Όσο δεν τιμωρούνται οι γενοκτόνοι, θα συνεχίζουν

Ρο έγκληµα στο Αρτσάχ κατά των Αρµενίων, η «Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας», που είχε στόχο τους Κούρδους της Αφρίν και ο παντουρκισµός, που στηρίζεται στην εξάλειψη των «ενοχλητικών» λαών

Ενώ συνεχίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων του Αρτσάχ, μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, με τεράστιες ευθύνες της Ρωσίας και με την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη να παρακολουθούν ατάραχες και συνένοχες το έγκλημα, αφού αιχμαλωτίστηκαν με το τουρκοαζερικό φυσικό αέριο, λίγοι έως ελάχιστοι μιλούν για την πραγματική αιτία που προκάλεσε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Η πραγματική αιτία είναι ο παντουρκισμός, που στηρίζεται στην εξάλειψη των «ενοχλητικών» λαών για να γίνει πράξη.

Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στην εξέγερση των Κούρδων του 1925, γνωστή ως «Εξέγερση του Σεΐχ Σαΐντ», και στο μυστικό σχέδιο της Τουρκίας για την πολιτιστική γενοκτονία των Κούρδων, το οποίο ονομάστηκε «Μεταρρυθμιστικό Σχέδιο της Ανατολής». Ετσι ονόμασαν το σχέδιο γενοκτονίας των Κούρδων, «μεταρρύθμιση».

Οσο «Επιχείρηση Ειρήνης» ήταν η εισβολή στην Κύπρο το 1974 και όσο «Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας» είναι η γενοκτονία των Κούρδων του Αφρίν, που είναι σε εξέλιξη, άλλο τόσο «μεταρρύθμιση» ήταν και το μυστικό σχέδιο γενοκτονίας των Κούρδων του 1925.

Ας δούμε, όμως, τι ήταν εκείνο το σχέδιο, με βάση σχετικό άρθρο – έρευνα της δημοσιογράφου Αϊδέ Χιούρ: Αμέσως μετά την εξουδετέρωση της εξέγερσης του Σεΐχ Σαΐτ, ο Μουσταφά Κεμάλ ανέθεσε στον βουλευτή Abdülhalik (Renda) Bey να κάνει ένα ταξίδι στους κουρδικούς νομούς, να συλλέξει στοιχεία και με βάση αυτά να συνταχθεί το μυστικό σχέδιο.

Το ταξίδι-επιθεώρηση της «επικίνδυνης» περιοχής διήρκεσε 53 ημέρες.
Σύμφωνα με το ημερολόγιο που κρατούσε, όπου κι αν πήγε συναντήθηκε με λίγους στρατιωτικούς και πολιτικούς γραφειοκράτες, σπάνια συναντήθηκε με αρχηγό φυλής ή θρησκευτικό ηγέτη, τον υποδέχτηκαν μέλη του Κοινοβουλίου σε ορισμένα μέρη και περνούσε τις νύχτες του σε σπίτια γραφειοκρατών ή πλουσίων ή σε κοιτώνες στρατοχωροφυλάκων και σχολείων. Δεν είχε καμία επαφή με άτομα ή κύκλους που εναντιώνονταν στην Αγκυρα.

Ο Abdülhalik Bey παρουσίασε τα αποτελέσματα της επιθεώρησης, που συμπεριέλαβε σε μια έκθεση, στον πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού στις 14 Σεπτεμβρίου 1925. Αφού ανέφερε τους νομούς που επισκέφθηκε, ο Abdülhalik Bey δήλωσε ότι άρχισε την έρευνά του προσδιορίζοντας πού και πόσοι Κούρδοι ζούσαν σε κάθε περιοχή και ποια γλώσσα χρησιμοποιούσαν, με βάση τα επίσημα αρχεία, και έκανε τις ακόλουθες αξιολογήσεις σε απλοποιημένη γλώσσα και συνοπτικά:

«1.360.000 άνθρωποι ζουν στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, συμπεριλαμβανομένης της Μαλάτειας, που βρίσκεται στα δυτικά του Ευφράτη, εκ των οποίων 993.000 είναι Κούρδοι και 251.000 Τούρκοι, 117.600 εκ των οποίων μιλούν αραβικά. Οταν ο μη εγγεγραμμένος πληθυσμός συμπεριληφθεί σε αυτούς τους αριθμούς, το ποσοστό εκείνων που μιλούν κουρδικά θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

(…) Οι Κούρδοι έχουν επικρατήσει με τη γλώσσα τους και έχουν καταφέρει να κάνουν όλη τη δουλειά τους χωρίς να χρειάζεται να μάθουν τουρκικά, αναγκάζοντας το 80% των Τούρκων ανδρών να μάθουν κουρδικά. Αυτή η επίδραση των Κούρδων είναι τόσο μεγάλη, που οι κάτοικοι σε πέντε έξι τουρκικά χωριά που δεν μιλούν άλλη γλώσσα εκτός από την τουρκική ισχυρίζονται κι αυτοί ότι είναι Κούρδοι επειδή είναι Αλεβίτες.

Στον νομό Μαλάτειας, που εκτείνεται δυτικά του Ευφράτη, αν και οι Κούρδοι άνδρες αναγκάστηκαν να μάθουν τουρκικά, οι γυναίκες εξακολουθούν να μιλούν κουρδικά και με περηφάνια λένε ότι είναι Κούρδισσες.

Η Εξέγερση του Σεΐχ Σαΐντ, όπως ακριβώς η εξέγερση του Μπιτλίς του 1914 υπό τον Μελέ Σελίμ, «είναι ένα εντελώς εθνικό κίνημα κάτω από το παραπέτασμα της θρησκείας». Στην πραγματικότητα, οι Κούρδοι, που είναι πολύ φανατισμένοι για την εθνικότητα τους, ενέτειναν τον φανατισμό τους ύστερα από αυτή την εξέγερση.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην περιοχή της εξέγερσης δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν τα κρατικά καθήκοντά τους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι της περιφέρειας βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο και εξουσία από τους δημόσιους υπαλλήλους της Δύσης και του κέντρου. Βλέπουν τους εαυτούς τους αποκλεισμένους και ως θύματα.

Η στρατοχωροφυλακή δεν έχει καμία ισχύ. Δεν είναι σε θέση να εκτελέσει το καθήκον και την αποστολή της, ενώ κάποιοι από τους στρατοχωροφύλακες δεν ξέρουν καν να χρησιμοποιούν όπλα. Στα περισσότερα μέρη, τα κτίρια της κυβέρνησης και των αστυνομικών τμημάτων είναι τόσο άθλια και ερειπωμένα, που δεν έχουν καμία απολύτως επίδραση.

(…) Τα περισσότερα από τα επαναστατημένα χωριά δεν υπέστησαν ζημιά, ούτε υλική ούτε σωματική, αντιθέτως πλούτισαν πουλώντας τα αγαθά τους σε υψηλότερη τιμή. Η επιρροή των μπέηδων, των αγάδων και των αρχηγών των φυλών συνεχίζεται.

Οι περισσότερες εκτάσεις της περιοχής δεν έχουν κτηματογραφηθεί. Δεν εισπράττεται φόρος γης. Η κατάργηση της δεκάτης δεν έχει ακόμη ευεργετικά αποτελέσματα στα χωριά, που ανήκουν σε κάποιον αγά ή μπέη. Η επιρροή των ηγετών των φυλών και των αρχόντων δεν κατέστη δυνατόν να εξαλειφθεί.

Κούρδοι εγκαθίστανται σιγά σιγά στα χωριά που έχουν εκκενωθεί από τους Αρμενίους. Ο κουρδικός πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς. Η οικονομική κατάσταση των μεταναστών που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή είναι αρκετά καλή.

Σε όλους τους νομούς, οι προσπάθειες προπαγάνδας των κουρδικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται εκτός της χώρας συνεχίζονται κρυφά και γίνεται προπαγάνδα ότι πρέπει να ληφθεί εκδίκηση για όσους σκοτώθηκαν στην τελευταία εξέγερση και ότι η ενότητα των Κούρδων είναι απαραίτητη για αυτό.

Οι Κούρδοι που δείχνουν τάσεις να γίνουν Τούρκοι και όσοι είναι φιλοκυβερνητικοί και αντίθετοι με τους αντάρτες φοβούνται την εκδίκηση και θέλουν να φύγουν από την περιοχή….

Ο Abdülhalik Bey ολοκλήρωσε την έκθεσή του με τα ακόλουθα λόγια: «Ως εκ τούτου, το θέμα στο οποίο αποδίδω μεγαλύτερη σημασία σε αυτές τις σημειώσεις που παρουσίασα είναι το ζήτημα του αυξανόμενου αριθμού εθνικιστικών ιδεών μεταξύ των Κούρδων μέρα με τη μέρα και η δημιουργία μιας καθαρά εθνικής και επαναστατικής συνείδησης μέσα τους».

Η έγκριση του «Μεταρρυθμιστικού Σχεδίου της Ανατολής»

Τελικά, το «Διάταγμα σχετικά με την προετοιμασία του Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων Ανατολής», που εκπονήθηκε από το Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Ανατολής, αποτελούμενο από τον βουλευτή του Çankırı Abdülhalik Bey, τον υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων Cemil (Uybadın) Bey, τον υπουργό Δικαιοσύνης Mahmut Esat (Bozkurt) Bey και τον διοικητή της Τρίτης Στρατιάς Kazım (Ορμπάι) Πασά, χαρακτηρίστηκε «απόρρητο» και υποβλήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο με την υπογραφή του προέδρου Μουσταφά Κεμάλ. Εγινε δεκτό και τέθηκε σε ισχύ στις 24 Σεπτεμβρίου 1925.

Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, το πρώτο άρθρο εκ των του Σχεδίου 27, το οποίο θα λειτουργούσε ως το «κουρδικό Σύνταγμα» του κράτους σε όλη την ιστορία της δημοκρατίας, προέβλεπε τη συνέχιση του στρατιωτικού νόμου που ισχύει στις «ανατολικές» επαρχίες μέχρι τη λήξη της εφαρμογής αυτού του σχεδίου.

Το σχέδιο αποτελούνταν από 27 άρθρα, τα οποία προέβλεπαν εκτοπισμούς «ενοχλητικών» φυλών εκτός κουρδικών περιοχών, εγκατάσταση μουσουλμάνων από βαλκανικές χώρες σε κουρδικές περιοχές, με σκοπό τη δημογραφική αλλοίωση, εγκλεισμό αγοριών και κοριτσιών από την πρώτη τάξη του δημοτικού σε «οικοτροφεία», για να τους επιβληθεί η τουρκική γλώσσα και να αλλοιωθεί η εθνική τους συνείδηση, απαγόρευση χρήσης της κουρδικής γλώσσας και επιβολή ποινών σε όσους τη χρησιμοποιούσαν και άλλα πολλά.

Αυτό το μυστικό διάταγμα που έχει ως στόχο την εθνική και πολιτισμική γενοκτονία των Κούρδων εφαρμόστηκε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1940, όμως οι πολιτικές και πρακτικές του συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Και όλα αυτά γιατί η διεθνής κοινότητα δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, για να καταδικάσει τους χιτλερίσκους που «γεννά» η πολιτική της γενοκτονίας των «ενοχλητικών» λαών, που είναι φωλιασμένη στα έγκατα του τουρκικού κράτους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μαχαιρώνουμε λευκούς»

Πριν από λίγες εβδομάδες σε ένα μικρό γαλλικό χωριό 500 κατοίκων μία ομάδα αγνώστων...

Με τον Ταγίπ… και όπου βγει!

Η ιστορία με τα δημοσιεύματα που είδαμε σε διάφορα έντυπα και ιστοσελίδες, τα οποία...

H αντιφατική φυσιογνωμία που ζημίωσε δολίως τον Ελληνισμό

Συνέβη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ελσίνκι το 1975, κατά τη διάρκεια της παράθεσης...

Δημοκράτες με βασιλικούς μισθούς

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελενα Ακρίτα έκανε μια πράξη άξια επαίνου. Προεκλογικά είχε υποσχεθεί...

Ποτέ με τους ξένους

Κάθε προσβολή στην ηγεσία της χώρας είναι προσβολή στη χώρα, δεν αφορά μόνο το...

Οι πρωτοκλασάτοι όταν βγαίνουν απ’ το μαντρί…

Ξέρουμε, βέβαια, ότι οι πολιτικοί είναι «πολιτικοί». Τουτέστιν, άλλα λένε τη μια στιγμή και...

Τι ξέρει ο κύριος Σαμαράς

Σε μια παλαιά, κλασική τακτική του ΠΑΣΟΚ προσέφυγαν ορισμένα κορυφαία στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου...

Βουλευτικοί ώμοι αρσιβαρίστα

Ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης κι η υπέρκομψη συμβία του με τα 39 ακίνητα και...

Κάθε πότε θυμώνει ο Κυριάκος;

Στη διάρκεια της θητείας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχθεί απρέπειες και προσβολές πολύ...

ΕΣΡ…

Διάβασα πριν από λίγος μέρες στη «δημοκρατία»  ότι, σε συνάντηση που είχε με τον...

Η αντίδραση ενός ηγέτη

Η προσβολή εναντίον του πρωθυπουργού της χώρας είναι προσβολή εναντίον της πατρίδας και του...

Δεν δείχνει έτσι την ενόχλησή του ένας Βρετανός πρωθυπουργός

Θα ακύρωνε ποτέ ένας «γκάγκαρος» Βρετανός πρωθυπουργός προγραμματισμένη συνέντευξή του με ξένο ηγέτη φίλης...

Ελγίνειος φερετζές αφελληνισμού

Παρακολουθείς στην τηλεόραση* την παραδοσιακή οπερέτα όπου τις ελληνόφωνος/η πολιτικός, σε μια έκρηξη πατριδολατρείας,...

Αντί να κοκκινίζουν τη… συγχαίρουν!

Η συγκλονιστική περίπτωση της 85χρονης αγρότισσας που δώρισε ένα ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ του Μεσολογγίου...

Οι «γραφικοί»

Για να δούμε. Μαρί Λεπέν στη Γαλλία, Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, Τζόρτζια Μελόνι και...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σκληρή ταξιδιωτική οδηγία των Βρετανών για την Ελλάδα!

Είναι η δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες - Να είναι τυχαίο το χρονικό σημείο άραγε;

Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους του Γέρακα: «Χαώδης και επικίνδυνη κατάσταση»

Ματωμένοι γάμοι, κλοπές, ζημιές και κλίμα τρομοκρατίας στο «κρατίδιο» των Ρομά

Στα μαχαίρια γνωστό ζευγάρι επιχειρηματιών για την περιουσία έπειτα από 10 χρόνια γάμου

Επεισοδιακός -και καθόλου «βελούδινος»- είναι ο χωρισμός γνωστού ζευγαριού...

Η Ελένη Κρίτα αποκάλυψε πόσα χρήματα πήραν οι πρωταγωνιστές του «Παρά Πέντε»

Η ηθοποιός Ελένη Κρίτα έδωσε μια συνέντευξη στο περιοδικό...

Λαχτάρα για τη Μαρινέλλα στο νοσοκομείο

Μια περιπέτεια υγείας ανάγκασε την βασίλισσα του ελληνικού τραγουδιού,...

Δημοσκόπηση για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο

Η πρωτοφανής κατάσταση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο...

Σκύλος βιάστηκε με αιχμηρό αντικείμενο και πέθανε – Το φρικώδες περιστατικό στην Αράχωβα

Μια φρικώδης πράξη, ένα αποτρόπαιο έγκλημα σημειώθηκε στην Αράχωβα...

NEWSROOM