Τα πόνταρε όλα

Must Read

Πάντα αντιμετώπιζα με σκεπτικισμό τον όρο «γεωπολιτική» και τις σχετικές αναλύσεις ειδικών.

Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Ο λόγος είναι ότι σε ακαδημαϊκό επίπεδο προέρχομαι από τον κλάδο των θετικών επιστημών, όπου οι αριθμοί και τα μαθηματικά είναι η βάση για την κατάληξη σε συμπεράσματα. Σε αντίθεση με τις γεωστρατηγικές αναλύσεις, όπου, βάσει υποκειμενικών θέσεων για την ισχύ και τις προθέσεις κάθε έθνους, υπάρχει κατάληξη με προβλέψεις για το κοντινό και το μακρινό μέλλον σε μια ευρύτερη περιοχή.

Ήμουν από τους πρώτους που εξέφρασα επιφύλαξη όταν ο πρωθυπουργός μας έστειλε όπλα στην Ουκρανία στην αρχή της ρωσικής εισβολής. Ο λόγος της επιφύλαξής μου ήταν ότι παραδοσιακά οι σχέσεις μας με τη Ρωσία ήταν ιστορικά ισχυρές και ένιωσα ότι κλονίζονται με βιαστικό τρόπο. Όμως, οι ραγδαίες εξελίξεις απέδειξαν ότι είχα άδικο στις ανησυχίες μου.

Εκείνη τη στιγμή όντως ο κ. Μητσοτάκης έκανε «all in», όπως αποκαλείται στο παίγνιο των χαρτιών, τα πόνταρε όλα, θέλοντας να δείξει στη Δύση, στο ΝΑΤΟ και στους συμμάχους ότι είμαστε η πρώτη χώρα που τάσσεται στο ευρωατλαντικό πλευρό. Από την άλλη, σχηματιζόταν η ευρωασιατική συμμαχία, με τη Ρωσία να πρωτοστατεί και να απειλεί την ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός προφανώς ήθελε πρώτος να στηρίξει την Ουκρανία ώστε να έχει προβάδισμα σε τοπικό επίπεδο και να δείξει ότι διαφέρουμε από τον εχθρικό γείτονά μας, την Τουρκία. Ο Ερντογάν, από την άλλη, παρόλο που προσπάθησε να μεσολαβήσει με ουδέτερο τρόπο αρχικά ως «εγγυητής» και ειρηνοποιός μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, όχι μόνο δεν τα κατάφερε, αλλά πλέον απειλεί με την άρνησή του στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ να θέσει την Τουρκία εκ των πραγμάτων εκτός ευρωατλαντικής συμμαχίας.

Το αποκορύφωμα ήταν οι έντονες (έως και υστερικές!) αντιδράσεις του Ερντογάν στην άκρως πετυχημένη και ιστορική ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς και η ανταλλαγή παλαιών στρατιωτικών οχημάτων με μοντέρνα που πέτυχε με τους Γερμανούς η Ελλάδα στο πλαίσιο βοήθειας προς τον ουκρανικό λαό.

Η πλάστιγγα νιώθω ότι γύρισε, η παντοδυναμία του Ερντογάν στην περιοχή κλονίζεται, οι κινήσεις που έχει κάνει ο ίδιος, σε αντιδιαστολή με τις σωστές τοποθετήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τον έχουν φέρει σε δύσκολη θέση. Οι πατριώτες πάντα επιθυμούσαμε μια ισχυρή Ελλάδα, η οποία θα στέκεται ατρόμητη απέναντι στον Ανατολίτη επικυρίαρχο γείτονά μας. Αισθάνομαι ότι αποκτάμε δύναμη και η μιζέρια των τελευταίων δεκαετιών, με τη χώρα μας να είναι ο ουραγός στην περιοχή, ανατρέπεται δυναμικά με τις ακλόνητες συμμαχίες μας και τα λάθη του εχθρού μας.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι Financial Times επικυρώνουν τις απόψεις μου σχετικά με τα χάλια της οικονομίας μας

Το πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας Financial Times θα πρέπει να ιδωθεί ως δώρο Θεού. Και τούτο γιατί ενώ, η...

More Articles Like This