Ο μοναδικός Ίλον Μασκ

Must Read

Ο Ίλον Μασκ έκλεισε συμφωνία με 44 δισεκατομμύρια δολάρια (!) για την εξαγορά μίας από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων, του twitter, που έχει 330.000.000 χρήστες στον πλανήτη.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Όπως είναι συνηθισμένος ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος, δεν είχε αφήσει πολλά στοιχεία πριν ότι θα προχωρούσε σε τόσο επιθετική κίνηση και οι εξελίξεις της εξαγοράς στην κυριολεξία έγιναν μέσα σε λίγες ημέρες.

Ο λόγος που προβάλλει ο Μασκ για την απόκτηση της πλατφόρμας είναι ότι επιθυμεί να προαγάγει την ελευθερία του λόγου και να πολεμήσει τους μηχανισμούς λογοκρισίας της επιχείρησης του twitter. Αν και προσωπικά δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι κάποιος θα διακινδύνευε τέτοιο πακτωλό χρημάτων μόνο για ιδεολογικό λόγο και θεωρώ ότι ως επιχειρηματίας ο Μασκ έχει πάντα το κέρδος στο μυαλό του, πολλοί χρήστες έχουν πιστέψει την αιτιολόγησή του για την αγορά και έχουν αντιδράσει με ποικίλους τρόπους.

Στη Δεξιά εκατομμύρια χρήστες υποδέχτηκαν τον Μασκ σαν τον Μεσσία στη Δευτέρα Παρουσία που θα τους σώσει από το κυνήγι μαγισσών που έχουν εξαπολύσει στα κοινωνικά δίκτυα εναντίον τους επειδή δεν εκφράζουν ορθοπολιτικές απόψεις. Από την άλλη, στην Αριστερά πολλοί θεώρησαν τον Μασκ σαν τον Χίτλερ που ήρθε να επιβάλει τη ρητορική μίσους, και καλούσαν δημόσια σε απενεργοποίηση του twitter από τον καθένα μας, ώστε να μη λάβουμε μέρος σε αυτό που σχεδιάζεται. […]

Αμφότερες αυτές τις απόψεις τις θεωρώ υπερβολικές. Βέβαια, ο Μασκ μπορεί να πάθει ζημιά, αν υιοθετηθούν απόψεις της Αριστεράς από διάφορες κυβερνήσεις και θεωρήσουν πλέον το twitter πλατφόρμα «ρητορικής μίσους» με πιθανό αποκλεισμό του σε εθνικό επίπεδο.

Αυτό όμως που μου έκανε προσωπικά εντύπωση είναι η αδράνεια των κυβερνήσεων σε όλο το θέμα της παντοδυναμίας των κοινωνικών δικτύων. Ενώ σε άλλες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα στα τραπεζικά εμβάσματα σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει δημιουργηθεί το SWIFT που ελέγχεται συλλογικά από πολλά έθνη, στο θέμα της έκφρασης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στο διαδίκτυο τα κράτη απλά παρακολουθούν τις εξελίξεις τις οποίες οδηγούν ιδιώτες όπως ο Μασκ.

Αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε για την πορεία της ελευθερίας του λόγου, θα έπρεπε συντονισμένα και δημοκρατικά να οργανώσουμε τον έλεγχο αυτών των εφαρμογών σε διακρατικό επίπεδο και όχι να παραχωρούμε λόγω αδράνειας τόσο πανίσχυρα εργαλεία καθοδήγησης της κοινής γνώμης στα χέρια ελάχιστων κέντρων εξουσίας που δεν ελέγχονται από τη δημοκρατία.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ΕΛ.ΑΣ. έβαλε μπλόκο σε συγκεντρώσεις οπαδών ΑΕΚ και Παναθηναϊκού

Ενόψει του κρίσιμου ντέρμπι και για λόγους ασφαλείας

More Articles Like This