Δίκη «Noor 1» – Ο Γιαννουσάκης «καίει» τον Αιμίλιο Κοτσώνη

Ο εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση της διακίνησης της ηρωίνης με το ναρκόπλοιο, Ευθύμιος Γιαννουσάκης «δίνει» τον συγκατηγορούμενο του Αιμίλιο Κοτσώνη.

Must Read

Τον έμπορο πολυτελών αυτοκινήτων, επί σειρά ετών συνεργάτη του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ολυμπιακό και την εταιρεία συμφερόντων του Capital, Αιμίλιο Κοτσώνη, κατονομάζει ως… αρχηγικό στέλεχος στη διακίνηση των 2,1 τόνων ηρωίνη με το πλοίο «Noor 1», ο συγκατηγορούμενος του Ευθύμιος Γιαννουσάκης, στην προσπάθεια του να εμφανιστεί ότι συνεργάζεται με τις αρχές για να λάβει ελαφρυντικό και να γλιτώσει από ισόβια.

Ο Γιαννουσάκης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη, καθώς πάνω από ένας τόνος του φορτίου του «λευκού θανάτου» …πέρασε από τη βίλα της πρώην συζύγου του στη Φιλοθέη.

Μάλιστα τώρα κινδυνεύει εκ νέου με ισόβια από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο που θα εκδώσει την απόφαση του στις 19 Οκτωβρίου, μετά την αγόρευση της Εισαγγελέως της Έδρας Βασιλικής Βλάχου που έχει προτείνει εκ νέου την ενοχή του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά.

Ο εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση της διακίνησης της ηρωίνης με το ναρκόπλοιο, Ευθύμιος Γιαννουσάκης «δίνει» το συγκατηγορούμενο του Αιμίλιο Κοτσώνη ο οποίος από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών για την πράξη της απλής συνέργειας στη διαμετακόμιση των ναρκωτικών.

Όμως τώρα αντιμετωπίζει και αυτός ακόμα και την ποινή των ισοβίων, με βάση την πρόταση της Εισαγγελέως της Έδρας η οποία έχει προτείνει την καταδίκη του για το βαρύτερο αδίκημα της αυτουργίας στη διαμετακόμιση των 2,1 τόνων ηρωίνης.

Στην αγόρευση της η εισαγγελική λειτουργός ανέδειξε τον κεντρικό ρόλο του Κοτσώνη, αναφέροντας σχετικά:

«Από το περιεχόμενο των συνομιλιών με σαφήνεια προκύπτει πως κεντρικό πρόσωπο αναφοράς είναι ο Αιμίλιος Κοτσώνης. Όλοι μαζί μερίμνησαν για την από κοινού προετοιμασία και συνεκμετάλλευση του πλοίου στον κόλπο των Εμιράτων. Ο κατηγορούμενος Κοτσώνης παραμένει το πρόσωπο που συμμετέχει αφανώς μετά τον κατάπλου και επειδή η συμμετοχή του ήταν καθοριστική από την αρχή για τη συμφωνία και την επιβίωση της συνεργασίας των προσώπων, αυτός συμβάλλει χωρίς να φαίνεται σε όλες τις συνεννοήσεις της ομάδας για προμήθεια υλικών για το πλοίο, εξεύρεση λύσεων, γνωριμιών, για διεκπεραίωση διαδικασιών ενώπιον αρχών του κράτους και ξένων πρεσβειών».

Μάλιστα η κυρία Βλάχου αναφέρθηκε στη συνομιλία του Γιαννουσάκη με τον Κοτσώνη στην οποία ο Γιαννουσάκης ανέφερε απευθυνόμενος στον Κοτσώνη: «ό,τι θες εσύ Αιμίλιε κάνουμε εσύ είσαι το αφεντικό στη δουλειά. Αν δεν είσαι εσύ εγώ δεν μπαίνω».

Η μυστική κατάθεση Γιαννουσάκη που «καίει» Κοτσώνη

Ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης είχε παραδεχθεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Αιμίλιου Κοτσώνη στη μεταφορά των ναρκωτικών σε μυστική κατάθεση που έδωσε στον λιμενικό Παναγιώτη Χριστοφορίδη μετά τη μεταφορά τους στις φυλακές του Αυλώνα, λόγω των απειλών που είχε δεχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.

Στη μυστική κατάθεση που έδωσε στις 23-7-2015, σχεδόν ένα χρόνο πριν την έκδοση της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο Γιαννουσάκης είχε αναφέρει:

«Μετά τη σύλληψη μου η συμβολή μου δεν σταμάτησε σε αυτά. Θέλοντας να βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορούσα στην περαιτέρω ανακάλυψη ενόχων, ανέφερα στην Υπηρεσία σας αλλά και στην κ. Ανακρίτρια Γ Τμήματος του Πρωτοδικείου Πειραιά, στοιχεία και αποδείξεις που με συνδυασμένη έρευνα τόσο δική σας όσο και εκείνης, αξιοποιήθηκαν πλήρως (στοιχεία ίδρυσης της εταιρείας ARAB WAVES – επίσημο έγγραφο αναφοράς του ιδιοκτήτου της – πληροφορίες για τη μη ενέργεια οποιασδήποτε διαδικασίας περαιτέρω νομιμοποίησης της εταιρείας – παράδοση φωτοτυπίας διαβατηρίου του ιδιοκτήτη που μου την είχε αποστείλει την πιο κρίσιμη μέρα – 11/6/2014 – για ενεργοποίηση του λογαριασμού συμπληρώνοντας μεταφορά χρημάτων) τα οποία οδήγησαν στη σύλληψη και προσωρινή κράτηση ενός από τα σοβαρότερα αρχηγικά στελέχη διακίνησης της συγκεκριμένης ποσότητας πλέον των δύο τόνων ηρωίνης, δηλαδή του Κοτσώνη Αιμίλιου.

Επίσης ανέφερα ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες του «Noor 1». Αυτή ήταν η συμβολή μου κατά την πορεία της Ανάκρισης. Θα πρέπει να επισημάνω ότι όλα τα γεγονότα που είχαν υποπέσει στην αντίληψή μου επιβεβαιώθηκαν πλήρως από την εξέλιξη των πραγμάτων».

Ο νεκρός Τούρκος που έμενε κοντά στον Κοτσώνη

Σε άλλο σημείο της ίδιας κατάθεσης, ο Γιαννουσάκης αναφέρεται και σε ό,τι του είπε ο συγκατηγορούμενος του Μπασκάλε ο οποίος ήταν ένας από τους τέσσερις Τούρκους που είχαν συλληφθεί στην αποθήκη στο Κορωπί όπου βρέθηκαν να μεταφέρουν και να συσκευάζουν μέρος του φορτίου της ηρωίνης, με σκοπό να εξαχθεί στο Βέλγιο επιμελώς κρυμμένη σε φορτίο με μαρμαρόσκονη.

Οι τέσσερις Τούρκοι είχαν φτάσει στην Ελλάδα λίγες ημέρες πριν την έλευση του «Noor 1» στην Ελευσίνα. Μάλιστα ο Μπασκάλε φέρεται να ήταν αυτός που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και έδινε εντολές στους άλλους Τούρκους για την ενοικίαση αποθήκης στο Κορωπί και τη μεταφορά του φορτίου στο Βέλγιο.

Ο Γιαννουσάκης περιγράφει στην ίδια κατάθεση, μετά τον αιφνιδιαστικό θάνατο του Μπασκάλε στις φυλακές Κορυδαλλού:

«Λόγω του πρόσφατου αιφνίδιου θανάτου του συγκατηγορούμενου μου Baskale, για λόγους που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζω αν είναι φυσικοί ή άλλοι, θέλω να σας μεταφέρω, αφενός τους φόβους μου για τη ζωή μου οι οποίοι έχουν σαφέστατα μειωθεί μετά τη μεταφορά μου στη φυλακή που βρίσκομαι τώρα, αφετέρου το γεγονός ότι πριν έρθω στον Αυλώνα και όσο ήμουν στην Α πτέρυγα στον Κορυδαλλό, όταν ζήτησα την προστασία της φυλακής από απειλές που δέχθηκα από αλλοδαπούς κρατούμενους τους οποίους έβαλε ο Μπουρδούμπαλης Γεώργιος, με μετέφεραν στην Ε Πτέρυγα όπου γνώρισα τον συγκατηγορούμενο μου Baskale. Αυτός κάποια μέρα με κάλεσε στο κελί του προκειμένου να διαπιστώσει τι ξέρω αναφορικά με την υπόθεση και αν γνώριζα γενικά κάτι που θα επιβάρυνε τη θέση του. Όταν διαπίστωσε ότι εγώ δεν γνώριζα κάτι για τους Τούρκους συγκατηγορούμενους μου γενικά, δημιουργήθηκε μεταξύ μας μια ομαλή σχέση.

Σε αντίστοιχη ερώτηση που του έκανα για το ποιους γνωρίζει από τους συγκατηγορούμενους μου αναφορικά με την υπόθεση, μου απάντησε ότι γνώριζε μόνο τον Κάπτεν Τζωρτζ (δηλαδή τον Μπουρδούμπαλη Γεώργιο), καθώς και τον Σταύρο (εννοώντας τον Λάγιος Σταύρο) που τους παρέδιδε τα ναρκωτικά. Επίσης μου ανέφερε ότι ο λόγος που έμεινε στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ στη Βουλιαγμένη ήταν για να είναι κοντά στη μαρίνα της Βουλιαγμένης όπου είχε το σκάφος του αυτός με τα αυτοκίνητα (πιθανώς εννοώντας τον Κοτσώνη Αιμίλιο)».

Αγνοεί το δικαστήριο τη μυστική κατάθεση

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη κατάθεση του Γιαννουσάκη που χαρακτηρίζει αρχηγικό στέλεχος το συγκατηγορούμενο του Κοτσώνη, δεν περιλαμβάνεται στη δικογραφία που εξετάζεται από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, ούτε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο που τον καταδίκασε για απλή συνέργεια στη διαμετακόμιση.

Υπενθυμίζεται πως στις απολογίες του στο πρωτοβάθμιο και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ο Γιαννουσάκης δεν είπε τίποτα για τον …αρχηγικό ρόλο του Κοτσώνη. Αντίθετα υπεραμύνθηκε της αθωότητας του στην υπόθεση.

Πάντως, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο λόγω των εύλογων ερωτημάτων, είχε ζητήσει να γίνει περαιτέρω έρευνα για την εταιρεία Arab Waves του Αιμίλιου Κοτσώνη που είχε συσταθεί για την εκμετάλλευση του «Noor 1» ελλείψει στοιχείων στη σχηματισθείσα δικογραφία και μαρτυριών κατά την ακροαματική διαδικασία…

Η μυστική κατάθεση του Γιαννουσάκη για τον Κοτσώνη περιλαμβάνεται στη δεύτερη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος Μεγαλοεφοπλιστή και συνεργατών του για την εμπλοκή τους στην υπόθεση του «Noor 1»που εκκρεμεί εδώ και δυόμιση χρόνια στο γραφείο του Ανακριτή Διαφθοράς Ιωάννη Πετρόπουλου.

Οι μυστικές καταθέσεις του Γιαννουσάκη

Υπενθυμίζεται πως ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης έχει δώσει συνολικά τέσσερις καταθέσεις σε λιμενικούς στην προσπάθεια του να βοηθήσει τις διωκτικές αρχές και να εξασφαλίσει το πολυπόθητο ελαφρυντικό ώστε να «σπάσει» τα ισόβια στα οποία είχε καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Εκτός από την παραπάνω μυστική κατάθεση που έδωσε στις 23-7-2015, λίγους μήνες αργότερα συνέχισε να συνεργάζεται με τις αρχές και το λιμενικό Π. Χριστοφορίδη, δίνοντας νέες καταθέσεις στις 7-8-2015 και 20-11-2015 στον ίδιο λιμενικό.

Μάλιστα οι δικηγόροι του Γιαννουσάκη ζήτησαν να δημοσιοποιηθεί στο δικαστήριο η κατάθεση του πελάτη τους στις 20-11-2015 στον λιμενικό προκειμένου να εκτιμηθεί από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο και να λάβει το ελαφρυντικό σύμφωνα με το άρθρο 27 του Ν. 4139/2013, καθώς οδήγησε στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος των κατηγορούμενων ως χρηματοδοτών και παραληπτών των ναρκωτικών Τούρκων Ζιντάστι και Ριγκαμπάντι.

Στην αγόρευση του ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιαννουσάκη είχε αναφέρει σχετικά ενώπιον του δικαστηρίου:

«Το σημαντικότερο όμως όλων για την αναγνώριση της ως άνω ελαφρυντικής περίστασης δεν είναι άλλο από την πληροφόρηση των αρμόδιων Αρχών με αδιάσειστα στοιχεία, μέσα από σειρά μυστικών καταθέσεων των χρηματοδοτών της υπόθεσης Noor O εντολέας μας αποκλειστικά με δική του πρωτοβουλία συνετέλεσε στο έργο των Αρμόδιων Αρχών με αδιάσειστα στοιχεία των χρηματοδοτών της υπόθεσης υπόθεσης Noor 1, με βάση απόρρητες (τότε) καταθέσεις που οδήγησαν στην έκδοση ευρωπαικών ενταλμάτων σύλληψης και στη μετέπειτα σύλληψη των υποδειχθέντων από τον εντολέα μας ατόμων. (σύλληψη Rigabadi Fardin) και πληροφορίες για σύλληψη Zidasti».

Εξάλλου, ο Γιαννουσάκης έδωσε και τέταρτη κατάθεση στις 25/1/2017 καταθέτοντας οικειοθελώς ενώπιον των διωκτικών αρχών αντίγραφα των εταιρικών του λογαριασμών, προκειμένου να συμβάλλει ακόμα περισσότερο στο έργο τους.

Με βάση αυτούς τους λογαριασμούς της εταιρείας του G Tankers ασκήθηκαν κακουργηματικές ποινικές διώξεις σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του, οι οποίοι καλούνται πλέον να εξηγήσουν για ποιο λόγο κατέθεταν χρηματικά ποσά σε τραπεζικό λογαριασμό του καταδικασμένου σε πρώτο βαθμό κατηγορούμενου για τους 2,1 τόνους ηρωίνης

Η συνάντηση 4 κατηγορούμενων του «Noor 1» στο Ντουμπάι

Και μία λεπτομέρεια: Στην ίδια κατάθεση του Γιαννουσάκη στις 23-7-2015 αναφέρεται σε συνάντηση που είχε ο, επίσης καταδικασμένος πρωτόδικα σε ισόβια, συγκατηγορούμενος του Γιώργος Μπουρδούβαλης, στη συνάντηση που είχε με το συγκατηγορούμενο του Αιμίλιο Κοτσώνη και τους κατηγορούμενους στη δεύτερη δικογραφία Ευάγγελου Μαρινάκη και Ευάγγελου Μπαϊρακτάρη.

Ο Γιαννουσάκης αναφέρει για αυτήν την συνάντηση:

«Το καλοκαίρι του έτους 2013 – Ιούνιο αν θυμάμαι καλά – έγινε μια συνάντηση στο ξενοδοχείο BURJ AL ARAB στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μεταξύ του Μπουρδούμπαλη Γεωργίου, του αφεντικού του Μπουρδούμπαλη και ιδιοκτήτη της εταιρείας HORIZON ονόματι Μοχάμεντ, του Ευάγγελου Μπαϊρακτάρη, του Αιμίλιου Κοτσώνη και του Ευάγγελου Μαρινάκη.

Το ίδιο βράδυ δείπνησαν στο BUDHA BAR, στο Ντουμπάι, άπαντες πλην του ιδιοκτήτη της εταιρείας Horizon.

Κατόπιν ο Ευάγγελος Μαρινάκης μετέβη στο αεροδρόμιο προκειμένου να μεταβεί στην Κορέα για να παραλάβει δύο πλοία και ενώ είχε κάνει και check in, με μια τηλεφωνική επικοινωνία του ζήτησαν να γυρίσει πίσω, όπως κι έγινε, και έτσι παρέμεινε στο Ντουμπάι για μια ακόμη εβδομάδα.

Από εκείνο το βράδυ ξεκίνησε η συνεργασία τους για λαθρεμπορία καυσίμων».

Βέβαια, μέχρι σήμερα δεν έχει σχηματιστεί καμία δικογραφία για λαθρεμπόριο καυσίμων, αν και η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα είχε ζητήσει να γίνει έρευνα.

Βέβαια, από τότε άλλαξε η κυβέρνηση και τρεις ανακριτές Διαφθοράς. Η μία πήρε προαγωγή και έφυγε από τον Πειραιά, η άλλη μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο τρίτος ζήτησε να πάει στην Χαλκίδα…

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Εισαγγελική Αρχή Πειραιά θα προχωρήσει την περαιτέρω διερεύνηση που ζήτησε η κυρία Τζίβα η οποία προφανώς διόλου συμπτωματικά είχε βρεθεί στο «στόχαστρο» φιλικών στον Βαγγέλη Μαρινάκη μέσων ενημέρωσης…

Πηγή πληροφοριών: zougla.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This