Περί ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής

Η συνεργασία της Άγκυρας με τη Μόσχα και το λάθος μονοπάτι της Ελλάδας

Οπως μας πληροφορεί το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του Χακάν Φιντάν στη Μόσχα, έκανε μια περιγραφή της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η Τουρκία και των σχέσεων που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, κατά το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, τόνισε ότι η Μόσχα χαιρετίζει «την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Αγκυρας, που είναι προσανατολισμένη στα δικά της εθνικά συμφέροντα», καθώς γνωρίζει «από πρώτο χέρι ότι η Δύση προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να αμφισβητήσει αυτή τη γραμμή», η οποία αποτελεί για τους δυτικούς «σοβαρή αιτία εκνευρισμού».

Συνεχίζοντας ο Σεργκέι Λαβρόφ πρόσθεσε τα ακόλουθα: «Πιστεύουμε ότι η εποικοδομητική, ισότιμη συνεργασία με τη χώρα μας είναι αμοιβαία ωφέλιμη και οικονομικά επωφελής από την άποψη της ενίσχυσης των κυρίαρχων θεμελίων της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκικής Δημοκρατίας.

»Προσπαθούμε πάντα να ικανοποιούμε τις επιθυμίες των Τούρκων εταίρων μας στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Αυτό αφορά τόσο τις εκπτώσεις για τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους και τις συμφωνίες για τη μακροπρόθεσμη προμήθειά τους όσο και για τα μέτρα στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας μέσω της εισροής παραθεριστών από τη Ρωσία και της επέκτασης των εισαγωγών τουρκικών οπωροκηπευτικών προϊόντων στην αγορά μας».

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην ενόχληση που προκαλεί η στάση της Τουρκίας και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Για το συγκεκριμένο θέμα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «στο πνεύμα των συμφωνιών μεταξύ των προέδρων μας, οι Τούρκοι εταίροι μας θα συνεχίσουν ν’ ανταποκρίνονται, παρά την πίεση από πλευράς ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που θέλουν να στρέψουν τους πάντες και τα πάντα εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είμαι βέβαιος ότι αυτές οι προσπάθειες δεν θα έχουν αποτέλεσμα».

Ο Λαβρόφ, προφανώς για να ενθαρρύνει την Αγκυρα να συνεχίσει την πολιτική συνεργασία με τη Ρωσία, επαίνεσε την τουρκική πολιτική, υπενθυμίζοντας τη θέση του Ερντογάν ότι «η Τουρκία δεν θα θέσει ποτέ σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η ρωσική ηγεσία συμμερίζεται «πλήρως τις ίδιες αρχές όσον αφορά τη Ρωσική Ομοσπονδία», γι’ αυτό και «θα βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να υπερασπιστούμε τις καταρχήν προσεγγίσεις μας στη διεθνή σκηνή».

Οι οικονομικές σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας έχουν μεγάλη σημασία και βοηθούν και την πολιτική συνεργασία των δύο χωρών. Κατά τον Ρώσο υπουργό, «η αποτελεσματικότητα του πολιτικού μας διαλόγου και της οικονομικής μας συνεργασίας θα συνεχίσει να εξαρτάται από την αμοιβαία μας ετοιμότητα να λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες και τα συμφέροντα του άλλου και να αναζητούμε την ισορροπία μεταξύ τους.

»Οι Τούρκοι εταίροι μας διαθέτουν το απαραίτητο στρατηγικό όραμα. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε και εφεξής προσεγγίσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την ισορροπία συμφερόντων».

Προφανώς η συνάντηση Λαβρόφ – Φιντάν έγινε για να προετοιμαστεί η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν, που πρόκειται να λάβει χώρα στο Σότσι τις επόμενες ημέρες, πιθανόν στις 8 Σεπτεμβρίου.

Αναφερόμενος στη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Λαβρόφ τόνισε ότι «συνεχίζεται ο εντατικός εμπιστευτικός, πολιτικός διάλογος, κυρίως σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των προέδρων Β. Πούτιν και Ρ.Τ. Ερντογάν» και ότι πρόκειται για «άλλη μια άτυπη συνάντηση κορυφής» των δύο προέδρων, «όπου θα συζητηθούν όλοι οι τομείς της εταιρικής μας σχέσης και η δυναμική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων».

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα στοιχεία που έδωσε ο Λαβρόφ για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Είπε «ότι οι εμπορικοί και οικονομικοί δεσμοί αναπτύσσονται γρήγορα και εντατικά. Το 2022 το εμπορικό ισοζύγιο αυξήθηκε σχεδόν κατά 90% και έφτασε το ρεκόρ των 62,4 δισ. δολαρίων ΗΠΑ», ενώ αναπτύσσονται και τα κοινά στρατηγικά σχέδια, πρώτα απ’ όλα στον τομέα της ενέργειας, η οποία «αποτελεί παραδοσιακά μια “ατμομηχανή” στις σχέσεις μας».

Ο Ρώσος υπουργός έκανε ειδική αναφορά στον πυρηνικό σταθμό που χτίζεται στη Μερσίνα της Κιλικίας. Είπε ειδικότερα ότι «η κατασκευή και των τεσσάρων μονάδων ισχύος (σ.σ.: αντιδραστήρων) του ατομικού σταθμού στο Ακουγιου βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος» και επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της για «αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων μέσω της υλοποίησης της πρωτοβουλίας των αρχηγών των κρατών μας για τη δημιουργία ενός ενιαίου κόμβου (hub) διανομής φυσικού αερίου στην Τουρκία».

Αυτά περί των ρωσοτουρκικών σχέσεων, διά στόματος του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Οσον αφορά το οικονομικό σκέλος, θα ήταν λάθος να πιστέψουμε ότι τα οφέλη της Τουρκίας περιορίζονται σε όσα προέρχονται από το «εμπορικό ισοζύγιο, που έφτασε το 2022 το ρεκόρ των 62,4 δισ. δολαρίων ΗΠΑ».

Υπάρχουν και τα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια που εισέπραξε η Τουρκία από τη χρήση των αεροδρομίων και του εναέριου χώρου της, για πτήσεις από και προς τη Ρωσία. Υπάρχουν και τα πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια που εισέπραξε από το τουριστικό συνάλλαγμα που άφησαν εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες.

Υπάρχουν και τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια των Ρώσων δισεκατομμυριούχων, που πήραν τουρκική υπηκοότητα και μετέφεραν τα χρήματά τους και την οικονομική τους δραστηριότητα στην Τουρκία.

Υπάρχουν και τα δισεκατομμύρια δολάρια που προέρχονται από λαθρεμπόριο, που γίνεται με γνώση του τουρκικού κράτους, για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Με άλλα λόγια, μέχρι στιγμής η Τουρκία επωφελείται τα μέγιστα από την ανυπακοή που επέδειξε έναντι του ΝΑΤΟ και των «νουθεσιών» της Ουάσινγκτον.

Μάλιστα, αντί να τιμωρηθεί, όπως μας έλεγαν ορισμένοι όταν δείχναμε έναν άλλον δρόμο για την πολιτική που έπρεπε να ακολουθήσουμε έναντι της Ουκρανίας και της Ρωσίας, για να προστατέψουμε τα συμφέροντα των Ελλήνων που κατοικούν και στις δύο χώρες, η Τουρκία επιβραβεύεται από τις ΗΠΑ, αφού η διαδικασία προσέγγισης με την Ελλάδα, που υποτίθεται ότι γίνεται για να πάμε στη Χάγη, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τέχνασμα για να πάρει η Τουρκία τα F-16 Viper.

Και, φυσικά, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο να πάει στη Χάγη, εκτός κι αν στο συνυποσχετικό της δώσουμε αυτά που ζητάει, δηλαδή δέσμευση ότι δεν πρόκειται ποτέ να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. και ότι το δικαστήριο θα κρίνει ποια από τα 157 αμφισβητούμενης -κατά την Τουρκία- κυριαρχίας νησιά ανήκουν στην Ελλάδα και ποια στην Τουρκία.

Τότε μπορεί να πάει. Ειδάλλως, ούτε μία στο εκατομμύριο.

Κατά τ’ άλλα, προτεραιότητα των Γεραπετρίτη και Δένδια, αντί να είναι η απελευθέρωση της Κύπρου, που λεηλατείται κάθε μέρα από εχθρούς και φίλους, είναι η Ουκρανία.
Ελπίζουμε οι ακομμάτιστοι Ελληνες πολίτες να βλέπουν και να θυμούνται.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η νομιμοποίηση της διεκδίκησης των Γλυπτών

Με αφορμή τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η αμετροεπής συμπεριφορά του ινδικής καταγωγής Βρετανού πρωθυπουργού...

Καταφύγια – 1

Τελευταία και με αφορμή τις «αναταράξεις» στην ευρύτερη περιοχή μας (Ουκρανία, Γάζα), γίνεται πολύς...

Οι μεγάλες ανατροπές της επιστολικής ψήφου

Εισαγωγικό σχόλιο πριν υπεισέλθω στο κυρίως θέμα: πανηγυρίσαμε -και δικαίως- που ο βασιλεύς Κάρολος...

Κιμ Γιονγκ Cool-ης

Πολλά έχει κάνει για την πατρίδα (και περίπου τρεις ντουζίνες ακίνητα, τα οποία υποθέτουμε...

Εξυπηρετώντας τις ανάγκες της Τουρκίας

Ο Ερντογάν, όταν είδε τα αμερικανικής κατασκευής F-16 να βομβαρδίζουν το τουρκικό Κοινοβούλιο και...

Ορθά πορεύεται ο Φλωρίδης

Σε ανύποπτο χρόνο έχω αναφερθεί στην ουσιαστική ατιμωρησία των πλημμελημάτων, στην ονομαστική μόνο αξία...

Χαμένη στην μετάφραση η Ελλάς

Έκπληκτος από τα θέματα που κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα της πατρίδας μας έμεινε ένας...

Ωσαννά…

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη -και ο ίδιος προσωπικά- εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά τεσσεράμισι...

«Μαχαιρώνουμε λευκούς»

Πριν από λίγες εβδομάδες σε ένα μικρό γαλλικό χωριό 500 κατοίκων μία ομάδα αγνώστων...

Με τον Ταγίπ… και όπου βγει!

Η ιστορία με τα δημοσιεύματα που είδαμε σε διάφορα έντυπα και ιστοσελίδες, τα οποία...

H αντιφατική φυσιογνωμία που ζημίωσε δολίως τον Ελληνισμό

Συνέβη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ελσίνκι το 1975, κατά τη διάρκεια της παράθεσης...

Δημοκράτες με βασιλικούς μισθούς

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελενα Ακρίτα έκανε μια πράξη άξια επαίνου. Προεκλογικά είχε υποσχεθεί...

Ποτέ με τους ξένους

Κάθε προσβολή στην ηγεσία της χώρας είναι προσβολή στη χώρα, δεν αφορά μόνο το...

Οι πρωτοκλασάτοι όταν βγαίνουν απ’ το μαντρί…

Ξέρουμε, βέβαια, ότι οι πολιτικοί είναι «πολιτικοί». Τουτέστιν, άλλα λένε τη μια στιγμή και...

Τι ξέρει ο κύριος Σαμαράς

Σε μια παλαιά, κλασική τακτική του ΠΑΣΟΚ προσέφυγαν ορισμένα κορυφαία στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Μαρία Αλεξάνδρου καταγγέλλει ομαδικό βιασμό από Αλβανούς – «12 ώρες στην Κόλαση»

Θύμα ομαδικού βιασμού και της «μαφίας των λουκουμάδων», στην...

Η «αριστεία» και ο γιος του Αλέξη Τσίπρα

Η αριστεία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο κάποιου «πολιτικού χώρου» Τώρα...

Το (άγνωστο) ξέσπασμα οργής του Κυριάκου στο Λονδίνο!

Μητσοτάκης μαινόμενος μετά την άρνηση του Σούνακ να τον...

H Brigitte Nielsen περπάτησε στην πασαρέλα του Balenciaga κάνοντας 8άρια

O οίκος Balenciaga, παρόλο που για αρκετό κόσμο εκεί...

Δεύτερο στεφάνι για τον Γιώργο Τζαβέλλα

O Γιώργος Τζαβέλλας και η Βίκυ Κάβουρα είναι ζευγάρι...

«Πάρτι» στο Twitter με τη Νέα Αριστερά – «Πόσο νέα;»

Καταιγισμός σχολίων στη δημοφιλή πλατφόρμα του ελληνικού Twitter μετά...

Τούρκοι «γκραφιτάδες» κατέγραψαν απόπειρα βιασμού γυναίκας στην Ομόνοια

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η εγκληματικότητα, με το κέντρο της...

NEWSROOM