Τι έγινε τελικά στη Μαδρίτη

Must Read

Οι φιλοκυβερνητικοί σχολιαστές, μετά το κοινό κείμενο Σουηδίας και Φινλανδίας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, με το οποίο προσέφεραν στον Ερντογάν άρση του εμπάργκο όπλων, αποκήρυξη του YPG, Κούρδων συμμάχων της Δύσης κατά του ισλαμικού κράτους, τους οποίους έχει πουλήσει στεγνά, επαναβεβαίωση του χαρακτηρισμού του PKK ως τρομοκρατικής οργάνωσης, δηλώνουν συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών, συνεργασία κατά των οπαδών του Γκιουλέν, μέχρι που υπόσχονται νέο, αυστηρότερο αντιτρομοκρατικό νόμο μέσα στον Ιούλιο (!), με στόχο φυσικά τους Κούρδους αγωνιστές κ.ά., μας είπαν σχεδόν πως ήταν Βατερλό του Ερντογάν.

  • Από τον ΦΑΗΛΟ Μ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ*

Οι Συριζαίοι και λοιποί συγγενείς του μηδενισμού, από την άλλη, μόνο που δεν είπαν πως ήταν η δεύτερη για εμάς ήττα στο Μαντζικέρτ και οσονούπω οι προφυλακές των Τούρκων θα σταματήσουν για γιαούρτι στου Παγώνη, στο Κριεκούκι. Η αλήθεια είναι κάπου όχι στη μέση, μακριά από Μαντζικέρτ, αλλά σίγουρα η Τουρκία κέρδισε και απευθυνόμενος στους φίλους στη Ν.Δ. -για τους μηδενιστές του ΣΥΡΙΖΑ δεν χαραμίζω οξυγόνο- θα πω πως ο οπαδισμός είναι κακός σύμβουλος, όπως και η προβολή της επιθυμίας στην πραγματικότητα.

Όχι, οι Τούρκοι δεν πήραν μόνο μελλοντικές υποσχέσεις. Και τα όνειρα για εκδόσεις καταζητούμενων αγωνιστών στο αυτόματο θα ναυαγήσουν στα Δικαστήρια της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες σίγουρα υπέστησαν μια ταπείνωση, όταν αναγκάζονται να αλλάξουν εσωτερική νομοθεσία κατά παραγγελία του Ερντογάν. Το γόητρο της Τουρκίας κάτι κέρδισε – και όχι μόνο το γόητρο. Η άρση του εμπάργκο δεν είναι αόριστη μελλοντική υπόσχεση, είναι κάτι χειροπιαστό.

Στα καθ’ ημάς, θα μπορούσαμε εμείς να βάλουμε βέτο και να γυρίσει τούμπα το πράγμα, και όλη η λέζα του δύστροπου, του ταραξία με την αντισυμμαχική συμπεριφορά να φύγει από τις πλάτες του Ερντογάν και να πέσει πάνω μας; Οχι, βέβαια. Απειλές και νταηλίκια εναντίον μας δεν άκουσα. Οχι πως θα είχε σημασία, αλλά τότε θα έπρεπε να κάνουμε πράγματα ενώπιον των συμμάχων μας, που θα μπορούσαν να φτάσουν και στην απειλή βέτο, αν δεν μαζεύανε τα λουριά στον γιαλαντζί Σουλτάνο. Ομως δεν θα μπορούσαμε να φανούμε σουηδικότεροι των Σουηδών και φινλανδικότεροι των Φινλανδών. Αν αυτοί δέχτηκαν και υπέβαλαν αυτό το ταπεινωτικό κείμενο για να μη βάλει βέτο ο Ταγίπ, είναι ζήτημα που αφορά τις κυβερνήσεις τους. Εμείς είμαστε εκεί να διαφυλάξουμε τα δικά μας συμφέροντα και όχι τρίτων. Και όταν λέω «εμείς», πάντα συμπεριλαμβάνω και την Κύπρο.

Εάν εμποδίζαμε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ό,τι χτίσαμε σε συμμαχίες τόσον καιρό θα γινόταν ερείπια. Οι Τούρκοι έφαγαν πόρτα στα F-35, έφαγαν πόρτα στα εκσυγχρονισμένα F-16 και τα υποστρατηγικά και πλέον σύγχρονα όπλα που μας πουλάνε ΗΠΑ και Γάλλοι ξέρουν πολύ καλά κατά ποιων θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Είναι ανόητο να περιμένουμε πως το ΝΑΤΟ ή μεμονωμένα οι ΗΠΑ ή και άλλοι σύμμαχοι θα έδιωχναν με τις κλοτσιές την Τουρκία. Γνωρίζουν πολύ καλά το παιχνίδι της Αγκυρας, ειδικά οι στρατιωτικοί είναι έξω φρενών από την εποχή του δεύτερου Πολέμου στο Ιράκ, αλλά δεν θα διαλύσουν τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όσο ακόμη έχουν την ψευδαίσθηση πως θα μπορέσουν να ξαναμαζέψουν την Τουρκία.

Η μέρα της σύγκρουσης απέχει ακόμη, αλλά θα έρθει, και τότε θα γίνει ο τελευταίος και μοιραίος διαμελισμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και θα δούμε τον νέο σύμμαχο της Δύσης, το ανεξάρτητο, ενιαίο Κουρδιστάν με πρωτεύουσα το Ντιγιάρμπακιρ. Γιατί νομίζετε το Ισραήλ έχει πλέον μόνο με εμάς τέτοια στενή και στρατιωτική συνεργασία; Γιατί νομίζετε οι Αμερικανοί στην ουσία βοήθησαν να πάρουμε τις Belhara και μας δίνουν τα F-35 που αρνήθηκαν στην Τουρκία;

Οι Τούρκοι εκβιάζοντας πήραν κάποια χειροπιαστά πράγματα στη Μαδρίτη και μερικές μελλοντικές υποσχέσεις, εμείς δεν χάσαμε κάτι, αλλά δεν είναι ευχάριστο ένας επεκτατιστής εχθρός να κερδίσει τίποτε. Όμως δεν θα τινάζαμε στον αέρα όλες τις σχέσεις μας με τη Δύση, αρνούμενοι αυτά που δέχονται η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι. Δεν χάσαμε εκεί τον γάιδαρό μας. Είναι εδώ με τις αυτάρες του, ελληναράς και βαρβάτος, στο Αιγαίο, στη Θράκη. Στο πεδίο. Και ξέρετε τι γίνεται στο πεδίο; Οι πιλότοι τους φεύγουν κυνηγημένοι, κλειδωμένοι στα ραντάρ των όπλων των πιλότων μας, και ο Σαλιάρης κόντεψε να τους κόψει τη φρεγάτα στη μέση και την έστειλε στους τάκους, ο δε Μεμέτης κυβερνήτης έκτοτε αγνοείται. Είναι δειλοί, σιγουρατζήδες αλλά και ύπουλοι. Υπομονή λοιπόν και επαγρύπνηση, και κυρίως να μην κλονίζουμε το ηθικό του κόσμου με υπερβολές και αναπαράγοντας την τουρκική προπαγάνδα.

Αφήνω δε και αυτό εδώ, που μου το είπε γνώστης, καλός φίλος: Οι Τούρκοι λιγουρεύονταν μετά τη Μαδρίτη και το ξεπούλημα του YPG να μπουκάρουν πάλι κατά των Κούρδων στη Β. Συρία. Το ίδιο βράδυ λοιπόν η Μόσχα έβγαλε πολύ σκληρή δήλωση, που σε απλά περαιώτικα και πασαλιμανιώτικα τους λέει πως, αν τολμήσουν, θα πάνε να συναντήσουν τις 72 παρθένες, που μάλλον δεν είναι πια παρθένες, γιατί πήγαν διακοπές στην Ελλάδα και το πιλάφι θα είναι παραβρασμένο. Και θυμίζω πως οι Ρώσοι έχουν ισχυρές δυνάμεις και τεράστια βάση στη Συρία, με τις οποίες έκαναν τας κεμπάμπ πολλά ψυχοπαίδια του Ερντογάν…

*Δικηγόρος, πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ, αντιπρόεδρος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυτή η Ρεάλ δεν… παίζεται – Απέκλεισε στα πέναλτι την κάτοχο του Τσάμπιονς Λιγκ Σίτι και πάει ημιτελικά με αντίπαλο την Μπάγερν

Η Ρεάλ Μαδρίτης είχε το «κλειδί» για να ανοίξει την πόρτα των ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ σε ένα ματς...

More Articles Like This