Εν όψει της νέας εισβολής της Τουρκίας στη Συρία!

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Tο επόμενο διάστημα και μετά τη 18η Σύνοδο της Αστάνα, πρωτεύουσας του Καζακστάν, στις 14-16 Ιουνίου, μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας – Ιράν, αναμένεται η έναρξη της πέμπτης επιχείρησης των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας στο έδαφος της Β. Συρίας.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Δηλαδή, μια επιχείρηση εισβολής και κατοχής στο έδαφος μιας ανεξάρτητης κυρίαρχης χώρας όπως η Συρία. Για τη στάση που τηρούν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, μέχρι στιγμής, θα μιλήσουμε στο άρθρο μας στην «κυριακάτικη δημοκρατία».

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε την κύρια αιτία που επικαλείται ο Ερντογάν για να πείσει τον τουρκικό λαό και τη διεθνή κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα της επιχείρησης αυτής. Στο θέμα αναφέρεται ο πρέσβης ε.τ. Σιουκρού Ελεκντάγ, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον επί 12 συναπτά έτη, σε συνέντευξη που έδωσε το 2015 στον Ουγκούρ Ντουντάρ, η οποία όμως διατηρεί την αξία και το επίκαιρό της. Ακολουθεί η ιστορική συνέντευξη:

Σιουκρού Ελεκντάγ (Σ.Ε.) : Η γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής επανασχεδιάζεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Η de facto αυτονομία των Κούρδων της Συρίας δείχνει ότι η υλοποίηση του έργου «Μεγάλο Κουρδιστάν» έπαψε να είναι όνειρο και έχει γίνει στόχος για τους Κούρδους που ζουν στην περιοχή. Είναι θέμα χρόνου να αποκτήσουν και οι Κούρδοι της Συρίας, όπως και στο Ιράκ, τη δική τους αυτόνομη διοίκηση. Είναι θέμα χρόνου να ιδρύσουν το κράτος τους. Σκεφτείτε τι σημαίνει η παρουσία δύο κουρδικών κρατών για τους εκατομμύρια Κούρδους που ζουν στη ΝΑ Τουρκία, η πλειονότητα των οποίων ψηφίζει το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Ολα αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να αναζητηθεί μια ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα.

Ουγκούρ Ντουντάρ (Ο.Ν.): Ο πρόεδρος Ερντογάν ήθελε να εμποδίσει το PKK/PYD να δημιουργήσει μια περιοχή κυριαρχίας στη βόρεια Συρία, αλλά οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν…

(Σ.E.): Σωστά. Τώρα έρχομαι στο δεύτερο σημαντικό σημείο όσον αφορά τη λύση. Ακόμα κι αν τα πιο φλέγοντα προβλήματα της χώρας μας, η τρομοκρατία και το Κουρδικό, είναι αλληλένδετα, για να λυθεί το πρόβλημα είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση μεταξύ αυτών των δύο. Σωστή θεραπεία απαιτεί σωστή διάγνωση.

Ως προς αυτό θα πρέπει κατ’ αρχάς να αναζητηθεί απάντηση στο ακόλουθο ερώτημα: Ποια προβλήματα προκάλεσαν τη γέννηση του PKK; Η ρεαλιστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι το PKK είναι παράγωγο του κουρδικού προβλήματος. Ως εκ τούτου, μια ρεαλιστική λύση είναι να αφαιρεθεί η κοινωνική βάση αυτού του πολέμου που διεξάγει το PKK. Πρέπει να αναγνωριστούν κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά και θεμελιώδη πολιτιστικά δικαιώματα στους Κούρδους, για να αποτραπεί η επιρροή του ΡΚΚ στον λαό. […] Πρέπει να γίνει αποκέντρωση της εξουσίας, να αναγνωριστούν δικαιώματα για να εξουδετερωθούν οι αιτίες που δίνουν δύναμη στο ΡΚΚ.

(Ο.Ν.): Είπατε «απαιτήσεις για αποκέντρωση». Μήπως όμως αυτή είναι και η επιδίωξη του PKK/HDP, που θέλει τη «δημοκρατική αυτονομία»;

(Σ.E.): Εγώ μιλώ για μια ευρωπαϊκή λύση, με βάση τη Χάρτα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ε.Ε. Αυτή δεν έχει καμία σχέση με το καθεστώς που έχει αναγνωριστεί στο Β. Ιράκ, ούτε με τη «δημοκρατική αυτονομία».

(Ο.Ν.): Με άλλα λόγια, λέτε ότι όλες οι ελευθερίες που δίνουν οι χώρες της Ε.Ε. στους πολίτες τους πρέπει να δοθούν και σε όλους τους πολίτες στην Τουρκία. Τι θα γίνει, όμως, με την απαίτηση του HDP για τη μητρική γλώσσα;

(Σ.E.): Ό,τι κάνει η Ε.Ε. για τις ελευθερίες θα το κάνει και η Τουρκία. Θα δεσμευτεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές σε ένα χρονικό πλαίσιο και θα δεσμεύσει εξίσου Τούρκους και Κούρδους, σύμφωνα με τα πρότυπα της Ε.Ε. Έτσι θα τους κάνουμε πολίτες που μοιράζονται τον νόμο και τα ίδια δικαιώματα. Όσον αφορά τη μητρική γλώσσα, η Ευρωπαϊκή Χάρτα των Περιφερειακών και των Μειονοτικών Γλωσσών προβλέπει τη διδασκαλία περιφερειακών και μειονοτικών γλωσσών, την εκπαίδευση στις γλώσσες και τη χρήση τους στη δημόσια σφαίρα. Η «συνθήκη» εφαρμόστηκε μόνο από τη Δανία, εξ όσων γνωρίζω. Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία και Αυστρία υπέγραψαν τη Χάρτα, αλλά δεν την επικύρωσαν. Η Σουηδία, η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν έχουν καν υπογράψει τη Χάρτα… Αρα για την εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα και τη χρήση της μητρικής γλώσσας σε δημόσιους χώρους δεν υπάρχει υποχρέωση συμμόρφωσης.

(Ο.Ν.): Είναι δυνατόν να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία κάτω από τις σημερινές συνθήκες;

(Σ.E.): Αυτές οι προτάσεις στοχεύουν να δώσουν στην Τουρκία μια δομή δημοκρατικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα θα αφαιρεθεί από το ΡΚΚ η δυνατότητα να καταγγέλλει διεθνώς την Τουρκία ότι «δεν δίνει δικαιώματα στον κουρδικό λαό». Αλλά ο πραγματικός στόχος είναι η οικοδόμηση πλουραλιστικής δημοκρατίας και ειρήνης, που θα αφαιρέσει από το ΡΚΚ τη δυνατότητα να ασκεί επιρροή στην κουρδική κοινωνία…

(Ο.Ν.): Επίσης, πρέπει να αλλάξει η κοινωνικοοικονομική δομή της περιοχής που παράγει τρομοκράτες.

(Σ.E.): Συμφωνώ, πρέπει να αλλάξει η κοινωνικοοικονομική δομή της χώρας μας που παράγει τρομοκράτες. Χάνοντας την ελπίδα για το μέλλον, άνεργοι, απλήρωτοι, αμόρφωτοι νέοι οδηγούνται στο βουνό. Η νεολαία αυτής της περιοχής, που είναι θυμωμένη με την κοινωνία και το κράτος, είναι έτοιμη να πέσει στα δίχτυα του PKK. Είναι λοιπόν ένα από τα βασικά στοιχεία για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του PKK. Η λύση είναι μια ολοκληρωμένη οικονομική και κοινωνική πρωτοβουλία, που βασίζεται στη δημόσια επιχειρηματικότητα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ για ομιλία Μητσοτάκη: Το πιο σύντομο ανέκδοτο της μεταπολίτευσης το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο»!

«Παραδέχτηκε και επισήμως για πρώτη φορά το μπάζωμα, αλλά μας είπε ότι έγινε για καλό σκοπό» τονίζει, μεταξύ άλλων,...

More Articles Like This