Κατά πάσα πιθανότητα! 

Must Read

Δεν ΓΙΝΑΜΕ κατά πολύ σοφότεροι από το Συνέδριο της Ν.Δ., παρά την άρτια -χολιγουντιανού τύπου- οργάνωσή του.

Από τον Μανώλη Κοττάκη

Το γεγονός και μόνο ότι η είδηση με τη μεγαλύτερη αναπαραγωγή στο διαδίκτυο ήταν η γραβάτα με τους τσολιάδες του Κώστα Καραμανλή, που παρέπεμπε ευθέως στην ιδέα της βαθιάς ελληνικότητας (του την έκανε δώρο ο πρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης Κυριάκος Κουκουλομμάτης), και το γεγονός ότι η Ν.Δ. κατήγγειλε με ανώνυμες διαρροές στο διαδίκτυο τη γραβάτα ως… εθνικιστική και αντιφιλελεύθερη (!) δείχνουν ότι μέσα στην αίθουσα ουδέν αξιοσημείωτο συνέβη. (Πρώτη φορά, πάντως, είδαμε κόμμα να σχολιάζει… λαιμοδέτη!)

Το μόνο «νέο» που μάθαμε και καταλάβαμε στην τριήμερη φιέστα -πέραν του ότι ο Αντώνης Σαμαράς μετάνιωσε που στήριξε τον Κυριάκο για αρχηγό το 2016- ήταν η συστηματική προσπάθεια του κυρίου πρωθυπουργού να αποτινάξει κάθε «δεξιό» και «συντηρητικό» χαρακτηριστικό από την παράταξη, για να ισχυριστεί ότι η χώρα πρέπει να κυβερνάται από το Κέντρο.

Μη επιτυχής και αυτή, όμως, καθώς ο ορισμός που έδωσε στο Κέντρο ο κύριος Μητσοτάκης (αποδοχή ιδιωτικής οικονομίας, παρεμβατικότητα κράτους όπου χρειάζεται, ασφάλεια, καταπολέμηση κοινωνικών ανισοτήτων, προστασία οικογένειας και άλλων αξιών) είναι ο ορισμός της δεξιάς ταυτότητας – και του καραμανλισμού. Στην πραγματικότητα, κεντρώοι δηλώνουν σήμερα όσοι είναι κατά βάθος δεξιοί, αλλά ντρέπονται να το πουν. Οι κεντρώοι είναι ντροπαλοί δεξιοί.

Το γεγονός ότι η Ν.Δ. υιοθέτησε μερικές πολιτικές για τα ναρκωτικά και την υποβοηθούμενη γονιμότητα, και ψελλίζει κάποια πράγματα για τους ΛΟΑΤΚΙ -ας μην έχει κανείς την ψευδαίσθηση- δεν της αλλάζει τη φυσιογνωμία. Δεξιοί δηλώνουν οι ψηφοφόροι της στις δημοσκοπήσεις. Οι οκτώ στους 10. Αυτοί δεν ντρέπονται. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, το Συνέδριο της Ν.Δ. ήταν μια γενική πρόβα κατάργησης της Ν.Δ. με την υπάρχουσα μορφή της και αντικατάστασής της από σύμβολα και πρόσωπα που έγιναν οψίμως -σωστά το είπε ο κ. Μητσοτάκης την Παρασκευή- «συνοδοιπόροι».

Εις τρόπον ώστε η βιτρίνα του κόμματος στις προσεχείς εκλογές να απαλλαγεί από «παραδοσιακές» φιγούρες (για αυτό πόνεσε τόσο πολύ η αθώα γραβάτα) και να διευκολυνθούν έτσι η συγκυβέρνηση και η συγχώνευση με το ΠΑΣΟΚ. Για αυτό, άλλωστε, και ο κύριος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας χωρίς δεύτερες εκλογές. «Θα αναγκαστούμε κατά πάσα πιθανότητα να έχουμε δύο αναμετρήσεις» δήλωσε στο «Βήμα». Δεν είναι σίγουρο συνεπώς ότι θα έχουμε δύο αναμετρήσεις. Πιθανόν είναι.

Προκειμένου να θεμελιώσω τον ισχυρισμό μου ότι το Συνέδριο της Ν.Δ. ήταν μια προσεκτική πρόβα μετατροπής της Ν.Δ. σε δεξιό ΠΑΣΟΚ (όπου «ΠΑΣΟΚ» όμως σημαίνει και εξάρτηση από τη διαπλοκή, κάτι ξένο στο DNA της δεξιάς ταυτότητας) επισημαίνω: πρώτον, τον κανιβαλισμό του εμβλήματος της Ν.Δ. ώστε να ξεπηδά μέσα από τη Ν.Δ. ο αριθμός 14, που παρέπεμπε στο συνέδριο. Την εξαφάνιση του εμβλήματος της Ν.Δ. από την πλάτη του ομιλητή πρωθυπουργού. Εκεί υπήρχε το σύνθημα «Δίπλα σε κάθε πολίτη», που παρέπεμπε ευθέως στο «Πρώτα ο πολίτης» του κυρίου Σημίτη. Τη διακήρυξη του κυρίου Μητσοτάκη ότι «εδραιωμένες συνήθειες εμποδίζουν τον συλλογικό εκσυγχρονισμό». Και αυτή η φράση Σημίτη θύμιζε.

Τη χρήση του όρου «αυτοδύναμη Ελλάδα», σύνθημα σποτ του ΠΑΣΟΚ του 2012. Ο ιδεολογικός προσδιορισμός της παράταξης ως «προοδευτικού Κέντρου». (Η ετικέτα αυτή δεν… ξέφτισε, κατά τον κύριο Μητσοτάκη!) Την παράταξη όλων των πασοκογενών υπουργών στο βήμα του συνεδρίου, όπου μίλησαν πρώτη φορά σε κομματικά στελέχη.

Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Θεοδωρικάκος, Μενδώνη, Παπαθανάσης και άλλοι έλαβαν το βάπτισμα του πυρός, δίδοντας οι περισσότεροι όρκους πίστης στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Την άρνηση του πρωθυπουργού να διαψεύσει την ένταξη της Αννας Διαμαντοπούλου και του Γιώργου Φλωρίδη στη Νέα Δημοκρατία. Τη διακήρυξη όλων ότι η Ν.Δ. είναι το κόμμα της Ουκρανίας και πως θα συνεχίσει να αποτελεί προβλέψιμο εταίρο. Και αυτή είναι μια ακόμη ένδειξη.

Η σημειολογία του συνεδρίου μάς τα είπε όλα, λοιπόν. Και επειδή, πρώτον, η Ν.Δ. δεν έχει αξιόμαχο αντίπαλο στις προσεχείς εκλογές και, δεύτερον, ο κύριος Μητσοτάκης βλέπει τον εαυτό του σαν Μακρόν που θα επικρατήσει άνετα, ίσως το σχέδιο για συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον ίδιο να του βγει! Ο απολογισμός τριετίας (οι Ελληνες πλήρωσαν λιγότερους φόρους σε σύγκριση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) τον βοηθά. Τα δύσκολα, όμως, θα αρχίσουν την επομένη των εκλογών. Η περαιτέρω συμπόρευση της Ν.Δ. με το Κέντρο και το ΠΑΣΟΚ και η οριστική μετατροπή της παράταξης σε κάτι άλλο από αυτό που ξέρουμε θα αποδειχθούν καταλύτης. Η γκρίνια αύριο θα γίνει βοή. Τότε, «κατά πάσα πιθανότητα», οι τσολιάδες θα κλίνουν επί δεξιά και θα πάρουν τα βουνά! Μετά τις εκλογές – το τονίζω.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έκθεση-κόλαφος για τα Τέμπη: Εύφλεκτη ουσία στην εμπορική αμαξοστοιχία προκάλεσε την έκρηξη – Εξαφάνισαν τα στοιχεία

«Κόλαφο» για τις αρχές αποτελεί η έκθεση του αντιστράτηγου ε.α. και πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Ανδριανού Γκουρμπάτση για το...

More Articles Like This