Απλά μέτρα στήριξης

Must Read

Με ιδιαίτερη προσοχή αναλύω τα μέτρα της κυβέρνησης τον τελευταίο καιρό, τα οποία λαμβάνει για να ανακόψει το κύμα της αναμφισβήτητης ακρίβειας που έχει επέλθει λόγω της πανδημίας αλλά και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Παρόλο που οι επιστήμονες στο επιτελείο διακυβέρνησης είναι οικονομικά φιλελεύθεροι και ιδεολογικά εμπνευσμένοι από τη διάσημη Σχολή του Σικάγου του Μίλτον Φρίντμαν (τον οποίο θαυμάζω προσωπικά), επί της πράξης ακολουθούν τακτικές που θυμίζουν σοσιαλιστικού τύπου αποφάσεις.

Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Σε δύο διαστάσεις εντοπίζω το πρόβλημα: στην περιπλοκότητα (αντί της απλότητας) των οικονομικών ενισχύσεων που ανακοινώνονται και στη στοχευμένη ενδυνάμωση μόνο των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων αντί της οριζόντιας στήριξης προς όλους.

Η απλότητα στην ανακοίνωση οποιουδήποτε μέτρου δεν έχει να κάνει μόνο με την αδιαμφισβήτητη επικοινωνιακή διατρητικότητα που οφείλει να φέρει το μήνυμα στήριξης. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιο κατανοητό στον απλό κόσμο ότι καθολικά η τιμή της βενζίνης μειώθηκε με κρατική στήριξη κατά ένα ποσοστό -οπότε το μήνυμα είναι άμεσα αντιληπτό με μια απλή επίσκεψη στο βενζινάδικο- παρά η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι κάποιοι συγκεκριμένοι δικαιούνται ηλεκτρονικά κουπόνια και πρέπει να ακολουθήσουν μια γραφειοκρατική διαδικασία μέσω του TAXIS ώστε να τα λάβουν.

Η απλότητα έχει και σχέση με την αίσθηση στήριξης που λαμβάνει καθολικά και άμεσα ο λαός. Χωρίς περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Χωρίς να απλώσει ο πολίτης το χέρι και να νιώσει ότι είναι επαίτης επιδομάτων. Χωρίς να χαθεί μεγάλο ποσοστό της βοήθειας επειδή πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν τις απαιτούμενες ψηφιακές δεξιότητες.

Η δεύτερη διάσταση είναι η στοχευμένη στήριξη μόνο προς τους οικονομικά ισχνούς και όχι καθολικά προς όλους μέσω εφαρμογής εισοδηματικών κριτηρίων. Μέτρο που αντιβαίνει ολοκληρωτικά τις αρχές του γνήσιου οικονομικού φιλελευθερισμού, που πρεσβεύει προσεγγίσεις όπως ο ενιαίος φόρος (flat tax).

Μέσω αυτής της στόχευσης προκαλείται μία ανισορροπία στην αναλογικότητα της αντιμετώπισης του προβλήματος, αφού με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επικοινωνεί προς τους οικονομικά εύρωστους πολίτες ότι δεν αφορά η κρίση τους ίδιους, και αποτελεί πρόβλημα μόνο των οικονομικά ισχνότερων. Πολύ πιο αξιοπρεπές θα ήταν αν η κυβέρνηση έδινε απευθείας χρήματα στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, με άμεσο και γραφειοκρατικά μη περίπλοκο τρόπο.

Οικονομικά μέτρα ενίσχυσης καθολικά για όλους, απλά στην εφαρμογή και την κατανόηση, και άμεσα υλοποιήσιμα. Αυτό μας λείπει αυτήν τη στιγμή, και είμαι σίγουρος ότι θα βοηθούσε και να αναδειχθεί το έργο του κράτους, αφού πλέον έχουμε μπει σε περίοδο εκλογικής προετοιμασίας, καθώς είμαι σίγουρος ότι το προσμετρούν αυτό στο επιτελείο κάθε κυβέρνησης.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εξόριστη η μαύρη χήρα του δολοφονημένου καρδιολόγου Χριστόδουλου Καλαντζάκη 

Η 43χρονη, η οποία είχε καταδικαστεί μαζί με τον εραστή της για το φονικό και εξέτισε την ποινή της, καλείται να εγκαταλείψει την Κρήτη

More Articles Like This