Κρήτη: Τουριστική ατραξιόν οι τόποι μαρτυρίου…

«Ιστορική ύβρις» η πρόσκληση Γερµανών εκπαιδευτικών που θα επιχειρήσουν να «ζυµωθούν» µε Έλληνες συναδέλφους µέσα από ένα πολυήµερο περιηγητικό tour σε µαρτυρικά χωριά της Μεγαλονήσου

Must Read

Γιώργος Χαρβαλιάς
Γιώργος Χαρβαλιάς
Ο Γιώργος Χαρβαλιάς είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής, εξειδικευμένος σε θέματα γεωστρατηγικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη. Ολοκλήρωσε τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών του στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε για μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Κεντ της Μεγάλης Βρετανίας.

Την περασμένη Κυριακή άρχισα να γράφω για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια αναθεώρησης της Ιστορίας που η σημερινή Γερμανία επιχειρεί σε διεθνές επίπεδο προκειμένου να αμβλύνει τις αναμνήσεις από τη ναζιστική περίοδο και -σε ό,τι αφορά την Ελλάδα- να «ξεπλύνει» την εγκληματική δράση των κατακτητών στην περίοδο της Κατοχής.

Δυστυχώς, οι εξελίξεις με πρόλαβαν, όπως διαβάσατε χθες στο εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», που αναδεικνύει μια σειρά πολύ περίεργων συμπτώσεων (;) και μάλιστα με επίκεντρο τη μαρτυρική Κρήτη, οι κάτοικοι της οποίας αντιστάθηκαν ηρωικά στους Γερμανούς εισβολείς.

Το να χρηματοδοτούμε τους παραχαράκτες της Ιστορίας είναι πράγματι εντυπωσιακό, αλλά ακόμη πιο ενοχλητικό είναι ότι η επιχείρηση «αναψηλάφησης της μνήμης» γίνεται πλέον με…τουριστική προδιάθεση. Γι’ αυτό και το κέντρο βάρους αυτής της υβριδικής καμπάνιας «άλωσης και εκμαυλισμού συνειδήσεων», που παραπέμπει ευθέως στις προπαγανδιστικές επινοήσεις του Γκέμπελς, πέφτει πάνω στην Κρήτη. Εκεί δηλαδή όπου έχουν γίνει κάποιες από τις μεγαλύτερες ωμότητες της κατοχικής περιόδου, αλλά που εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελεί τον ελκυστικότερο προορισμό για Γερμανούς επισκέπτες.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα «ιστορικής ύβρεως» αφορά την πρόσκληση Γερμανών εκπαιδευτικών που θα επιχειρήσουν να «ζυμωθούν» με Ελληνες συναδέλφους μέσα από ένα πολυήμερο περιηγητικό τουρ σε μαρτυρικά χωριά της Μεγαλονήσου. Την εκδήλωση, που θα έχει την μορφή «επιμορφωτικού σεμιναρίου», διοργανώνει η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, ένα σχετικά αφανές μοναστηριακό καταπίστευμα που ιδρύθηκε την περίοδο της επταετίας και φέρεται ότι τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τώρα, πώς γίνεται να αναλαμβάνει μια τέτοια πρωτοβουλία ένας κατ’ ουσίαν μοναστηριακός φορέας είναι ένα ζήτημα. Το άλλο ζήτημα είναι ότι το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα φαίνεται εξαρχής… καπελωμένο από τη γερμανική πρεσβεία, αφού προβλέπει και… κατήχηση των Ελλήνων εκπαιδευτικών που θα συμμετάσχουν από τη γενική πρόξενο και διευθύντρια του κέντρου Γκαίτε στα Χανιά.

Προβλέπει ακόμη και επίσκεψη, εκτός από το γερμανικό νεκροταφείο στο Μάλεμε, και στο περιβόητο «Μνημείο Αλεξιπτωτιστών» στα Χανιά, ένα τοπόσημο μίσους και βαρβαρότητας που, παρά τη φθορά του χρόνου, στέκει στη θέση του, αν και ο πρώτος Ελληνας επίσημος που το επισκέφθηκε δεν ήταν άλλος από τον δοτό πρωθυπουργό της Κατοχής Γεώργιο Τσολάκογλου!

Η περίεργη αυτή ελληνογερμανική «εκδρομή» εκπαιδευτικών υπέπεσε εγκαίρως στις κεραίες των ελάχιστων Ελλήνων ακαδημαϊκών υψηλού κύρους που εξακολουθούν να ασχολούνται με το ζήτημα της παραχάραξης των γεγονότων της Κατοχής. Αντέδρασαν άμεσα με επιστολή τους προς την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, επισημαίνοντας ότι η σχετική «δράση» εντάσσεται στην προσπάθεια διείσδυσης της Γερμανίας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μέσω του διαβόητου προγράμματος «MOG/Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα».

Στις 8 Φεβρουαρίου οι καθηγητές Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη, Ελένη Σαββάκη, Παναγιώτης Μπαλτατζής και Κώστας Παππάς, συντονιστές της Επιτροπής Γερμανικών Οφειλών που συστεγάζει εμβληματικούς ομογενειακούς οργανισμούς, απέστειλαν επιστολή προς τον διευθυντή της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης Κωνσταντίνο Ζορμπά, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και την υπουργό Παιδείας με κοινοποίηση προς όλα τα κόμματα, ζητώντας τη ματαίωση της εκδήλωσης. Στην επιστολή το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή» χαρακτηρίζεται ανιστόρητο και επιζήμιο, ενώ καταγγέλλεται η προσπάθεια της γερμανικής πρεσβείας να επηρεάσει με άλλους τρόπους τους καθηγητές ελληνικών σχολείων επιδιώκοντας «εκμαυλισμό συνειδήσεων».

Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης «δράσης» στην Κρήτη, που έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 29 Μαρτίου με 5 Απριλίου, είναι το γεγονός -όπως αναφέρεται στην επιστολή των «4»- ότι δεν έχουν κληθεί να συμμετάσχουν καταξιωμένοι Ελληνες ιστορικοί που γνωρίζουν τα θέματα της Κατοχής και των γερμανικών οφειλών, ενώ το πρόγραμμα λαμβάνει χαρακτήρα τουριστικής περιήγησης, περιέχοντας ως θεματική ενότητα ανάπτυξης τον… «ρόλο της γερμανικής πρεσβείας στην Ελλάδα για δράσεις σχετικά με τη διαχείριση της ιστορικής μνήμης».

Στην επιστολή, που καταλήγει ζητώντας ματαίωση της εκδήλωσης, δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει κανείς άλλος από τον άμεσα ενδιαφερόμενο Κωνσταντίνο Ζορμπά της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, ο οποίος απορρίπτει αφ’ υψηλού όλες τις αιτιάσεις των καθηγητών, αφού πρώτα διευκρινίζει ότι… πάγια αρχή του ιδρύματος που εκπροσωπεί είναι «να μην απαντούμε σε αναφορές αυτού του ήθους και αυτού του επιπέδου»!

Στην απαντητική επιστολή του κ. Ζορμπά, με ημερομηνία 22-2-2023, ομολογείται κατ’ ουσίαν η γερμανική χρηματοδότηση του προγράμματος από το Γραφείο για Θέματα Εκπαίδευσης του ομοσπονδιακού κρατιδίου Ρηνανίας – Παλατινάτου, ώστε «να γνωρίσουν Γερμανοί εκπαιδευτικοί τους ιστορικούς τόπους μνήμης στη δυτική Κρήτη και να προωθήσουν την καλύτερη κατανόηση και συνεργασία στα θέματα της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα». Ταυτόχρονα ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης φροντίζει να κρατήσει αποστάσεις, διευκρινίζοντας πως δεν βλέπει κάτι περίεργο ή επιλήψιμο σε αυτό το πρόγραμμα, «το οποίο ούτως ή άλλως φιλοξενεί και δεν συνδιαμόρφωσε».

Επειτα από αρκετές παραγράφους ανούσιας φλυαρίας ο κ. Ζορμπάς διευκρινίζει ότι το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας δεν συμμετέχει «επισήμως», παρότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις το συνδράμουν οικονομικά! Και καταλήγει ισχυριζόμενος ότι το ζήτημα δεν έχει πολιτική χροιά για να επισημάνει με νόημα: «Η προσπάθειά σας να επαναφέρει τη συζήτηση των γερμανικών οφειλών δεν μπορεί να γίνει με εμμονικές προσπάθειες απομάκρυνσης εκπαιδευτικών που επιθυμούν τη συνύπαρξη και την καταλλαγή».

Προσέξτε το αυτό το τελευταίο: «Την καταλλαγή». Λες και μιλάμε για την καταλλαγή οπαδικών παθών σε ποδοσφαιρικό αγώνα…

Μόλις πέντε μέρες αργότερα οι τέσσερις Ελληνες καθηγητές, που ευτυχώς δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω, απαντούν στον υπεύθυνο της ακαδημίας ότι το ζήτημα είναι κατεξοχήν πολιτικό και επισημαίνουν χωρίς περιστροφές ότι μια τέτοια συνάντηση γνωριμίας εκπαιδευτικών, που αποφεύγει επιμελώς να ανασύρει το ύψιστο θέμα του γερμανικού χρέους, εξυπηρετεί γερμανικά και όχι ελληνικά συμφέροντα.

Βεβαίως, δεν έχει καμία σημασία τι θα σκεφτεί να ανταπαντήσει ο κύριος Ζορμπάς ή ο κάθε κύριος Ζορμπάς που έχει αποφασίσει για τους δικούς του λόγους να συμπλεύσει με τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα υπό την κάλυψη του υπουργείου Παιδείας της κυρίας Κεραμέως. Σημασία έχει ότι στις επιστολές των Ελληνων καθηγητών δεν διανοήθηκε να απαντήσει κάποιος εκπρόσωπος όχι μόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά ούτε και των άλλων συστημικών κομμάτων, ακόμη και αυτών που υποδύονται ότι δεν αναφέρονται σε γερμανικά συμφέροντα…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επικαιροποίηση ΕΜΥ: Πού αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο – Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προχώρησε τα μεσάνυχτα σε επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, σύμφωνα με τα...

More Articles Like This