Δρακόντειοι νόμοι

Must Read

Tο παιδί μου ο Αριστοτέλης πάει Δ’ Δημοτικού. Πρόσφατα, κι ενώ τον εξέταζα στο μάθημα της Ιστορίας, θυμήθηκα τον Δράκοντα που ανέφερε το σχολικό βιβλίο του. Ήταν ο πρώτος νομοθέτης στην Αρχαία Αθήνα, ο οποίος τιμωρούσε με την ποινή του θανάτου σχεδόν όλα […] τα αδικήματα. Αν δολοφονούσες, αν έκλεβες ένα μήλο ή αν απλά ήσουν τεμπέλης, τότε σε θανάτωναν με συνοπτικές διαδικασίες.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Γέλαγε ο μικρός μου γιος με αυτή την εξιστόρηση, του είχε φανεί σαχλή αυτού του τύπου η αρχαία δικαιοσύνη. Βέβαια του εξήγησα ότι κάθε ιστορικό γεγονός το κρίνουμε βάσει των συνθηκών της παρελθοντικής εποχής, και όχι βάσει της σύγχρονης θεώρησης, αν και δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι κατάφερα να του το μεταδώσω, λόγω της μικρής ηλικίας του.

Δεν πέρασαν λίγες μέρες και αποκαλύφθηκε το συμβάν εκδικητικού πορνό που συγκλόνισε το πανελλήνιο, κατά το οποίο συμπαρουσιαστής πολύ διάσημης σατιρικής τηλεοπτικής εκπομπής ανέβαζε χωρίς την άδεια της συντρόφου του βιντεοσκοπήσεις σεξουαλικών πράξεών τους σε πορνογραφικούς ιστοτόπους, ώστε να τα «απολαύσουν» εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο. Προφανώς η συγκεκριμένη άκρως εξευτελιστική ενέργεια είναι άνανδρη, ανήθικη και απάνθρωπη, και είναι απόρροια της ηθικής έκπτωσης καθώς και της νοσηρά άκρατης σεξουαλικής ελευθεριότητας που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες κοινωνίες, όπως επίσης και των εργαλείων άμεσης και ανεξέλεγκτης δημοσιοποίησης οποιασδήποτε προσωπικής στιγμής που σου παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία.

Όμως η κυβέρνηση αντέδρασε με τον συνηθισμένο της τρόπο. Οι εθισμένοι από τα κοινωνικά δίκτυα ιθύνοντες στο Μαξίμου προσπαθούν να κουμαντάρουν την κοινή γνώμη με άμεσες και χωρίς επιστημονική βάση αποφάσεις σε οποιοδήποτε συμβάν γίνεται μόδα (trend) στο facebook και το twitter: ανακοίνωσαν ότι σκέφτονται να ορίσουν ως κακουργηματική πράξη το εκδικητικό πορνό. Χωρίς καμία επιστημονική γνωμάτευση. Αγνοώντας την αρχή της αναλογικότητας που περιγράφεται στην παράγραφο 25 του Συντάγματός μας.

Είναι δυνατόν ο βιασμός και η δολοφονία να είναι κακούργημα, όπως το εκδικητικό πορνό; Γιατί τόσο πανεύκολα η κυβέρνηση ορίζει ως κακούργημα οτιδήποτε σοκάρει σε ακραία γεγονότα της στιγμής την κοινή γνώμη; Θυμίζω τον ορισμό κακουργηματικής πράξης για την κακοποίηση οικόσιτου ζώου, που ψηφίστηκε πρόσφατα, το οποίο ως γεγονός εξισώνει τα ζώα με τον άνθρωπο. Βαδίζουμε σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια και χρειαζόμαστε κυβέρνηση που να μην φέρεται και να άγεται από τον αλαλάζοντα όχλο των κοινωνικών δικτύων. Απαιτούμε δίκαιους, αναλογικούς και ανθρώπινους νόμους, και όχι δρακόντεια μέτρα.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το είδαμε και αυτό: Σύμπλευση Αλέξη Τσίπρα-Ντόρας Μπακογιάννη μέσω… Κοσόβου!

Φαίνεται ότι έχουμε να δούμε πολλά ακόμα, αφού ο Αλέξης Τσίπρας συνέπλευσε με τη Ντόρα Μπακογιάννη για την ένταξη...

More Articles Like This