Η ώρα της αλήθειας για ιό και οικονομία

Must Read

Η κλασική ρήση «Γυρίζουμε σελίδα» έχει, στην περίπτωσή μας, δύο αναγνώσεις. Η πρώτη προφανώς είναι η αισιόδοξη.

  • Από τον Βασίλη Βέργη

Όταν έπειτα από ενάμιση μήνα μπαίνει stop στο περιβόητο «Μένουμε σπίτι», καταργούνται τα sms εξόδου και επιστρέφει η δυνατότητα της ελεύθερης μετακίνησης (ακόμη και με τους υπάρχοντες περιορισμούς «εντός νομού»), τότε είναι ηλίου φαεινότερον ότι η αίσθηση της ελευθερίας ανεβάζει την ψυχολογία.

Από χθες η χώρα μπήκε σε ένα νέο «καθεστώς». Έχοντας ξεπεράσει με επιτυχία -σε σχέση με όσα συνέβησαν γύρω μας- το πρώτο στάδιο της πανδημίας, επιχειρεί πλέον την έξοδό της στον δρόμο που οδηγεί προς την κανονικότητα. Έναν δρόμο μακρύ, όχι άσφαλτο, αλλά τουλάχιστον τον δρόμο που οδηγεί στην επιστροφή σε μια ζωή με χαρακτηριστικά που γνωρίζαμε.

Αυτή ασφαλώς είναι η ανάγνωση της αισιόδοξης πλευράς, εκείνης που δημιουργεί ανάταση της ψυχολογίας. Τα μαγαζιά θα αρχίσουν σιγά σιγά να ανοίγουν, η αγορά θα προσπαθήσει ξανά να μπει στο επιχειρείν, ο πολίτης θα επιστρέψει σε αγαπημένες συνήθειες, εκτιμώντας τες σαφώς πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν. Όπως ένα κούρεμα των μαλλιών για τους κυρίους, ένα βάψιμο των μαλλιών για τις κυρίες!

Πάμε όμως στο μεγάλο στοίχημα, που δεν είναι άλλο από την ανάγνωση της δεύτερης όψης του ίδιου νομίσματος. Είναι η ώρα της αλήθειας για την υγεία αλλά και την οικονομία. Ο ιός μπορεί να μη μας γονάτισε, αντιμετωπίστηκε με σύνεση και προνοητικότητα, αλλά ακόμη δεν νικήθηκε. Η επιστημονική κοινότητα σπριντάρει και οι οιωνοί εύρεσης φαρμάκου και εμβολίου είναι πολύ θετικοί. Όμως μέχρι τότε θα δοκιμαστούν αρκετά ακόμη οι αντοχές μας.

Ειδικά οι πρώτες εβδομάδες «ελευθερίας» θα είναι πολύ σημαντικές ως προς την αξιολόγηση της συμπεριφοράς του ατόμου και του συνόλου. Όπως τηρήσαμε, με εντυπωσιακή συνέπεια για την ιδιοσυγκρασία του λαού μας, το «Μένουμε σπίτι», έτσι πρέπει να φερθούμε και στο «Βγαίνουμε ασφαλείς».

Είναι τεράστια υπόθεση να τηρήσουμε τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας όσα πρέπει για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας, ώστε να μην έχουμε κάποια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που θα οδηγήσει αναγκαστικά σε επανεξέταση της «ελευθερίας».

Το δεύτερο τεράστιο στοίχημα είναι, φυσικά, εκείνο της οικονομίας. Σε αυτό θα κριθούν ΟΛΟΙ. Προφανώς οι εργαζόμενοι λιγότερο από τους άλλους. Πρωτίστως θα κριθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσο συνεχίζει να είναι δεμένη στο άρμα της Γερμανίας, δεν είναι «Ένωση», αλλά μαγαζάκι του αφεντικού. Με τη «λογική» του Βερολίνου η Ευρώπη όχι μόνο δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει το διάστημα της ύφεσης, αλλά θα βυθιστεί σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες. Κι αυτή τη φορά δεν θα είναι η Ελλάδα το «μαύρο πρόβατο», αλλά πολλοί λαοί που θα υποφέρουν. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να το ανεχτούν οι κυβερνήσεις τους. Είναι η ώρα για τη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου, μιας καινούργιας κατάστασης συμμαχιών για την αντιμετώπιση τέτοιας κρίσης.

Από εκεί και πέρα θα δούμε πώς θα αντιμετωπίσει στο εσωτερικό η κυβέρνηση την κατάσταση. Πώς θα διαχειριστεί το βαρύ χτύπημα στην ατμομηχανή του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή στον τουρισμό, και πόσες λιγότερες απώλειες θα υπάρξουν από την απουσία των εκατομμυρίων επισκεπτών που δεν θα έρθουν φέτος στη χώρα μας για διακοπές.

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις τράπεζες, οφείλει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο επίπεδο. Και σε αυτό θα κριθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του. Οι εργοδότες, από την πλευρά τους, οφείλουν να εξασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας.

Ο Έλληνας έκανε τεράστιες θυσίες την προηγούμενη δεκαετία. Θυσίες που έπιασαν τόπο, καθώς προ κορωνοϊού η χώρα είχε επιστρέψει σε έναν δρόμο οικονομικής κανονικότητας. Τώρα επιβάλλεται η στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών, τα οποία έχουν καταθέσει τόσο «αίμα» όσο κανένα άλλο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ξεσηκωμός στα αμερικανικά κολέγια: Αυξάνονται και πληθύνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις για την Παλαιστίνη

Οι φοιτητικές αντιπολεμικές διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν και εντάθηκαν στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ τα τελευταία 24ωρα, καθώς οι διαδηλωτές ζήτησαν από...

More Articles Like This