Μήπως γίνατε ΣΥΡΙΖΑ;

Must Read

Από το 2016 άρχισε η αποδόμηση του Αγίου Φωτός. Της τελετής παράδοσής του στα Ιεροσόλυμα και της μεταφοράς και υποδοχής του στο αεροδρόμιο των Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Επί ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτος έσυρε τον χορό της αμφισβήτησης ο τότε υπουργός Παιδείας της κυβερνήσεως του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Φίλης, ο οποίος με δηλώσεις του υποστήριξε ότι η τελετή υποδοχής του Αγίου Φωτός με τιμές αρχηγού κράτους θυμίζει «ειδωλολατρικά έθιμα».

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Τη σκυτάλη από τον κύριο Φίλη έλαβε ο τότε αντιπρόεδρος της Βουλής -ο αλήστου μνήμης «Φρουρά! Φρουρά!», αν θυμάστε- Μάκης Μπαλαούρας, ο οποίος, υπερακοντίζοντας τον κύριο Φίλη, έκανε λόγο για «παγανιστική τελετή». Ακολούθησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πανεπιστημιακός κυρία Βάκη, η οποία χαρακτήρισε το Αγιο Φως «ψευδοθαύμα».

Η αμφισβήτηση αυτή δεν άργησε να λάβει και έμπρακτη μορφή το 2019. Πάντα επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Τότε καταργήθηκε πρώτη φορά η υποδοχή στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Χωρίς να υπάρξει μάλιστα κάποια ιδιαίτερη αντίδραση από την επίσημη Εκκλησία. Ο ίδιος τότε με σημείωμά μου στην εφημερίδα μας είχα ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της Αριστεράς και είχα επικρίνει τη σιωπή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Τι συνέβη; Με εντολή των υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας το Αγιο Φως μεταφέρθηκε σε ένα μικρό στρατιωτικό αεροδρόμιο πέριξ της Ελευσίνας, προκειμένου να σταλεί σε όλους το μήνυμα ότι η τελετή υποδοχής υποβαθμίζεται.

«Aνάβει με αναπτήρα»

Την ίδια χρονιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ορισμένες free press εφημερίδες των Αθηνών που απηχούν το κλίμα και τις αντιλήψεις των ξένων στην πατρίδα μας (σύμφωνα με τηλεγραφήματα διπλωματικών αντιπροσωπιών που είδαν το φως της δημοσιότητας στα WikiLeaks) έφτασαν στο σημείο να χλευάζουν το Αγιο Φως και να υποστηρίζουν ότι αυτό «ανάβει με αναπτήρα»!

Παρά ταύτα, ο ΣΥΡΙΖΑ ένα πράγμα δεν τόλμησε: να καταργήσει τη μεταφορά του με το κυβερνητικό αεροσκάφος που φέρει το εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτό ποτέ. Κάθε χρόνο μετέβαιναν με αυτό στο Ισραήλ η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Ο μόνος συριζαίος υπουργός που είχε εικόνες της Παναγίας και του Χριστού στο γραφείο του και όχι πορτρέτα του Μαρξ και του Βελουχιώτη, όπως ο Παύλος Πολάκης και άλλοι. Ελπίζαμε ότι με την άνοδο της φιλελεύθερης παράταξης στην εξουσία τα πράγματα θα άλλαζαν. Ημασταν βέβαιοι ότι θα γινόταν κατανοητή η σημασία της επίσημης μεταφοράς του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο και τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα και από εκεί απευθείας σε όλους τους ιερούς ναούς της πατρίδας μας. Οτι θα γινόταν αντιληπτή η σημασία που έχει για τον χριστιανισμό και την Ορθοδοξία ότι το Αγιο Φως έχει τα πρωτεία, το ανάβει προνομιακά και το μεταλαμπαδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ο οποίος είναι ο εγγυητής της Ιεράς Πόλεως.

Ο οποίος χαίρει οικουμενικής αποδοχής και από τους Ισραηλινούς και από τους Παλαιστινίους. Φευ! Διαψευστήκαμε οικτρά. Την πρώτη χρονιά διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το Αγιο Φως δεν έφτασε ποτέ στην Ελλάδα, με επιχείρημα τον κορονοϊό. Το Φως διανεμήθηκε από την Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα.

Προς μεγάλη απογοήτευση των Ελλήνων χριστιανών, οι οποίοι αισθάνθηκαν ότι η πίστη τους διώκεται. Δεν θέλαμε να πιστέψουμε ότι αυτό είναι κάτι μόνιμο, πιστέψαμε αφελώς την κυβέρνηση ότι αυτό είναι κάτι προσωρινό. Το 2021, όμως, πάλι τα ίδια. Το Άγιο Φως μεταφέρθηκε αυτή τη φορά στην Αθήνα με κυβερνητικό αεροσκάφος από τον υφυπουργό Κώστα Βλάσση, αλλά δεν έγινε επίσημη τελετή. Το όνειρο του Νίκου Φίλη ικανοποιήθηκε και εκπληρώθηκε επί Νέας Δημοκρατίας. Με εντολή των άθεων υπουργών του Μεγάρου Μαξίμου.

Ούτε αυτή τη φορά υπήρξαν ιδιαίτερες αντιδράσεις από την Εκκλησία της Ελλάδος. Για να φτάσουμε στο σήμερα, στο 2022. Οταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (της παράταξης που κάποτε διακήρυσσε το δόγμα «πατρίδα – θρησκεία – οικογένεια» και το περιελάμβανε έως και στον επίσημο ύμνο της) καταφέρνει ακόμη ένα χτύπημα στην τελετή υποδοχής του Αγίου Φωτός. Το τελειωτικό. Τη μετακινεί από το Μεγάλο Σάββατο στη Μεγάλη Παρασκευή και μάλιστα με τρόπο που να μην μπορεί η Εκκλησία να αποστείλει εκπρόσωπό της στα Ιεροσόλυμα μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Αντρέα Κατσανιώτη.

Και προβλέπει τη μεταφορά του με ιδιωτικό αεροσκάφος της Aegean τάχα για να κάνει οικονομία και να γλιτώσει τα έξοδα. Επιχείρημα ψευδές για δύο λόγους. Πρώτον, διότι ο ιδιωτικός μας αερομεταφορέας δεν κάνει κάτι δωρεάν, αποζημιώθηκε με το παραπάνω από το κράτος για τις ζημιές που υπέστη την περίοδο της πανδημίας.

Δεύτερον, διότι είναι ντροπή να χρησιμοποιεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να κάνει την πτήση Χανιά – Ηράκλειο (εκεί δεν έχει έξοδα), αλλά να μην το χρησιμοποιεί η Ελληνική Δημοκρατία για ένα ταξίδι μέχρι το Τελ Αβίβ προκειμένου να συμβολίσει κάτι σημαντικό για τον χριστιανισμό και την Ορθοδοξία.

Παρέλκει, τέλος, να σχολιάσω τις δικαιολογίες για τα αυστηρά πρωτόκολλα Covid στο Ισραήλ, πήγαν κι άλλοι εκεί προσφάτως και ξέρουμε άριστα τη διαδικασία και τους χρόνους. Δεν θα πούμε πολλά. Προχθές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε στη Νίκαια το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε δηκτικά ότι ήταν χρήσιμη η διεξαγωγή του «για να μας θυμίζει τι γλιτώσαμε από εκείνη την κυβέρνηση». Τόνισε ότι το δίλημμα που θα έχουμε στις εκλογές είναι «ή να πάμε μπροστά ή να κυλήσουμε ξανά στο χθες».

Κοινώς, να μη γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ. Κάνω μια απλή σύγκριση όλων όσα συνέβησαν μεταξύ 2016 και 2022 σε ό,τι αφορά την τελετή μεταφοράς και υποδοχής του Αγίου Φωτός στην πατρίδα μας και σκέφτομαι, πρόεδρε: Δεν υπάρχει λόγος να γυρίσουμε ξανά ούτε να κυλήσουμε ξανά σε εκείνη την εποχή. Δυστυχώς σε ορισμένα θέματα γίνατε ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικώς όταν συγκεκριμένοι υπουργοί της κυβέρνησης δίδουν εντολές του τύπου «Διακριτικά με το Άγιο Φως». Ρωτήστε και τους μητροπολίτες. Το λένε ψιθυριστά στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους. Καλή Ανάσταση!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο Σάββατο στην πρωτεύουσα

Σε ισχύ θα τεθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα αύριο, Σάββατο 20 Απριλίου, καθώς θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για την παράδοση –...

More Articles Like This