Ποιο συνυποσχετικό;

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, μας υπενθύμισε ότι, όσο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παραμένουν στρατιωτικοποιημένα από την Ελλάδα, η Τουρκία δεν πρόκειται να ανταποκριθεί σε αίτημα για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα και της υπογραφής της Διακήρυξης των Αθηνών, στις 8 Δεκεμβρίου 2023, είδαν το φως της δημοσιότητας άρθρα διαφόρων αρθρογράφων, καθηγητών, διεθνολόγων και απόστρατων αξιωματικών που προσπαθούσαν να πείσουν την ελληνική κοινή γνώμη ότι, αν δεν γίνει τώρα η προσέγγιση με την Τουρκία, με στόχο την υπογραφή συνυποσχετικού και την παραπομπή του θέματος της οριοθέτησης ΑΟΖ στη Χάγη, στο μέλλον τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα για τη χώρα μας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που υπέβαλε στην τουρκική Βουλή στις 27 Δεκεμβρίου 2023 ο βουλευτής Αμισού του Καλού Κόμματος Ερχάν Ουστά, με την οποία κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι έμεινε απαθής «στις προκλητικές δηλώσεις που έκαναν τον Οκτώβριο Ελληνες αξιωματούχοι σχετικά με τη νησίδα Ζουράφα (Λαδοξέρα) στο Αιγαίο Πέλαγος», μας υπενθύμισε ότι, όσο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παραμένουν στρατιωτικοποιημένα από την Ελλάδα, η Τουρκία δεν πρόκειται να ανταποκριθεί σε αίτημα για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Δηλαδή, πέραν της αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά, είναι ξεκάθαρο ότι η αποστρατιωτικοποίησή τους τίθεται ως εκβιαστικό δίλημμα για να αρχίσουν όποιες διεργασίες θα οδηγήσουν στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Αρα, για ποια ευκαιρία μάς μιλούσαν οι κύριοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης; Μήπως ήθελαν να μας πουν ότι είναι ευκαιρία να αποστρατιωτικοποιήσουμε τώρα τα νησιά; Ευκαιρία σίγουρα, αλλά όχι για την Ελλάδα – για την Τουρκία.

Αλλωστε, ποιος ξεχνά την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο;
Ακολουθεί η απάντηση του Χακάν Φιντάν στον ερωτώντα βουλευτή:

Η Τουρκία αντέδρασε στη στρατιωτικοποίηση των νησιών από την Ελλάδα. Θέτοντας το θέμα με κατάλληλο τρόπο σε κάθε ευκαιρία στην ημερήσια διάταξη διεθνών οργανισμών, όπως το ΝΑΤΟ και ο ΟΑΣΕ, καλούμε την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συνθήκες. Επιπλέον, προβαίνουμε στις αναγκαίες διπλωματικές ενέργειες προς την ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα, με βάση τις πληροφορίες που μας παρέχουν οι αρμόδιες Αρχές μας.

Εσχάτως, το 2021 και το 2022, έχουν σταλεί τρεις επιστολές στον ΟΗΕ, με τις οποίες καταγράφηκαν οι νομικές διαφωνίες μας για το θέμα. Στις επιστολές τονίζεται η εγγύτητα των νησιών, συμπεριλαμβανομένης της Μεγίστης, στην τουρκική ηπειρωτική χώρα, και γνωστοποιήθηκε ότι η παραβίαση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησής τους αποτελεί σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας για την Τουρκία αλλά και για την περιοχή. Στις επιστολές αναφέρεται σαφώς ότι, σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις προαναφερθείσες συνθήκες, η Ελλάδα δεν μπορεί να επικαλείται και να προβάλλει στην Τουρκία θέματα κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών. Το θέμα παρακολουθείται από το υπουργείο μας με την απαραίτητη ευαισθησία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα Όσκαρ των Ελλήνων influencers χωρίς guest την… ΑΑΔΕ!

Μπορεί τα «τσακάλια» της ειδικής ομάδας ελέγχου για τα social media που έχει δημιουργηθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων...

More Articles Like This