Γιούργκεν Κλοπ: Ένας «ημίτρελος» προπονητής, με αριστερές πεποιθήσεις, γυαλιά και καπέλο

Must Read

Ο Γιούργκεν Νόρμπερτ Κλοπ είναι Γερμανός προπονητής της Λίβερπουλ και θεωρείται πλέον από πολλούς ο κορυφαίους στον κόσμο. Η Λίβερπουλ παλεύει με τη Σίτι για την κούπα της Πρέμιερ 2021-2022 με τις αγορές στη βετ365 να παρουσιάζουν ως πρώτο φαβορί το σύνολο του Γκουαρντιόλα.

O Κλοπ γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου του 1967 στη Στουτγκάρδη της δυτικής Γερμανίας και ξεκίνησε από ποδοσφαιριστής, όπου για 11 χρόνια αγωνίστηκε στην Μάιντς πριν αναλάβει εκεί προπονητής από το 2001 ως το 2008. Στην διάρκεια της θητείας του εκεί κατάφερε να ανεβάσει την ομάδα στην πρώτη κατηγορία του Γερμανικού Πρωταθλήματος, μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Η προπονητική θα προκύψει ξαφνικά, καθώς μέσα στη σεζόν από παίκτης της Μάιντς, αναλαμβάνει προπονητής. Στον πάγκο θα καθίσει για 7 σεζόν, συμπληρώνοντας συνολικά 18 χρόνια υπηρετώντας το σύλλογο.

«Το τέλος της αρχής»

Είναι τέλος Ιουνίου του 2008 και μεγάλος αριθμός κόσμου συγκεντρώνεται στην πλατεία του Μάιντς. Περισσότεροι από 20.000 φίλοι των «Κόκκινων» βρίσκονται εκεί για να αποχαιρετήσουν τον Γιούργκεν Κλοπ, σε μία εκδήλωση αγάπης και λατρείας προς το πρόσωπό του. Ο ίδιος ανεβαίνοντας στην εξέδρα ξεσπά σε κλάματα. Στη συνέχεια της ομιλίας του, θα δηλώσει ευγνώμων για την εκδήλωση λατρείας, ενώ θα σταθεί στο πόσο δύσκολο είναι για τον ίδιο να αποχωρήσει από μία ομάδα που έχει αφοσιωθεί για 18 ολόκληρα χρόνια.

Η ανάληψη του πάγκου της Ντόρτμουντ όμως είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την καριέρα του και δεν μπορεί να το αγνοήσει.

Το μεγάλο άλμα στην Ντόρτμουντ

Το 2008 άσημος ακόμα, αναλαμβάνει την Μπορούσια Ντόρτμουντ με την οποία καταφέρνει το 2011 να σπάσει το κατεστημένο της παντοδύναμης και πανάκριβης Μπάγερν Μονάχου, φτιάχνοντας ένα εκρηκτικό και ενθουσιώδες σύνολο, που κατακτά την Μπουντεσλίγκα. Την επόμενη σεζόν παίρνει το double στη Γερμανία, με τον ποδοσφαιρικό κόσμο να μιλάει για έναν από τους πιο ενδιαφέρον και ανερχόμενους προπονητές του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Τα επόμενα χρόνια θα δεχτεί και θα απορρίψει προτάσεις από μεγάλα Ευρωπαϊκά κλαμπ όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Τσέλσι και η Μπάγερν Μονάχου. Το 2015 εγκαταλείπει την Μπορούσια Ντόρτμουντ, ανακοινώνοντας την αποχώρησή του μέσα από βίντεο που προβλήθηκε από τα μόνιτορ του «Βεστφάλεν Arena». Αφορμή είναι η αποψίλωση του ρόστερ, που προκάλεσε τη φυγή των Γκέτσε και Λεβαντόφσκι για την Μπάγερν Μονάχου. Για  λίγους μήνες θα παραμείνει άνεργος, ενώ λίγο καιρό αργότερα δέχεται πρόταση από τη Λίβερπουλ να αναλάβει προπονητής.

Η καρμική συνεργασία με το «μεγάλο λιμάνι»

Στα πρώτα του λόγια ζήτησε χρόνο από τους φιλάθλους και υποσχέθηκε όπως μέσα στην επόμενη τετραετία θα κατακτήσει κάποιον τίτλο με την ομάδα. Έτσι και έγινε. Ο Γερμανός «ημίτρελος» με τα γυαλιά και το καπέλο, φτάνει τη Λίβερπουλ στην κατάκτηση του Champions League, μετά τη 2η συνεχόμενη παρουσία της στον τελικό της διοργάνωσης. Την ακριβώς επόμενη σεζόν και παρά τα πολλά προβλήματα που έφερε η πανδημία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, η Λίβερπουλ κατακτά την Premier League, επιστρέφοντας στην κορυφή του Αγγλικού πρωταθλήματος μετά από 30 χρόνια.

Η Λίβερπουλ στην πρωταθληματική της χρόνια έφερε την απόλυτη σφραγίδα του Γερμανού προπονητή, ο όποιος είχε φτιάξει μία ομάδα με καταπληκτική ισορροπία σε άμυνα και επίθεση, που μπορούσε να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Το «Άνφιλντ» είχε μετατραπεί σε μία έδρα «φόβητρο» για τους αντιπάλους, με τη Λίβερπουλ να παραμένει αήττητη εκεί για 2,5 χρόνια εντός έδρας. Ο Γερμανός τεχνικός τα κατάφερε όλα αυτά με λίγα χρήματα και μικρό μέσο όρο ηλικίας, φτιάχνοντας μία ομάδα που έτρεχε ασταμάτητα, ενώ δεν δίσταζε να βάλει τα «πόδια της στη φωτιά» προκειμένου να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ο Γιούργκεν Κλοπ δεν είναι όμως ένας απλός προπονητής, είναι μία εκρηκτική προσωπικότητα που ζει έντονα το παιχνίδι, ανεξάρτητα από την έκβαση του. Οι φίλοι των περισσότερων ομάδων τον λατρεύουν, καθώς δεν του χαρίστηκε τίποτα στην καριέρα του ξεκινώντας από αρκετά χαμηλά. Μακριά από το ποδόσφαιρο είναι άνθρωπος με αρκετό χιούμορ, λατρεύει τη μουσική, ενώ χαλαρώνει παίζοντας κιθάρα. Πάνω από όλα είναι ένας απλός άνθρωπος, ο οποίος συνεχίζει να κυκλοφορεί μόνος του για ψώνια στις φτωχές συνοικίες του Λίβερπουλ και να συζητά με τους οπαδούς της ομάδας.

Ο Γιούργκεν μακριά από 4 γραμμές του γηπέδου

Μετά την κατάκτηση του βραβείου ως καλύτερος προπονητής για τη σεζόν 2019 και 2020, αλλά και τα πολλά θετικά σχόλια που ακούει από σχεδόν όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο, ο Γιούργκεν Κλόπ δείχνει το ήθος του και εκτός αγωνιστικού χώρου.

Θα είναι μεταξύ των υποψηφίων για τα επερχόμενα Βρετανικά βραβεία ΛΟΑΤΚΙ+ για την καταδίκη του στο ομοφοβικό σύνθημα που φώναξαν οι οπαδοί της Λίβερπουλ στο παιχνίδι απέναντι στην Νόριτς.

Ο Γερμανός προπονητής έχει εκφραστεί ανοιχτά εδώ και πάρα πολύ καιρό υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των δικαιωμάτων της, ενώ ανέφερε για το σύνθημα των φίλων της Λίβερπουλ πως «Το συγκεκριμένο σύνθημα δεν είναι ωραίο και δεν χρειάζεται. Κάνει μάλιστα φίλους της δικής μας ομάδας να αισθάνονται πολύ άβολα».

Οι πολιτικές πεποιθήσεις του Γιούργκεν Κλοπ σύμφωνα και με το απόσπασμα του βιβλίου του, ήταν και ο λόγος  που επέλεξε τη Λίβερπουλ, θυμίζοντας ότι πριν από τους «Κόκκινους» είχε αρνηθεί πολλές προτάσεις από ομάδες της Premier League.

Ο ίδιος έχει δηλώσει πως η Λίβερπουλ είναι μία ομάδα που δύσκολα μπορείς να την διαχωρίσεις από την πολιτική, καθώς η ιστορία της πόλης είναι το προπύργιο της εργατικής τάξης και του αντιτρομοκρατικού συνθήματος που υπήρχε στην εποχή Θάτσερ.

Για τον Γερμανό προπονητής, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος: Ο σοσιαλισμός δεν είναι πραγματικά πολιτική, είναι ένας τρόπος ζωής. Είναι η ίδια η ανθρωπότητα. Ο μόνος τρόπος για να ζήσει κάποιος πραγματικά ευτυχής. Είναι η συλλογική προσπάθεια και όλοι να έχουν ένα αξιοκρατικό μερίδιο ανταμοιβών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This