Μπέος – Κασσελάκης: Πόσο διαφέρουν;

Μπορεί όσα φαντάζουν αντίθετα να μη διαφέρουν και τόσο πολύ. Το ζήτημα είναι από ποια γωνία θα τα δει κάποιος…

Must Read

Ενας εξαιρετικός φίλος, που τιμά τη χώρα μας με τις επιδόσεις του στην τέχνη της απεικόνισης, πέρα από τη βασική του ενασχόληση έχει κάνει εξαιρετικές σπουδές στην ψυχολογία, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Εστειλε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της στήλης μια ψυχαναλυτική προσέγγιση στο φαινόμενο «Μπέος», καθώς και στις -όχι και τόσο αμελητέες- ομοιότητες του προτύπου που ενσαρκώνει με εκείνες του Στέφανου Κασσελάκη. Αξίζει να διαβάσετε όσα έγραψε ο φίλος.*

«Με την ισοπεδωτική του αθυρόστομη λεκτική του και σωματική του στάση, ως “αυθεντικό παιδί του λαού”, ο Μπέος επιτυγχάνει το ακατόρθωτο. Να εξομοιώσει την ανθρώπινη μάζα και όχι το άτομο σε κοινότυπες κοινωνικές συμπεριφορές, ερεθίζοντας το ασυνείδητο, ως μια μαζική ενέργεια έκφρασης ενός παραμορφωμένου λιβιδινικού ενεργειακού πεδίου.
Ηταν ακριβώς το ίδιο που επέτυχε ο Εθνικοσοσιαλισμός. Την ταύτιση της μάζας με ένα παραμορφωμένο λιβιδινικό ιδεώδες.

Το πρότυπο του Ανδρα του Μπέου ως ιδεολογία δεν απέχει από το πρότυπο του Ανδρα του Κασσελάκη ως ιδεολογία και ως πρακτική γυμναστηρίου. Ενας όμορφος, μυώδης άνδρας, κατά τα πρότυπα του αρχαίου ελληνικού κάλλους…

[Το ίδιο πέτυχε και ο παραμορφωμένος Σταλινικός σοσιαλισμός, με την εξύψωση του εργάτη ως λιβιδινικού υπερήρωα, με τον λεγόμενο “Σοσιαλιστικό ρεαλισμό” (με το ανθρωπιστικό προοδευτικό πρόσχημα), ήταν ο λεγόμενος “ζωτικός χώρος”, που ίσχυσε αντιστρόφως ανάλογα στις τότε ανερχόμενες υπερδυνάμεις από τη λυκοφιλία τους (Σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότοφ) έως την επικράτηση της Σοβιετικής Ενωσης στην τελική τους σύγκρουση(1941-1945)].

Ο Μπέος ως μια ιδεολογία με πολλά Τοτέμ (φετίχ) και περισσότερα Ταμπού (ο νόμος του Πατέρα, του Υπερεγώ), και ο Κασσελάκης ως μια ιδεολογία με πολλά Τοτέμ (φετίχ) και με μια αγωνιώδη αναζήτηση των Ταμπού (ο νόμος του Πατέρα σε αγωνιώδη αναζήτηση του Υπερεγώ). Ούτως ή άλλως, το Πατριαρχικό μισογύνικο και κρυπτομόφυλο πρότυπο δεν απέχει από τον έναν στον άλλον το Αγόρι – Ανδρας, είναι η Διαδοχή, η Υπαρξη, το Γένος…
Το φαινόμενο “Μπέος” δεν έχει την επίφαση της καλλιέργειας και του πολιτισμού – είναι η έκφραση της λαϊκότητας ή του λαϊκισμού στην άμορφη κινούμενη μάζα του συλλογικού ασυνειδήτου…».

*Ο συντάκτης του εντός εισαγωγικών κειμένου υπογράφει με το ψευδώνυμο… «Napoleon»! Κι αυτό ίσως να είναι ενδιαφέρον από ψυχαναλυτικής απόψεως.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This