Για τον Μέγα Αλέξανδρο

Το να «μαλώνεις» με ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, βιβλία, κόμικς, γελοιογράφους είναι ανόητο. Το υπουργείο Πολιτισμού, κι αν υπάρξουν ξανά αληθινοί μαικήνες του πολιτισμού, θα έπρεπε να δημιουργήσει μια κινηματογραφική βαριά βιομηχανία

Must Read

Ο Ιούλιος Καίσαρ ήταν γνωστός αμφισεξουαλικός μερακλής. Υπάρχουν πηγές γι’ αυτό. Οταν πήγαινε σε μία πόλη προπορεύονταν κήρυκες που φώναζαν «Caesar venit! Vir omnium Mulierum et Mulier omnium Virorum», τουτέστιν «Ερχεται ο Καίσαρ! Ανδρας όλων των γυναικών και γυναίκα όλων των ανδρών»!

Οχι μόνο δεν ντρεπόταν, αλλά έβγαζε και τελάλη. Σας δίνω λίγα δευτερόλεπτα να μαζέψετε το σαγόνι σας που κρέμασε, εκτός εάν έχετε το δικό μου βίτσιο με την Ιστορία, οπότε το ξέρατε και είσαστε αξιέπαινοι συγχαρητηρίων, που έλεγε ο Αλέφαντος. Πού να διαβάσετε για τον Ηλιογάβαλο και κάτι άλλους. Μειώνει αυτό το ιστορικό μέγεθος του Ιουλίου Καίσαρα; Προφανώς όχι.

Τα περί ομοφυλοφιλίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν είναι η πρώτη φορά που μας τα μοστράρει το Χόλιγουντ. Και σε εκείνη την πατάτα με τον Κόλιν Φάρελ είχε κάτι σκηνές. Η διαφορά είναι πως για τον Καίσαρα και τον Ηλιογάβαλο ήταν αλήθεια, για τον Αλέξανδρο όχι.

Κάθε χρόνο ξαναδιαβάζω τον Θουκυδίδη, τον Ηρόδοτο, τον Αρριανό και το Ευαγγέλιο. Γιατί; Γιατί έτσι μου αρέσει. Και γιατί πάντα προσέχω κάτι καινούργιο, μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Το «Αλεξάνδρου Ανάβασις» του Αρριανού είναι ίσως η πληρέστερη πηγή που έχουμε για τον Αλέξανδρο και είναι υπέροχο, διότι η πιο καλπάζουσα φαντασία του Χόλιγουντ δεν θα μπορούσε να φτιάξει τέτοιο σενάριο ζωής.

Ενας βασιλιάς, που διοικώντας διά του παραδείγματος, με τα πόδια και καβάλα σε άλογα έφτασε νικητής ως την Ινδία! Και όλες οι λεπτομέρειες της γέννησης, της ανατροφής του, της εκστρατείας και του θανάτου του θα μπορούσαν να αποτελέσουν τρομερά σενάρια για δεκάδες ταινίες, τηλεταινίες, ντοκιμαντέρ, θεατρικά έργα. Η άλλη πηγή είναι ο Πλούταρχος. Στον Αρριανό δεν υπάρχει ούτε υπαινιγμός για όσα του αποδίδει το σκουπίδι του Netflix.

Στον Πλούταρχο υπάρχει το αντίθετο, ο θυμός του Αλεξάνδρου όταν κάποιος πήγε να του πουλήσει δύο νεαρούς που ήταν όμορφοι, πρόθυμοι και ο πατέρας τους, ο καημένος, ματαίως είχε κεράσει τσάι, κρασί ή ό,τι πίνανε στην αγορά πριν αριβάρει ο καφές στην Ευρώπη.

Ερμηνείες

Σπαράγματα συκοφαντιών, νομίζω, είδα στους Δειπνοσοφιστές. Σε γενικές γραμμές, πέραν της υστερόβουλης ιδεολογικά προθυμίας κάποιων να ερμηνεύσουν κατά τον νταλκά τους την ανδρική φιλία με τον Ηφαιστίωνα, δεν έχω δει ποτέ κάτι τεκμηριωμένο σε σοβαρή πηγή.

Κάποιοι ψάχνουν ψευδοϊστορική δικαίωση στους καημούς τους. Οι ίδιοι που ερμηνεύουν με τον ίδιο τρόπο τη φιλία του Αχιλλέα με τον Πάτροκλο. Τι κι αν ο Ομηρος δεν έχει ούτε έναν στίχο με έναν έστω υπαινιγμό; Η αλήθεια δεν πρέπει να χαλάει ένα ωραίο παραμύθι, παρηγοριά ίσως για κάποιους.

Αφού ήταν ομοφυλόφιλος ο Αλέξανδρος και ο Αχιλλέας, ε, ο μεγαλύτερος ήρωας της Ιστορίας και ο μεγαλύτερος ήρωας της Μυθολογίας, μήπως είναι αρετή; Μπα. Δεν ήταν, δεν είχαν το χούι και, αν ήταν, δεν θα είχε σημασία. Πάλι ο ένας θα είχε φτάσει στον Υδάσπη και ο άλλος θα ήταν ο γενναιότερος των πολεμιστών στην Τροία. Αλλά τι να κάνουνε, άλλα λένε οι πηγές.

Θεωρώ, όμως, σε κάθε περίπτωση, ότι το να «μαλώνεις» με ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, βιβλία, κόμικς, γελοιογράφους κ.λπ. είναι ανόητο. Η καλύτερη απάντηση θα ήταν άλλη.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, κι αν υπάρξουν ξανά αληθινοί μαικήνες του πολιτισμού, θα έπρεπε να δημιουργήσει μια κινηματογραφική βαριά βιομηχανία, μπαίνοντας συμπαραγωγός με τους κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς κολοσσούς των ΗΠΑ και άλλων χωρών, συγχρηματοδοτώντας ταινίες, σειρές και ντοκιμαντέρ με ελληνική θεματολογία από την Αρχαία, Βυζαντινή και Νεότερη Ιστορία του Εθνους μας, δημιουργώντας παράλληλα δελεαστικές, πραγματικές και θεσμικές συνθήκες για να γυριστούν εδώ.

Ετσι, θα προωθούσαμε την Ιστορία μας, τη χώρα, τα συμφέροντά της, θα βγάζαμε εκατομμύρια και θα δημιουργούνταν πολλές θέσεις εργασίας στον καλλιτεχνικό χώρο. Αντί να θυμώνουμε με ταινίες ξένων, π.χ. για τον Αλέξανδρο, να γυρίσουμε εμείς δικές μας, με συμπαραγωγούς τους κραταιούς του παγκόσμιου κινηματογράφου. Αντί να κλαψουρίζουμε, να αντεπιτεθούμε οργανωμένα και με κέρδος.

Δεν υπάρχουν συνωμοσίες κατά του Εθνους για να συκοφαντήσουν τους ήρωές μας. Απλά ανιστόρητοι με λεφτά και οπαδοί της woke κουλτούρας γυρίζουν ανοησίες για κοινό με αβυσσαλέα άγνοια. Ας αφήσουμε τις κλάψες, ας γίνουμε εμείς συμπαραγωγοί.

Ως τώρα αν δείτε τα μηδενιστικά φέσια που συνήθως χρηματοδοτεί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και όζουν καταθλιπτική αριστερίλα, θα θέλατε να πιάσετε τον βούρδουλα. Θυμάμαι με θυμηδία τη νίλα που πάθαμε πριν από χρόνια με κάτι φίλους. Γενικώς, λόγω πατριωτισμού πάω και βλέπω τα πιο απίθανα πράγματα από αγάπη για τον ελληνικό κινηματογράφο, που έχει δώσει στο παρελθόν διαμάντια. Εκείνο το βράδυ, δυστυχώς, εμπιστεύτηκα την επιλογή σε άλλους, που επιπόλαια δεν το πολυέψαξαν. Μέσα στο σκοτάδι μείναμε ενεοί, βλέποντας στην οθόνη τον έρωτα ενός γενίτσαρου με μια τρανς καλόγρια.

Αυτοπροσδιορισμός

Τον νέο τον κρύψανε επί Τουρκοκρατίας σε μοναστήρι να γλιτώσει το παιδομάζωμα, κι εκεί με τις καλόγριες, ντυμένος καλόγρια κι αυτός, αυτοπροσδιορίστηκε ως Αφροξυλάνθη, συναντήθηκε, δεν θυμάμαι πώς, με τον γενίτσαρο και εγεννήθη έρως, που ολοκληρώθηκε δίπλα στην ποταμιά, πάνω στα φρύγανα, όπου εκεί ο γενίτσαρος ανακάλυψε πως η κόρη δεν ήταν κόρη και πως θα μπορούσαν να παίξουν ξιφομαχία χωρίς σπαθιά.

Πιο Woke δεν γίνεται, ε; Ελληνοτουρκικός τρανς έρως σε… μοναστήρι. Δάκρυσε ο Βαλλιανάτος. Δεν θυμάμαι το τέλος, θυμάμαι μόνο το νευρικό γέλιο που μας έπιασε, δεν θα ήμασταν ούτε δέκα θεατές, στην ιδέα πως το ΕΚΚ χρηματοδότησε κάποιον για να κάνει σε παραλλαγή ταινία το ανέκδοτο με τον Μήτσο που κάνει την καλόγρια και τον φορτηγατζή. Απλά, αντί για φορτηγατζή, έβαλε γενίτσαρο.

Μη γελάτε και εσείς, αδέρφια, διότι τα δικά σας λεφτά δώσανε για την παραγωγή. Εμείς φταίμε λοιπόν, άλλοι κακοποιούν την Ιστορία μας κι εμείς μοιράζουμε χρήμα σε πουθενάδες για να κόψουν 200 εισιτήρια σε όλη την Ελλάδα. Ας πράξουμε τα παραπάνω, για να σβήσουμε τα ψεύδη με καλύτερες ταινίες, βασισμένες στην αλήθεια, και όχι να πετάμε τα ευρώ των φορολογουμένων σε παρακμιακές γελοιότητες. Θα είναι και οικονομικά πολύ αποδοτική επένδυση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Κόβουν την ανάσα» οι εικόνες από τις Βολές Μονάδων Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) RΜ-70!

Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), από 23 έως 25 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Πετρωτών Ροδόπης,...

More Articles Like This