Πτυχές του Μεταναστευτικού

Η Τουρκία ουδέποτε δέχτηκε να πάρει πίσω μετανάστες από την Ελλάδα, με εξαίρεση ορισμένες δεκάδες, ουδέποτε πήρε μέτρα για την αποτροπή του φαινομένου και ουδέποτε συνεργάστηκε με τις γειτονικές χώρες

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Η Τουρκία παραδοσιακά ακολουθεί πολιτική προώθησης Τούρκων πολιτών αλλά και πολιτών άλλων μουσουλμανικών χωρών στην Ευρώπη. Από την εποχή του Οζάλ στόχος της Αγκυρας ήταν η δημιουργία «στρατηγικών» τουρκικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Ευρώπη. Κι αυτό γιατί από τότε το δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ήταν ο σταδιακός έλεγχος της Ευρώπης μέσω αυτών των κοινοτήτων, γι’ αυτό και οι ίδιοι οι Τούρκοι τις ονόμασαν «στρατηγικές».

Για το πλέγμα των κρατικών και παρακρατικών εκπαιδευτικών, θρησκευτικών, αθλητικών και άλλων συλλογικών οργανισμών μέσω των οποίων η Αγκυρα ασκεί έλεγχο και επιρροή στις κοινότητες αυτές έχουμε γράψει και βιβλίο με τον Κώστα Πικραμένο, με τίτλο «ΜΙΤ: Η φωλιά του τουρκικού παρακράτους».

Η διαδικασία προώθησης Τούρκων πολιτών μετριάστηκε με τα μέτρα θεώρησης εισόδου που έχουν θεσμοθετήσει οι χώρες της Ευρώπης, γι’ αυτό η Αγκυρα στράφηκε στην προώθηση μουσουλμάνων από διάφορες χώρες, κυρίως μέσω Ελλάδος. Η κατάσταση αυτή έλαβε ασύλληπτες διαστάσεις όταν ο κ. Τσίπρας με την κυρία Χριστοδουλοπούλου εφάρμοσαν την πολιτική των ανοικτών συνόρων, προσφέροντας ένα απρόσμενο δώρο και συγχρόνως ένα όπλο εκβιασμού της Ε.Ε.

Δεν είναι τυχαίο που η Ε.Ε. αναγκάστηκε να υπογράψει με την Τουρκία την Κοινή Δήλωση τις 18 Μαρτίου 2016, αφού είχαν προηγηθεί άλλες δύο συναντήσεις από τον Νοέμβριο του 2015, τότε που ήταν σε κορύφωση οι μεθοδευμένες από την Αγκυρα μεταναστευτικές ροές.
Στην Κοινή Δήλωση η Ε.Ε. αναλάμβανε να χρηματοδοτήσει την Τουρκία με το ποσόν των 3+3 δισ. ευρώ, η οποία, με τη σειρά της, αναλάμβανε τις εξής υποχρεώσεις:

1) Ολοι οι νέοι παράτυποι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά μέσω Τουρκίας από τις 20 Μαρτίου 2016 και έπειτα θα επιστρέφονται σε αυτήν….

2) Για κάθε επιστροφή Σύρου στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην Ε.Ε., λαμβανομένων υπόψη των κριτηρίων τρωτότητας του ΟΗΕ.

3) Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με σκοπό να αποτρέψει το άνοιγμα νέων θαλάσσιων ή χερσαίων οδών παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την Ε.Ε. και θα συνεργαστεί εν προκειμένω με τις γειτονικές χώρες καθώς και με την Ε.Ε.

4) Οταν τείνουν να σταματήσουν οι παράτυπες διελεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. ή τουλάχιστον μειωθούν σε σημαντικό βαθμό και κατά διατηρήσιμο τρόπο, θα ενεργοποιηθεί το εθελοντικό πρόγραμμα εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα συνεισφέρουν στο πρόγραμμα εθελοντικά…

Η Τουρκία ουδέποτε δέχτηκε να πάρει πίσω μετανάστες από την Ελλάδα, με εξαίρεση ορισμένες δεκάδες, ουδέποτε πήρε μέτρα για την αποτροπή του φαινομένου και ουδέποτε συνεργάστηκε με τις γειτονικές χώρες, δηλαδή την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ομως, παρ’ όλα αυτά, τα δισεκατομμύρια ευρώ τα έλαβε.

Ευθύνες γι’ αυτό έχει και η Ελλάδα, γιατί δεν φρόντισε να καταγγέλλει δημοσίως και αρμοδίως στην Ε.Ε. τον ρόλο της ως κράτους-διακινητή. Δεν φρόντισε να στέλνει στις ευρωπαϊκές Αρχές τα κινητά των πολλών δεκάδων διακινητών που έχουν συλληφθεί από τις ελληνικές Αρχές και τις επαφές τους στην Τουρκία, για να υποχρεωθεί το τουρκικό κράτος να γνωστοποιήσει στην Ε.Ε. τις ενέργειες που έκανε κατά των διοργανωτών των μεταναστευτικών ροών.

Επίσης, για παράδειγμα, θα μπορούσε να εγκαταστήσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα εντοπισμού των μεταναστών που κινούνται προς τον Εβρο και προς τις μικρασιατικές ακτές και να ενημερώνει σε ζωντανό χρόνο την Ε.Ε. για την εμπλοκή του τουρκικού κράτους.
Με άλλα λόγια, δεν φροντίσαμε να χαρακτηριστεί η Τουρκία κράτος-διακινητής, για να μετριαστεί το φαινόμενο, και επιτρέψαμε την Αγκυρα να γίνει τιμητής και να εκβιάζει την Ελλάδα και την Ε.Ε.

Ασφαλώς το Μεταναστευτικό έχει πολλές πτυχές και δεν περιορίζεται στον ρόλο της Τουρκίας ως κράτους-διακινητή. Ομως στο άρθρο αυτό εξετάζουμε τα συγκεκριμένο θέμα και το γεγονός ότι η Αγκυρα το έχει μετατρέψει σε ένα «όπλο» για να εκπληρώσει τους εθνικούς της στόχους σε σχέση με την Ελλάδα και την Ε.Ε.

Ενδεικτικές των στόχων της Τουρκίας είναι οι δηλώσεις του Ερντογάν για το θέμα του καψίματος του Κορανίου στη Σουηδία από πολίτη με καταγωγή από το Ιράκ, ενέργεια την οποία ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα που προκαλεί αυτό, τονίζοντας ότι «ενέργειες που είναι προσβλητικές και κατακριτέες δεν είναι απαραιτήτως παράνομες σε ένα κυρίαρχο νομικό σύστημα».

Αναφερόμενος στο θέμα ο Τούρκος πρόεδρος αφού μας δήλωσε ότι «δεν θα υποκύψουμε σε προκλήσεις και απειλές», τόνισε ότι «το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία, καθώς και όσοι διέπραξαν αυτό το έγκλημα, όσοι το επιτρέπουν υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της σκέψης, όσοι κάνουν τα στραβά μάτια σε αυτή την αθλιότητα δεν θα πετύχουν τους στόχους τους».

Στη συνέχεια εκτόξευσε θρασύτατες απειλές, λέγοντας: «Θα δείξουμε την αντίδρασή μας με τον πιο έντονο δυνατό τρόπο μέχρι να καταπολεμήσουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τους εχθρούς του Ισλάμ με αποφασιστικότητα. Θα διδάξουμε στα δυτικά μνημεία αλαζονείας ότι η προσβολή των ιερών των μουσουλμάνων δεν είναι ελευθερία σκέψης».

Ο πρόεδρος μιας χώρας που ευθύνεται για τρεις γενοκτονίες του 20ού αιώνα, των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, και μιία εν εξελίξει, τον 21ο αιώνα, αυτήν των Κούρδων, μιας χώρας που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει φιμώσει κάθε φωνή που δεν είναι αρεστή και συμβατή με τον τουρκομουσουλμανικό ναζισμό, θα επιβάλει στη Δύση «ελευθερία σκέψης».

Ας αναλογιστούν όσοι διευκολύνουν την ανεξέλεγκτη μετανάστευση στην Ευρώπη τι θα συμβεί όταν η Αγκυρα κατορθώσει να ολοκληρώσει το σχέδιό της για τη δημιουργία των «στρατηγικών» τουρκικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Ευρώπη.
Τροφή για σκέψη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά από το newsbreak.gr!

Είθε το Αναστάσιμο Φως και το μήνυμά του να δίνουν δύναμη και κουράγιο σε όλους, σε αυτούς τους περίεργους...

More Articles Like This