Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

Χάσαμε το μέτρο;

Αν υπάρχουν δύο φυσιογνωμίες που συνδέονται με την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αυτές είναι ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Χαρδαλιάς.

  • Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*

Ο μεν πρώτος ως γιατρός ενημερώνει κάθε απόγευμα για την εξέλιξη της ασθένειας, πόσοι νεκροί, πόσοι ασθενείς, πόσοι σε ΜΕΘ, απαντά σε ερωτήσεις ιατρικού περιεχομένου και ενημερώνει σχετικά με τον ιό. Ο δεύτερος ως επικεφαλής της Γ.Γ. Πολιτικής προστασίας ενημερώνει για τους ανυπάκουους, πόσοι βγήκαν να περπατήσουν στην παραλιακή, πόσοι ήταν οι εξυπνάκηδες, τι δικαιολογίες προέβαλαν, πόσο ανεύθυνοι είναι, τι τιμωρίες αυτό θα επιφέρει και πόσο πιο σκληρά μέτρα θα λάβει για να μην επαναληφθεί. Δεν μιλά με δεδομένα, αλλά αναφέρεται σε περιστατικά που του είπαν, που έδειξαν πειραγμένα βίντεο σε κανάλια, που αποτελούν την εξαίρεση της εξαίρεσης. Ενημέρωση με τη λογική του κουτσομπολιού στον καφενέ, «κοίτα, κυρ Ανέστη, τι έκανε ο Γιώργης».

Ο μεν κ. Τσιόδρας ως ιατρός ενημερώνει με ψυχραιμία, ο δε κ. Χαρδαλιάς μαστιγώνει αδιακρίτως. Δεν γνωρίζω ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να τοποθετήσει τον κ. Χαρδαλιά στην απογευματινή ενημέρωση, για την οποία πλέον δεν βλέπω και κανέναν ιδιαίτερο λόγο ύπαρξης. Δεν κατανοώ πραγματικά καθόλου τον ρόλο του στην απογευματινή ενημέρωση, καθώς δεν κάνει καμία ενημέρωση, αλλά απλά κάνει ένα ατελείωτο bullying στον κόσμο, που είναι έγκλειστος, τον οποίο απειλεί με μεγαλύτερες τιμωρίες, αν δεν συμμορφωθεί. Μήπως τελικά αυτοί που αποφάσισαν να εμφανίζεται κάθε απόγευμα στα ΜΜΕ να επιθυμούν αυτό; Την τρομοκρατία; Την ενεργοποίηση αντανακλαστικών κοινωνικού κανιβαλισμού, που θα καταλήξουν στο να αλληλοφαγωθούμε μεταξύ μας, γιατί πήγαμε να περπατήσουμε, βγήκαμε χωρίς μάσκα και ψωνίσαμε δυο φορές στο σούπερ μάρκετ αντί για μία;

Η εξουσία, αν χαθεί το μέτρο, τρελαίνει. Και ως φαίνεται το μέτρο έχει αρχίσει να χάνεται. Όχι μόνο γιατί έχει δοθεί δημόσιο βήμα στον κ. Χαρδαλιά να τρομοκρατεί και να απειλεί, αλλά και γιατί πλέον όλα δικαιολογούνται με αφορμή τον κορωνοϊό. Ακούμε για χρονόμετρο στις εξόδους, για περιορισμό στα SMS, κλείνουν παραλίες γιατί ψεύτικα βίντεο δείχνουν κοσμοσυρροή, το Λιμενικό κυνηγάει κολυμβητές και ψαράδες, λες και τον ιό τον κολλάς από τις τσιπούρες. Από την άλλη, οι λαθρομετανάστες μπορούν να μετακινούνται από τα κέντρα κράτησης ανά 100 σε παρέες των 10 (;), ενώ ουδείς τούς ζητάει δηλώσεις ή τους κόβει πρόστιμα.

Φαίνεται να έχουν ξεχάσει στην κυβέρνηση ότι τα μέτρα εφαρμόζονται για να μας προστατεύσουν από τον ιό, όχι για να βγάλουν κάποιοι τον σαδισμό τους πάνω στην ανθρωπότητα. Κάθε σπίτι έχει γίνει μία μικρή Σπιναλόγκα, όπου οι ασθενείς από κορωνοϊό αντιμετωπίζονται ως λεπροί και οι μη ασθενείς που κυκλοφορούν ως δυνάμει λεπροί? να είναι καλά ο κ. Χαρδαλιάς με τα κηρύγματά του. Άνθρωποι που δεν προσέχουν την υγεία τους καθόλου, καπνίζουν σαν φουγάρα, πίνουν, δεν αθλούνται, ζητούν σκληρότερα μέτρα και φοβούνται τον κορωνοϊό, ενώ δεν αλλάζουν καμία από τις συνήθειές τους, για να βελτιώσουν την υγεία τους. Θέλουν όμως να αλλάξουν τις δικές μας, τις υγιείς. Κανείς δεν αντιλέγει στα μέτρα. Αλλά στα μέτρα με μέτρο, όχι με υπερβολή.

*Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ