Ο Δημήτρης Μελισσανίδης για το παγκόσμιο μήνυμα ειρήνης της ΑΕΚ 25 χρόνια πριν

Η πρώτη ομάδα και η μοναδική ελληνική που πήγε εν μέσω βομβαρδισμών

Must Read

Συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την ημέρα που η ΠΑΕ ΑΕΚ έστειλε μήνυμα ειρήνης στο ζοφερό πολιτικό σκηνικό που είχαν προκαλέσει οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί στην Γιουγκοσλαβία (24 Μαρτίου – 10 Ιουνίου 1999). Με πρωτοβουλία του Δημήτρη Μελισσανίδη, η Ένωση επέδειξε ηχηρή και έμπρακτη συμπαράσταση, στήριξη και αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο λαό της βαλκανικής χώρας.

Με μια απόφαση που έμεινε στην Ιστορία, η ομάδα ταξίδεψε στο Βελιγράδι για να αντιμετωπίσει σε φιλικό αγώνα την Παρτιζάν, προκειμένου να δείξει -εκτός των άλλων- σε ολόκληρο τον κόσμο ότι δεν συμφωνούν όλοι με την παράνοια των βομβαρδισμών σε μια χώρα στην καρδιά της Ευρώπης.

Ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ μίλησε στο σερβικό ΒBC για εκείνες τις ημέρες ανασφάλειας στην Γηραιά Ήπειρο, όταν με πρωτοβουλία του ο ελληνικός σύλλογος έδειξε την συμπόνοιά του λαό της Σερβίας.

«Μετά από 25 χρόνια, είμαι σίγουρος, σήμερα ίσως περισσότερο από πριν, ότι εκείνος ο αγώνας στο Βελιγράδι είναι ο πιο σημαντικός στην ιστορία της ΑΕΚ» δήλωσε ο Δημήτρης Μελισανίδης.

«Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι η πολύ βίαιη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης λόγω της απόφασης να πάμε στο Βελιγράδι και της πίεσης που υποστήκαμε» πρόσθεσε ο κ. Μελισσανίδης και συνέχισε:

«Δεν τους άρεσε καθόλου, ήθελαν να εγκαταλείψουμε το ταξίδι και προσπάθησαν να μας τρομάξουν με ιστορίες ότι μπορεί να βομβαρδιστεί το λεωφορείο μας».

Ο ηγέτης της Ένωσης υπερτόνισε πως η απάντησή του ήταν «αν πρόκειται να μας βομβαρδίσουν, ας μας βομβαρδίσουν».

«Ο πατέρας μου όντως φοβήθηκε, μου ζήτησε να μην πάρω τον αδερφό μου, παρόλο που ήθελε, για να έχει τουλάχιστον έναν γιο» συνέχισε και εξήγησε πώς οργανώθηκε ο ποδοσφαιρικός αγώνας:

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της βομβιστικής επίθεσης, υπήρξε η πρώτη επικοινωνία της ΑΕΚ με την Παρτιζάν. «Στην αρχή νόμιζαν ότι αστειευόμαστε, δεν το πίστευαν» ανέφερε.

«Θεωρούσαν απίστευτο ότι μια ομάδα μπορούσε να έρθει στο Βελιγράδι τέτοια στιγμή ενώ η χώρα τους βομβαρδίζεται και όταν κανείς δεν είχε το κουράγιο να σταθεί δίπλα τους, αλλά η ΑΕΚ το έκανε» επισήμανε ο κ. Μελισσανίδης και διευκρίνισε ότι «δεν ενδιαφέρεται για την Πολιτική».

Όταν είδαν στην Ελλάδα τους «βομβαρδισμούς και τα δεινά του σερβικού λαού» ο οργανισμός της ΑΕΚ αποφάσισε να αντιδράσει και να βοηθήσει, προκειμένου «να στείλει ένα μήνυμα ειρήνης».

Ο Ζάρκο Ζέτσεβιτς, ένας από τους τροπαιούχους ηγέτες στην ιστορία της Παρτιζάν, αποκάλεσε την δράση του ελληνικού συλλόγου «ηρωική πράξη».

«Την ώρα που πέφτουν βόμβες γύρω μας, έρχεται κάποιος που θέλει να παίξει ένα παιχνίδι μαζί μας» δηλώνει ο Ζέτσεβιτς στο BBC και εξηγεί ότι ο ελληνικός σύλλογος ξεκίνησε τα πάντα και η Παρτιζάν τα οργάνωσε.

«Αυτή η φιλική χειρονομία δεν μπορεί να ξεχαστεί, ήρθαν όταν όλοι στράφηκαν εναντίον μας ήρθαν» πρόσθεσε ο τότε πρόεδρος της σερβικής ομάδας, Ιβάν Τσούρκοβιτς.

Δεν ήταν τότε καθόλου εύκολο να φτάσεις στο Βελιγράδι, απομονωμένο εκείνη την εποχή από τις κυρώσεις. Η λύση ήταν η Βουδαπέστη, η ουγγρική πρωτεύουσα που χρησιμοποιούνταν από πολλούς στην Γιουγκοσλαβία για αφίξεις και αναχωρήσεις αεροσκαφών

Μέρος της αποστολής των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ και των στελεχών του συλλόγου προσγειώθηκε εκεί και στην συνέχεια πήρε λεωφορεία για το Βελιγράδι. Περίπου 50 οπαδοί έφυγαν από την Αθήνα με λεωφορείο για την Γιουγκοσλαβία.

Η εικόνα που έμεινε ζωντανή σε όλους ήταν η υποδοχή μετά την διέλευση των ουγγρικών συνόρων. «Κάποιοι έκλαιγαν στον δρόμο, δίπλα στο χωριό που σταματήσαμε, ήταν πραγματικά μοναδικό» ανέφερε είπε ο κ. Μελισσανίδης προσθέτοντας ότι αυτή η εικόνα «είναι συνέχεια στο μυαλό μου».

«Ο κόσμος μάς υποδέχτηκε στην άκρη του δρόμου, μας σέρβιρε ψωμί και αλάτι… Δεν θα το ξεχάσω ποτέ, ήταν πολύ συγκινητικό. Όταν μπήκαμε στο Βελιγράδι ένιωσα υπερηφάνεια πάνω από όλα, ήξερα ότι είχαμε πάρει την σωστή απόφαση».

 

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This