Νίκος Τζώρτζογλου: «Τα 40-50 τελευταία χρόνια το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα δεν είναι ποδόσφαιρο»

«Στην ΕΠΟ ψηφίζουμε χωρίς να ξέρουμε τι έχει μέσα ο φάκελος»

Must Read

Στη «Δίκη στο Open» βρέθηκε χθες ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου, Νίκος Τζώρτζογλου, ο οποίος έκανε λόγο για τα θέματα της βίας και του παράνομου στοιχηματισμού στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη διαιτησία αλλά και το εκλογικό σύστημα στην ΕΠΟ το οποίο χαρακτήρισε ως γεννήτρια όλων των πρβλημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου.

«Από την εμπειρία μου στον Εργοτέλη και στη Super League, η άποψή μου είναι ότι αν θέλουν οι ιδιοκτήτες των ομάδων, περιστατικά όπως αυτό που έγινε στο στάδιο «Καραϊσκάκη» ή αυτά που γίνονται κατά καιρούς σε άλλα γήπεδα, για να μην πω ότι μηδενίζονται αλλά τείνουν προς το μηδέν. Εγώ ως πρόεδρος του Εργοτέλη σε ένα παιχνίδι με τον Ολυμπιακό τον Φεβρουάριο του 2005 σε ένα κατάμεστο Παγκρήτιο Στάδιο έδωσα στην ασφάλεια στην Αστυνομία 5 άτομα, φίλους του Εργοτέλη, οι οποίοι, κατά την άποψή μου, δεν ήταν απλά ύποπτοι αλλά είχαν έρθει στο γήπεδο για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Ποτέ μα ποτέ θα θυμάστε ότι ο Εργοτέλης δεν είχε προβλήματα και επεισόδια αλλά ήταν και η ομάδα του ήθους», είπε αρχικά σχετικά με την βία και συνέχισε:

«Θέλω να πω ότι από τη μία η ατιμωρησία, από την άλλη το γεγονός ότι πολλές φορές οι ιδιοκτήτες των ομάδων υποθάλπουν αυτά τα άτακτα παιδιά, δίνουν το δικαίωμα να συνεχίζεται αυτό το πράγμα. Δεν μπορώ να ξέρω τους λόγους, δε θα μας πουν βέβαια, θεωρώ ότι δε θέλουν να πάνε κόντρα με τους οπαδικούς στρατούς. Δηλαδή δεν ξέρουν στο «Καραϊσκάκη» ή στη Λεωφόρο να εντοπίσουν ή δεν ξέρουν ποια είναι αυτά τα ζωηρά παιδιά; Είμαι 1000% σίγουρος ότι το ξέρουν. Και αν δεν το ξέρουν θα πρέπει να προσπαθήσουν να το μάθουν όταν διακυβεύεται ένας τίτλος. Γιατί αυτοί οι βαθμοί της Κυριακής μπορεί να γίνουν αιτία να χάσει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός».

«Τα 40-50 τελευταία χρόνια το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα δεν είναι ποδόσφαιρο»

Στην συνέχεια, ο κ. Τζώρτζογλου αναφέρθηκε στην διεθνή επιτροπεία στη διαιτησία, εκφράζοντας την πεποίθηση πως δεν συνεχίζεται. «Θεωρώ υπάρχει ελληνική επιτροπεία. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα έχουμε… Μανταλική επιτροπεία, έτσι θεωρώ εγώ. Μακάρι να πάμε σε σκανδιναβική επιτροπεία στο θέμα της διαιτησίας. Δυστυχώς, ό,τι κι αν λέμε για τη διαιτησία το ποδόσφαιρό μας είναι ημιθανές. Από όπου και να το πιάσεις, είτε από θέμα διαιτησία, είτε θέμα παραγόντων και μεγαλοπαραγόντων, στα πάντα, έχουμε ένα ποδόσφαιρο το οποίο το λέμε ποδόσφαιρο αλλά δεν έχει καμία σχέση με ποδόσφαιρο. Κάθε μέρα μιλάμε για συνεταιρισμούς, για συμμαχίες», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Αυτό που ακούμε από μόνο του, να κάνουμε συνεταιρισμό να πάμε να πάρουμε την ΕΠΟ, εγώ ξέρω να κάνουμε συνεταιρισμό να πάρουμε μια εταιρία. Συνεταιρισμούς τέσσερα χρόνια εγώ, τέσσερα χρόνια εσύ. Περιμένετε με αυτές τις καταστάσεις να φτιάξει το ποδόσφαιρο; Τα 40-50 τελευταία χρόνια το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα δεν είναι ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να βρούμε ένα άλλο όνομα να το λέμε, τραβάει τον κατήφορο, δεν έχει πάτο. Ό,τι κι αν λέμε, όποιος κι αν έρθει, ήρθαν ο Περέιρα και ο Κλάτενμπεργκ, μεγάλα ονόματα, όταν ήρθε ο Μπένετ και έπαιρνε 300.000-400.000 ευρώ κι έχουμε τον κ. Μάνταλο που στοιχίζει πάνω από 100.000 ευρώ. Η κύρια εργασία του κ. Μάνταλου είναι στο υπουργείο Παιδείας. Ταυτόχρονα για κάποιες ώρες που πηγαίνει στην ΚΕΔ παίρνει αυτά τα χρήματα. Όταν κάποιοι στην ΚΕΔ, δεν έχω θέμα με τα πρόσωπα, παίρνουν αυτά τα χρήματα, έχω πρόβλημα ότι αυτό κάτι σημαίνει για μένα, μην περιμένετε κάτι διαφορετικό.

«Στις εκλογές της ΕΠΟ εγώ και οι πρόεδροι των ΕΠΣ ψηφίζουμε αλλά πάμε το φακελάκι»

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου αναφέρθηκε και στο ότι τα χρήματα δίνονται από την εκλεγμένη διοίκηση της ΕΠΟ. «Στις εκλογές της ΕΠΟ εγώ και οι πρόεδροι των ΕΠΣ ψηφίζουμε αλλά πάμε το φακελάκι. Το τι γράφει μέσα το φακελάκι το γράφουν κάποιοι άλλοι. Πιστεύετε ότι οι πρόεδροι των Ενώσεων ήξεραν τον κ. Μπαλτάκο; Δηλαδή αν αφήναμε ελεύθερους τους προέδρους των Ενώσεων, πηγαίναμε σε εκλογές, θα είχαμε πρόεδρο τον κ. Μπαλτάκο; Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν συμβαίνει τώρα, συμβαίνει εδώ και χρόνια. Γι αυτό, ξαναλέω, το ποδόσφαιρο θα παραμείνει ημιθανές. Γιατί συμβαίνουν αυτές οι καταστάσεις στο ποδόσφαιρό μας. Τον κάθε ”Τζώρτζογλου” δεν τον ψηφίζουν τα σωματεία επειδή έχει όραμα, επειδή κάνει καλό στα σωματεία του νομού. Τον ψηφίζουν επειδή κάποιοι θα έρθουν στο Ηράκλειο, θα πληρώσουν ή δεν ξέρω τι θα κάνουνε για να βγάλουν πρόεδρο τον ”Τζώρτζογλου” ο οποίος μετά για 4 χρόνια θα είναι υποχρεωμένος να κάνει αυτά που του λέει αυτός που τον ”φύτεψε” πρόεδρο. Περιμένετε έτσι να φτιάξει το ποδόσφαιρο;», διερωτήθηκε, ενώ σε ερώτηση για το αν δεν ήταν πρόεδρος της ΕΠΟ ο κ. Μπαλτάκος, ποιος θα έβγαινε πρόεδρος, απάντησε:

«Κάποιος άλλος που πιθανότατα θα επέλεγε αυτός που σήμερα ελέγχει την πλειοψηφία των Ενώσεων. Το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ είναι η γεννήτρια όλης αυτής της κατάστασης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν αυτό το εκλογικό σύστημα θέλανε η κυβέρνηση και οι «μεγάλοι» να το φτιάξουν, που μπορεί να το φτιάξει και μόνη της η κυβέρνηση αν θέλει. Αποδεικνύεται ότι δεν θέλει να το φτιάξει γιατί δεν μπορεί το κράτος να υπολογίζει τον κάθε «Τζώρτζογλου» από κάθε ΕΠΣ. Άρα, όχι ο Κλάτενμπεργκ, όποιος κι αν ερθει δεν αλλάζει τίποτα στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

«Θα πρέπει να αλλάξουμε με κάποιον τρόπο το εκλογικό σύστημα»

Ο ίδιος απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν κι άλλοι με ίδιες απόψεις. «Πιστεύω ότι υπάρχουν. Άλλωστε δεν σημαίνει ότι όλοι οι πρόεδροι των Ενώσεων είναι έτσι. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των προέδρων των ΕΠΣ δυστυχώς ελέγχεται από τους εκάστοτε «βαρώνους». Όχι τώρα αλλά εδώ και χρόνια. Και αυτό δεν αλλάζει για να δούμε καλύτερο ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να αλλάξουμε με κάποιον τρόπο το εκλογικό σύστημα για να το βελτιώσουμε όχι για να πούμε ότι γίνουμε Αγγλία. Για να γίνουμε Αγγλία πρέπει να φέρουμε Άγγλους διαιτητές, παράγοντες, φιλάθλους, φροντιστές, γιατρούς. Είναι θέμα παιδείας και νοοτροπίας, πρέπει να αλλάξει αλλά δυστυχώς δεν βλέπω να αλλάζει. Εκτός και αν τους αλλάξουμε όλους και φέρουμε Ευρωπαίους, ακόμα και φιλάθλους», είπε, ενώ για τον παράνομο στοιχηματισμό επεσήμανε:

«Δυστυχώς είναι μια γάγγραινα που συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο. Είχαμε κρούσματα στο Ηράκλειο σε αγώνες ερασιτεχνικών ομάδων και αντιδράσαμε αμέσως. Μίλησα με τον κ. Γραμμένο, πήγαμε στην εισαγγελία και αναβάλλαμε τους αγώνες. Είχαν παιχτεί στο διαδίκτυο αλλά σε τέτοια παιχνίδια δεν μπορεί να στοιχηματίσει και ο παίκτης. Ήταν μια εταιρία της Μαλαισίας η οποία είχε φτιάξει μια ιστοσελίδα προκειμένου να πουν ότι αυτές οι εταιρίες έχουν παιχνίδια από όλο τον πλανήτη και όλες τις κατηγορίες, βάζουν δύο παιχνίδια από το Α’ τοπικό του Ηρακλείου. Είναι ένα πρόβλημα που κατά την άποψή μου ούτε η κυβέρνηση ούτε τα αρμόδια όργανα θέλουν να επέμβουν. Όταν η ΕΠΟ έχει ένα κανονιστικό πλαίσιο, έναν Πειθαρχικό Κώδικα ο οποίος λέει ότι σε περίπτωση δωροδοκίας έχεις υποβιβασμό. Και ενώ είναι σε διαδικασία ελέγχου αλλάζει τον Πειθαρχικό Κώδικα και τον κάνει χάδι, τι περιμένετε; Δηλαδή περιμένουμε κάποιες αποφάσεις, αντί να αυστηροποιήσουμε τις ποινές και τις κάνουμε χάδι και δεν υποβιβάζεσαι πλέον, αν δωροδοκήσεις παίρνεις μείον τρεις βαθμούς, τι να περιμένουμε;».

Κλείνοντας, ο κ. Τζώρτζογλου σημείωσε: «Όταν η ΕΠΟ παίρνει τέτοιες αποφάσεις σε ένα περιβάλλον που περιμένουμε αποφάσεις για στημένα παιχνίδια, όταν η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα, όταν αυτοί που πρέπει να κάνουν κάτι δεν κάνουν τίποτα, αυτό σε συνδυασμό με το ιστορικό που έχουμε στην πατρίδα μας με το Koriopolis, που δεν υπήρχε πιο καραμπινάτη υπόθεση σε στημένα παιχνίδια, εγώ τουλάχιστον όσα χρόνια είμαι παράγων δεν θυμάμαι. Και αν θυμάμαι καλά, καθαρίσανε όλοι και το βασικό ήταν ότι ο κοριός που έπιασε τις υποκλοπές ήταν παράνομος. Δηλαδή, κάναμε του κόσμου τα εγκλήματα και δεν κοιτάξαμε αυτά που κάναμε αλλά κοιτάξαμε ότι αυτός που τους ηχογράφησε ήταν παράνομος. Όταν βλέπουμε τέτοια πράγματα και δεν γίνεται τίποτα, καθαρίσανε όλοι, όταν έχουμε έναν συνάδελφο του κ. Γρηγορίου, γνωστό «μαϊντανό», ο οποίος πιάστηκε, δικάστηκε, τιμωρήθηκε, υποβιβάστηκε η ομάδα του και μετά από 10 μέρες άλλαξε η απόφαση. Τι καινούρια στοιχεία πήγε αυτός ο «μαϊντανός» και άλλαξε η απόφαση; Και μάλιστα αυτός σήμερα είναι το Νο 1 στο να «χτυπήσει» τη διαφθορά, τον έναν και τον άλλον. Όταν, λοιπόν, βλέπουμε τέτοια πράγματα δεν ελπίζω τίποτα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This