά στην τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank, η οποία παρέκαμπτε το εμπάργκο του Ιράν αγοράζοντας πετρέλαιο με πληρωμή σε χρυσό. Αλλάζουν την ιστορία του Βυζαντίου με το τζαμί Αγιά Σοφιά, τη γεωγραφία με το νέο Βόσπορο, οικοδομούν μια άλλη χώρα με τη σύγχρονη αναβίωση των οθωμανών και για αυτό χρησιμοποιούν δραστηριότητες όπως κρυπτονομίσματα, νέα τζάκια επιχειρηματιών που είναι «αληθινοί μουσουλμάνοι», κρατικές δραστηριότητες που αφορούν πολεμική βιομηχανία, μεγάλα κατασκευαστικά έργα κα.

Ένα ακόμη παράδειγμα της ανορθόδοξης προσέγγισης του Ερντογάν στην οικονομία είναι ο έμμεσος δανεισμός κεφαλαίων σε «μικρά» νομίσματα μέσω συμφωνιών ανταλλαγής του τουρκικού νομίσματος, κυρίως με χώρες που έχει έλλειμμα η Τουρκία στο εμπορικό ισοζύγιο. Η συμφωνία με την κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας, για ανταλλαγή νομισμάτων των δύο χωρών συνολικής αξίας 2 δισ. δολαρίων είναι η τρίτη που πέτυχε η κεντρική τράπεζα Τουρκίας, μετά τις αντίστοιχες με το Κατάρ και την Κίνα. Οι συμφωνίες αυτές προπαγανδίζουν το αφήγημα της ισχυρής Τουρκίας που απεξαρτοποιείται από το δολάριο και το ευρώ και συναλλάσσεται με λίρα. Δεύτερον, διευκολύνει κυβερνητικούς παράγοντες να εξυπηρετούν φίλιες επιχειρήσεις που εισάγουν ή εξάγουν στο πλαίσιο των συμφωνιών αυτών.

Όπως όλες οι επαναστατικές τεχνολογίες, έτσι και τα κρυπτονομίσματα «εξημερώνονται» ραγδαία καθώς οι ρυθμιστικές αρχές καθιστούν τους κανόνες πιο αυστηρούς. Η Τράπεζα της Ελλάδος, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2014, όταν εκδηλώθηκαν τα πρώτα συμπτώματα κερδοσκοπικής “μόδας” για το bitcoin στη χώρα μας, εξέδωσε τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών προειδοποιώντας για τους κινδύνους… Σήμερα οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να λανσάρουν τα δικά τους, κεντρικά, ψηφιακά νομίσματα. Ενώ το Ελ Σαλβαδόρ εγκατέλειψε τη δολαριοποίηση της οικονομίας του με το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα, παρασύροντας και άλλες μικρές οικονομίες να το μιμηθούν.

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων ήδη ξεπέρασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, με το bitcoin να αντιπροσωπεύει το 43,6% αυτού του συνόλου. Το bitcoin καταρρίπτει συνεχή ρεκόρ, φτάνοντας τα 68.000 δολάρια την περασμένη Τρίτη. Το Ethereum, το δεύτερο με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, σπάει επίσης νέα υψηλά. Οι διάσημες δημοσιογραφικές ομάδες έρευνας των ισχυρών μέσων ενημέρωσης ιχνηλατούν εδώ και χρόνια τους μυστηριώδεις τύπους που επινόησαν το 2009 το λογισμικό από το οποίο προήλθε το bitcoin. Αντίθετα από τα συμβατικά νομίσματα όπως το ευρώ ή το δολάριο, το bitcoin δεν εκδίδεται από καμία κεντρική τράπεζα.

To bitcoin, τον Σεπτέμβριο του 2015, χαρακτηρίστηκε επίσημα εμπόρευμα, όπως το αργό πετρέλαιο ή το σιτάρι, σύμφωνα με την αμερικανική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Προθεσμιακών Συμβολαίων. Η CFTC ανακοίνωσε ότι κινήθηκε νομικά κατά της διαπραγμάτευσης του Bitcoin και ότι παράλληλα προχώρησε σε διακανονισμό της υπόθεσης αυτής για τη διευκόλυνση διαπραγμάτευσης συμβολαίων δικαιωμάτων προαίρεσης στην πλατφόρμα του. «Με την εντολή αυτή, η CTFC για πρώτη φορά κρίνει ότι το bitcoin και άλλα εικονικά νομίσματα ορίζονται ορθώς ως εμπορεύματα», σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής.

Αντίθετα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι τα ψηφιακά νομίσματα δεν είναι εμπορεύματα και πρέπει να έχουν το ίδιο καθεστώς με τα συμβατικά. Το εικονικό χρήμα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως και το πραγματικό, σύμφωνα με απόφαση την οποία εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Οκτώβριο του 2015. Όπως διευκρίνισε, το bitcoin και άλλα εικονικά νομίσματα δεν θα φορολογούνται ως εμπορεύματα αλλά με το ίδιο καθεστώς των συμβατικών νομισμάτων. Ήδη από τον Αύγουστο του 2013, η Γερμανία έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επισήμως το bitcoin ως νόμισμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκλογές χωρίς Δεξιά

Η χώρα πηγαίνει προς εκλογές χωρίς ουσιαστικά δεξιά παράταξη. Το δεξιό κυβερνητικό σχήμα διά...

Οι «156» συνυπέγραψαν το «ανήθικο πλεονέκτημα»!

Κάθε κόμμα έχει τα δικά του που το «κυνηγούν». Ο Γεραπετρίτης το είπε στον...

Τα παρασκήνια των κωδίκων και τα ψεύδη των κομμάτων

Θα χαλάσουμε τις καρδιές μας σήμερα. Αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Δεν αντέχω τα ψέματα....

Οι κριτικοί του καναπέ

Ο Φιλήμων ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νέας κωμωδίας (γιατί και οι...

Πολιτική: Υπόθεση ποινικού δικαίου

Χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε τον Αρειο Πάγο και κατέθεσε...

Κροκοδείλια δάκρυα από την αριστερά για τους πιλότους

Κανείς δεν πονάει περισσότερο από τους γονείς των χαμένων αεροπόρων μας. Η συντριπτική πλειονότητα...

Του Μέγα, του Λέων, του επικεφαλούς

Λένε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Δίκιο έχουν. Δεν λένε, όμως, ότι...

Ψηφίζοντας για Ίμια και Οτσαλάν

Χθες ήταν η 27η επέτειος από την ημέρα που διαπράχθηκε η μεγάλη προδοσία των...

Γενεές μηδενικής μνήμης

Φοβάμαι ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς και επίπονης προεκλογικής εκστρατείας, θα έρθουν...

Ουκρανία: Οι όμορφες κυρίες… προοδεύουν

Οι ιδιοφυείς, εκτός από την ικανότητα προσαρμογής, βλέπουν τη μεγάλη εικόνα στα γεγονότα και...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σοκ! «Δεν προήλθε από ασφυξία ο θάνατος της Ίριδας!» – Τι κατέθεσε η Αγγελική Τσιόλα

Αλλάζει το τοπίο η νέα συμπληρωματική κατάθεση που κλήθηκε...

Σείστηκε το Νευροκόπι από τις κραυγές της μάνας του αδικοχαμένου Ικάρου – Γαμπρός κηδεύτηκε ο Σμηναγός Τσιτλακίδης

Στην τελευταία κατοικία του ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης - Εικόνες από αρχαία τραγωδία στην κηδεία του

Φρούριο το Κολωνάκι για το δείπνο της Σακελλαροπούλου

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 30 Ιανουαρίου, ανήμερα των...

Βγήκε στο Κολωνάκι με ρόμπα και γούνινες παντόφλες

Έχει τον τρόπο να κάνει «φασαρία» και να γίνεται...

Έγκλημα! «Αμέλεια» της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου μάς κόστισε 5.179.865 ευρώ

Μια σκανδαλώδη ενέργεια, ταυτόσημη με παράβαση καθήκοντος και απιστία...

Μάγκας ο Νίκος Μάνεσης

Πριν από λίγες ημέρες η εφημερίδα Δημοκρατία και το...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ