Πώς μπορεί να σωθεί ο Τύπος

Είναι μεν δύσκολο, αλλά απλό να επιβιώσουν αξιοπρεπώς οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ. Μια λύση παρατίθεται εδώ, προς διαβούλευση

Must Read

Kαλό το διαδίκτυο, αλλά πολλοί κάνουν τον τζάμπα μάγκα με τον κόπο των άλλων. Οι αναπαραγωγές άρθρων (συχνά παραποιημένων), μελετών, συνεντεύξεων, χωρίς την άδεια των συντακτών, δίνουν και παίρνουν, και τελικά δημιουργείται ένας άνευ νοήματος χυλός απαξιωμένων πληροφοριών, που φτάνει να εξυπηρετεί μόνο την εξουσία.

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Αν αναλογιστούμε πόσο μεγάλα είναι τα δίκτυα παραπληροφόρησης των μυστικών υπηρεσιών, τότε καταλαβαίνουμε πόσο πολύ βολεύει τους ισχυρούς (που γκρινιάζουν για fake news) το ιντερνετικό τουρλουμπούκι.

Για να μην κλείνουν λοιπόν εφημερίδες, για να υπάρχει αξιοπιστία και για να σουλουπωθεί το χάος της διαδικτυακής ενημέρωσης, ας γίνει κάτι απλό: να τοποθετηθεί ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στις πλατφόρμες των ιστολογίων και στα συστήματα διαχείρισης ιστοσελίδων μια εφαρμογή σαν αυτές που χρησιμοποιούν τα πανεπιστήμια για να εξετάσουν αν η εργασία σου είναι πρωτότυπη ή αντέγραψες άλλη. Μια από τις εφαρμογές είναι το γνωστό στην πανεπιστημιακή κοινότητα πρόγραμμα «Turnitin»: Υποβάλλεις την εργασία, τη «σκανάρει», συγκρίνοντας το κείμενό της με τις διαθέσιμες πηγές, και, αν διαπιστωθεί ότι εντός της υπάρχει κείμενο που μοιάζει με άλλο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%, τότε η εργασία κόβεται.

Στις περιπτώσεις δημοσιεύσεων από ΜΜΕ, αν το «Turnitin» διαπιστώσει ότι υπάρχει αντιγραφή από ιστολόγιο, portal, εφημερίδα ή ραδιοτηλεοπτικό μέσο, να μην επιτρέπει την ανάρτηση αν δεν καταβληθεί ένα προσυμφωνημένο αντίτιμο (π.χ., δύο τρία ευρώ ανά άρθρο). Επίσης, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει το αναπαραχθέν άρθρο να παραπέμπει με σύνδεσμο (link) στο αρχικό δημοσίευμα και να αναφέρει το όνομα του συντάκτη. Έτσι θα επιβιώνουν αξιοπρεπώς οι δημιουργοί και θα μειωθεί η ισχύς των μεγαθηρίων του διαδικτύου, που θησαυρίζουν αναπαράγοντας εντελώς δωρεάν τη δουλειά τόσων εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Επίσης, αν η κυβέρνηση στ’ αλήθεια αγαπά τις εφημερίδες, αντί για «πακέτα» τύπου Πέτσα, ας κάνει δώρο σε κάθε μαθητή που τελειώνει το λύκειο μια ετήσια συνδρομή σε εφημερίδα της προτίμησής του. Αυτό μπορεί να αποτελέσει σημαντική βοήθεια για την πολιτική και κοινωνική ευαισθητοποίηση των νέων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ΕΛ.ΑΣ. έβαλε μπλόκο σε συγκεντρώσεις οπαδών ΑΕΚ και Παναθηναϊκού

Ενόψει του κρίσιμου ντέρμπι και για λόγους ασφαλείας

More Articles Like This