Όταν γίνουμε κανονικό κράτος

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Έντονο προβληματισμό θα πρέπει να προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο ενεργεί το ελληνικό κράτος στο διεθνές σκηνικό, ειδικά στις σχέσεις του με άλλα κράτη.

  • Σάββας Καλεντερίδης

Πρώτον, μας απείλησε η Τουρκία με πόλεμο, από το 1995, για να μην κάνουμε χρήση ενός νόμιμου δικαιώματός μας, που είναι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων από τα έξι στα 12 ν.μ. Για να γίνει πιο κατανοητό, με δεδομένο ότι από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ απαγορεύεται η απειλή χρήσης βίας,* η Τουρκία με παράνομο τρόπο απειλεί την Ελλάδα να μην κάνει χρήση ενός νόμιμου δικαιώματός της. Και η Ελλάδα, επί 27 ολόκληρα χρόνια, υποτάσσεται στον φόβο και στην ουσία πειθαρχεί στον «νταβατζή», ο οποίος, ως γνωστόν, επιβάλλει το παράνομο έναντι του νομίμου, χρησιμοποιώντας την απειλή χρήσης βίας.

Δεύτερον, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τον περίφημο «Χάρτη της Σεβίλης», Ελλάδα – Κυπριακή Δημοκρατία – Αίγυπτος μπορούμε να οριοθετήσουμε μεταξύ μας ΑΟΖ. Όμως, η Ελλάδα, αντί να πράξει αυτό, προχώρησε σε τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αφήνοντας για άλλη μια φορά την Κύπρο στο έλεος της Τουρκίας, αφού με την τμηματική οριοθέτηση δίνεται ένα ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ μήνυμα στην Αγκυρα ότι είναι ανοιχτή η πόρτα για οριοθέτηση μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου στις θαλάσσιες ζώνες ανατολικά του 28ου μεσημβρινού – και, αν γίνει αυτό, αποκόπτεται η Ελλάδα από την Κύπρο.

Τρίτον, το 2003 η Κυπριακή Δημοκρατία είχε ολοκληρώσει τις συνομιλίες για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο και η Ελλάδα είχε κληθεί για να γίνει τριμερής οριοθέτηση, με τη σύμφωνη γνώμη του Μουμπάρακ, όπως γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου στο hellasjournal.com. Όμως, πάντα σύμφωνα με τον μαχητικό δημοσιογράφο, «η Αθήνα όχι μόνο κλότσησε την ευκαιρία, αλλά έκανε παρέμβαση για να “τραβήξουν” πίσω το δυτικό άκρο της συμφωνίας Κύπρου – Αιγύπτου για να μην ενοχληθεί η Τουρκία». Με άλλα λόγια, η Αθήνα δεν ήθελε η συμφωνία Αιγύπτου – Κύπρου να υπονοήσει και την αναγνώριση της επήρειας του Καστελόριζου, για να μην έχει προβλήματα με την Τουρκία. Οι άνθρωποι που χειρίστηκαν τις υποθέσεις τότε στη Λευκωσία είναι ζωντανοί και οι διηγήσεις τους ανατριχιαστικές.

Τέταρτον, όταν ήταν σε εξέλιξη οι συνομιλίες της Τουρκίας με την κυβέρνηση Σαράζ στη Λιβύη, σχεδόν έναν χρόνο πριν από την υπογραφή της παράνομης συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, η ελληνική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί από Ελληνες αλλά και από ξένους διπλωμάτες που δεν ήθελαν την υπογραφή αυτής της συμφωνίας. Η Ελλάδα -και εννοούμε και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και την κυβέρνηση της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη- δεν έκανε τίποτα.

Πέμπτον, όταν υπεγράφη η συμφωνία, η Ελλάδα αντέδρασε, αλλά με λάθος τρόπο. Απέλασε τον πρέσβη της Λιβύης, αντί να απελάσει τον κύριο υπεύθυνο αυτής της συμφωνίας. Η συγκεκριμένη συμφωνία γράφτηκε στην Αγκυρα και απλά κλήθηκε να υπογράψει ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης. Με ποια λογική απελαύνεις τον πρέσβη της χώρας που απλά υπέγραψε και όχι τον πρέσβη της χώρας που επέβαλε τη συμφωνία; Είναι αυτό που λέει ο λαός μας: «Αντί να χτυπήσουμε τον γάιδαρο, χτυπάμε το σαμάρι».

Έκτον, από την πρόσφατη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Αγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, με την οποία τίθεται σε εφαρμογή στο πεδίο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, γράφτηκε στον Τύπο ότι η Ελλάδα αιφνιδιάστηκε. Μάλλον το έμαθε από τις εφημερίδες. Αναρωτιέται κανείς τι έκαναν οι πρεσβείες μας στην Αγκυρα και την Τρίπολη, και δεν ενημέρωσαν έγκαιρα το υπουργείο Εξωτερικών. Για την Αγκυρα δεν γνωρίζουμε, γνωρίζουμε όμως τι γινόταν τους κρίσιμους μήνες που κυοφορούνταν η εν λόγω συμφωνία στην πρεσβεία μας στην Τρίπολη. Ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στην πρεσβεία μας στην Τρίπολη, αφού πήρε την καλοκαιρινή του άδεια, αναχώρησε για το νέο του πόστο στο Λος Αντζελες. Έτσι έμεινε επί τρεις μήνες η πρεσβεία μας χωρίς διπλωμάτη και αιφνιδιάστηκε το ΥΠΕΞ. Το γιατί έμεινε επί τρεις μήνες χωρίς διπλωμάτη μάλλον πρέπει να το ψάξει εισαγγελέας – και δεν επεκτεινόμαστε στο θέμα για να μην αδικήσουμε κανέναν. Πάντως, εισαγγελέας πρέπει να το ψάξει, γιατί πιθανόν υπάρχει και θέμα οικονομικής φύσης.

Τα παραδείγματα πολλά -θα έλεγε κανείς «άπειρα»- που δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν συμπεριφέρεται ως ένα κανονικό κράτος, αν σκεφθεί κανείς ότι βρέθηκε ελληνική κυβέρνηση να βάλει την υπογραφή της ότι υπάρχει ξεχωριστό μακεδονικό έθνος και γλώσσα, και μάλιστα εκείνοι που υπέγραψαν να είναι από πάνω και υπερήφανοι γι’ αυτό. Γελάνε οι ανά τον κόσμο διπλωμάτες και καθηγητές Ιστορίας με αυτό το ανοσιούργημα, με αυτήν την καραμπινάτη προδοσία. Αρκεί να δει κανείς τι πέτυχε με μια απλή κίνηση η Βουλγαρία, που εξαφάνισε τη «μακεδονική γλώσσα», μια κίνηση, όμως, που έκανε ένα κανονικό κράτος. Ας πάμε όμως σε ένα πρόσφατο παράδειγμα.

Έβδομο και τελευταίο, το θέμα που προέκυψε με την ταπεινωτική για την Ελλάδα ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ, που έγινε για να μη θυμώσει η Τουρκία, την οποία θα επισκεφθεί την ερχόμενη Τετάρτη, όπου θα γίνει δεκτός με τιμές από τον Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες έδωσε εντολή να γίνει χρήση χημικών από τον τουρκικό στρατό εναντίον των Κούρδων ανταρτών, με 15 νεκρούς. Δηλαδή, ο Μπένι Γκατς προτίμησε έναν «ανιψιό» του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος έκαψε με χημικά τους Κούρδους στη Χαλέπτσε, αντί του καλόβολου και εξαιρετικά ευγενικού Νίκου Παναγιωτόπουλου!

Όσον αφορά τον Ελληνα υπουργό, κύκλοι του υπουργείου δηλώνουν διπλά αιφνιδιασμένοι από την ακύρωση της επίσκεψης του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας στην Ελλάδα. Ο ένας αιφνιδιασμός αφορά την ακύρωση της επίσκεψης και ο δεύτερος την επίσκεψη στην Αγκυρα. Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Μπένι Γκατς στην Καλαμάτα ακυρώνεται για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου έναν χρόνο.

Επίσης να σημειωθεί ότι η επίσκεψη αφορούσε την επίσημη τελετή στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, στην Καλαμάτα, στην οποία η Αθήνα προτίμησε την ισραηλινή και όχι την καναδική εταιρία, που είχε φθηνότερη προσφορά, καθαρά για πολιτικούς λόγους. Μόνο που αυτούς τους πολιτικούς λόγους μάλλον δεν τους εκτίμησε το Ισραήλ…

Η Ελλάδα έχει δώσει σχεδόν τα πάντα στο Ισραήλ. Στην ουσία έχει εμπιστευθεί στη χώρα αυτή κρίσιμους τομείς της εθνικής μας άμυνας, και τώρα παρατηρούμε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά. Αναρωτιέμαι πώς θα αντιδρούσε το Ισραήλ, αν ο Ελληνας υπουργός Αμυνας ακύρωνε επίσκεψη για τελετή ελληνικής επένδυσης στο Ισραήλ, για την οποία το Τελ Αβίβ είχε πληρώσει ακριβότερο τίμημα, για να επισκεφθεί τον ομόλογό του στην Τεχεράνη. Η σύγκριση είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ λογική. Το Ιράν θέλει να εξαφανίσει το Ισραήλ και η Τουρκία την Ελλάδα.

Τέλος, το πιο προσβλητικό είναι αυτό που διαβάζουμε στην «Καθημερινή»: Η ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού Αμυνας Μπένι Γκαντς στην Ελλάδα οφείλεται σε λόγους που επιβάλλουν ο υπουργός να βρίσκεται στο Ισραήλ, αναφέρουν ισραηλινές πηγές.

Πάντως, για την επίσκεψη πριν από λίγες ημέρες στο Αζερμπαϊτζάν και αυτήν της επόμενης Τετάρτης στην Αγκυρα δεν υφίστανται τέτοιοι λόγοι. Όμως όλα αυτά συμβαίνουν, επειδή η Ελλάδα γενικώς ξεχνά να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, αφού δεν λειτουργεί ως κανονικό κράτος.

Γενικό συμπέρασμα: Οταν η Ελλάδα αποφασίσει να λειτουργήσει ως κανονικό κράτος, τότε θα μας σέβονται. Ως τότε θα δεχόμαστε προσβολές από τα Σκόπια, την Αλβανία, τη Λιβύη, την Τουρκία και τώρα από το Ισραήλ.

*Το άρθρο 2, παρ. 4 αναφέρει: «Ολα τα μέλη στις διεθνείς τους σχέσεις θα απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας, που εκδηλώνεται εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους, είτε με οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ασυμβίβαστη προς τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ για ομιλία Μητσοτάκη: Το πιο σύντομο ανέκδοτο της μεταπολίτευσης το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο»!

«Παραδέχτηκε και επισήμως για πρώτη φορά το μπάζωμα, αλλά μας είπε ότι έγινε για καλό σκοπό» τονίζει, μεταξύ άλλων,...

More Articles Like This