Δεν είναι για εσωτερική κατανάλωση

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την κορύφωση των προκλητικών δηλώσεων -σε ορισμένες περιπτώσεις και των ενεργειών- της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, εμφανίστηκε πάλι το επιχείρημα ότι ο Ερντογάν τα κάνει αυτά επειδή είναι σε δύσκολη κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και με τον τρόπο αυτόν προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τα πραγματικά του προβλήματα και να τον στρέψει εναντίον της Ελλάδας.

  • Σάββας Καλεντερίδης

Μάλιστα, επεκτείνουν το σκεπτικό τους, λέγοντας ότι τα Ελληνοτουρκικά έχουν ενταχθεί στον προεκλογικό αγώνα, δεδομένου ότι ο Ερντογάν κάλεσε τον Κιλιτσντάρογλου να πάρει θέση, απευθύνοντάς του το εξής ερώτημα: «Στον εθνικό αγώνα που δίνει η Τουρκία σε Αιγαίο και Μεσόγειο από τις γραμμές των συνόρων έως τις προσπάθειες για τη διαμόρφωση της ΑΟΖ, είναι στη γραμμή της χώρας ή στη γραμμή αυτών που είναι εναντίον μας;»

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) απάντησε ως εξής: «Η στάση μας είναι ξεκάθαρη: Είναι επιτακτική η ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται με τα “βάζω βγάζω το πλοίο” και λέγοντας “μακάρι να μου τηλεφωνήσει ο Μπάιντεν”. Αν τολμάς, κάνε ένα βήμα για τα καταληφθέντα και εξοπλισθέντα νησιά. Θα σε στηρίξουμε». Να εξηγήσουμε γιατί απηύθυνε το ερώτημα ο Ερντογάν και γιατί απάντησε όπως απάντησε ο Κιλιτσντάρογλου.

Το CHP ήταν αντίθετο στην πολιτική της Τουρκίας στη Συρία αλλά και στη Λιβύη. Συγκεκριμένα, μια από τις φορές που ο Κιλιτσντάρογλου επιτέθηκε στον Ερντογάν για τα θέματα αυτά ήταν όταν έδωσε συνέντευξη στη Χαντέ Φιράτ της «Χουριέτ» στις 16 Δεκεμβρίου του 2019.

Στη συνέντευξη εκείνη ο Κιλιτσντάρογλου λέει ότι το CHP υποστηρίζει τις συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο είναι ενάντια στην αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη. Συγκεκριμένα, ο ηγέτης του CHP τότε προειδοποίησε τον Ερντογάν ως εξής: «Τι δουλειά έχουμε στη Λιβύη; Τι πετύχαμε που μπήκαμε στον βάλτο της Συρίας; Η πολιτική εξουσία πρέπει να διδαχτεί από αυτό που συνέβη στον συριακό βάλτο».

Γι’ αυτό ο Ερντογάν προσπάθησε να εφελκύσει το CHP στις θέσεις του. Όμως, η απάντηση του Κιλιτσντάρογλου έχει ιδιαίτερη σημασία.

Κι αυτό γιατί ο Κιλιτσντάρογλου έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τον Ερντογάν ότι δεν δικαιούται να θριαμβολογεί, γιατί επί των ημερών του η «Ελλάδα κατέλαβε 16 νησιά που ανήκουν στην Τουρκία». Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του CHP, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του στις 29 Σεπτεμβρίου 2016 και αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης, με τις οποίες επέρριπτε ευθύνες σ’ εκείνους που την υπέγραψαν (Ισμέτ Ινονού – Μ. Κεμάλ), ότι άφησαν εκτός της τουρκικής επικράτειας εδάφη, μεταξύ των οποίων και τα νησιά του Αιγαίου, είπε: «Αυτή είναι μια απαράδεκτη δήλωση, μια λάθος δήλωση. Είναι μια δήλωση που αρμόζει στη νοοτροπία και στην πολεμική του Ερντογάν. Αυτός δεν έχει αντιληφθεί ακόμα την αξία της δημοκρατίας και της εκκοσμίκευσης της χώρας. Ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά στα οποία υψώθηκε η ελληνική σημαία επί των ημερών του και μετά να μιλάει».

Τι εννοεί με τη δήλωσή του αυτήν ο Κιλιτσντάρογλου; Οτι επί διακυβέρνησης Ερντογάν, ήτοι την περίοδο 2005-2007, η Ελλάδα έστειλε στρατό σε 16 νησιά και νησίδες κυρίως της Δωδεκανήσου, κάτι που το βαθύ κράτος και η τουρκική αντιπολίτευση θεώρησαν μονομερή ενέργεια, που ανέτρεψε υπέρ της Ελλάδας το καθεστώς του Αιγαίου.

Δηλαδή, θεωρήθηκε η αποστολή στρατευμάτων στα νησιά αυτά, την ιδιοκτησία των οποίων όχι απλά αμφισβητεί, αλλά διεκδικεί η Τουρκία, κατάκτηση από πλευράς της Ελλάδας και ως απώλεια εδαφών της Τουρκίας, με ευθύνη του Ερντογάν.

Αυτές είναι οι πτυχές της εμπλοκής των νησιών στον εσωτερικό διάλογο, όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και να υπογραμμίσουμε ότι οι προκλήσεις του Ερντογάν και των συνεργατών του ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ.

Αυτή η ερμηνεία μπορεί να μας οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα, για τους εξής λόγους:

Αν επικρατήσει η άποψη ότι όλα οφείλονται σε αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν και ότι αν δεν υπήρχαν τα αδιέξοδα, δεν θα είχαμε προκλήσεις. Μέγα σφάλμα.

Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλα όσα λένε ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του και όλα όσα πράττουν η κυβέρνησή του και το τουρκικό κράτος εντάσσονται σε μακρόπνοο σχεδιασμό, και αυτόν εξυπηρετούν.

Και αν δεν το κατανοήσουμε αυτό, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να βρεθούμε προ εξαιρετικά δυσάρεστων εκπλήξεων.

Όσο γι’ αυτούς που «σερβίρουν» τη θεωρία της εσωτερικής κατανάλωσης, ας αναρωτηθούν γιατί το κάνουν. Γιατί έχουν αδυναμία ερμηνείας των εξελίξεων και των σχεδιασμών της Τουρκίας ή γιατί δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα. Το δεύτερο αφορά τους κυβερνητικούς παράγοντες, νυν και παρελθουσών περιόδων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Nίσυρος: Με καθυστέρηση η αντίδραση της Μενδώνη για τον υπάλληλο που παρενοχλούσε παιδιά!

Έκθετη είναι για μια ακόμα φορά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο Διονύσης Καλαματιανός,...

More Articles Like This